Αναθεώρηση προδιαγραφών για συσκευές τελευταίας τεχνολογίας ζητούν ασθενείς με διαβήτη

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/01/2024, συζήτησε θέματα που αφορούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος ως προς την περίθαλψη ατόμων με  διαβήτη, την ανάγκη για επικαιροποίησης της Εθνικής Στρατηγικής και την εισαγωγή ιατρικών συσκευών τελευταίας τεχνολογίας στο Γενικό Σύστημα Υγείας.

Αναθεώρηση προδιαγραφών για συσκευές τελευταίας τεχνολογίας ζητούν ασθενείς με διαβήτη

Η εισαγωγή ιατρικών συσκευών τελευταίας τεχνολογίας αντλιών και αισθητήρων για όλες τις ηλικίες που πάσχουν από διαβήτη τέθηκε επί τάπητος από εκπροσώπους ασθενών, αλλά και από Βουλευτές κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας.

Οι εκπρόσωποι των ασθενών ζήτησαν από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (OAY) να αναθεωρηθούν οι προδιαγραφές προκειμένου να συμπεριληφθούν και άλλες εταιρείες παροχής των συγκεκριμένων συσκευών.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας συζητήθηκε σε λιγότερο βαθμό και η ανάγκη για επικαιροποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για τον διαβήτη.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, Βουλευτής ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Δίπλαρος, δήλωσε μετά τη συνεδρία, ότι συζητήθηκε εκτενώς η ανάγκη εισαγωγής ιατρικών συσκευών τελευταίας τεχνολογίας στο ΓεΣΥ, σημειώνοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας διαγωνισμός από πλευράς του ΟΑΥ.

Ο κ. Δίπλαρος σημείωσε ότι επειδή έγνοια των μελών της Επιτροπής Υγείας «είναι να δούμε κατά πόσο συγκεκριμένες εταιρείες του εξωτερικού, που έχουν καταθέσει προσφορές, είτε στη Γερμανία, είτε στην Ελλάδα, με υψηλή τεχνολογία και δεν ανταποκρίθηκαν πριν από μερικά χρόνια στη χώρα μας, πώς θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε τις προσπάθειες του ΟΑΥ, να αλλάξουν συγκεκριμένες προδιαγραφές, να δώσουμε τη δυνατότητα σε αυτές τις εταιρείες -τις υψηλού επιπέδου τεχνολογίας εταιρείες- να έρθουν στην Κύπρο και να συμμετέχουν στο διαγωνισμό».

Πρόσθεσε ότι ο ΟΑΥ ανέφερε ότι δύο από αυτές τις εταιρείες έχουν υποβάλει συγκεκριμένα ερωτήματα λέγοντας ότι φαίνεται σε πρώτη φάση να δείχνουν ενδιαφέρον.

Ανέφερε επίσης ότι διευκρινίστηκε σήμερα από τον ΟΑΥ ότι θα βοηθήσει αυτές τις εταιρείες, αναφέροντας ότι «δεν θα πρέπει να  μείνουμε τυπολαγνικά σε συγκεκριμένες προδιαγραφές κάτι που θα επιφέρει το αντίθετο αποτέλεσμα».

Ο κ. Δίπλαρος επεσήμανε ότι είναι ένα θέμα το οποίο απασχολεί όλα τα μέλη της Επιτροπής Υγείας και τους συνδέσμους οι οποίοι ασχολούνται με το εν λόγω ζήτημα. «Οι σύνδεσμοι δεν επαιτούν, δεν εκλιπαρούν, ζητούν τα αυτονόητα», είπε ο κ. Δίπλαρος σημειώνοντας ότι και σε αυτή την προσπάθεια «είμαστε συμπαραστάτες συνεχώς και θα παρακολουθούμε πως τρέχει ο διαγωνισμός».

Σε ερώτηση για τα χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν από πλευράς Βουλευτών και οργανώσεων προς τον ΟΑΥ, ο κ. Δίπλαρος απάντησε ότι «εκτιμούμε ότι σε περίπου τρεις με τέσσερις μήνες ίσως κατοχυρωθεί η προσφορά ή οι προσφορές και ελπίζουμε να είναι προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις». Εξέφρασε την ελπίδα ότι εάν όλα πάνε καλά τα πρώτα σκευάσματα θα είναι στην Κύπρο σε περίπου πέντε με έξι μήνες, όπως λέχθηκε από την υπεύθυνη του ΟΑΥ, Γνώσια Αχνιώτου.

