Εν μέσω έντασης η συζήτηση για λουκέτο σε γηριατρική κλινική, αναμένουν απαντήσεις από Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων για Φυλακές

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 18/01/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα:

Τερματισμός λειτουργίας ιδιωτικών γηριατρικών κλινικών

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκαν τα προβλήματα που αναμένεται να προκύψουν από τον τερματισμό λειτουργίας ιδιωτικών γηριατρικών κλινικών.

Εν μέσω έντασης η συζήτηση για λουκέτο σε γηριατρική κλινική

Σε υψηλούς τόνους και ένταση άρχισε η συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας του θέματος για τα προβλήματα που αναμένεται να προκύψουν από τον τερματισμό λειτουργίας ιδιωτικών γηριατρικών κλινικών, και κυρίως του κλεισίματος της μία και μοναδικής ιδιωτικής γηριατρικής κλινικής, στη Λάρνακα.

Η ένταση προκλήθηκε αρχικά μεταξύ της αναπληρώτριας Προέδρου της Επιτροπής Υγείας, Σάβιας Ορφανίδου με Βουλευτές του ΑΚΕΛ, και ακολούθως του Προέδρου της Επιτροπής, Ευθύμιου Δίπλαρου με τον Βουλευτή του ΑΚΕΛ, Νίκο Κέττηρο, σε σχέση με τη σειρά και τον χρόνο τοποθέτησης των βουλευτών.

Λόγω του ότι οι τόνοι και η ένταση ανέβαιναν, στην παρουσία των προσκεκλημένων της Επιτροπής και των δημοσιογράφων, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας διέκοψε για λίγα λεπτά τη συνεδρία, ζητώντας από όλους τους παρευρισκόμενους συμπεριλαμβανομένων των κοινοβουλευτικών συνεργατών, πλην των Βουλευτών, να βγουν από την αίθουσα. Αφού υπήρξε συνεννόηση μεταξύ των μελών της Επιτροπής και επήλθε ηρεμία, η συνεδρία της Επιτροπής ξανάρχισε.

Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, από τους οκτώ εγγεγραμμένους γηρίατρους μόνο οι δύο ασκούν τη συγκεκριμένη ειδίκευση.

Σημειώθηκε επίσης ότι οι γηριατρικές υπηρεσίες είναι μια εξειδίκευση που λείπει από την Κύπρο και θα πρέπει να βρεθεί ο τρόπος πως προωθείται αυτό, ενώ έγινε ανάλυση για το τι είναι η γηριατρική και για ποιο λόγο είναι απαραίτητη για την υγεία των ηλικιωμένων ασθενών.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, Ευθύμιος Δίπλαρος, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας είπε ότι δυστυχώς, λόγω της αποζημίωσης των μονάδων υπάρχει κίνδυνος η γηριατρική κλινική να κλείσει.

«Ο ΟΑΥ με βάση τις αποζημιώσεις, που θα συνδυάζει και την ποιότητα, θα δει κατά πόσο μπορεί χωρίς να κάνει κάτι διαφορετικό σε σύγκριση με αυτό το οποίο υπάρχει στο δημόσιο τομέα, να έρθει δηλαδή να ενισχύσει τον ιδιωτικό ή αντίστροφα. Δεν είναι αυτό το οποίο ζητήσαμε ως Επιτροπή Υγείας. Είδαμε κατά πόσο, αν μπορούν να υπάρξουν αυξήσεις όσον αφορά τις μονάδες αποζημίωσης. Από εκεί και πέρα, το πρόβλημα το οποίο προκύπτει είναι ότι σήμερα έχουμε μόνο οκτώ γηρίατρους στην Κύπρο, εκ των οποίων οι δύο ασχολούνται εμπεριστατωμένα», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχει δυστυχώς, συνέχισε ο κ. Δίπλαρος, παρακολούθηση «και να έχουμε επιπρόσθετους γιατρούς που θα προχωρήσουν στην ειδίκευση του γηρίατρου και θα έρθουν στη χώρα μας, κάτι το οποίο μας ανησυχεί».

