Ανησυχία βουλευτών για την πορεία υλοποίησης μεταρρύθμισης ΤΑ

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 18/01/2024, συζήτησε τα ακόλουθα θέματα:

Πορεία εφαρμογής μεταρρύθμισης τοπικής αυτοδιοίκησης

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η πορεία εφαρμογής της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ανησυχία βουλευτών για την πορεία υλοποίησης μεταρρύθμισης ΤΑ

Ανησυχία εξέφρασαν μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών σε σχέση με την πορεία υλοποίησης της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στη συνεδρία η Επιτροπή Εσωτερικών εξέτασε την πορεία εφαρμογής της μεταρρύθμισης της ΤΑ σε ό,τι αφορά την Επαρχία Αμμοχώστου.

«Μετά και την ολοκληρωμένη ενημέρωση της οποίας τύχαμε και από το Υπουργείο Εσωτερικών και από την Ένωση Δήμων και από την Ένωση Κοινοτήτων, αλλά και από όλους τους τοπικούς άρχοντες, οφείλω να ομολογήσω ότι ανησυχούμε ακόμη περισσότερο (σε σχέση με) τις αρχικές μας ανησυχίες», δήλωσε μετά από τη συνεδρία ο Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού.

Ανέφερε ότι «τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά» και η Επιτροπή και οι βουλευτές έχουν καλέσει το Υπουργείο Εσωτερικών και όλους τους αρμόδιους φορείς, με την αίσθηση του επείγοντος, να πιέσουν προς την κατεύθυνση της εφαρμογής όλων των προαπαιτούμενων για να υλοποιηθεί η μεταρρύθμιση, γιατί σε διαφορετική περίπτωση πολύ πιθανόν όλα όσα ψήφισε η Βουλή σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση να μην εφαρμοστούν, διότι «είτε κάποιοι κωλυσιεργούν είτε έχουν άλλες προτεραιότητες».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου καθώς, όπως είπε, η μεγάλη εικόνα είναι ότι πολλά πράγματα που έπρεπε να έχουν ήδη γίνει δεν έγιναν, με κίνδυνο να μην μπορέσει να υλοποιηθεί η μεταρρύθμιση, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη ότι θα προηγηθούν εκλογές με βάση το νέο σύστημα.

Ανέφερε, τέλος, πως θα ακολουθήσει την 1η Φεβρουαρίου η εξέταση από την Επιτροπή Εσωτερικών της πορείας υλοποίησης της μεταρρύθμισης σε ό,τι φορά τη Λευκωσία.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Σύκας είπε ότι η μεταρρύθμιση ήρθε για να υλοποιηθεί και να υλοποιηθεί προς όφελος των πολιτών και όχι προς όφελος των αιρετών ή άλλων αξιωματούχων και κάλεσε τόσο τους υπηρεσιακούς που χειρίζονται το θέμα της μεταρρύθμισης, όσο και το ίδιο το Υπουργείο, να εργαστούν εντατικά προς υλοποίηση της μεταρρύθμισης.

Ο κ. Σύκας πρόσθεσε πως δυστυχώς κάποιοι, από τους αιρετούς αξιωματούχους «είτε δεν το παίρνουν στα σοβαρά, είτε θεωρούν ότι απλά κάνουμε μια μεταρρύθμιση, ωσάν και μέχρι πρότινος να ήταν όλα ρόδινα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Δήλωσε τέλος πως ο ΔΗΣΥ θα παρακολουθεί την υλοποίηση και κάλεσε τον Υπουργό Εσωτερικών να επισπεύσει όλες τις διαδικασίες υλοποίησης της μεταρρύθμισης χωρίς προσκόμματα, οξείες και περισπωμένες, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι ο Υπουργός θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Η ανεξάρτητη βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου εξέφρασε μεγάλη ανησυχία καθώς στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίας ακούστηκαν από όλους ανησυχίες και επιφυλάξεις για την επιτυχία του εγχειρήματος μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ παράλληλα δεν διαπιστώθηκε να υπάρχει και μια κουλτούρα συνεργασίας.

«Διαπιστώσαμε ότι ο καθένας προσπαθεί να πάρει τον Οργανισμό στην περιοχή του, ανεξάρτητα του πώς θα εξυπηρετούνται οι υπόλοιποι πολίτες», είπε και πρόσθεσε πως «αυτή την ώρα δεν φτάνει να λέμε ότι δεν θα πετύχει η μεταρρύθμιση της ΤΑ και να ψάχνουμε ενόχους για να δικαιολογηθούμε».

«Όλοι, Βουλή, Υπουργείο Εσωτερικών αλλά και οι άρχοντες της ΤΑ πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη γιατί πρέπει να πετύχει αυτή η μεταρρύθμιση, καθώς είναι προς όφελος των πολιτών και από τον Ιούλιο και μετά θα κριθεί στην πράξη αν η μεταρρύθμιση αυτή πραγματικά θα διευκολύνει την καθημερινότητα των πολιτών», ανέφερε, λέγοντας παράλληλα πως δεν μπορεί κανένας να απαλλάσσεται των ευθυνών του και όλοι θα πρέπει να κριθούν αναλόγως της προσπάθειας που κατέβαλαν για να πετύχει το εγχείρημα.

