Πρόεδρος της Βουλής: «Οι διχοτομικές αξιώσεις της Άγκυρας για λύση δύο κρατών στην Κύπρο δεν πρόκειται ποτέ να γίνουν αποδεκτές»

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε σήμερα το μέλος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, βουλευτή Δυτικού Τομέα Β’ Αθηνών, κ. Ιωάννη Λοβέρδο, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο εκπροσωπώντας τη Βουλή των Ελλήνων στις εκδηλώσεις για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.

Κατά τη συνάντηση, επαναβεβαιώθηκαν εκατέρωθεν οι αδελφικές σχέσεις Κύπρου και Ελλάδας, καθώς και η άριστη συνεργασία μεταξύ της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Βουλής των Ελλήνων σε όλα τα επίπεδα.

Η Πρόεδρος της Βουλής στηλίτευσε την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα με αφορμή τη θλιβερή επέτειο της τουρκικής εισβολής. Εξέφρασε δε την έντονη ανησυχία της για τις νέες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και την προσπάθεια δημιουργίας νέων τετελεσμένων στην περίκλειστη περιοχή της πόλης της Αμμοχώστου. Η κα Δημητρίου υπογράμμισε ότι οι διχοτομικές αξιώσεις της Άγκυρας για λύση δύο κρατών στην Κύπρο δεν πρόκειται ποτέ να γίνουν αποδεκτές. Τόνισε δε ότι αναμένεται συλλογική αντίδραση εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας και ειδικότερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε επίσης την επιτακτική ανάγκη της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων.

Ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη της Ελλάδας προς της Κύπρο και εξήρε τις πολύ στενές σχέσεις μεταξύ της Βουλής των Ελλήνων και της Βουλής των Αντιπροσώπων. Αναφερόμενος στην προκλητική στάση της Άγκυρας απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και στην επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα, ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι η χώρα του δεν θα αποδεχθεί ποτέ τη διχοτόμηση της Κύπρου. Σημειώνοντας τη σημασία της πλήρους εφαρμογής του διεθνούς δικαίου και της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο κ. Λοβέρδος ευχήθηκε όπως η Τουρκία επιδείξει την αναγκαία εποικοδομητική στάση, ώστε το τραγικό ζήτημα των αγνοουμένων επιλυθεί το συντομότερο δυνατόν.

Πηγή – Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Δείτε Περισσότερα

Θεσμών

Ψήφιση του πλαισίου για «πόθεν έσχες» εντός Μαΐου επιδιώκει η Επ. Θεσμών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 29/04/2024, εξέτασε τις ακόλουθες προτάσεις νόμου: Ο περί του Προέδρου, των Υπουργών και των Βουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2021 Ο περί Ορισμένων Δημόσια Εκτεθειμένων Προσώπων και Ορισμένων Αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση

Nomopress

Συμμετοχική δημοκρατία, Ευρωπαϊκή Ένωση και νεολαία

Η τρίτη έκδοση του Nomopress είναι γεγονός. Ενημερωθείτε για τη συμμετοχική δημοκρατία, τη σημασία των ευρωεκλογών για την Κύπρο, τον ρόλο των νέων τεχνολογιών στην ενίσχυση της διακυβέρνησης, τα 20 χρόνια πορείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), την ιδέα ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατού, το μεταναστευτικό, τον πρωτογενή τομέα στην