Αποφάσεις Ολομέλειας: Η Βουλή αποδέχτηκε τέσσερις από τις επτά αναπομπές του Προέδρου

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίας στις 28/12/2022, αποδέχτηκε τις τέσσερις από τις επτά αναπομπές του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.  

Αναλυτικά τα σχέδια νόμου η αναπομπή των οποίων έγινε αποδεκτή: 

Ο περί Βιομηχανικών Εκπομπών (Ολοκληρωμένη Πρόληψη και Έλεγχος της Ρύπανσης) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022 

Η Βουλή των Αντιπροσώπων αποδέχθηκε με 41 ψήφους υπέρ τον περί βιομηχανικών εκπομπών τροποποιητικό Νόμο, δίνοντας ταυτόχρονα διορία στην εκτελεστική εξουσία μέχρι το 2025, αντί μέχρι το 2024 που προνοούσε ο νόμος, να αντιμετωπίσει τα ζητήματα της εξασφάλισης των απαραίτητων αδειών (πολεοδομική άδεια ή άδειας οικοδομής ή πιστοποιητικού έγκρισης) από μεγάλες εγκαταστάσεις, όπως ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί της ΑΗΚ, χώροι υγειονομικής ταφής απορριμμάτων και σφαγεία ώστε να διαθέτουν Άδεια Βιομηχανικών Εκπομπών. 

Υπενθυμίζεται πως στην αναπομπή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε σημειώσει πως είναι πρακτικά αδύνατο να εξασφαλιστούν έγκαιρα οι απαραίτητες άδειες από τους επηρεαζόμενους φορείς, με αποτέλεσμα από την 1η Ιανουαρίου 2024 ένας μεγάλος αριθμός εγκαταστάσεων να λειτουργεί χωρίς ΑΒΕ και ως εκ τούτου να πρέπει να τερματιστεί η λειτουργία τους. 

Ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Περιβάλλοντος και Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου εξέφρασε τη δυσφορία του για τη νέα καθυστέρηση της ρύθμισης του όλο ζητήματος, υπενθυμίζοντας ότι αναβολές δίνονταν το 2013 και το 2018. Κάλεσε την κυβέρνηση είτε να προσλάβει εκτάκτους ή να προχωρήσει σε διορισμούς ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. «Είναι ένα πρόβλημα της κυβέρνησης και θεωρώ απαράδεκτο να κάνουμε την παρανομία νομιμότητα», είπε. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης ανέφερε ότι «από το 2013 φτύνουμε πάνω μας». Εξέφρασε την ελπίδα ότι τα δύο χρόνια παράτασης που δίνονται να είναι αρκετά, ώστε να μπορέσουν οι επηρεαζόμενες μονάδες να εξασφαλίσουν την πολεοδομική και οικοδομική άδεια. Χαρακτήρισε λάθος τα όσα διαδίδονται ότι «κάποιοι θέλουμε να κλείσουμε την ΑΗΚ». 

Για το ίδιο θέμα, ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία, Μιχάλης Γιακουμής είπε πως η συμμόρφωση πρέπει να γίνεται είτε είσαι μεγαλοβιομήχανος είτε έχει μια μικρή βιομηχανία. «Δίνουμε μια παράταση δύο χρόνων για να δούμε αν υπάρχει μια πρόοδος στη συμμόρφωση και να δούμε τι θα κάνουμε ακολούθως», συμπλήρωσε. 

Ο περί Γάμου (Τροποποιητικός) Νόμος του 2018 

Η Ολομέλεια ενέκρινε με 41 ψήφους υπέρ την αναπομπή του Περί Γάμου νόμου, που αποτελεί μέρος των νομοθετημάτων για τον εκσυγχρονισμό του οικογενειακού Δικαίου και μέσω της οποίας γίνεται διαγραφή του άρθρου 18 που αφορά στη μεταβατική διάταξη. 

Ο περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Διακατοχή, Εγγραφή και Εκτίμηση) (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2021 

Ο περί Τουρκοκυπριακών Περιουσιών (Διαχείριση και Άλλα Θέματα) (Προσωρινές Διατάξεις) (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2021 

Η Ολομέλεια αποδέχθηκε με 41 ψήφοι υπέρ τις αναπομπές του Περί τουρκοκυπριακών Περιουσιών (Διαχείριση και άλλα θέματα) (Προσωρινές Διατάξεις) τροποποιητικό Νόμο και του περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Διακατοχή, Εγγραφή και Εκτίμηση) τροποποιητικού Νόμου, οι οποίοι αφορούν στην κληρονομική διαδοχή μίσθωσης τουρκοκυπριακής ιδιοκτησίας. 

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος είπε πως δεν είναι η πρώτη φορά που η Βουλή νομοθετεί σε θέματα τιτλοποιήσεων σε σχέση με τους προσφυγικούς συνοικισμούς. Σημείωσε ωστόσο ότι εφόσον έχει κατατεθεί κυβερνητικό νομοσχέδιο που ρυθμίζει το θέμα και επειδή στόχος είναι η εξυπηρέτηση του κόσμου, αποφασίστηκε να γίνει αποδεχτή η αναπομπή ώστε να συζητηθεί το θέμα μετά τις προεδρικές εκλογές και για να αποφευχθεί τυχόν αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο. 

Σημειώνεται ότι στην αναπομπή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποστήριξε πως ο νόμος, όπως έχει θεσπιστεί παραβιάζει την αρχή της διάκρισης των εξουσιών. 

