Απόρριψη για σχέδιο κατ’οίκον φροντίδας και επανεξέταση προϋπολογισμού ΚΦΙΚΒ

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 10/10/2023, συζήτησε θέματα που αφορούν τις διακρίσεις που έγιναν σε σχέση με τη στήριξη των οικογενειών αγνοουμένων και τον Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών.  

Απόρριψη συμπερίληψης συγγενών πεσόντων και εξαφανισθέντων στο σχέδιο κατ’οίκον φροντίδας 

Τη δυσαρέσκειά της εξέφρασε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων για την απόρριψη του αιτήματος για συμπερίληψη και των γονέων, συζύγων και χήρων πεσόντων και εξαφανισθέντων στο σχέδιο κατ’ οίκον φροντίδας αιχμάλωτων πολέμου με ετήσιο κόστος μισό εκατομμύριο ευρώ, αλλά και για την απουσία εκπροσώπου του Υπουργείου Οικονομικών για να εξηγήσει τον λόγο. 

Η Επιτροπή αποφάσισε να διακόψει τη συζήτηση για τις διακρίσεις που έγιναν σε σχέση με τη στήριξη των οικογενειών αγνοουμένων, μια αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από εισήγηση των Βουλευτών του ΑΚΕΛ, Νίκου Κέττηρου, Χρίστου Χριστοφίδη και Χρίστου Χριστόφια, όταν ενημερώθηκαν ότι δεν παρέστη εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών, αφού στόχος ήταν, όπως είπαν, να ακούσουν την αιτιολόγηση του Υπουργείου για την απόρριψη του αιτήματος για συμπερίληψη στο σχέδιο φροντίδας αιχμάλωτων πολέμου, γονέων, συζύγων και χήρων πεσόντων και εξαφανισθέντων.   

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Νίκος Κέττηρος, σημείωσε ότι αυτή η απουσία είναι επειδή ήξεραν τι θα αντιμετωπίσουν, γιατί είναι αδικαιολόγητη αυτή η απόφαση. Είπε ότι θα επαναλάβουν την συνεδρία για να παραστεί και το Υπουργείο Οικονομικών. 

Ο εκπρόσωπος του Υφυπουργείου Πρόνοιας, Χρίστος Διομήδους, ενημερώνοντας την Επιτροπή για την τροποποίηση του υφιστάμενου σχεδίου φροντίδας αιχμαλώτων πολέμου, είπε ότι ολοκλήρωσαν σχετική μελέτη και έχουν στείλει επιστολή στο Υπουργείο Οικονομικών ενημερώνοντας ότι υπερβαίνει το μισό εκατομμύριο ευρώ τον χρόνο και ότι έλαβαν αρνητική απάντηση και ως εκ τούτου δεν προχώρησαν. Είπε ότι τροποποίησαν το υφιστάμενο Σχέδιο για να συμπεριλαμβάνει γονείς πεσόντων και εξαφανισθέντων, χήρες πεσόντων και συζύγους εξαφανισθέντων και ότι διαφοροποίησαν τα όρια έως €20,000 καταθέσεις και €23,000 οικογενειακά ετήσια εισοδήματα. 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης είπε ότι το Υπουργείο «έχει σαμποτάρει την παρουσία του» στη συζήτηση και ότι είναι «επί σκοπού και ενσυνείδητα» που δεν έρχονται για να πουν για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα και να εξηγήσουν γιατί οι σύζυγοι και γονείς πεσόντων και εξαφανισθέντων να αγνοούνται από το Κράτος. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας αντέδρασε στο μήνυμα που έστειλε το Υπουργείο, μέσω άλλης προσκεκλημένης στη συζήτηση ότι δεν μπορούσε να παρευρεθεί και αν υπάρχει οποιανδήποτε θέμα, θα παρευρεθούν σε επόμενη συνεδρία, σημειώνοντας πως δεν συνεδριάζουν για να περνά η ώρα τους και δεν γίνεται να τους καλούν και να μην έρχονται. 

