Απουσίες μαθητών, ιδιωτικές επενδύσεις σε γήπεδα, δεν τηρήθηκαν τα χρονοδιαγράμματα από ΔΣ ΙΣΟΚ

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 06/12/2023, συζήτησε τα ακόλουθα θέματα:

Απουσίες λόγω αδυναμία απαγόρευσης κυκλοφορίας λεωφορείων

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε το θέμα των απουσιών που προέκυψαν από την αδυναμία μετάβασης μαθητών μέσης εκπαίδευσης στα σχολεία τους λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας των λεωφορείων που εκτελούν σχολικά δρομολόγια.

Το ΥΠΑΝ χειρίζεται το θέμα των απουσιών, είπε ο Λούης στους Βουλευτές

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) χειρίζεται το θέμα των απουσιών που προέκυψαν από την αδυναμία μετάβασης μαθητών μέσης εκπαίδευσης στα σχολεία τους λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας των λεωφορείων που εκτελούν σχολικά δρομολόγια, δήλωσε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, ο Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης, Κυπριανός Λούης. Ο κ. Λούης σημείωσε ότι όσον αφορά τα ενδεχόμενα κενά που θα προκύψουν στους μαθητές θα μελετηθούν τα σημερινά δεδομένα και θα δράσουν αναλόγως με συμπληρωματικά μαθήματα ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο. 

O κ. Λούης, σημείωσε εντός της Επιτροπής ότι η ευθύνη δεν ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας προσθέτοντας ότι το Υπουργείο διαχειρίζεται το θέμα των απουσιών στους μαθητές. Δήλωσε ότι την πρώτη μέρα έγινε επικοινωνία με το σύνολο των σχολικών μονάδων έτσι ώστε να μην μπουν απουσίες σε κανένα παιδί, σημειώνοντας ότι υπάρχουν πλήρη στοιχεία για ποιες σχολικές μονάδες έχουν πρόβλημα. 

Ο κ. Λούης εξήγησε ότι την πρώτη μέρα οι απουσίες έφτασαν το 14% ήτοι 6.000 παιδιά από το συνολικό αριθμό των 43.000, τη δεύτερη μέρα παρατηρήθηκε μείωση σε ποσοστό 8% στις επαρχίες Πάφου, Λάρνακας, και ελεύθερης Αμμοχώστου, ενώ υπήρξε σταθερότητα στη Λευκωσία. 

«Φαίνεται να υπάρχουν παράγοντες μείωσης και αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι οι γονείς σηκώνουν το βάρος της μεταφοράς των μαθητών αλλά και στο ότι οι λεωφορειούχοι μετά από παρέμβαση του Υπουργείου Μεταφορών συμμορφώνονται προς την εγκατάσταση του συγκεκριμένου μηχανήματος ασφάλειας», είπε ο κ. Λούης.   

Η στόχευση, είπε, είναι στις περιοχές που παρουσιάζεται το πρόβλημα και στις κατηγορίες μαθητών που δυσκολεύονται λέγοντας ότι «αυτό μπορούμε να το εντοπίσουμε μέσα από την κάρτα λεωφορείου που έχουν οι μαθητές». 

Όσον αφορά τα ενδεχόμενα κενά που θα προκύψουν στους μαθητές ο κ. Λούης  είπε ότι θα μελετηθούν τα σημερινά δεδομένα και θα δράσουν αναλόγως, με συμπληρωματικά μαθήματα ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο, διαβεβαιώνοντας τους Βουλευτές ότι θα μεταφέρει τις ανησυχίες τους προς την Υπουργό Παιδείας. 

Εξάλλου, ο κ. Λούης, μιλώντας για το ίδιο θέμα στο περιθώριο διάσκεψης Τύπου στο Υπουργείο Παιδείας, ανέφερε ότι υπάρχει δυσκολία στα παιδιά που προσέρχονται στις σχολικές μονάδες από αγροτικές περιοχές, όπου αυξάνεται το ποσοστό μη προσέλευσης των μαθητών. Πρόσθεσε ότι πρέπει να ελεγχθούν από το Υπουργείο Μεταφορών οι εν λόγω διαδρομές, στις οποίες θα στοχεύσει, ώστε να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα. 