«Και για αυτό με επιστολή που θα αποστείλουμε στον Υπουργό Υγείας, με βάση και την απόφαση της προκατόχου του, της κ. Κανάρη, θα ζητούμε αυτό το οποίο η κ. Κανάρη είχε πει, ότι δηλαδή θα γίνει μια μελέτη ούτως ώστε να υπάρξουν περισσότερες γηριατρικές κλινικές και πώς ενισχύεται αυτή η προσπάθεια για εξειδίκευση. Ο στόχος και η μεγάλη εικόνα που πρέπει όλοι να δούμε και είναι αυτή η φιλοσοφία της Επιτροπής Υγείας είναι πώς μέσα από το ΓεΣΥ παρέχουμε εξειδικευμένες υπηρεσίες στον ασθενή και όχι να υποβαθμίζουμε τις ιατρικές υπηρεσίες λόγω της χαμηλής αποζημίωσης που φαίνεται ότι υπάρχει σήμερα λόγω του συστήματος», συμπλήρωσε.

Άρα, είπε ο κ. Δίπλαρος, «για αυτό θεωρούμε ότι και η συγκεκριμένη γηριατρική κλινική θα πρέπει να στηριχθεί με τον άλφα ή βήτα τρόπο στα πλαίσια πάντα της νομιμότητας , χωρίς να αδικείται οποιονδήποτε δημόσιο νοσηλευτήριο και την ίδια ώρα με μια μελέτη που θα έρθει το Υπουργείο Υγείας να μας παρουσιάσει να δώσουμε τα εχέγγυα, τα κίνητρα, τα κριτήρια εκείνα που θα πετύχουμε να φέρουμε και νέες επιπρόσθετες γηριατρικές κλινικές».

«Εμείς δεν θέλουμε αυτή η μελέτη να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί μετά από δύο ή τρία ή πέντε χρόνια όπως έχουμε δει στο παρελθόν. Να δούμε το πρόβλημα το συγκεκριμένο των γηριατρικών κλινικών, που σήμερα επαναλαμβάνω δεν υπάρχουν. Υπάρχει μόνο μια ιδιωτική και τα άλλα είναι στα δημόσια νοσηλευτήρια και από εκεί και πέρα, εμείς αν χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση θα το κάνουμε, όμως θα αναμένουμε από το Υπουργείο Υγείας πότε προχωράει με την προκήρυξη της μελέτης , πότε θα ολοκληρωθεί και να επανέλθουμε», σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Δίπλαρος είπε ότι ο κύριος λόγος που κλείνει η κλινική είναι ότι ξεκίνησε με μια συγκεκριμένη μονάδα αποζημίωσης, 93 μονάδες, στην πορεία αυτές οι 93 μονάδες από πλευράς ΟΑΥ έχουν γίνει 200, αλλά και αυτές δεν είναι αρκετές για να μπορέσουν να συντηρήσουν τη συγκεκριμένη γηριατρική κλινική, που χρειάζεται επιπρόσθετες άλλες 100 μονάδες.

«Ο ΟΑΥ έρχεται και λέει ακόμη και στην καλύτερη των περιπτώσεων να αποζημιώνω επιπρόσθετα άλλες 100 μονάδες θα πρέπει η ίδια η γηριατρική κλινική να μαζέψει και να δει τα οικονομικά της, πώς γίνεται καλύτερη διαχείριση ούτως ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει. Από εκεί και πέρα, ο ΟΑΥ λέει, και τον κατανοούμε, ότι δεν λειτουργώ σε ένα ταμείο επειδή θα κλείσει η Α ή Β ή Γ κλινική, θα έρθω να ενισχύσω επιπρόσθετα χωρίς να έχω συγκεκριμένες ποιοτικές υπηρεσίες. Και εδώ υπάρχει ένα δίκαιο όσον αφορά τη φιλοσοφία του ΟΑΥ», πρόσθεσε.

Από την άλλη, είπε ο κ. Δίπλαρος, «θεωρούμε ότι επειδή μια είναι η γηριατρική κλινική σήμερα μπορεί και με την επιπρόσθετη στήριξη του ΟΑΥ και με αλλαγές που μπορεί να προκαλέσει και να επιφέρει και να δρομολογήσει η διεύθυνση της κλινικής να μειωθεί αυτό το ποσό της αποζημίωσης και των έξτρα εξόδων των μηνιαίων της κλινικής για να μπορεί να ανταπεξέλθει ακόμη λίγο χρονικό διάστημα μέχρις ότου βρεθεί η κατάλληλη λύση».