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, ανέφερε ότι τίθεται θεσμικό θέμα, αφού, αντί να ενημερωθεί η Βουλή, το Υπουργείο ενημέρωσε προσκεκλημένους ότι δεν θα παραστεί στη συνεδρία. 

Δηλώσεις  

Σε δηλώσεις του, ο κ. Χριστοφίδης ως αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής, εξέφρασε «τον αποτροπιασμό» τους «για την αναλγησία που επιδεικνύει η Κυβέρνηση απέναντι στους ανθρώπους που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της τουρκικής εισβολής, στους ανθρώπους που για δεκαετίες κουβάλησαν τον σταυρό του μαρτυρίου θρηνώντας πάνω από μνήματα, μεγαλώνοντας από μόνοι τα παιδιά τους ή περιμένοντας ατελείωτες μέρες και νύχτες τους ανθρώπους τους να επιστρέψουν». 

Πρόσθεσε ότι «είναι τραγικό» σε μία περίοδο που η Επιτροπή και η Κυβέρνηση κάνουν διεθνείς εκστρατείες και στο Ευρωκοινοβούλιο για να μην ξεχαστεί το θέμα των αγνοουμένων, να μην σταματήσει η προσπάθεια για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας η επίσημη Κυβέρνηση, να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο. «Το κερασάκι δε στην τούρτα ήταν το γεγονός ότι το Υπουργείο Οικονομικών δεν είχε καν τα κότσια να εμφανιστεί σήμερα στην Επιτροπή και να αιτιολογήσει ή να δικαιολογήσει τη θέση του», είπε, σημειώνοντας, πως, αν τ’ αυτού «κρύφτηκαν γιατί φαντάζομαι βαθιά μέσα τους αναγνωρίζουν και οι ίδιοι το μέγεθος της αναλγησίας». 

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Γεωργίου, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι είναι ένα αίτημα το οποίο προωθούσε η κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων και οι οργανώσεις των πεσόντων και αγνοουμένων και ότι το Υπουργείο Οικονομικών δεν παρέστη στη σημερινή συνεδρία, γιατί «προφανώς ντρέπονταν να αντιμετωπίσουν τις οργανώσεις των Συγγενών και Αγνοουμένων για την πολιτική τους απόφαση». 

Σημείωσε ότι «αυτή η κυβέρνηση δεν είχε κανένα ηθικό δίλλημα να εγκρίνει και να πληρώνει υπερωρίες για αξιωματούχους της που παρευρέθηκαν σε κηδείες ανευρεθέντων αγνοουμένων», αλλά την ίδια ώρα το Υπ. Οικονομικών απορρίπτει αίτημα του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας της ίδιας Κυβέρνησης για την έγκριση σχεδίου παροχής φροντίδας σε τρεις επιπλέον κατηγορίες, με ετήσιο κόστος €500.000, «το οποίο μοιραία κάθε χρόνο θα μειώνεται και σε μερικά χρόνια εκ των πραγμάτων θα απαλειφθεί». 

Ο κ. Γεωργίου ανέφερε ότι αυτή η απόφαση φέρει την κυβέρνηση «να διαπρέπει στην κοινωνική αναλγησία, στην έλλειψη συντονισμού μεταξύ των αρμόδιων Υπουργών και κυρίως στην έλλειψη σεβασμού απέναντι στους ανθρώπους που ήταν οι θεματοφύλακες των αξιών της συντήρησης της ιστορικής μας μνήμης και της ζωντανής μαρτυρίας της τραγικότητας της Τουρκικής εισβολής» 