Αναλυτικά τα σχέδια νόμου η αναπομπή των οποίων δεν έγινε αποδεκτή: 

Ο περί Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης (Υποχρεωτική Φοίτηση και Παροχή Δωρεάν Παιδείας) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022 και συναφείς κανονισμοί 

Ύστερα από έντονη συζήτηση, η Βουλή απέρριψε με 21 ψήφους εναντίον και 15 υπέρ την αναπομπή του περί Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης (Υποχρεωτική Φοίτηση και Παροχή Δωρεάν Παιδείας) τροποποιητικού Νόμου που αφορά στην επέκταση της υποχρεωτικής φοίτησης στην προδημοτική εκπαίδευση από το τέταρτο έτος της ηλικίας. Στην αναπομπή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως στον Νόμο προστέθηκε τροπολογία (4γ), η οποία φαίνεται να αποκλείει το δικαίωμα του πολίτη να εγγράψει το παιδί του σε ιδιωτικό νηπιαγωγείο, εάν το επιθυμεί, ότι αυξάνονται οι δαπάνες του κράτους και σημείωσε πως κινδυνεύει η εκταμίευση €12 εκατ. από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης είπε πως το νομοσχέδιο ήταν αποδεκτό από το Υπουργείο Παιδείας και περιλάμβανε και τροπολογίες που ψήφισε και ο ΔΗΣΥ, προσθέτοντας ότι με την αναπομπή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζητά να αφαιρεθούν οι ασφαλιστικές δικλείδες που περιλήφθηκαν στο νομοσχέδιο, ενώ αμφισβήτησε το κατά πόσον κινδυνεύει η εκταμίευση των €12 εκατομμυρίων. «Αν γίνει αποδεκτή η αναπομπή, αντί (τα €12 εκατ.) να παν για την στήριξη του δημόσιου σχολείου πάλι θα μοιραστούν σε λίγους και συγκεκριμένους», είπε. 

Ευθύνες στο Υπουργείο Παιδείας επέρριψε ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, λέγοντας ότι ο νόμος είχε ψηφιστεί μετά από πολύωρες συζητήσεις και συνεδριάσεις, ενώ οι τροπολογίες επί του κυβερνητικού νομοσχεδίου είχαν συμφωνηθεί. Ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην κάνει αναφορά στο Ανώτατο σε περίπτωση απόρριψης της αναπομπής και να υπογράψει το νόμο. 

Ο Χρύσανθος Σαββίδης μίλησε για «αλχημείες» εκ μέρους της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την αύξηση των εξόδων του κράτους. Λέγοντας πως οι τροπολογίες που φέραμε είχαν τη συμφωνία του Υπουργού Παιδείας, πρόσθεσε πως «δεν ξέρουμε τι συνέβη εν μια νυκτί, ο Πρόεδρος έκανε αναπομπή». Επικαλούμενος την υπογραφή του νόμου για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, ο οποίος είναι αντισυνταγματικός, ο κ. Σαββίδης έκανε λόγο για «α λα καρτ συμπεριφορές». 

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης είπε από την πλευρά του πως επί του νομοσχεδίου είχαν γίνει τροποποιήσεις που είχαν τη σύμφωνο γνώμη του Υπουργού Παιδείας και ότι οι βουλευτές είχαν βάλει νερό στο κρασί τους για να μην χαθούν τα €12 εκατ. «Έχουμε σοβαρές ανησυχίες όμως θα ψηφίσουμε για να μην έχουν καμιά δικαιολογία ότι χάσαμε τα €12 εκατ.», είπε. 

Παίρνοντας το λόγο, ο Πρόεδρος των Οικολόγων είπε πως σοβαρές αποφάσεις, όπως για την εκπαίδευση δεν πρέπει να λαμβάνονται με βάση την κοστολόγηση. 

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης επεσήμανε πως τα άρθρα 4γ και 4δ ως τα ψήφισαν, αποκλείουν σε ένα γονέα το δικαίωμα της επιλογής στην ιδιωτική εκπαίδευση, αναγνωρίζοντας πως και ο ΔΗΣΥ διέπραξε σφάλμα. «Με νόμο θα αποκλείουμε την πρόσβαση σε ιδιωτικό νηπιαγωγείο. Θα τα κλείσουμε τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία με νόμο», είπε. 

Παίρνοντας το λόγο, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς υποστήριξε πως «τα κάναμε μαντάρα» σε ό,τι αφορά τη δημόσια παιδεία, ενώ ζήτησε την εφαρμογή ενός εθνικού σχεδίου για την παιδεία. 

Αναφέρθηκε σε υποκριτική στάση από πλευράς του Προέδρου. Ειδικότερα αναφέρθηκε στο ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε υπογράψει το νόμο για την εισαγωγή της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία, την ώρα που η Νομική Υπηρεσία είχε προειδοποιήσει ότι είναι αντισυνταγματικός, ενώ για τον νόμο για την προδημοτική εκπαίδευση επικαλείται αντισυνταγματικότητα «για μια τεράστια προσπάθεια». 

Ο περί της Δωδέκατης Τροποποίησης του Συντάγματος Νόμος του 2015 

Ο περί Οικογενειακών Δικαστηρίων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2018 

Η Ολομέλεια για διαδικαστικούς λόγους απέρριψε τις αναπομπές των πιο πάνω σχεδίων νόμου. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα