Επιτροπή Εργασίας: Νομοσχέδιο για επίδομα ασθενείας σε εργαζόμενους άνω των 63 και προστασία καταβολής μισθού

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Εντός Σεπτεμβρίου φιλοδοξεί η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να προωθήσει στην Ολομέλεια προς ψήφιση το νομοσχέδιο που ρυθμίζει το δικαίωμα των εργαζομένων άνω των 63 ετών για τη λήψη επιδόματος ασθενείας. Το θέμα τέθηκε εκ νέου ενώπιον της Επιτροπής στη διάρκεια της συνεδρίας ημερομηνίας 30/08/2022, με την πλειοψηφία των κοινωνικών εταίρων να εκφράζουν την ικανοποίησή τους, εκτιμώντας ότι το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας κινείται στη σωστή κατεύθυνση. 

Την ικανοποίησή του για τις ρυθμίσεις του εν λόγω νομοσχεδίου, άλλωστε, εξέφρασε κατά τη συνεδρίαση και το Υπουργείο Οικονομικών. Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο του 2021, η Βουλή είχε ψηφίσει νομοθεσία για τη ρύθμιση του δικαιώματος των εργαζομένων άνω των 63 σε επίδομα ασθενείας και ανεργίας. Μετά την αναφορά της νομοθεσίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Ανώτατο Δικαστήριο, αυτό αποφάσισε ότι οι αλλαγές που επέφερε η νομοθεσία που ψηφίστηκε από τη Βουλή ήταν αντισυνταγματικές. Το νομοσχέδιο που βρίσκεται τώρα ενώπιον της Βουλής, σκοπό έχει να ρυθμίσει το κενό που αφορά στο επίδομα ασθενείας των εργαζομένων άνω των 63, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα του ανεργιακού επιδόματος. 

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής ο Πρόεδρός της και Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αντρέας Καυκαλιάς, η ηλικιακή ομάδα των εργαζομένων άνω των 63 υφίσταται δυσμενή διάκριση αφού της αποστερείται το δικαίωμα στο επίδομα ασθενείας. «Η κυβέρνηση, δυστυχώς, δεν έχει λάβει υπόψη τη θέση των κοινωνικών εταίρων, αλλά και της πλειοψηφίας των κοινοβουλευτικών κομμάτων και κατέθεσε νέο νομοσχέδιο με το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο. Επιπρόσθετα, δεν προώθησε τις  αναλογιστικές μελέτες, ως είχε δεσμευτεί, για ρύθμιση της παροχής ανεργιακού επιδόματος σε άτομα που συμπληρώνουν το 63ο έτος της ηλικίας τους», σημείωσε ο κ. Καυκαλιάς. 

Εξέφρασε, δε, τη θέση ότι η περίληψη στο νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση πρόσθετων προϋποθέσεων για τη λήψη επιδόματος ασθενείας από εργαζόμενους άνω των 63, «τιμωρεί διπλά τη συγκεκριμένη ομάδα εργαζομένων, αφού από τη μία τα άτομα αυτά τιμωρούνται με την επιβολή του πέναλτι ύψους 12% στη σύνταξη τους, εάν επιλέξουν να συνταξιοδοτηθούν στο 63ο έτος της ηλικίας τους, και από την άλλη, εάν επιλέξουν να συνεχίσουν να εργάζονται και μετά το 63ο έτος της ηλικίας τους, τους αποστερεί σημαντικά εργασιακά δικαιώματα, όπως το επίδομα ασθενείας και ανεργίας». 

Κατέληξε, δε, ότι με σεβασμό προς την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο έχει κρίνει ως αντισυνταγματικές τις αλλαγές που επέφερε η Βουλή, καθώς αυτές αυξάνουν το κρατικό προϋπολογισμό, «δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να συζητήσουμε και να προωθήσουμε το νομοσχέδιο, ώστε το συντομότερο δυνατό να υπάρξει ρύθμιση του προβλήματος». 