Ακόμη, ευχαρίστησε τους γονείς για τις προσπάθειες που καταβάλλουν. Σημείωσε ότι μέτρα λαμβάνουν και τα ίδια τα σχολεία, προσπαθώντας να παρωθήσουν τα παιδιά για να βρουν μέσο και λαμβάνοντας μέτρα παιδαγωγικού χαρακτήρα λόγω της μη προσέλευσης των παιδιών. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, επεσήμανε εντός της Επιτροπής ότι το Υπουργείο Μεταφορών θα έπρεπε να είχε κάνει άμεσες ενέργειες κάλυψης του κενού όπως άμεση διαβούλευση με τουριστικά λεωφορεία για να καλύψει τα κενά στις μεταφορές για το σύντομο χρονικό διάστημα. 

Ο κ. Κάρουλλας, δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής ότι βασική αρχή είναι ότι ο διδακτικός χρόνος δεν πρέπει να χάνεται, αλλά να μεγιστοποιείται για το κάθε παιδί. «Έχουμε ενημερωθεί για την μεθοδολογία και την τακτική κάλυψης τους χαμένου μαθησιακού χρόνου και των όποιων μαθησιακών κενών», είπε ο κ. Κάρουλλας σημειώνοντας ότι ως ΔΗΣΥ «θεωρούμε κεφαλαιώδες το ζήτημα της ασφάλειας». 

Εντός της Επιτροπής ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, δήλωσε ότι υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα για τα παιδιά τα οποία είναι λιγότερο ευνοημένα και προέρχονται από τα χαμηλά στρώματα είτε βρίσκονται στην ύπαιθρο προσθέτοντας ότι «είναι μαθητές που έχασαν και τα προηγούμενα χρόνια πολλά μαθήματα και όλοι ξέρουμε τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με την πανδημία». Ο κ. Χριστοφίδης χαρακτήρισε «αστείο» τον χειρισμό από πλευράς Υπουργείου Μεταφορών. 

Ο κ. Χριστοφίδης δήλωσε μετά την συνεδρία της Επιτροπής ότι τα προβλήματα με τα λεωφορεία δεν είναι ούτε σημερινά, ούτε χθεσινά λέγοντας ότι «μας προειδοποιήσαν οι περιστάσεις μερικές φορές στο παρελθόν, με πυρκαγιές σε λεωφορεία και τροχούς που έφευγαν». Σημείωσε ότι αυτή την στιγμή βρίσκονται στους δρόμους εκατοντάδες παιδιά διότι δεν μπορούν να πάνε σχολείο. Ανέφερε ότι ζητήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας πώς λύνεται το πρόβλημα και πώς θα καλυφθούν τα κενά τα οποία έχουν δημιουργηθεί στους επηρεαζόμενους μαθητές. 

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, εντός της Επιτροπής διαφώνησε τον κ. Χριστοφίδη λέγοντας ότι ο Υπουργός Μεταφορών δεν είχε επιλογή και δεν μπορούσε να βάλει σε κίνδυνο τα παιδιά. 

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ο κ. Σαββίδης ανέφερε ότι το πρόβλημα των λεωφορείων είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα. Πρόσθεσε ότι ο Υπουργός Μεταφορών πήρε γενναίες αποφάσεις, οι οποίες έχουν παιδαγωγικό αντίκτυπο στα παιδιά σημειώνοντας ότι ο κ. Λούης καθησύχασε τους Βουλευτές αφού γίνεται προγραμματισμός έτσι ώστε οι ώρες που έχουν χαθεί να αναπληρωθούν και να μην υπάρχει αγωνία ότι θα υπάρξει γνωσιολογικό κενό. «Πάνω από όλα είναι η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής», είπε ο κ. Σαββίδης. 