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου ανέφερε ότι, για δεκαετίες η Πολιτεία και το Κράτος έχουν θεσπίσει ειδικές ημέρες στη μνήμη των πεσόντων και των αγνοουμένων του 1974, τους καταθέτει δάφνινα στεφάνια, διοργανώνει εκδηλώσεις, αλλά το ελάχιστο που θα μπορούσε να πράξει ήταν να εγκρίνει μισό εκατομμύριο για το δικαίωμα φροντίδας για τους γονείς και τις συζύγους αυτών των ανθρώπων. Πρόσθεσε ότι αυτό θα ήταν η ελάχιστη τιμή προς αυτούς τους ανθρώπους «οι οποίοι θυσίασαν τη ζωή τους για να ζούμε εμείς σήμερα ελεύθεροι έστω και σε αυτό το 63% των εδαφών μας». «Είναι απαράδεκτο, είναι ιεροσυλία και ειδικότερα όταν το αίτημα αυτό προέρχεται από το ίδιο το Υφυπουργείο Πρόνοιας», είπε. 

Ο Ιωάννης Κολιός,  Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Οργανώσεων Συγγενών Αγνοουμένων είπε ότι «δυστυχώς για άλλη μια φορά το ΥΠΟΙΚ, ή το κράτος, δεν ήρθε να δώσει μια συμπαράσταση στους γονείς και στις συζύγους των αγνοουμένων», σημειώνοντας πως «είναι ηθικά απαράδεκτο για μερικές χιλιάδες ευρώ να μείνουν αυτοί οι άνθρωποι αβοήθητοι». 

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Κολιός είπε πως το ύψος του κονδυλίου είναι μέχρι €500.000 στο σύνολο, όμως δεν είναι όλοι οι σύζυγοι και οι γονείς που θα πάρουν αυτό το βοήθημα διότι λόγω ηλικίας δεν το έχουν αυτή τη στιγμή ανάγκη, είναι σε βάθος χρόνου. Είπε ακόμη ότι, κάποιοι άνθρωποι λόγω ηλικίας σβήνουν κάποια μέρα. «Δεν θα έχει τόσο κόστος το Κράτος», είπε, προσθέτοντας πως επηρεάζονται γύρω στα 1.000 άτομα και θα μπορούσε το Κράτος να βάλει μία πρόνοια για να βοηθηθούν, όπως οι αιχμάλωτοι πολέμου. Ας ισχύσουν τα ίδια κριτήρια όπως ισχύουν και για το θέμα των αιχμαλώτων, είπε. 

Να επανεξεταστεί ο προϋπολογισμός του ΚΦΙΚΒ ζητούν Βουλευτές 

«Ύστατη έκκληση» να επανεξεταστεί ο προϋπολογισμός του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών (ΚΦΙΚΒ) για να του δοθούν τα μέσα να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του προσφυγικού κόσμου, έκανε προς το Υπουργείο Οικονομικών η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, μέσω του αναπληρωτή προέδρου της, Χρίστου Χριστοφίδη. 

Η Επιτροπή, η οποία συζήτησε θέματα που αφορούν τον Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου, όπως ανέφεραν τα μέλη της, προϋπολογισμού, αλλά και το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που δόθηκαν μέσω του Φορέα, καθώς και η αξιοποίηση του ποσού, που προκύπτει από το τέλος του 0,4% από την πώληση των ακινήτων. 

Η Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών, Νίκη Πασχάλη, είπε στην Επιτροπή ότι ο προϋπολογισμός του Φορέα στηρίχθηκε στη βάση πραγματικών δαπανών και ότι στην περίπτωση που ο Φορέας χρειαστεί πρόσθετες πιστώσεις, υπάρχει ευελιξία στον προϋπολογισμό να του δοθούν. Είπε ακόμη ότι δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τον Υπουργό Οικονομικών ο προϋπολογισμός. 

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, σημείωσε ότι δεν είναι επιχείρημα το ότι επειδή το ποσοστό υλοποίησης δεν ήταν στο 100% μειώθηκε ο προϋπολογισμός, αφού με την ίδια λογική τα αναπτυξιακά έργα, που έχουν 60%-65% υλοποίηση του προϋπολογισμού έπρεπε να είναι στα 2/3 ο προϋπολογισμός, που φέρνει το ΥΠΟΙΚ σε σχέση με τον περσινό, προσθέτοντας ότι προφανώς δεν είναι έτσι. 