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, στις δηλώσεις του για το θέμα μετά τη συνεδρίαση ανέφερε ότι το κόμμα του, όχι μόνο θα στηρίξει το νομοσχέδιο, αλλά θα προσπαθήσει έτσι ώστε η συζήτηση να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν και το θέμα να επιλυθεί «γιατί και σήμερα που μιλούμε έχουμε συμπολίτες μας, οι οποίοι αδικούνται», όπως είπε.   

«Όταν κλείσουμε αυτό το θέμα θα προσπαθήσουμε μέσα από το διάλογο με το Υπουργείο Εργασίας να βρεθεί τρόπος έτσι ώστε, εάν υπάρχει πολιτική βούληση, να κατατεθεί νομοσχέδιο για να δικαιούνται αυτοί οι συμπολίτες μας και δικαίωμα ανεργιακού επιδόματος, όπως δικαιούνται και οι υπόλοιποι συμπολίτες μας», πρόσθεσε ο κ. Αποστόλου. 

Τροποποιήσεις στη νομοθεσία για την προστασία της καταβολής μισθού, συζήτησε η Επιτροπή Εργασίας της Βουλής 

Σε τροποποιήσεις στη νομοθεσία για την προστασία των μισθών αποσκοπεί το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Το νομοσχέδιο εστιάζει σε συγκεκριμένες αδυναμίες που εντοπίστηκαν στη νομοθεσία, οι οποίες αφορούν στον τρόπο καταβολής του μισθού, στην κατάσταση μισθοδοσίας, στις αποκοπές και στις ποινικές διώξεις σε περίπτωση μη καταβολής μισθού. 

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο προτείνει η καταβολή των μισθών να γίνεται με τραπεζική επιταγή ή κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό του εργοδοτούμενου, να παρέχεται σε μηνιαία βάση από τον εργοδότη κατάσταση μισθοδοσίας σε όλους τους εργαζόμενους, οι αποκοπές μισθού να συμφωνούναι μόνο με ενυπόγραφη συναίνεση του εργαζόμενου και με τήρηση αρχείου. 

Στην προκαταρτική συζήτηση που διεξήχθηκε στην Επιτροπή, οι συντεχνίες εργαζομένων εξέφρασαν σε γενικές γραμμές θετική στάση απέναντι στο νομοσχέδιο, παραθέτοντας και εισηγήσεις, ενώ κάποιες διαφωνίες και παρατηρήσεις εκφράστηκαν εκ μέρους της ΟΕΒ. 

Με ανακοίνωσή του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Καυκαλιάς, σημείωσε ότι «τα τελευταία χρόνια και κυρίως μετά την πανδημία του Covid-19 παρατηρήθηκαν επανειλημμένες παραβιάσεις των προνοιών της νομοθεσίας, γι΄ αυτό και κρίθηκε αναγκαία η τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας». 

Πρόσθεσε, δε, ότι από πλευράς ΑΚΕΛ έγινε εισήγηση «κυρίως όσον αφορά στην ανάγκη να περιληφθεί ξεκάθαρα στο νομοσχέδιο ότι οι αποκοπές που θα συμφωνούνται μεταξύ εργοδότη και εργοδοτούμενου, θα είναι με βάση τις πρόνοιες των συλλογικών συμβάσεων». 

Εν αναμονή της θέσης του Υπουργού Εργασίας για τα όσα τέθηκαν, η συζήτηση θα συνεχιστεί σε επόμενη συνεδρία. 

NomoplatformΚΥΠΕ-ΓΤΒ 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Αλλαγές Επαρχιακών Οργανισμών, πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, κανονισμοί ΚΦΙΚΒ, διορισμοί δημοσίου και ποινικοποίηση ψευδών καταθέσεων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, υπερψήφισε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, τους κανονισμούς του ΚΦΙΚΒ, τις γραπτές εξετάσεις διορισμού στη δημόσια υπηρεσία για τις κλίμακες Α9 και Α11, καθώς και την ποινικοποίηση των ψευδών καταθέσεων στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.  Αναλυτικά τα σχέδια

Ελέγχου

Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: Ειδική Έκθεση 19.3.2024 (ΥΔΔΤ/01/2024)-Έλεγχος Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και ξεκινά η σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου για τον