420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα για ναρκωτικά, πιεστικά χρονοδιαγράμματα για προϋπολογισμό ΤΕΠΑΚ

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 17/04/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα:

Παραβατικότητα και εγκληματικές ενέργειες στα σχολεία

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η παραβατικότητα και οι εγκληματικές ενέργειες στα σχολεία, καθώς και η απουσία στήριξης θυτών και θυμάτων.

420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα για ναρκωτικά, λέει ο Υπ. Δικαιοσύνης

Η Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΥΚΑΝ) έχει στείλει 420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα, ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Μάριος Χαρτσιώτης, σημειώνοντας πως το βάρος για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών στα σχολεία πέφτει στις πλάτες της Αστυνομίας.

Η Επιτροπή συζήτησε, μετά τις καταγγελίες που έγιναν πριν μια βδομάδα σε κλειστή συνεδρία της, για την παραβατικότητα και τις εγκληματικές ενέργειες στα σχολεία και το θέμα της στήριξης θυτών και θυμάτων. Στη συνεδρία συμμετείχε εκτός από τον κ. Χαρτσιώτη και η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου.

Ο Χαρτσιώτης ανέφερε, κατά τη συνεδρία, ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια από το Υπουργείο και από την Αστυνομία στα θέματα αυτά. Από την πλευρά της η κ. Μιχαηλίδου, σημείωσε ότι στις περιπτώσεις που αφορούν σεξουαλική κακοποίηση γίνονται άμεσα καταγγελίες στην Αστυνομία, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, ενώ στις περιπτώσεις διακίνησης ναρκωτικών, ακολουθούνται όλα τα πρωτόκολλα, με συμμετοχή των αρμόδιων συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης επεσήμανε ότι στα φαινόμενα εγκληματικότητας με ανηλίκους, εμπλέκονται πολλοί φορείς και υπογράμμισε την ανάγκη για συνεργασία, ώστε να υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα. Αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόβλημα στα σχολεία με την παρουσία ναρκωτικών ουσιών και ανέφερε ότι η ΥΚΑΝ έχει συνδέσμους σχεδόν σε όλα τα σχολεία. Είπε, ακόμα, ότι από την ΥΚΑΝ στάλθηκαν 420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα.

Ο κ. Χαρτσιώτης είπε ότι το βάρος για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών στα σχολεία πέφτει στις πλάτες της Αστυνομίας, απαντώντας σε παρεμβάσεις και καταγγελίες Βουλευτών που ανέφεραν ότι το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι ευρέως γνωστό στα σχολεία, και πως συχνά και γονείς και εκπαιδευτικοί διστάζουν να προχωρήσουν σε καταγγελίες, από φόβο για τη δική τους ασφάλεια.

Στη συνεδρία της Επιτροπής αναφέρθηκε ότι Βουλευτές γίνονται συχνά δέκτες καταγγελιών από διευθυντές σχολείων για διακίνηση ναρκωτικών και ότι υπάρχουν και καθηγητές που αναγκάζονται να κλειδώνουν σχολικές αίθουσες, γιατί μέσα σε αυτές φυλάσσονται τσάντες με μεγάλα ποσά που έχουν στην κατοχή τους όσοι εμπλέκονται σε τέτοιες δραστηριότητες.

Σε σχέση με την έλλειψη προσωπικού, ο κ. Χαρτσιώτης σημείωσε ότι οι διαδικασίες πρόσληψης δεν είναι ούτε εύκολες, ούτε γρήγορες, και ότι γι’ αυτό τον λόγο πρέπει οι εμπλεκόμενοι να βρίσκουν λύσεις ακόμα και με τα υφιστάμενα δεδομένα.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε, ακόμα, στις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την εφαρμογή της νομοθεσίας του 2021 για ανήλικους που βρίσκονται αντιμέτωποι με τον νόμο. Ανέφερε ότι έχει ήδη κατακυρωθεί η προσφορά σε ιδιώτη για οκτώ επιμελητές, σημειώνοντας ότι αναμένεται η εξέλιξη αυτή να έχει θετικές προεκτάσεις στην εφαρμογή της νομοθεσίας.

Στο μεταξύ, πρόσθεσε, έχουν γίνει εκπαιδεύσεις στους αστυνομικούς, που μέχρι τώρα εκτελούν καθήκοντα επιμελητή ανήλικου που είναι αντιμέτωπος με τον νόμο, καθώς και εκπαιδεύσεις στους ανακριτές για λήψη οπτικοπογραφημένων καταθέσεων, αλλά και σε άλλους λειτουργούς και δικαστές που ασχολούνται με υποθέσεις παιδιών.

Όσον αφορά τον χώρο κράτησης ανηλίκων, όπως αυτός προβλέπεται από τη νομοθεσία του 2021, ο Υπουργός είπε ότι έχει δοθεί προθεσμία μέχρι το 2026 για να ολοκληρωθεί ο χώρος αυτός. Σημείωσε, όμως, ότι ακόμα εκκρεμεί το κείμενο των κανονισμών για τη λειτουργία του χώρου, που θα είναι από ιδιώτη, υπό την ευθύνη του κράτους. Σχετικά με το θέμα αυτό, όπως είπε, θα υπάρξει συνάντηση με τον Γενικό Εισαγγελέα τις επόμενες μέρες, ώστε να απαντηθούν κάποια ερωτήματα.

Πάντως, ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου, ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής ότι τα περιστατικά εγκληματικών πράξεων με εμπλεκόμενους ανήλικους μειώθηκαν από 496 το 2021 σε 393 το 2023. Σημείωσε, ακόμα, ότι σε κάθε σχολείο υπάρχει ένας σύνδεσμος με την Αστυνομία, για να μπορούν να αναφέρονται εμπιστευτικά τα περιστατικά διακίνησης ναρκωτικών και νεανικής παραβατικότητας. Όσον αφορά τις υποθέσεις που αφορούν σεξουαλική κακοποίηση ανήλικου, είπε ότι αυτές τις επιλαμβάνεται η Υπηρεσία Διαχείρισης Ευάλωτων Προσώπων.

Η Υπουργός Παιδείας υπογράμμισε κατά τη συνεδρίαση ότι υπάρχει πολύ σοβαρή νομοθεσία που διέπει τις υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης μαθητών και σημείωσε ότι στην πλειοψηφία τους αυτές αφορούν περιστατικά που λαμβάνουν χώρα στο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον των παιδιών.

«Η νομοθεσία υποχρεώνει οποιονδήποτε έχει έστω και υπόνοια εμπλοκής ανήλικου σε υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης, στη θέση είτε του θύματος είτε του θύτη, να καταγγείλει το περιστατικό απευθείας στην Αστυνομία», είπε η Υπουργός στις δηλώσεις της μετά τη συνεδρίαση. Η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας που παρουσιάστηκαν πρόσφατα, φαίνεται πως παιδιά και εκπαιδευτικοί σπάνε τη σιωπή τους και αναφέρουν τέτοια περιστατικά.

Πρόσθεσε ότι φαίνεται να λειτουργούν τα πρωτόκολλα και οι διαδικασίες στο πλαίσιο του σχολείου, σημειώνοντας ότι μετά την καταγγελία που γίνεται στην Αστυνομία, το «Σπίτι του Παιδιού» αναλαμβάνει με πολυθεματικές ομάδες, στις οποίες συμμετέχουν ειδικοί και εκπαιδευτικοί ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι και άλλες υπηρεσίες, και η Αστυνομία, και αποφαίνονται κατά πόσο το θέμα είναι η σεξουαλική κακοποίηση όχι.

Εξάλλου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφου σχετικά με καταγγελία που έγινε για σεξουαλική κακοποίηση, για την οποία προέκυψε κατόπιν διερεύνηση ότι ήταν άσεμνη επίθεση, η Υπουργός εξήγησε ότι δεν αναλαμβάνει να ερμηνεύσει το Υπουργείο αν ένα περιστατικό είναι σεξουαλική κακοποίηση ή όχι, αλλά οι ειδικοί.

Είπε, ακόμα, ότι το σχολείο εστιάζει ιδιαίτερα στο θέμα της ενημέρωσης των παιδιών, επεκτείνοντας τα προγράμματα αυτά ήδη στην προσχολική ηλικία, ενώ παράλληλα γίνεται ενημέρωση για τα πρωτόκολλά που πρέπει να ακολουθούνται από τους εκπαιδευτικούς λειτουργούς σε κάθε περίπτωση. Πάντως, την ανάγκη πιο πρώιμης ενημέρωσης επεσήμανε και ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης, ο οποίος ανέφερε στην Επιτροπή ότι τα παιδιά εκτίθενται σε κινδύνους και σε αθλητικά σωματεία.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου μετά τη συνεδρίαση, η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε ότι υπάρχει απόφαση για αύξηση των μελών της Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης, ενώ αναγνώρισε ότι χρειάζονται περισσότεροι εκπαιδευτικοί ψυχολόγοι και σύμβουλοι στα σχολεία.