Είπε ακόμη ότι ο προϋπολογισμός, εκτός των άλλων εκφράζει και πολιτική και ότι προφανώς η πολιτική αυτής της Κυβέρνησης είναι να μην υπάρξει οποιαδήποτε επέκταση των προσφυγικών σχεδίων.  

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας είπε ότι «δυστυχώς» είναι απαράδεκτα τα όσα έχουν ακούσει, σημειώνοντας ότι στα εφτά χρόνια που είναι Βουλευτής δεν ξανάκουσε μείωση της τάξης του 33% στα ποσά του Φορέα, προσθέτοντας πως το ΥΠΟΙΚ θα έπρεπε να τουλάχιστον να έχει σταθερά τα ποσά του Φορέα. Είπε ότι θα επηρεαστούν πολλές οικογένειες και διερωτήθηκε αν θέλουμε να περιθωριοποιήσουμε και άλλο τον πρόσφυγα και αν σκοπός του Υπουργείου είναι να κλείσει τον Φορέα. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, ανέφερε κατά τη συνεδρία ότι δεν μπορεί ο Φορέας να τρέχει να ζητά συμπληρωματικό προϋπολογισμό, διότι αυτά προϋπολογίζονται εξ’ αρχής και είναι αναγκαίο να ξέρει ο Φορέας από την αρχή ποιο είναι το ποσό. 

Είπε ότι από τα €25 εκατομμύρια, στην επιδότηση των επιτοκίων πήγαν στα €15 εκατομμύρια, και ζήτησε να μάθει αν για την αποκοπή των 10 εκατομμυρίων έχουν γνώση ο Γενικός Διευθυντής και ο Υπουργός Οικονομικών. 

Η Διευθύντρια του Κεντρικού Φορέα, Λουκία Ευσταθίου ενημέρωσε την Επιτροπή σε σχέση με τους νέους κανονισμούς του Φορέα ότι βρίσκονται στο τελικό στάδιο. Σημείωσε ότι έχουν ετοιμάσει νέους κανονισμούς, γιατί ήταν πολλές οι αλλαγές, και θα προωθηθούν στη Νομική Υπηρεσία. Είπε ακόμη ότι τον προϋπολογισμό τον έχουν στηρίξει πάνω σε αυτές τις τροποποιήσεις και ότι όντως μπορεί να μην γίνεται η απορρόφηση του προϋπολογισμού τα τελευταία χρόνια, όμως ο προϋπολογισμός που ετοιμάστηκε φέτος, που είναι στα ίδια επίπεδα με τα προηγούμενα χρόνια, έχει βασιστεί σε αυτές τις τροποποιήσεις οι οποίες προβλέπουν αυξήσεις στα ποσά. 

Για το θέμα επιχορήγησης επιτοκίου, το οποίο έχει μειωθεί κατά €10 εκατομμύρια, είπε ότι θεωρεί ότι θα δημιουργηθεί πολύ σοβαρό πρόβλημα γιατί τα επιτόκια έχουν αυξηθεί και η επιχορήγηση επιτοκίου που θα πληρωθεί του χρόνου στους δικαιούχους που θα έχουν εγκριθεί μέχρι το τέλος του 2023, θα παίρνουν όλοι 3,5% και το διαθέσιμο ποσό δεν θα τους φτάσει αν μείνει μειωμένος ο προϋπολογισμός. 

Στο θέμα χρόνου εξέτασης των αιτήσεων, στα φοιτητικά δάνεια, είπε ότι παίρνει περίπου ένα μήνα, σημειώνοντας ότι σε όποιες αιτήσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν κατεχόμενη περιουσία από προηγουμένη αίτηση της οικογένειας μπορούν να προχωρήσουν άμεσα, ενώ για τις άλλες περιμένουν τις εκτιμήσεις από το Κτηματολόγιο και παρατηρείται καθυστέρηση, ακόμη περισσότερο στις στεγαστικές αιτήσεις. 