Ο κ. Δίπλαρος ανέφερε ότι τον προσεχή Μάρτιο θα εξεταστεί πιο εξειδικευμένα η επικαιροποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για τον Διαβήτη.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Μαρίνα Νικολάου, σημείωσε ότι σε ό,τι αφορά στην εισαγωγή ιατρικών σκευασμάτων για τα άτομα με διαβήτη, Τύπου Ι και ΙΙ, λήφθηκαν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα από τον ΟΑΥ και «ζητήσαμε ως ΑΚΕΛ, να έχουμε συνεχή ενημέρωση για τη διαδικασία που τρέχει τώρα στον ΟΑΥ, για την προκήρυξη προσφορών».

Μιλώντας για το εν λόγω θέμα, ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, σημείωσε ότι οι ασθενείς θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στα φάρμακα και στις αντλίες που θα βοηθήσουν στην ποιοτικότερη ζωή. Υπέδειξε ότι είναι τραγικό ένα μικρό παιδί που πάσχει από διαβήτη «να το τρυπάς από το πρωί μέχρι το βράδυ, ενώ υπάρχει τεχνολογία για ποιοτικότερη ζωή». Χαιρέτισε την απόφαση του ΟΑΥ, σημειώνοντας ότι αναμένεται εντός των επόμενων έξι μηνών το θέμα να κλείσει οριστικά.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, ανέφερε ότι δυόμιση χρόνια μετά και μετά από συζητήσεις στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, ανακοινώθηκε σήμερα αρμοδίως από τον ΟΑΥ ότι έχει δρομολογηθεί η ένταξη και των δύο συσκευών για τον διαβήτη (συσκευή για την αυτόματη καταγραφή σακχάρου και η συσκευή για αντλία ινσουλίνης), χωρίς να υπάρχει το οποιοδήποτε ηλικιακό όριο και ότι ο ασθενής θα έχει την ελεύθερη επιλογή και την πρόσβαση στον εξοπλισμό που ο ίδιος και ο γιατρός του κρίνει ότι είναι καταλληλότερος.

«Χαιρόμαστε γιατί οι εισηγήσεις οι δικές μας και των συνδέσμων ασθενών έχουν εισακουσθεί και αναμένουμε αυτή την πολύ σημαντική απόφαση να υλοποιηθεί», είπε ο κ. Αποστόλου.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασίας, Μιχάλης Γιακουμή, σε γραπτή του δήλωση σημειώνει ότι οι διαγωνισμοί του ΟΑΥ πρέπει να είναι ανοικτοί σε όλα τα προϊόντα και με καθαρές επιλογές – χωρίς προδιαγραφές που να αποκλείουν συγκεκριμένα προϊόντα, ώστε να αποτελεί επιλογή η θεραπεία των ατόμων με διαβήτη με βάση τις πραγματικές τους ανάγκες και βεβαίως τις συστάσεις των ιατρών τους.

Ο κ. Γιακουμή προσθέτει ακόμη ότι πέραν των αντλιών τα προβλήματα των ατόμων με διαβήτη είναι πολλά και πρέπει να λυθούν χωρίς άλλη καθυστέρηση, λέγοντας ότι πρέπει άμεσα να προχωρήσει η επικαιροποίηση της Εθνικής Στρατηγικής.

Εκ μέρους του ΟΑΥ, η Γνώσια Αχνιώτου, δήλωσε εντός της Επιτροπής ότι δεν υπήρχαν αποκλεισθείσες εταιρείες διότι δεν υπήρχε προηγουμένως διαγωνισμός. Το θέμα, ανέφερε, είναι διαδικαστικό λέγοντας ότι οι αρχικές προδιαγραφές τίθενται σύμφωνα με την βέλτιστη πρακτική και το καλώς νοούμενο συμφέρον των ασθενών.

Σημείωσε ότι όπως και σε κάθε διαγωνισμό υπάρχει η περίοδος υποβολής εισηγήσεων και ότι ο Οργανισμός δεν έχει κανένα λόγο να μην αποδεχθεί τις αλλαγές και να μην επιτρέψει και άλλα προϊόντα.

O Νίκος Συμεού, εκ μέρους του Despina Children’s Diabetes Foundation δήλωσε ότι οι προδιαγραφές του διαγωνισμού αποκλείουν συγκεκριμένα προϊόντα και εταιρείες με αποτέλεσμα οι διαβητικοί στην Κύπρο να μην έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε καινοτόμα ιατροτεχνολογικά προϊόντα αντιμετώπισης του διαβήτη, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη.

«Οι ανησυχίες μας παραμένουν παρά τις υποσχέσεις του ΟΑΥ», είπε ο κ. Συμεού σημειώνοντας ότι ανάλογα με την διαμόρφωση των τελικών προδιαγραφών του διαγωνισμού «επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμό μας δικαίωμα».