Κατά τη συνεδρίαση η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε ότι ετοιμάζεται εναλλακτικό πρόγραμμα φοίτησης για παιδιά με ακραία παραβατική συμπεριφορά και ότι αυτό θα είναι έτοιμο εντός των επόμενων εβδομάδων, ενώ ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Παύλος Μυλωνάς, ανέφερε στις δηλώσεις του, μετά τη συνεδρίαση, ότι αυτό αναμένεται να τεθεί ενώπιον της Βουλής μέχρι τον Ιούνιο.

Σε ερώτηση για τη στάση που τηρεί το Υπουργείο Παιδείας στο γεγονός που αναφέρθηκε στη συνεδρίαση, ότι εκπαιδευτικοί διστάζουν να προβούν σε καταγγελίες από φόβο για την ασφάλειά τους, η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι τα στοιχεία δείχνουν πως αυτό αλλάζει και το Υπουργείο ενθαρρύνει τους εκπαιδευτικούς να καταγγέλλουν οτιδήποτε τους φαίνεται περίεργο, προσθέτοντας ότι γι’ αυτό το σκοπό υπάρχει ηλεκτρονική πλατφόρμα στα σχολεία για να δηλώνονται περιστατικά βίας. Πρόσθεσε ότι στο παρελθόν δεν γινόταν αυτό, για να μην υπάρξει κακή εικόνα για το σχολείο.

Σε ερώτηση σχετικά με τις αναφορές που έγιναν στην Επιτροπή για διακίνηση ναρκωτικών έξω από δημοτικά σχολεία, η Υπουργός είπε ότι υπάρχουν πυρήνες εκπαιδευτικοί σε επαφή με την Αστυνομία, η οποία εστιάζει σε σχολεία υψηλού κινδύνου. Είπε, τέλος ότι δεν βοηθάει ούτε να μεγαλοποιούνται οι καταστάσεις, όπως ούτε και να συγκαλύπτονται.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, Γιάννης Νικολαϊδης, είπε ότι οι εξελίξεις στην κοινωνία έχουν φέρει τους λειτουργούς των υπηρεσιών ακόμα και σε σημείο σωματικής εξάντλησης.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς, απαντώντας στην παρατήρησή του αυτή, είπε ότι είναι ευθύνη της πολιτείας να δώσει προτεραιότητα στις ανάγκες που υπάρχουν και ότι πρέπει τα αιτήματα να υποβάλλονται ευθαρσώς στους πολιτικούς προϊστάμενους των υπηρεσιών.

Ο κ. Μυλωνάς, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, χαρακτήρισε ως ανησυχητικό το γεγονός ότι δεν αναδείχθηκε ως πολύ σοβαρό το πρόβλημα της εγκληματικότητας στα σχολεία, όπως επίσης και το γεγονός ότι φαίνεται να αυξάνονται οι καταγγελίες για διακίνηση ναρκωτικών σε δημοτικά σχολεία. Ως θετική εξέλιξη σημείωσε το γεγονός ότι αναμένεται σύντομα η παρουσίαση του προγράμματος εναλλακτικής φοίτησης, για την προστασία και στήριξη και των δραστών, αλλά και των θυμάτων παραβατικών ενεργειών.

Υπογράμμισε, ακόμα, την ανάγκη συνεργασίας όλων των Υπουργείων και των φορέων για την αντιμετώπιση του προβλήματος, λέγοντας ότι για τον λόγο αυτό ζητήθηκε από το Προεδρικό να αναλάβει τον συντονισμό. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Μυλωνάς αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι το 2021 ψηφίστηκε νομοθεσία για την αυτονόμηση των σχολείων, η οποία αν είχε εφαρμοστεί θα είχε συμβάλει, όπως είπε, στην καλύτερη προετοιμασία των σχολικών κοινοτήτων για να αντιμετωπίζουν τα οποιαδήποτε προβλήματα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, επεσήμανε ότι βαραίνει όλες τις πλευρές η διασφάλιση λειτουργίας των σχολείων σε ένα υγειές περιβάλλον, λέγοντας ότι είναι σε ισχύ νομοθεσίες και μηχανισμοί, καθώς και η Εθνική Στρατηγική για τη βία και την παραβατικότητα στα σχολεία από το 2018, και ότι αναμένεται η επικαιροποίηση της.