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, Αλέκος Τρυφωνίδης, χαρακτήρισε ως σοβαρό το θέμα που δημιουργήθηκε με τα λεωφορεία, με αποτέλεσμα χιλιάδες μαθητές να μην μπορούν να μετακινηθούν στα σχολεία κυρίως από τις ορεινές και αγροτικές περιοχές. 

«Καλούμε και εμπιστευόμαστε τον Υπουργό Συγκοινωνιών ότι με τις άμεσες έρευνες του θα αποδώσει ευθύνες και τιμωρία στους υπεύθυνους», είπε. Σημείωσε ότι ο πολιτικός προϊστάμενος έχει τη βούληση και τη θέληση έτσι ώστε τα λεωφορεία να εξοπλιστούν με όλα τα αναγκαία «γιατί το θέμα ασφάλειας, είτε των μαθητών, είτε των τουριστών, είτε των πολιτών που χρησιμοποιούν τις δημόσιες συγκοινωνίες καθημερινά δεν είναι διαπραγματεύσιμο από κανένα». 

Δήλωσε ότι οι απουσίες των μαθητών θα είναι δικαιολογημένες και το Υπουργείο Παιδείας θα προβεί σε όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να γίνει αναπλήρωση των μαθημάτων που χάθηκαν, για να μην υπάρξουν κενά στους μαθητές.

Στάδια «Στέλιος Κυριακίδης» και «Μακάρειο» 

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε Η αδυναμία του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού να συντηρήσει τα στάδια «Στέλιος Κυριακίδης» και «Μακάρειο» και οι λόγοι που δεν παραχωρούνται σε ιδιώτες επενδυτές.

Ουδέν κώλυμα για ιδιωτικές επενδύσεις σε γήπεδα, λέει ο Πρόεδρος ΚΟΑ

Δεν υπάρχει πρόβλημα για ιδιωτικές επενδύσεις σε γήπεδα, μετά και την γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ), Ανδρέας Μιχαηλίδης, μετά το πέρας συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού όπου συζητήθηκε η αδυναμία του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού να συντηρήσει τα στάδια «Στέλιος Κυριακίδης» και «Μακάρειο» και οι λόγοι που δεν παραχωρούνται σε ιδιώτες επενδυτές. 

Ο κ. Μιχαηλίδης, είπε ότι ο ΚΟΑ θεωρεί ότι όπου η ιδιωτική πρωτοβουλία συνεργάστηκε με τον δημόσιο τομέα έγιναν θαύματα, προσθέτοντας ότι όταν λήφθηκαν οι προτάσεις από την Ομόνοια Λευκωσίας και την Πάφος FC προωθήθηκαν στο Υπουργείο Παιδείας και μετά στη Νομική Υπηρεσία. 

Δήλωσε ότι η Νομική Υπηρεσία ανέφερε σήμερα ότι γίνεται να αποδοθούν τα γήπεδα με ανοιχτή διαδικασία, επισημαίνοντας ότι «εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα, γιατί ενδιαφερόμαστε, και αν κάποιος έχει τη διάθεση να επενδύσει έστω και ένα ευρώ σε δημόσια περιουσία μέσα από τις σωστές διαδικασίες καλώς να ορίσει». 

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει ενδεχόμενο να δοθούν τα 9 και 12 εκατομμύρια ευρώ για το «Στέλιος Κυριακίδης» και το «Μακάρειο», αντίστοιχα, που χρειάζονται για συντήρηση, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει δυνατότητα από τον υφιστάμενο προϋπολογισμό.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίας ότι υπήρξαν κατά καιρούς αιτήματα από εταιρείες και από σωματεία για διαχείριση αθλητικών χώρων. «Εμείς αυτό που ζητούμε από τον ΚΟΑ είναι να μην μένουν αθλητικοί χώροι αναξιοποίητοι και να μην υπάρχουν ολόκληρες επαρχίες που να μην έχουν αθλητικούς χώρους», ανέφερε. 