Σε γραπτό του υπόμνημα, ο Παγκύπριος Διαβητικός Σύνδεσμος αναφέρει πως πρέπει να προχωρήσει άμεσα η αναγνώριση της ειδικότητας των Διαβητολόγων, η ενίσχυση της Παιδοενδοκρινολογικής Κλινικής του Μακαρείου Νοσοκομείου με περισσότερες ειδικότητες Ιατρών, η στελέχωση των προδημοτικών και δημοτικών σχολείων με σχολικούς νοσηλευτές εκεί και όπου χρειάζεται ή νομική κατοχύρωση σχολικών συνοδών για χορήγηση ινσουλίνης και μέτρηση σακχάρου, η άρση του ορίου ηλικίας των δικαιούχων για αισθητήρες μέτρησης γλυκόζης και ασύρματης αντλίας ινσουλίνης και η ενίσχυση των κρατικών φαρμακείων με τα ίδια φάρμακα του ΓεΣΥ που υπάρχουν στα ιδιωτικά φαρμακεία για τα άτομα με διαβήτη.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τα ακόλουθα νομοσχέδια:

Ο περί Προϋπολογισμού της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου του 2024 Νόμος του 2023

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η έγκριση πληρωμής από το Ταμείο της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου ποσού ύψους €3.400.000 για τη χρήση του έτους που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2024.

Ισοσκελισμένος για το 2024 ο προϋπολογισμός της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων

Ισοσκελισμένος είναι για το 2024 ο προϋπολογισμός της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (Αρχή), δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Αρχής, Κωνσταντίνος Στυλιανού, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, στην οποία ξεκίνησε η συζήτηση επί της αρχής για τον προϋπολογισμό. Οι Βουλευτές της Επιτροπής κατέθεσαν ερωτήσεις προς την Αρχή και ζήτησαν όπως απαντηθούν γραπτώς, ούτως ώστε την επόμενη βδομάδα να ξεκινήσει η κατ’ άρθρον συζήτηση.

Ο κ. Στυλιανού, παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό ανέφερε ότι είναι η πρώτη χρονιά που ο προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια που ήταν ελλειμματικός. Προέβη σε ανάλυση για τις δαπάνες των κονδυλίων εξηγώντας ότι φέτος το Υπουργείο Υγείας αύξησε την κρατική χορηγία κατά 600.000 ευρώ.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, Βουλευτής ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Δίπλαρος εξέφρασε μετά τη συνεδρία την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός της Αρχής έχει αυξηθεί κατά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σημειώνοντας ότι για πρώτη φορά αυτός ο προϋπολογισμός δεν είναι ελλειμματικός. Πρόσθεσε ότι πρόκειται για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και δίνεται έμφαση κυρίως προς τη διαφώτιση, ενώ επιχορηγούνται συγκεκριμένα προγράμματα αποθεραπείας και απεξάρτησης, αναφέροντας ότι «αυτό είναι και το ζητούμενο». 

Ο κ. Δίπλαρος ανέφερε ότι θα συνεχιστεί η συζήτηση του προϋπολογισμού της Αρχής σημειώνοντας ότι έχουν τεθεί ερωτήσεις από τους Βουλευτές της Επιτροπής και θα απαντηθούν στην επόμενη συνεδρία, οπόταν και θα γίνει και η κατ’ άρθρον συζήτηση του προϋπολογισμού.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής πρόσθεσε ότι «έχουμε εξάρει το έργο που επιτελεί η Αρχή και θα είμαστε δίπλα στις προσπάθειες της γιατί ακριβώς σήμερα, δυστυχώς, οι εξαρτήσεις αποτελούν μια μάστιγα που πρέπει όλους να μας απασχολήσει».

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Μαρίνα Νικολάου, σημείωσε ότι «ως ΑΚΕΛ στηρίζουμε διαχρονικά το έργο που επιτελεί η Αρχή, αλλά επίσης και τα άτομα με πρόβλημα χρήσης και εξάρτησης καθώς και τις οικογένειες των ατόμων αυτών που πάντα υποφέρουν τις συνέπειες». Η κ. Νικολάου επεσήμανε ότι την ώρα που αυξάνονται, δυστυχώς οι ανάγκες, σημειώθηκε μια δραστική μείωση στα προγράμματα πρόληψης λέγοντας ότι αυτό σημειώνεται  ως μια αρνητική εξέλιξη.

Πρόσθεσε ότι από πλευράς ΑΚΕΛ τέθηκε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν την πρόληψη και την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, φέρνοντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι από το 2020 έχει προσληφθεί ψυχίατρος για το πρόγραμμα μεθαδόνης, το οποίο ακόμα αναμένεται να ξεκινήσει. Παράλληλα, συνέχισε η κ. Νικολάου, τονίστηκε η ανάγκη ενίσχυσης των προγραμμάτων στις φυλακές καθώς επίσης και το ότι υπάρχει άνιση πρόσβαση των φυλακισμένων στα προγράμματα αυτά.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, επεσήμανε ότι για πρώτη φορά από την ίδρυση της Αρχής ο προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος και αυξημένος κατά 600.000 ευρώ. Χαιρέτισε την απόφαση του Υπουργείου Υγείας για αύξηση του κονδυλίου προκειμένου η Αρχή να αναπτύξει επιχορηγούμενα προγράμματα για αντιμετώπιση προβλημάτων με εξαρτήσεις.