Η κ. Ευσταθίου ανέφερε ότι υπάρχει αυξητική τάση υποβολής αιτήσεων για στεγαστικό στον Φορέα και ότι ο χρόνος εξέτασης είναι γύρω στους 10 μήνες, σημειώνοντας ότι υπάρχει σοβαρή καθυστέρηση στο θέμα λήψης εκτίμησης από το Κτηματολόγιο.   

Είπε ακόμη ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα στο θέμα στελέχωσης, αφού είχαν ζητήσει 10 θέσεις πέρσι και εγκρίθηκαν μόνο δύο σε ανώτερο επίπεδο χωρίς να ικανοποιηθούν οι ανάγκες στο επίπεδο των λειτουργών και του γραφειακού προσωπικού, ότι δύο υπάλληλοι είναι σε απόσπαση, ενώ σύντομα θα κενωθεί ακόμη μια θέση. 

Δεν έχει κληθεί το ΔΣ του Φορέα από ΥΠΟΙΚ για θέμα 0,4%  

Για το τέλος του 0,4% από την πώληση των ακινήτων, η κ. Ευσταθίου είπε ότι από 18/11/2022 μέχρι 31/8/2023, είχαν εισπραχθεί από τον Έφορο Φορολογίας €16.105 εκατομμύρια τα οποία είναι σε λογαριασμό του Κεντρικού Φορέα. 

Σημείωσε ότι είναι ένα θέμα το οποίο εκκρεμεί για το πώς θα χρησιμοποιηθεί αυτό το ποσό και ότι έχουν επανειλημμένα ζητήσει συνάντηση με τον τέως και νυν Υπουργό Οικονομικών και δεν έχουν πάρει καμία απάντηση. Είπε ότι έχουν ενημερωθεί από δημοσιεύματα ότι σκοπός είναι να εξοφληθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τα οποία έχουν ζητήσει οι τράπεζες και που έχουν δοθεί με εγγύηση του Κεντρικού Φορέα και ότι μετά θα χρησιμοποιηθεί για μελλοντικές προβλέψεις. Δεν έχει κληθεί ακόμη το ΔΣ του Φορέα παρόλο που έχουν αιτηθεί επανειλημμένα, πρόσθεσε.    

Εκπρόσωποι της ΚΕΔΙΠΕΣ, ανέφεραν στην Επιτροπή ότι είχαν 743 δάνεια που εμπίπτουν στο Σχέδιο που ανακοινώθηκε από το ΥΠΟΙΚ διαχείρισης τερματισμένων/ληγμένων/μη εξυπηρετούμενων δανείων που παραχωρήθηκαν μετά από έγκριση του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών,  αλλά είχαν ενδιαφέρον μόνο από 216 δάνεια, ενώ οι υπόλοιποι δανειολήπτες, παρόλες τις ειδοποιήσεις, μέσω επιστολών και τηλεφωνικώς, δεν ανταποκρίθηκαν. 

Ανέφεραν ότι το Υπουργείο προχώρησε με επέκταση του σχεδίου το οποίο λήγει τέλος του μηνός και ότι έχουν λάβει αιτήσεις για αναδιάρθρωση ή για εξόφληση ακόμη 17 δανείων.Σημείωσαν ότι ο δανειολήπτης πληρώνει μόνο το κεφάλαιο, πλην οι καταθέσεις που έκανε, και ότι  είναι ένα πολύ καλό σχέδιο αλλά μόνο το 30% προσήλθε. 

Σε ερώτηση πού οφείλεται το μειωμένο ενδιαφέρον, ανέφεραν ότι οι συνοφειλέτες είναι συνήθως δύο ή τρία άτομα και πολλοί δεν συνεργάζονται μεταξύ τους, υπάρχουν ζευγάρια που έχουν χωρίσει, οικογένειες με προβλήματα μεταξύ τους ή άτομα που δεν έχουν το κεφάλαιο να αποπληρώσουν. 

Ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Χρηματοδότησης Στέγης, Χριστόφορος Καπλάνης, ερωτηθείς αν γίνεται μεταφορά στεγαστικών ή άλλων δανείων από εμπορικές τράπεζες λόγω των αυξημένων επιτοκίων, είπε ότι διεκπεραιώνουν αιτήματα για μεταφορά και ότι είναι απίστευτος ο όγκος αιτημάτων. Όλα τα κλιμάκια του Οργανισμού,  έχουν συσσωρευμένη ροή αιτημάτων, ανέφερε. 

Δηλώσεις Βουλευτών  

Σε δηλώσεις του ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι η Κυβέρνηση έχει μειώσει τα κονδύλια για τον Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών κατά περίπου €20 εκατομμύρια και αυτό αφορά στην επιδότηση δανείων τα οποία σχετίζονται με τις στεγαστικές ανάγκες των προσφύγων, φοιτητικά δάνεια ή για ιατροφαρμακευτικούς σκοπούς. 

Ανέφερε ότι η πολιτική απόφαση αυτής της Κυβέρνησης είναι να μειώσει τα λεφτά που διατίθενται από τον Φορέα για επιχορήγηση των επιτοκίων στα δάνεια των προσφύγων και ότι πρόκειται για μία άλλη κίνηση, η οποία ξεκάθαρα, θα πλήξει τον προσφυγικό κόσμο. 

Σημείωσε ακόμη ότι η Βουλή ψήφισε για το 0,4% στις πωλήσεις ακίνητης περιουσίας και τη διάθεσή τους για τους πρόσφυγες, αλλά σήμερα ενημερώθηκαν ότι η απόφαση είναι ότι αυτά τα ποσά θα εξοφλούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια στα οποία το Κράτος είναι εγγυητής «με το ερωτηματικό να αιωρείται για το τι επιπτώσεις θα έχει στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια η απόφαση αυτά να εξοφλούνται από το Κράτος όπου εκείνον είναι εγγυητής». 

Εξέφρασε την «έντονη» απαρέσκειά τους για αυτήν την πολιτική στάση της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Οικονομικών και είπε ότι απευθύνουν «ύστατη έκκληση να επανεξεταστεί ο προϋπολογισμός του Φορέα για να αποφευχθεί αυτό τον πισώπλατο  κάρφωμα στις πλάτες του προσφυγικού κόσμου» αλλά και για να δοθούν τουλάχιστον τα μέσα στο Φορέα να ανταπεξέλθει, αν μη τι άλλο, όπως τα προηγούμενα χρόνια, στις ανάγκες του προσφυγικού κόσμου. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Γεωργίου, είπε ότι είμαι «με έκπληξη» που πληροφορήθηκαν από το Υπ. Οικονομικών τη μείωση της κρατικής χορηγίας σε όλα τα σχέδια του Φορέα. Ενδεικτικά, ανέφερε ότι η παραχώρηση άτοκων δανείων για σκοπούς σπουδών και ιατρικής περίθαλψης μειώνεται στον Κρατικό Προϋπολογισμό από €46 εκατομμύρια, ποσό το οποίο ήταν σταθερό από το 2012, σε 35 εκατομμύρια ευρώ. Η επιχορήγηση επιτοκίου μειώνεται από 27 εκατομ. σε 16 εκατομ. 

«Είναι πραγματικά λυπηρό το Υπ. Οικονομικών της χώρας μας να είναι εκτός οικονομικής πραγματικότητας», είπε σημειώνοντας ότι ενώ οι πολίτες βιώνουν αυξήσεις στο κόστος διαβίωσής τους, με αυξήσεις σε τρόφιμα, καύσιμα και ηλεκτρισμό, των δανειστικών επιτοκίων, των διδάκτρων των πανεπιστημίων στο εξωτερικό, η Κυβέρνηση προχωρεί στο κουτσούρεμα της κρατικής χορηγίας προς τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών. 

