Επιτροπή Ενέργειας: Με πιεστικό χρονοδιάγραμμα στη Βουλή το εναρμονιστικό νομοσχέδιο για πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Με πιεστικό χρονοδιάγραμμα προχώρησε την Τρίτη 30/08/2022 η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου στην κατ’ άρθρο συζήτηση επί του νομοσχεδίου περί Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας, καθώς η επείγει η εναρμόνισή της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, προκειμένου να αποφύγει κυρώσεις. Όπως ανέφερε στη συνεδρίαση της Επιτροπής η Υπουργός Εμπορίου, Νατάσα Πηλείδου, το νομοσχέδιο θα πρέπει να οδηγηθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής πριν το τέλος Σεπτεμβρίου. 

Συγκεκριμένα, η κ. Πηλείδου, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, είπε ότι το Υπουργείο διεμήνυσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση για το νομοσχέδιο στη Βουλή και να προχωρήσει η ψήφισή του, για την εναρμόνιση της εν λόγω νομοθεσίας με τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Σημείωσε ότι προηγήθηκε δημόσια διαβούλευση τον περασμένο Ιούλιο με εισηγήσεις και απόψεις από πολλούς εμπλεκόμενους φορείς. 

Το νομοσχέδιο μαζί με τα υπομνήματα που κατατέθηκαν στην Επιτροπή της Βουλής «αποτελεί μία πολύ καλή βάση», ώστε να φτάσουμε σε μια κατάληξη, είπε η κ. Πηλείδου. Πρόσθεσε, δε, ότι οι κανονισμοί που διέπουν τη λειτουργία της Αρχής Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών δικαιωμάτων, θα τεθούν αύριο Τετάρτη στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και αναμένεται να δοθούν στη Βουλή για εξέταση και υιοθέτηση εντός Σεπτεμβρίου. 

Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας ανέφερε κατά τη συνεδρίαση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να διευκολύνει τα κράτη-μέλη της ΕΕ να εφαρμόσουν τις οδηγίες, εξέδωσε τον Ιούλιο του 2021 κατευθυντήριες γραμμές για την υιοθέτησή τους. Πρόσθεσε, δε, ότι τα κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, ανέμεναν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το οποίο ενδεχομένως να ακύρωνε ολόκληρο άρθρο των οδηγιών, απόφαση η οποία λήφθηκε τον Απρίλιο του 2022, αποδίδοντας στην αναμονή αυτή και την καθυστέρηση στη διαδικασία για την εναρμόνιση της κυπριακής νομοθεσίας στην ευρωπαϊκή οδηγία. 

Με παρέμβασή του στη συνεδρίαση, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, σημείωσε ότι για την εφαρμογή της εν λόγω νομοθεσίας είναι απαραίτητη η ψήφιση των κανονισμών για τη λειτουργία της Αρχής Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων, τους οποίους αναμένεται να εξετάσει αύριο το Υπουργικό Συμβούλιο. Όπως ανέφερε ο κ. Κώστα, οι κανονισμοί είναι αυτοί που θα ρυθμίζουν ποιος και τι εισπράττει από πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα και πρόσθεσε ότι η Βουλή τους αναμένει από το καλοκαίρι του 2017. Σημείωσε, δε, ότι το νομοσχέδιο που τέθηκε για κατ’ άρθρο συζήτηση στην Επιτροπή, παραπέμπει για τη ρύθμιση ζητημάτων από την Αρχή Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων. 

Η Επιτροπή Εμπορίου προχώρησε με μία πολύωρη συνεδρίαση για την κατ’ άρθρο συζήτηση του νομοσχεδίου, προκειμένου να καταστεί εφικτό να τηρηθούν οι δεσμεύσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κυριάκος Χατζηγιάννης, τόνισε ότι όσοι εμπλεκόμενοι φορείς επιθυμούν να υποβάλουν σημειώματα για τροποποιήσεις, θα πρέπει να το κάνουν εντός 15 ημερών, ώστε να μπορέσουν να εξεταστούν από το σώμα. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ 

Δείτε Περισσότερα

Μεταφορών

Το εργοτάξιο Α φάσης δρόμου Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς, επισκέφθηκε η Επιτροπή Μεταφορών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, στις 12/04/2024, πραγματοποίησε επίσκεψη στην υπέργεια διάβαση επί της Λεωφόρου Τάσσου Παπαδόπουλου παρά τω Γυμνάσιο Αποστόλου Παύλου, στην οδική συμβολή «Βιοφώς» στον Δυτικό παρακαμπτήριο δρόμου Πάφου, στη «Διπλαρκάτζια» στον Δήμο Πάφου, στον δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς παρά την κοινότητα Καλλέπεια και στα γραφεία του Κοινοτικού Συμβουλίου Αργάκας για ενημέρωση σχετικά

Αποφάσεις Ολομέλειας

Παραμένει στα €300 το εξώδικο για στάθμευση σε ΑμεΑ, στην επαρχία που διαπράχθηκε θα εκδικάζεται αδίκημα

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/04/2024, καταψήφισε την αύξηση του εξώδικου προστίμου που προβλέπεται για το αδίκημα της στάθμευσης οχήματος σε χώρους για άτομα με αναπηρίες και υπερψήφισε νόμο σύμφωνα με τον οποίο ποινική υπόθεση θα εκδικάζεται μόνο από το δικαστήριο της επαρχίας στην οποία διαπράχθηκε το αδίκημα. Αναλυτικά τα