Αδικαιολόγητη αναπομπή νόμου για φωτοβολταϊκά, λέει ο Χατζηγιάννη-Αναπομπή λόγω θεμάτων ασφάλειας, λέει το ΥΠΕΣ

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

«Αδικαιολόγητη και λανθασμένη» χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Κυριάκος Χατζηγιάννης, την αναπομπή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του νόμου για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις οροφές των σπιτιών, σημειώνοντας ότι θα εισηγηθεί στο κόμμα του και στην Επιτροπή να μην γίνει αποδεκτή η αναπομπή. 

Σε δηλώσεις του στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις 22/06/2023, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι ήταν «με λύπη» που έλαβαν την επιστολή από τον Προέδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος αναπέμπει τη νομοθεσία που ομόφωνα η Βουλή έχει ψηφίσει σε Νόμο – πρόταση νόμου της Επιτροπής Ενέργειας – και αφορούσε την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις οροφές των σπιτιών. 

«Είναι με έκπληξη που διαβάσαμε και μελετήσαμε το περιεχόμενο της επιστολής και την αιτιολόγηση, θεωρούμε ότι είναι και αδικαιολόγητη η αναπομπή και λανθασμένη», είπε. Ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι οι πολίτες χρειάζονταν μια απάντηση ως προς τις ψηλές τιμές ηλεκτρισμού ρεύματος και «ως προς τις συστημικές αδυναμίες» που έχουν οδηγηθεί και βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε ένα σύστημα που δεν τους δίνει καμία ελπίδα και προσδοκία για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. 

«Δώσαμε ως Βουλή διέξοδο και ως δικαίωμα των πολιτών να παράγουν ηλεκτρισμό από τον ήλιο και αντί αυτού παρατηρούμε μια άλλη φιλοσοφία από πλευράς Κυβέρνησης, η οποία προεκλογικά άλλα είχε υποσχεθεί, και που ουσιαστικά κτυπά το όραμα του πολίτη και επιβραδύνει την πράσινη μετάβαση», πρόσθεσε. 

Είπε ότι έχει εγγράψει το ζήτημα ως θέμα στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Ενέργειας, την Τρίτη. «Προσωπικά θα επαναλάβω την κάθετη μου διαφωνία, θα εισηγηθώ και στο κόμμα μου και στην Επιτροπή ότι η αναπομπή αυτή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή», σημείωσε. 

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι η αιτιολόγηση που Προέδρου της Δημοκρατίας βασίζεται σε δυο Αρχές, στην Αρχή της Ισότητας και στην Αρχή της Διάκρισης Εξουσιών, σημειώνοντας ότι ο ίδιος θεωρεί ότι «δεν ευσταθούν». 

ΥΠΕΣ: Λόγω θεμάτων ασφάλειας η αναπομπή νόμου για φωτοβολταϊκά 

Η απόφαση για αναπομπή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών (Τροποποιητικού) Νόμου του 2023, τον οποίο ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων την 1η Ιουνίου 2023, ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη τα σοβαρά θέματα ασφάλειας που εγείρονται, αναφέρει σε ανακοίνωσή του την Πέμπτη, 22/06/2023, το Υπουργείο Εσωτερικών. 

Συγκεκριμένα, σημειώνεται πως με την πρόταση νόμου δεν προβλέπεται οποιαδήποτε επιβεβαίωση της επάρκειας της υφιστάμενης κτιριακής υποδομής από αρμόδιο μηχανικό και η δυνατότητά της να δεχτεί το επιπρόσθετο φορτίο της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων, κάτι που δύναται να δημιουργήσει στατικά προβλήματα σε οικοδομές και κατ’ επέκταση σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών. 

Συμπληρώνεται πως πέραν του πρόσθετου φορτίου, η πρόταση Νόμου δημιουργεί κενό σε σχέση με την ευθύνη για τον τρόπο εγκατάστασης των συστημάτων αυτών, κάτι που επίσης θα πρέπει να ελέγχεται από αρμόδιο μηχανικό, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια τόσο των διαμενόντων όσο και των περιοίκων. Σημειώνεται περαιτέρω ότι άλλα προσαρτήματα στο κέλυφος οικοδομής, όπως είναι οι ηλιακοί θερμοσίφωνες και ντεπόζιτα νερού, έχουν εξαιρεθεί από τη διαδικασία εξασφάλισης Άδειας Οικοδομής μέσω σχετικού Διατάγματος του Υπουργού Εσωτερικών, στο οποίο όμως διασφαλίζεται η λήψη ευθύνης από εγκεκριμένο μελετητή, καθώς και η σύμφωνη γνώμη των συνιδιοκτητών στην οικοδομή. 

Το Υπουργείο προσθέτει πως πέραν των θεμάτων ασφάλειας, εγείρονται και άλλα νομικά και πρακτικά ζητήματα, εφόσον τίθεται θέμα σε σχέση με τον έλεγχο των πολεοδομικών απαιτήσεων, όπως για παράδειγμα η υπέρβαση ύψους εάν η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε κέλυφος υφιστάμενης οικοδομής θα εξαιρείται τόσο της Πολεοδομικής Άδειας όσο και της Άδειας Οικοδομής. Παράλληλα, σημειώνεται πως με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιτρέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων ακόμη και επί παράνομης οικοδομής η οποία δεν διαθέτει καμία απολύτως άδεια, ενώ δεν προστατεύονται τα δικαιώματα των συνιδιοκτητών σε κοινόκτητες οικοδομές, εφόσον δεν καθορίζεται με κάποιο τρόπο η υποχρέωση εξασφάλισης της συναίνεσης όλων των ιδιοκτητών σε τέτοιες περιπτώσεις. 

Σημειώνεται ακόμη ότι μετά από το τελευταίο διάταγμα σε σχέση με το θέμα έχει απλοποιηθεί η πολιτική για την αδειοδότηση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων προβλέποντας τη λήψη αυθημερόν έγκρισης της αρμόδιας οικοδομικής Αρχής, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ανάληψη ευθύνης από εγκεκριμένο μελετητή και καλύπτοντας τα θέματα συνιδιοκτησίας. 

Παρά ταύτα, πρόθεση του Υπουργείου Εσωτερικών, στη βάση σχετικών οδηγιών του Υπουργού, είναι η έκδοση νέου σχετικού Διατάγματος εντός των επόμενων ημερών που να απλοποιεί ακόμη περισσότερο την υφιστάμενη διαδικασία προς ακόμη μεγαλύτερη διευκόλυνση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων, σε συνεννόηση με τον Σύνδεσμο Εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Κύπρου, την Ένωση Δήμων Κύπρου και το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου, καταλήγει η ανακοίνωση. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Αλλαγές Επαρχιακών Οργανισμών, πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, κανονισμοί ΚΦΙΚΒ, διορισμοί δημοσίου και ποινικοποίηση ψευδών καταθέσεων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, υπερψήφισε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, τους κανονισμούς του ΚΦΙΚΒ, τις γραπτές εξετάσεις διορισμού στη δημόσια υπηρεσία για τις κλίμακες Α9 και Α11, καθώς και την ποινικοποίηση των ψευδών καταθέσεων στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.  Αναλυτικά τα σχέδια

Ελέγχου

Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: Ειδική Έκθεση 19.3.2024 (ΥΔΔΤ/01/2024)-Έλεγχος Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και ξεκινά η σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου για τον