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ:

Stockwatch: Τα αγκάθια στη μεταρρύθμιση τοπικής αυτοδιοίκησης

Stockwatch: Λειψή η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης

Εκπόνηση και υλοποίηση τοπικών σχεδίων στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκπόνηση και η υλοποίηση τοπικών σχεδίων στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου και η ανάγκη υλοποίησης και δημοσίευσης των πολεοδομικών ζωνών της εν λόγω επαρχίας.

Πολεδομικό Σχέδιο Αγίας Νάπας

Η ανεξάρτητη βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου είπε ότι στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίας συζητήθηκε και το θέμα του πολεοδομικού σχεδίου Αγίας Νάπας, αναφέροντας ότι και εκεί υπάρχουν παράπονα για καθυστερήσεις.

Η κ. Ατταλίδου δήλωσε ότι τα πολεοδομικά σχέδια δεν πρέπει να εξυπηρετούν μόνο τις παρούσες ανάγκες και πως «θα πρέπει να σκεφτούμε και την επόμενη γενιά και τη μεθεπόμενη γενιά γιατί η ανάπτυξη πρέπει να είναι βιώσιμη και θα πρέπει να διαφυλάξουμε και τη χρήση της γεωργικής γης, δεν μπορούμε να τα θυσιάσουμε όλα για την οικοδομική ανάπτυξη, καθώς η Κύπρος είναι νησί και θα πρέπει να διασφαλίσει και την επισιτιστική ασφάλεια, πρέπει να προστατεύσουμε το περιβάλλον, να διαφυλάξουμε τη χρήση του νερού έτσι ώστε οι επόμενες γενιές να ζήσουν σε αυτό το νησί με ευημερία». 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ:

Stockwatch: Εξελίξεις για τοπικό σχέδιο Παραλιμνίου, Αγ. Νάπας, Δερύνειας

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε την ακόλουθη πρόταση νόμου:

Ο περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Διακατοχή, Εγγραφή και Εκτίμηση) (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2023

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Διακατοχή, Εγγραφή και Εκτίμηση) Νόμου, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι εκμισθώσεις και η παραχώρηση αδειών χρήσης κρατικής γης θα γίνονται σύμφωνα με τις αρχές της χρηστής διοίκησης, της διαφάνειας, της αναλογικότητας, της ίσης μεταχείρισης και της αποφυγής των διακρίσεων, ώστε, πέραν της συμμόρφωσης με τη νομιμότητα, να καθίσταται δυνατή η αξιοποίηση της κρατικής γης με τον πιο οικονομικό, αποτελεσματικό και αποδοτικό τρόπο.

Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για διενέργεια πλειοδοτικών διαγωνισμών για παραχώρηση κρατικής γης

Στο πλαίσιο της συνεδρίας συζητήθηκε και η πρόταση νόμου του βουλευτή του ΑΚΕΛ Χρίστου Χριστοφίδη για εισαγωγή ρυθμίσεων (πλειοδοτικών διαγωνισμών) ώστε να καθίσταται δυνατή η αξιοποίηση της κρατικής γης με τον πιο οικονομικό, αποτελεσματικό και αποδοτικό τρόπο.

Όπως δήλωσε ο κ. Χριστοφίδης η πρόταση νόμου έρχεται να καλύψει ένα τεράστιο κενό, το οποίο υπάρχει σήμερα.

Εξήγησε ότι η σημερινή κατάσταση δημιουργεί αποστέρηση εσόδων από το κράτος και την κοινωνία, προωθεί την αδιαφάνεια και κατ’ επέκταση τη διαφθορά, υποδεικνύοντας ότι θα πρέπει επιτέλους να μπει ένα τέλος και με διαφανείς διαδικασίες να ρυθμιστούν αυτά τα ζητήματα προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε ότι με βάση ενημέρωση που υπήρξε στην Επιτροπή, δύο μήνες μετά την κατάθεση της πρότασης νόμου έχουν καταρτιστεί κανονισμοί, οι οποίοι ουσιαστικά υιοθετούν τη φιλοσοφία της πρότασης. «Την ίδια στιγμή όμως ακούσαμε» πρόσθεσε, «ενστάσεις από τη Νομική Υπηρεσία».

Πρόσθεσε ότι θα δοθεί ένα εύλογο χρονικό περιθώριο, για ετοιμασία των κανονισμών στους οποίους, σύμφωνα με την εκτελεστική εξουσία, ενσωματώνονται οι πρόνοιες της πρότασης νόμου που έχει κατατεθεί, και σε περίπτωση που έρθουν οι κανονισμοί με αυτή τη φιλοσοφία τότε καλώς, διαφορετικά θα προχωρήσει η συζήτηση της πρότασης νόμου που έχει κατατεθεί.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Υγείας

Επιστολή θα στείλει η ΠτΒ προς τον ΠτΔ για ανέγερση παιδιατρικού νοσοκομείου

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 13/06/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Οικοδομικές εργασίες στο νοσοκομείο «Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ» Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκαν οι επικείμενες οικοδομικές εργασίες στο νοσοκομείο «Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ», καθώς και ο προγραμματισμός-λήψη μέτρων, για να μην υπάρξει καμία επίπτωση στην υγεία

Εσωτερικών

Αφαίρεσε πρόνοια για αύξηση έως 14% στα τιμολόγια νερού η Επιτροπή Εσωτερικών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 13/06/2024, εξέτασε τα ακόλουθα νομοσχέδια: Ο περί Δήμων (Τροποποιητικός) Ο περί Κοινοτήτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2024 Ο περί Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2024 Ο περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024 Η Επιτροπή εξέτασε τα πιο πάνω