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, σε δηλώσεις του είπε ότι συζήτησαν τον  κίνδυνο, ο οποίος υπάρχει για να κλείσει η μια και μοναδική γηριατρική κλινική που υπάρχει στην Κύπρο, μια γηριατρική κλινική «η οποία άρχισε να λειτουργεί μετά από πανηγυρικές εξαγγελίες της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη για τη δημιουργία της».

«Κάποιοι ανέλαβαν κόστος και αφού δεν είχαν την ανάλογη στήριξη ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι θα βάλουν λουκέτο. Πρέπει να σας πω ότι οι απαντήσεις οι οποίες δόθηκαν από πλευράς κράτους δεν είναι καθησυχαστικές. Θα αναλάβουν κάποιες πρωτοβουλίες έτσι γενικά και αόριστα, θα δουν ένα άλλο πλαίσιο για τις αποζημιώσεις αυτής της κλινικής, όμως φαίνεται ότι συγκεκριμένες απαντήσεις δεν υπάρχουν για να δοθούν. Αναφέρθηκαν συγκεκριμένα περιστατικά γηριατρικά περιστατικά, τα οποία νοσηλεύτηκαν σε μαιευτική κλινική αντί σε εξειδικευμένη γηριατρική κλινική», σημείωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι νοσηλεύονται γηριατρικά περιστατικά στα νοσοκομεία χωρίς να υπάρχουν εξειδικευμένοι γηρίατροι.

«Είναι ως σαν να νοσηλεύονται παιδιατρικά περιστατικά, καταλαβαίνω εγώ με το φτωχό μου το μυαλό, χωρίς να υπάρχουν εξειδικευμένοι παιδίατροι. Δυστυχώς, αυτό θεωρείται φυσιολογικό και ήθελαν να το θεωρήσουμε φυσιολογικό και ήθελαν να θεωρήσουμε ότι εντάσσεται στην κανονικότητα. Εμείς θέλουμε να σωθεί η γηριατρική κλινική και να γίνουν και άλλες γηριατρικές κλινικές. Χρειάζεται σεβασμός στην τρίτη ηλικία και εμείς το απαιτούμε από το κράτος», κατέληξε.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε το ακόλουθο νομοσχέδιο:

Ο περί Προϋπολογισμού της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου του 2024 Νόμος του 2023

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η έγκριση πληρωμής από το Ταμείο της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου ποσού ύψους €3.400.000 για τη χρήση του έτους που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2024.

Αναμένουν απαντήσεις από Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων για Φυλακές

Το δεύτερο αναθεωρημένο κείμενο του προϋπολογισμού της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου του 2024, συζήτησε εκ νέου, σε σημερινή της συνεδρία, η Επιτροπή Υγείας της Βουλής. Έμφαση δόθηκε κατά τη συζήτηση στο θέμα του πλαισίου καταπολέμησης των ναρκωτικών εντός των Φυλακών.

Συγκεκριμένα, κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Υγείας, τονίστηκε η ανάγκη να υποβληθεί γραπτώς η θέση της Αρχής σε ό,τι αφορά τις Κεντρικές Φυλακές και συγκεκριμένα για το αν ευσταθούν οι πληροφορίες ότι υπήρξε άρνηση για οργανωμένο θεραπευτικό πλαίσιο για καταπολέμηση των ναρκωτικών εντός των φυλακών.

Σημειώθηκε πως αναλόγως της απάντησης θα κληθεί και το Τμήμα Φυλακών για να δώσει τη δική του τοποθέτηση.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπή Υγείας, Ευθύμιος Δίπλαρος, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας είπε ότι έχουν δει τον προϋπολογισμό της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου και έχουν δοθεί απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα, τα οποία τέθηκαν από τους Βουλευτές και γραπτώς.