Πρόσθεσε ότι ζητήθηκε από τον ΚΟΑ στρατηγικός σχεδιασμός για το τι θα κάνει με τους αθλητικούς χώρους. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, ανέφερε ότι τόσο το γήπεδο «Στέλιος Κυριακίδης» όσο και το «Μακάρειο» στάδιο, αλλά και το ΓΣΖ είναι σε άθλια κατάσταση. Πρόσθεσε ότι δίνεται μια μοναδική ευκαιρία μέσα από τις προτάσεις δύο σωματείων, της Ομόνοιας και της Πάφος FC, «να φτιάξουμε παλάτια».

Ο κ. Σαββίδης σημείωσε ότι μέσα από τη νομοθεσία μπορεί ο ΚΟΑ να φτιάξει, μέσα από ανοικτές διαδικασίες, σύγχρονα γήπεδα αξιοποιώντας τους επενδυτές. Είπε ότι όλα μπορούν να μπουν στο τραπέζι και δόθηκε ξανά δέσμευση για εκ νέου συνάντηση τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, Αλέκος Τρυφωνίδης, δήλωσε ότι υιοθετήθηκε η πρόταση της παράταξης για τη μελέτη που έγινε από την Αρχή Αδειοδότησης των γηπέδων πριν δυο χρόνια και το κόστος της αγγίζει τα 40 εκατομμύρια ευρώ, και ότι ως αποτέλεσμα αυτής της μελέτης έχει αρχίσει δουλειά για τα τρία γήπεδα των προσφυγικών σωματείων που αγωνίζονται στην Α’ κατηγορία ποδοσφαίρου της ΚΟΠ.

Πρόσθεσε ότι με βάση την γνωμάτευση της Εισαγγελίας, αλλά και των άλλων φορέων, θα μπορούν να εξεταστούν τα αιτήματα τόσο της Πάφος FC, όσο και της Ομόνοιας Λευκωσίας, αλλά και άλλων ομάδων αν υπάρχουν, ούτως ώστε, με βάση τους νόμους, τους κανονισμούς και με διαφάνεια και ισοτιμία να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί.

Ίδρυμα Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκαν τα προβλήματα στο Ίδρυμα Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου και τρόποι αντιμετώπισής τους.

Δεν τηρήθηκαν τα χρονοδιαγράμματα από ΔΣ ΙΣΟΚ, λέει η ΓΔ του Υφ. Πολιτισμού

Υπήρχαν δεδομένα χρονοδιαγράμματα τα οποία δεν τηρήθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου (ΙΣΟΚ) δήλωσε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, η Γενική Διευθύντρια του Υφυπουργείου Πολιτισμού, Εμμανουέλα Λαμπριανίδη, κατά τη διάρκεια συζήτησης με θέμα τα προβλήματα στο ΙΣΟΚ και τρόποι αντιμετώπισής τους.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου, Σταύρος Καττάμης, δήλωσε εντός της Επιτροπής ότι τα σημαντικά θέματα τα οποία απασχολούν το ΙΣΟΚ προέκυψαν κυρίως μετά την 1η Μάρτη 2023.

«Βιώνουμε ένα κλίμα μη εμπιστοσύνης και συνεχώς υπάρχουν παρεμβάσεις οι οποίες δημιουργούν δυσκολίες και προβλήματα», είπε ο κ. Καττάμης , και πρόσθεσε ότι έγινε διορισμός οικονομικού διαχειριστή (Ανδρέας Αντωνιάδης, τότε διευθυντής των Λογιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών) για να αξιολογήσει τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου του Ιδρύματος, χωρίς προηγουμένως να γίνει διαβούλευση. Είπε ότι το Υφυπουργείο ενημέρωσε το ΙΣΟΚ, το οποίο είναι οργανισμός ιδιωτικού δικαίου, ότι δεν θα παραχωρηθεί η χορηγία.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής η Γενική Διευθύντρια του Υφυπουργείου Πολιτισμού, Εμμανουέλα Λαμπριανίδη, είπε ότι τα προβλήματα στο ΙΣΟΚ καταδείχθηκαν και από την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το 2021, όπου αναφέρεται σωρεία προβλημάτων για πολλά εκ των οποίων διεξάγεται ποινική διερεύνηση από το Γραφείο Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος.