«Θεωρούμε απαραίτητη την ενίσχυση στελέχωσης των αρμοδίων υπηρεσιών και την διερεύνηση του ενδεχόμενου για υποστηρικτικό προσωπικό στα σχολεία στον τομέα αυτό», είπε ο κ. Κάρουλλας, και πρόσθεσε ότι και η οικογένεια πρέπει να ενδυναμωθεί. Σημείωσε ότι αναμένεται ενημέρωση για τη δημιουργία και λειτουργία χώρων σωφρονισμού και καθοδήγησης των παιδιών, αλλά και για τα όποια νομοθετικά κενά μπορεί να υπάρχουν.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, σε δηλώσεις του υπογράμμισε την έλλειψη προσωπικού σε μία σειρά από υπηρεσίες, όπως η Υπηρεσία Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, η Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής, το Παρατηρητήριο για τη Βία στο Σχολείο, η Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης. Χαρακτηριστικά, ανέφερε ότι σήμερα ένας εκπαιδευτικός ψυχολόγος αναλογεί σε 1.800 μαθητές, επισημαίνοντας τις συνέπειες που έχει αυτό στο έργο του.

Είπε ότι θέση του ΑΚΕΛ είναι η διαμόρφωση μιας ανοικτής δομής χειρισμού παιδιών με ακραία παραβατική συμπεριφορά, με στόχο την εξειδικευμένη ψυχολογική, ψυχιατρική αν χρειάζεται, και παιδαγωγική στήριξη τους και την ομαλή επανένταξη στο εκπαιδευτικό σύστημα. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη να δοθεί έμφαση στην πρόληψη.

«Θα πρέπει να κτυπηθούν οι γενεσιουργές αιτίες του προβλήματος, οι οποίες είναι οι κακές κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν, ότι πολλά παιδιά υφίστανται τη χειρότερη μορφή βίας που είναι η φτώχεια, ότι άλλα παιδιά είναι σε ‘προβληματικές’ οικογένειες και άλλα αντιμετωπίζουν διάφορα κοινωνικά, οικογενειακά και άλλα προβλήματα», είπε.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, Αλέκος Τρυφωνίδης, είπε ότι δεν είναι ικανοποιητικό το αποτέλεσμα των προσπαθειών που γίνονται από τις υπηρεσίες. Σημείωσε, όμως, ότι οι συνεδρίες της Επιτροπής «ήταν εξαιρετικά χρήσιμες γιατί κινητοποιήσαμε και βάλαμε σε εγρήγορση τους αρμόδιους Υπουργούς για εφαρμογή της νομοθεσίας του 2021 που προνοεί τι πρέπει να κάνει το κάθε Υπουργείο και η κάθε υπηρεσία».

Ικανοποίηση εξέφρασε για την πρόσληψη οκτώ επιμελητών ενηλίκων και για τα σχέδια πρόληψης από την προσχολική ηλικία, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη συντονισμού και σημείωσε τις ενέργειες του Υφυπουργείου Πρόνοιας για δύο κέντρα ημέρας. Στόχος της Επιτροπής Παιδείας, όπως είπε, είναι όσα συζητήθηκαν να υλοποιηθούν. Αναφέρθηκε, τέλος, στο θέμα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών, λέγοντας ότι είναι απόλυτη αναγκαιότητα ο διορισμός ειδικών ψυχολόγων σε κάθε μεγάλο σχολείο ή σε γειτονικά σχολεία.

Σε παρέμβασή του κατά τη συνεδρίαση, ο ανεξάρτητος Βουλευτής, Ανδρέας Θεμιστοκλέους, εξέφρασε απαισιοδοξία για την εξεύρεση λύσεων, και είπε ότι η παρουσία αστυνομικών στα σχολεία μπορεί να πυροδοτεί την αντίδραση των παιδιών, ενώ πρόσθεσε ότι δεν επιλύεται το πρόβλημα ούτε με αύξηση ψυχολόγων, ούτε με αύξηση κοινωνικών λειτουργών. Εντόπισε λύσεις στην αυτονόμηση των σχολείων και υπερθεμάτισε τη απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:

Ο περί Προϋπολογισμού του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου του 2024 Νόμος του 2024

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η έγκριση πληρωμής από το Ταμείο του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου ποσού που δεν υπερβαίνει τα €100.911.679 για τη χρήση του έτους που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2024.