«Υπήρχε μία συζήτηση για το κατά πόσον εφαρμόστηκε το πρόγραμμα ή όχι στις Κεντρικές Φυλακές. Είναι ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί επανειλημμένα, ουκ ολίγες φορές, και τα φώτα της δημοσιότητας. Σαφέστατα και θα πρέπει και το έργο της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, όπως επίσης και το έργο όλων των διωκτικών αρχών να επικεντρωθεί στις Κεντρικές Φυλακές. Δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε καταγγελίες ότι τα ναρκωτικά ξεκινάνε ή ακόμα και το οργανωμένο έγκλημα από τις Κεντρικές Φυλακές», πρόσθεσε.

Όπως είπε, «εμείς θα αναμένουμε να δούμε από τις επισκέψεις και του νέου Υπουργού Δικαιοσύνης και όλων των φορέων στις Κεντρικές Φυλακές και όλα όσα έχουν εξαγγελθεί τι θα υλοποιηθεί και πως θα προχωρήσουμε».

Από εκεί και πέρα, συνέχισε ο κ. Δίπλαρος, «θα είμαστε εδώ να στηρίξουμε προσπάθειες που θα έχουν να κάνουν και με την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος από τις Κεντρικές Φυλακές σύμφωνα με τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας και σαφέστατα και για τα ναρκωτικά».

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα αναμένουν να τους δοθούν απαντήσεις όσον αφορά τις Κεντρικές Φυλακές για να προχωρήσουν με τον προϋπολογισμό, ο κ. Δίπλαρος είπε ότι δεν θεωρεί πως πρέπει να αναμένουν την απάντηση της Αρχής.

«Θα αναμένουμε φυσικά από την Αρχή να μας πει τα προγράμματα τα οποία κάνει, θα ενισχύσει. Σε περασμένες δηλώσεις μας είχαμε πει ότι ο προϋπολογισμός αυτός πλέον δεν είναι ελλειμματικός, είναι πλεονασματικός. Άρα, περισσότερα προγράμματα εντάσσονται σε αυτό το φαινόμενο που λέγεται αντιμετώπιση των εξαρτήσεων και θέλουμε ναι να δούμε έργα σε συγκεκριμένη κατεύθυνση. Και μια από αυτή την κατεύθυνση είναι και οι Κεντρικές Φυλακές», συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, σε δηλώσεις του είπε ότι τέθηκαν διάφορες ερωτήσεις και από το ΑΚΕΛ ζητήθηκε να απαντηθεί το ερώτημα γιατί δεν υπάρχει ολοκληρωμένο θεραπευτικό πλαίσιο εντός των φυλακών.

«Δεν υπήρξε προφανώς απάντηση και ζητήσαμε την αμέσως επόμενη συνεδρία να μας απαντηθεί εάν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι υπήρξε άρνηση. Άρνηση, δηλαδή, από εντός των φυλακών, από κάποιο αόρατο χέρι, το οποίο δεν ήθελε το οργανωμένο θεραπευτικό πλαίσιο για καταπολέμηση των ναρκωτικών εντός των φυλακών», ανέφερε.

«Τίθεται προφανώς το ερώτημα: εάν κάποιοι βολεύονται με αυτή την κατάσταση εντός των φυλακών. Είναι πολύ σοβαρό το θέμα, θα πρέπει να αναφερθούν και συγκεκριμένα ονόματα όταν θα δοθούν βεβαίως οι απαντήσεις και στην επόμενη συνεδρία ζητήσαμε να έρθουν με απαντήσεις , με αποδείξεις και με ονόματα», κατέληξε.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Αλλαγές Επαρχιακών Οργανισμών, πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, κανονισμοί ΚΦΙΚΒ, διορισμοί δημοσίου και ποινικοποίηση ψευδών καταθέσεων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, υπερψήφισε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, τους κανονισμούς του ΚΦΙΚΒ, τις γραπτές εξετάσεις διορισμού στη δημόσια υπηρεσία για τις κλίμακες Α9 και Α11, καθώς και την ποινικοποίηση των ψευδών καταθέσεων στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.  Αναλυτικά τα σχέδια

Ελέγχου

Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: Ειδική Έκθεση 19.3.2024 (ΥΔΔΤ/01/2024)-Έλεγχος Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και ξεκινά η σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου για τον