Πρόσθεσε ότι πέραν των θεμάτων που απορρέουν από την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή η διερεύνηση διεξάγεται και κατόπιν καταγγελιών κατά του ΙΣΟΚ από δύο πρώην στελέχη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Σημείωσε ότι στην έκθεση του κ. Αντωνιάδη σημειώνεται ότι «τα αποτελέσματα της αξιολόγησης καταδεικνύουν ότι ενώ υπάρχει αρκετά εύρωστο ρυθμιστικό πλαίσιο, πολιτικές και διαδικασίες, υπάρχουν σημαντικές αδυναμίες στην εφαρμογή».

Η κ. Λαμπριανίδη δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι με βάση τη νομοθεσία εάν ο εποπτευόμενος δεν συμμορφωθεί με τις υποδείξεις μπορεί να κοπεί η χορηγία και να ζητηθεί επιστροφή χρημάτων εάν δεν έγινε χρηστή διαχείριση. Σημείωσε ότι υπήρχαν δεδομένα χρονοδιαγράμματα τα οποία δεν τηρήθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΣΟΚ.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, είπε εντός της Επιτροπής ότι η εγγραφή για συζήτηση του εν λόγω θέματος έγινε καθώς υπήρξαν καταγγελίες κυρίως από εργαζόμενους στο ΙΣΟΚ, προσθέτοντας ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα «υπάρχει ένα κρεσέντο παρεμβάσεων στο ΙΣΟΚ από το Υφυπουργείο Πολιτισμού, πολλές φορές και παράτυπα, το οποίο δυσκολεύει πάρα πολύ τη λειτουργία του ιδρύματος».

Σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι οι παρεμβάσεις έχουν να κάνουν “με το συμφωνημένο οργανόγραμμα, το οποίο υπάρχει, στις ακαδημίες της Συμφωνικής Ορχήστρας, αλλά και για ακύρωση της όπερας ‘Ηλέκτρα’ από το Υφυπουργείο”.

Ο κ. Χριστοφίδης επεσήμανε ότι «εκείνο που μας ανησύχησε ακόμη περισσότερο είναι οι πληροφορίες ότι πολλές από τις παρεμβάσεις ξεκινούν από το Προεδρικό για λόγους που έχουν να κάνουν με προηγούμενα Διοικητικά Συμβούλια».

Στις δηλώσεις του Χριστοφίδης, είπε ότι δεν γίνεται επειδή υπάρχουν προβλήματα σε ένα οργανισμό αυτά να φορτώνονται στους εργαζόμενους και είτε να σταματούν αναπτυξιακές δράσεις, είτε να μην πληρώνονται οι εργαζόμενοι, είτε να μην παίρνουν τις προσαυξήσεις που δικαιούνται.

Πρόσθεσε ότι «μας ανησυχεί ακόμα περισσότερο το γεγονός ότι ακόμα μια φορά, από πλευράς του Υφυπουργείου Πολιτισμού, επιδεικνύεται αλαζονεία», ενώ εξέφρασε την απαρέσκειά του για το γεγονός ότι κόπηκε καθηγητής μουσικής στο ΙΣΟΚ, αυθαίρετα, με αποτέλεσμα δεκάδες παιδιά να μείνουν χωρίς μουσικό δάσκαλο.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, σημείωσε μετά το πέρας της συνεδρίας ότι η θέση του ΔΗΣΥ είναι ότι θα πρέπει καταρχήν να ορισθεί με σαφήνεια ο όρος «εποπτεία» στο νόμο του Υφυπουργείου Πολιτισμού που ψηφίστηκε πέρσι στη Βουλή.