Ο κ. Σαββίδης έκανε αναφορά στις μορφές εξαρτήσεων κρούοντας τον κώδωνα της εξάρτησης των παιδιών από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. «Με αυτό το επιπρόσθετο ποσό δίνεται η δυνατότητα στην Αρχή να αναπτύξει και να επιχορηγήσει προγράμματα αντιμετώπισης αυτών των εξαρτήσεων», είπε.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, Μιχάλης Γιακουμή, ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός της Αρχής «μας αφήνει πολύ ικανοποιημένους» καθώς, όπως είπε, είναι για πρώτη φορά ισοσκελισμένος μετά από χρόνια και είναι αυξημένος κατά 600.000 ευρώ. Σημείωσε ότι ως Βουλευτής Αμμοχώστου έχει παρατηρήσει ότι δεν υπάρχει προληπτικό πρόγραμμα στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου λέγοντας ότι αυτό είναι απαράδεκτο και ότι είναι κάτι που τέθηκε στην Αρχή.

Ο κ. Γιακουμή είπε ότι οι εξαρτήσεις δεν είναι μόνο το αλκοόλ, ο τζόγος, το κάπνισμα και κυρίως τα ναρκωτικά, αλλά είναι επίσης και τα θέματα διαδικτύου και μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ο κ. Γιακουμή πρόσθεσε ότι η Αρχή δήλωσε ότι ετοιμάζεται ένας Οδηγός Καλής Πρακτικής για το συγκεκριμένο θέμα και ότι εντός του έτους αναμένεται ότι θα είναι έτοιμος.

Ο περί Ίδρυσης και Άδειας Λειτουργίας Υπηρεσιών Παροχής Κοινοτικής Νοσηλευτικής και Κοινοτικής Μαιευτικής Νόμος του 2022

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η εισαγωγή ενός ενιαίου και αποτελεσματικού πλαισίου παροχής Υπηρεσιών για την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη των ατόμων που χρήζουν Κοινοτικής Νοσηλευτικής και Κοινοτικής Μαιευτικής.

Ειδικότερα με το νομοσχέδιο αυτό καθορίζονται ή ρυθμίζονται:

(α) Οι βασικές αρχές παροχής της Κοινοτικής Νοσηλευτικής και Κοινοτικής Μαιευτικής μέσα από τις οποίες ξεχωρίζει η αναγνώριση της βασικής ευθύνης του κράτους, η υποχρέωση εισαγωγής και εφαρμογής θεραπευτικών προσεγγίσεων επιστημονικά ανεγνωρισμένων.

(β) Ο μηχανισμός ελέγχου και εποπτείας όλων των Υπηρεσιών παροχής Κοινοτικής Νοσηλευτικής και Κοινοτικής Μαιευτικής, είτε αυτές προέρχονται από το κρατικό είτε από τον ιδιωτικό τομέα. Η πλήρης εφαρμογή του μηχανισμού ελέγχου και εποπτείας Υπηρεσιών παροχής Κοινοτικής Νοσηλευτικής και Κοινοτικής Μαιευτικής, προϋποθέτει την έκδοση Κανονισμών.

Η Επιτροπή προχώρησε στο στάδιο της κατ’ άρθρον συζήτησης και αναμένεται να επανεξετάσει το νομοσχέδιο σε επόμενη συνεδρία.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Μείωση ορισμένων εξώδικων, αλλαγές στην ΤΑ, καταψήφιση glamping και επισκέψιμων αγροκτημάτων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 20/06/2024, υπερψήφισε την μείωση ορισμένων εξώδικων από τις κάμερες τροχαίας, αλλαγές στη νομοθεσία της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ καταψήφισε τα σχέδια νόμου για glamping και επισκέψιμα αγροκτήματα.   Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που υπερψηφίστηκαν:  Ο περί Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024  Η

Εσωτερικών

Χαρτσιώτης: Ενισχύεται η ετοιμότητα πυρόσβεσης, από 2025 η απόκτηση ιδίων πτητικών μέσων

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 20/06/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η επάρκεια σε προσωπικό, μέσα και εξοπλισμό για την πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών. Χαρτσιώτης: Ενισχύεται η ετοιμότητα πυρόσβεσης, από 2025 η απόκτηση ιδίων πτητικών μέσων