Υπό πολύ πιεστικά χρονοδιαγράμματα η εξέταση προϋπολογισμού ΤΕΠΑΚ λένε Βουλευτές

Με καθυστέρηση μηνών ξεκίνησε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) για το 2024, κάτι για το οποίο εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους τα μέλη της Επιτροπής, σημειώνοντας ότι αυτό τους εξαναγκάζει σε εξέταση του προϋπολογισμού υπό πολύ πιεστικά χρονοδιαγράμματα.

Υπογράμμισαν, επίσης, ότι η συζήτηση για προϋπολογισμούς πανεπιστημίων, δεν μπορεί να γίνεται σωστά αν προηγουμένως δεν έχουν παρουσιαστεί οι στρατηγικοί σχεδιασμοί του Υπουργείου Παιδείας και των ιδίων των πανεπιστημίων, που να υποδεικνύουν τις ανάγκες που υπάρχουν.

Όπως αναφέρθηκε ενώπιον της Επιτροπής, το ΤΕΠΑΚ έχει αναστείλει τις πληρωμές μετά την εξάντληση των δύο δωδεκατημορίων που έλαβε για τους πρώτους μήνες του 2024, ενώ για τον Μάρτιο έγιναν πληρωμές μόνο για το μισθολόγιο του προσωπικού.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση σημείωσε ότι υπάρχουν ερωτήματα για το πως έγιναν οι πληρωμές αυτές και ανέφερε ότι θα υπάρξει διεξοδική συζήτηση την ερχόμενη Τετάρτη για το θέμα του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ.

Πάντως, όπως ανέφερε η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας, Μαρία Ιωάννου Χασάπη, έχει ήδη οριστεί Σύμβουλος από το Γενικό Λογιστήριο για να συνεργαστεί με το λογιστήριο του Υπουργείου, προκειμένου να προχωρήσει ο εσωτερικός έλεγχος του ΤΕΠΑΚ. Όπως είπε στην Επιτροπή, σκοπός δεν είναι να ασκηθεί κριτική στο Πανεπιστήμιο, αλλά να δημιουργηθεί κατάλληλη κουλτούρα, ώστε να γίνονται όλα σωστά. Εξήγησε ότι στη συνέχεια θα γίνουν διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου και για άλλους οργανισμούς που λαμβάνουν χρηματοδότηση από το Υπουργείο.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ, Κώστας Γαλαταριώτης, αναφέρθηκε ενώπιον της Επιτροπής στο θέμα του ορισμού Ελέγχοντος Λειτουργού του Πανεπιστημίου και για τα οδοιπορικά του προσωπικού που θα μεταβαίνει στην Πάφο για τη λειτουργία της Σχολής Διοίκησης και Τουρισμού. Σημείωσε ότι ως Ελέγχων Λειτουργός ορίστηκε ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας, Βασίλης Πρωτοπαπάς, ενώ το επίδομα οδοιπορικών αποφασίστηκε να δίνεται βάσει πραγματικών χιλιομέτρων Λεμεσού – Πάφου για διοικητικό και επιστημονικό προσωπικό.

Ο κ. Γαλαταριώτης σημείωσε ότι υπήρξε ανάγκη για αύξηση της κρατικής χορηγίας προς το ΤΕΠΑΚ λόγω της ΑΤΑ και μισθολογικών προσαυξήσεις, του σχεδίου συντάξεων, της αύξησης κόστους λόγω πληθωρισμού, αλλά και λόγω αναδρομικής καταβολής ενοικίων, που είχαν ανασταλεί λόγω δικαστικών υποθέσεων.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Παναγιώτης Ζαφείρης, σημείωσε ότι τα πραγματικά λειτουργικά έξοδα του ΤΕΠΑΚ είναι 18 εκ. ευρώ, χωρίς τις μισθοδοσίες του προσωπικού.

Όπως ανέφερε ο κ. Ζαφείρης, έγιναν αρκετές περικοπές από κονδύλια του προϋπολογισμού και για τον λόγο αυτό έχει περιληφθεί σε αυτόν πρόνοια, ώστε να μπορεί να κατατεθεί στη συνέχεια συμπληρωματικός προϋπολογισμός. Με την πρόνοια αυτή εξέφρασε τη διαφωνία της η Ελεγκτική Υπηρεσία, η οποία ζήτησε να διαγραφεί η σχετική αναφορά. Η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου είπε ότι θα γίνει επαναξιολόγηση για το κατά πόσον χρειάζεται συμπληρωματικός προϋπολογισμός.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς, κατά τη συνεδρίαση εξέφρασε την άποψη ότι είναι ελλειμματικός ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ, υπενθυμίζοντας το αίτημα της Επιτροπής να υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός. Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, υπενθύμισε ότι το Υπουργείο Οικονομικών υπέδειξε την ανάγκη για οροφές και οικονομική περισυλλογή.

Σημείωσε ότι η Επιτροπή αναμένει το υπόμνημα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το ΤΕΠΑΚ, στο οποίο, όπως είπε, καταγράφονται πολλοί προβληματισμοί και ανησυχίες για τον προϋπολογισμό.

Με παρέμβασή του στην Επιτροπή, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, επεσήμανε τις πιεστικές συνθήκες της συζήτησης, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης, υπογραμμίζοντας ότι ο εσωτερικός έλεγχος πρέπει να γίνει κομμάτι της διαδικασίας.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, ανέφερε ότι η συζήτηση προϋπολογισμού στα τέλη Απριλίου, με φόντο την επαναξιολόγηση των αναγκών τον Μάη, είναι «χωρίς λογική, φανερώνει προχειρότητα και δημιουργεί προβλήματα».

Υπενθύμισε ότι «υπάρχει δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας και αναμένουμε ότι στο τέλος του πρώτου εξαμήνου θα υπάρχει συνολικός στρατηγικός σχεδιασμός για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση», σημειώνοντας, ωστόσο, ότι δεν κλήθηκαν σε διάλογο για να εκφράσουν άποψη. «Θεωρώ είναι μεγάλο πρόβλημα όταν η εκτελεστική εξουσία δεν συνδιαλέγεται με τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου για τόσο σημαντικά ζητήματα, όπως ο στρατηγικός σχεδιασμός για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση», κατέληξε.

Σε παρέμβασή του στην Επιτροπή, ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, εξέφρασε την άποψη ότι «θα ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου» για χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους με την απόφαση για τα οδοιπορικά καθηγητών από Λεμεσό για Πάφο.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση, εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί ενημερώθηκε  ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει αξιολογήσει θετικά την πρόταση του ΤΕΠΑΚ για Σχολή Θαλασσίων Επιστημών στη Λάρνακα.

«Το αμέσως επόμενο διάστημα ΤΕΠΑΚ και Δήμος Λάρνακας θα καταθέσουν στο Υπουργείο Οικονομικών τα όσα έχουν ζητηθεί και είμαι βέβαιος ότι  τις επόμενες εβδομάδες θα κλείσει ουσιαστικά και θετικά για την πόλη και επαρχία Λάρνακας το θέμα της έγκρισης από το Υπουργικό Συμβούλιο το θέμα της δημιουργίας της σχολής του ΤΕΠΑΚ στη Λάρνακα», ανέφερε.

Διαβεβαίωσε ότι, από τις επαφές που είχε, διαπίστωσε ότι υπάρχει πολιτική βούληση της Κυβέρνησης για υλοποίηση του έργου και ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς είναι συντονισμένοι προς αυτή την προσπάθεια.

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ:

Stockwatch: Από συνταξιοδοτικά ταμεία οι μισθοί Μαρτίου στο ΤΕΠΑΚ

Οι περί Λειτουργίας των Δημόσιων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης Κανονισμοί του 2022

Η Επιτροπή εξέτασε τους πιο πάνω κανονισμούς σκοπός των οποίων είναι η θέσπιση νέων κανονισμών με τους οποίους αντικαθίστανται οι υφιστάμενοι κανονισμοί, ώστε να εκσυγχρονιστούν και να επικαιροποιηθούν οι πρόνοιές τους για την αναβάθμιση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας του εκπαιδευτικού συστήματος.

Η Επιτροπή αποφάσισε την προώθηση των κανονισμών στην Ολομέλεια του σώματος προς έγκριση.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Αλλαγές Επαρχιακών Οργανισμών, πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, κανονισμοί ΚΦΙΚΒ, διορισμοί δημοσίου και ποινικοποίηση ψευδών καταθέσεων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, υπερψήφισε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, τους κανονισμούς του ΚΦΙΚΒ, τις γραπτές εξετάσεις διορισμού στη δημόσια υπηρεσία για τις κλίμακες Α9 και Α11, καθώς και την ποινικοποίηση των ψευδών καταθέσεων στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.  Αναλυτικά τα σχέδια

Ελέγχου

Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: Ειδική Έκθεση 19.3.2024 (ΥΔΔΤ/01/2024)-Έλεγχος Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και ξεκινά η σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου για τον