Πρόσθεσε ότι το όλο θέμα έχει δείξει την αναγκαιότητα για εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου των οργανισμών αυτών που λαμβάνουν κρατική χορηγία. Σημείωσε ακόμη ότι είναι αναγκαία η διαβούλευση μεταξύ όλων των εμπλεκομένων έτσι ώστε να μην θυματοποιηθούν οι εργαζόμενοι στο ΙΣΟΚ.

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, ανέφερε ότι το Υφυπουργείο Πολιτισμού θα πρέπει να έχει μια αρμονική συνεργασία με την Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου. «Αυτές οι αντιπαραθέσεις δεν μας αρέσουν, δεν μας τιμούν ως κράτος», είπε ο κ. Σαββίδης, προσθέτοντας ότι η Συμφωνική Ορχήστρα μπορεί και προσφέρει πολυδιάστατα στον πολιτισμό και επιτελεί πολύ σημαντική δουλειά και στους νέους.

Σημείωσε ότι πολλά παιδιά από κάθε γωνιά της Κύπρου έρχονται στη Λευκωσία και καλλιεργούν και αναπτύσσουν το ταλέντο τους, λέγοντας ότι αυτά τα παιδιά μπορεί στο μέλλον να προσφέρουν πολιτιστικές υπηρεσίες μέσα από την Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου.

Ο κ. Σαββίδης επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια και οι οποιεσδήποτε καταγγελίες του Γενικού Ελεγκτή προς τον οποιονδήποτε πρέπει να εξετάζονται. 

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, Αλέκος Τρυφωνίδης, δήλωσε ότι αναφορικά με τις εκατέρωθεν καταγγελίες σχετικά με το ζήτημα που προέκυψε με το ΙΣΟΚ, η ΔΗΠΑ-Συνεργασία έχει αμετάθετη θέση, η οποία εκφράστηκε και εντός της συνεδρίας. 

«Απαιτούμε σύντομο και πλήρη έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων του ιδρύματος, για να μην υπάρχει οποιαδήποτε σκιά σε κανένα», είπε ο κ. Τρυφωνίδης, προσθέτοντας ότι εάν υπάρχουν υπεύθυνοι και ένοχοι θα πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. 

Σημείωσε ότι η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου και όλο το καλλιτεχνικό οικοδόμημα του ΙΣΟΚ θα πρέπει να αφεθεί απρόσκοπτα, να του δοθούν όλα τα αναγκαία εφόδια για να επιτελέσει το σημαντικότατο έργο που γίνεται προς όφελος του πολιτισμού. 

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε την ακόλουθη πρόταση νόμου: 

Ο περί Ιδιωτικών Σχολείων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Ιδιωτικών Σχολείων Νόμου, ώστε οι εκπαιδευτικοί που εργοδοτούνταν σε ιδιωτικά σχολεία πριν από την έναρξη της ισχύος του υπό τροποποίηση νόμου να μην χρειάζεται να κατέχουν τα ίδια ακαδημαϊκά προσόντα με τους εκπαιδευτικούς των δημόσιων σχολείων, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν τη διδασκαλία τους στο γνωστικό αντικείμενο που ήδη διδάσκουν.

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Μείωση ορισμένων εξώδικων, αλλαγές στην ΤΑ, καταψήφιση glamping και επισκέψιμων αγροκτημάτων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 20/06/2024, υπερψήφισε την μείωση ορισμένων εξώδικων από τις κάμερες τροχαίας, αλλαγές στη νομοθεσία της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ καταψήφισε τα σχέδια νόμου για glamping και επισκέψιμα αγροκτήματα.   Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που υπερψηφίστηκαν:  Ο περί Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024  Η

Εσωτερικών

Χαρτσιώτης: Ενισχύεται η ετοιμότητα πυρόσβεσης, από 2025 η απόκτηση ιδίων πτητικών μέσων

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 20/06/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η επάρκεια σε προσωπικό, μέσα και εξοπλισμό για την πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών. Χαρτσιώτης: Ενισχύεται η ετοιμότητα πυρόσβεσης, από 2025 η απόκτηση ιδίων πτητικών μέσων