«Η στάση της κυβέρνησης είναι πολιτικά λανθασμένη», σημείωσε, προσθέτοντας πως το μόνο που θα καταφέρουν είναι να δημιουργήσουν πρόβλημα στις υφιστάμενες ανάγκες του προσφυγικού κόσμου, καθότι οι ανάγκες του Φορέα είναι απόλυτα προβλέψιμες και αναγκαίες. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Έκοψαν εκατομμύρια από χορηγία για σχέδια Φορέα 

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου: 

Ο περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Διακατοχή, Εγγραφή και Εκτίμηση) (Τροποποιητικός) (Αρ. 5) Νόμος του 2022 και συναφείς κανονισμοί 

Η Επιτροπή εξέτασε τα πιο πάνω σχέδια νόμου σκοπός των οποίων είναι: 

(α) η παραχώρηση σύμβασης μίσθωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία σε δικαιούχους εκτοπισθέντες, για τμήμα οικιστικής μονάδας που βρίσκεται μερικώς σε γη κρατικής ιδιοκτησίας ή παραχώρηση σύμβασης μίσθωσης, με κριτήριο τον χρόνο θανάτου του δικαιούχου εκτοπισθέντος και το αν η συγκεκριμένη οικιστική μονάδα βρίσκεται σε κυβερνητικό οικισμό ή συνοικισμό αυτοστέγασης,  

(β) η αντικατάσταση των βασικών κανονισμών, ώστε να καθίστανται πιο κατανοητοί και να περιλαμβάνουν την εισαγωγή ρύθμισης για την παραχώρηση τίτλου ιδιοκτησίας οικοπέδου σε συνοικισμό αυτοστέγασης, τη μεταβίβαση οικιστικής μονάδας, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κατόπιν απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, καθώς και τη ρύθμιση σχετικά με την εξακρίβωση της μόνιμης κατοικίας δικαιούχου σε περίπτωση που προσωρινά δεν διαμένει σε αυτήν,  

(γ) η αντικατάσταση των κανονισμών, ώστε να καταστούν πιο κατανοητοί, με την εισαγωγή ρύθμισης για μεταβίβαση του εμπράγματου δικαιώματος της μίσθωσης της οικιστικής μονάδας, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, την εξακρίβωση της μόνιμης κατοικίας δικαιούχου σε περίπτωση που προσωρινά δε διαμένει σε αυτή, καθώς και ρύθμισης της κληρονομικής διαδοχής του εμπράγματου δικαιώματος της μίσθωσης της οικιστικής μονάδας και 

(δ) η τροποποίηση των σχετικών κανονισμών, ώστε να ρυθμίζουν τη μεταβίβαση του εμπράγματου δικαιώματος της μίσθωσης της οικιστικής μονάδας, κατόπιν απόφασης του Κηδεμόνα, την κληρονομική διαδοχή του εμπράγματου δικαιώματος της μίσθωσης της οικιστικής μονάδας, με κριτήριο το χρόνο θανάτου του δικαιούχου προσώπου, καθώς και την εξακρίβωση της μόνιμης κατοικίας σε περίπτωση που δικαιούχος προσωρινά δεν διαμένει σε αυτή. 

Η Επιτροπή αποφάσισε την προώθηση του νομοσχεδίου ενώπιον την Ολομέλειας για ψήφιση.  

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Θεσμών

Λύσεις πρόσβασης στο ψηφιακό κράτος για όσους δυσκολεύονται

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 17/04/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Μη υλοποίηση εισηγήσεων Επιτρόπου Διοικήσεως από τις κρατικές υπηρεσίες Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η μη υλοποίηση των εισηγήσεων της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τις κρατικές υπηρεσίες,

Παιδείας

420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα για ναρκωτικά, πιεστικά χρονοδιαγράμματα για προϋπολογισμό ΤΕΠΑΚ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 17/04/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Παραβατικότητα και εγκληματικές ενέργειες στα σχολεία Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η παραβατικότητα και οι εγκληματικές ενέργειες στα σχολεία, καθώς και η απουσία στήριξης θυτών και θυμάτων. 420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα