Η Ad Hoc Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη Μελέτη του Δημογραφικού Προβλήματος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 10/10/2023, συζήτησε θέματα που αφορούν την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος και της υπογεννητικότητας.
Νέες ανησυχίες για την υπογεννητικότητα στην ad hoc επιτροπή για το δημογραφικό
Νέες ανησυχίες για τον χαμηλό δείκτη αναπλήρωσης του πληθυσμού ακούστηκαν στην ad hoc κοινοβουλευτική επιτροπή για την μελέτη του δημογραφικού προβλήματος, με μέλη της επιτροπής να επικρίνουν την μεγάλη καθυστέρηση στη σύγκληση του Φορέα για την Αντιμετώπιση του Δημογραφικού Προβλήματος, του οποίου προεδρεύει το Υπουργείο Εργασίας.
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο βουλευτής του ΕΛΑΜ, Λίνος Παπαγιάνης ανέφερε πως «απ’ ότι μας ενημέρωσαν, το Υπουργείο Εργασίας είναι ακόμη στη διαδικασία να εξεύρει ημερομηνία και τόπο για να διεξαχθεί αυτή η συνεδρία η οποία έχει τρεισήμισι χρόνια να γίνει».
«Άρα το πρώτο συμπέρασμα – που κατά τη δική μας άποψη πλέον είναι πέρα για πέρα γεγονός – είναι ότι μία Πολιτεία η οποία θεωρεί ότι υπάρχει πρόβλημα με την υπογεννητικότητα δεν έχει καταφέρει ούτε καν να συνεδριάσει για το πώς θα ανανεωθεί τουλάχιστον το σχέδιο δράσης της προηγούμενης περιόδου», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαγιάννη, με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν στην επιτροπή για τις γεννήσεις από το σύνολο των περίπου 10.500 γεννήσεων το 2022, πέραν των 3.000 προήλθαν από ζευγάρια με δύο γονείς ξένους, ενώ οι γεννήσεις από ζευγάρια Κυπρίων ήταν περίπου 5.500. Οι υπόλοιπες γεννήσεις προήλθαν από μεικτά ζευγάρια.
Το 2019, είπε ο κ. Παπαγιάννης, ενώ ο συνολικός αριθμός των γεννήσεων ήταν περίπου ο ίδιος, το ποσοστό των γεννήσεων από ζευγάρια μη Κυπρίων ήταν κατά 25% λιγότερο.
«Άρα η τρομερή αύξηση που δείχνει αυτός δείκτης είναι ακόμη μια επιβεβαίωση για τα όσα φωνάζουμε», πρόσθεσε επκρίνοντας κάποια κόμματα ότι υποστήριξαν ότι η επιτροπή αυτή συνεδριάζει πιο συχνά απ’ ότι θα έπρεπε. «Είναι προφανές ότι κάποιες πολιτικές δυνάμεις έχουν ως σκοπό να εξυπηρετήσουν μόνο τα δικά τους πολιτικά συμφέροντα χωρίς να έχουν κανένα ενδιαφέρον για το μέλλον αυτού του τόπου», συμπλήρωσε ο Λίνος Παπαγιάννης.
Ερωτηθείς για το θέμα του Φορέα, ο βουλευτής του ΕΛΑΜ είπε πως η προεδρία του Φορέα ανήκει στο Υπουργείο Εργασίας και πρόσθεσε ότι η συνεδρία που είχε αρχικά προγραμματιστεί για τον περασμένο Ιούνη έχει αναβληθεί.
«Είναι αδικαιολόγητο τρεισήμισι χρόνια να μην έχουν καλέσει μία συνεδρία» είπε.
Σε ερώτηση για τα επιδόματα, ο κ. Παπαγιάννης είπε ότι δεν υπάρχουν τα κίνητρα αυτά που θα ωθήσουν ένα νέο ζευγάρι να αποκτήσουν είτε το πρώτο είτε το δεύτερο είτε το τρίτο τους παιδί.
Πρέπει η Κυβέρνηση να αντιληφθεί πρώτα και πάνω από όλα ότι χωρίς έμπρακτα οικονομικά κίνητρα δεν πρόκειται ο δείκτης που αυτή τη στιγμή είναι στο 1,4 να βελτιωθεί. Και για να πάμε μέχρι το 2,1 που χρειάζεται να αναπληρωθεί ο πληθυσμός χρειάζονται να γίνουν τεράστια βήματα, για τα οποία αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πολιτική βούληση από τα όσα βλέπουμε και ακόυμε για να γίνουν, είπε.
Στις δικές του δηλώσεις, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Αλαμπρίτης είπε ότι ο οργάνωση των πολυτέκνων μετέφερε την «κραυγή αγωνίας» διότι οι πολύτεκνες οικογένειες μειώνονται χρόνο με τον χρόνο.
Σημείωσε ότι τα γεγονότα όσον αφορά τις γεννήσεις προκαλούν θλίψη, προσθέτοντας ότι ο δείκτης αναπλήρωσης του πληθυσμου είναι στο 1,4, ενώ θα έπρεπε να βρισκόταν στο 2,1.
Εκφράζοντας λύπη για την απουσία συνεδρίας του Φορέα Δημογραφικής Πολιτικής, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ ζήτησε όπως παρθούν μέτρα άμεσα.
«Αναμένουμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική από την Κυβέρνηση», είπε.
Πρότεινε μέτρα όπως την αύξηση του αφορολόγητου οικογενειακού εισοδήματος στις €39.000, με υπολογισμό και του αριθμού των παιδιών σε μια οικογένεια, αλλά και την επαναφορά των επιδομάτων τέκνου στα προ της κρίσης επίπεδα.
Ο κ. Αλαμπρίτης πρότεινε επίσης τη στήριξη με εφάπαξ ποσό των γεννήσεων ειδικότερα από το τρίτο, τέταρτο και περισσότερα παιδιά και έκπτωση σε λογαριασμούς ρεύματος και άλλων τελών σε πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες.
Nomoplatform-ΚΥΠΕ