Βουλή Νέων Αντιπροσώπων: «Να καταστήσουμε τους νέους τον σημαντικότερο εταίρο στην διαμόρφωση της πολιτικής»

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Στην παρουσία της Προέδρου της Βουλής κ. Αννίτας Δημητρίου, του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Κορνήλιο Σ. Κορνηλίου, του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομου Προδρόμου και του προέδρου του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου κ. Κλεάνθη Κουτσόφτα, διεξάχθηκε η τελετή λήξης της 4ης Συνόδου της Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων και η επίσημη τελετή έναρξης της ολομέλειας της 5ης Συνόδου της Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων.

Στον χαιρετισμό της, η Πρόεδρος της Βουλής κ. Αννίτα Δημητρίου, συνεχάρη το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου και το Cyprus Youth Diplomacy για την πετυχημένη οργάνωση της Συνόδου στο πλαίσιο ενός θεσμού που χρηματοδοτείται από το Υπουργικό Συμβούλιο με βάση την απόφαση που λήφθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017.

Αναφερόμενη στην Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης,  είπε πως πρέπει να πρωταγωνιστήσουν οι νέοι σε αυτές τις συζητήσεις, να ακούσουμε περισσότερο τους νέους μας, να αφουγκραστούμε τα μηνύματα και τις προκλήσεις της εποχής κι έτσι να αποφασίσουμε μαζί για την πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί, την Ευρώπη που θέλουμε να έχουμε και να διασφαλίσουμε και να παραδώσουμε στις επόμενες γενεές.

«Νοιώθουμε πραγματικά την αγωνία και τις ανησυχίες σας. Πρέπει να αρπάξετε την ζωή στα χέρια σας, να κτίσουμε μαζί τον κόσμο, την κοινωνία που ονειρευόμαστε. Είναι κι αυτό χρέος, να καταστήσουμε τους νέους μας τον σημαντικότερο εταίρο στην διαμόρφωση της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης στον τόπο μας που θα οδηγήσει στην πρόοδο και ευημερία του συνόλου των πολιτών», σημείωσε.

Η φετινή θεματολογία, ανέφερε, αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της πολύπλευρης ενασχόλησης με πολύ φλέγοντα θέματα της επικαιρότητας, θέματα εξόχως ουσιαστικά και ενδιαφέροντα που επηρεάζουν την Κύπρο, την Ευρώπη αλλά και ολόκληρο τον κόσμο. Πρόκειται, συνέχισε, για θέματα με αρνητικές κι όχι μόνο επιπτώσεις για τον τόπο μας αλλά και όλη την ανθρωπότητα που επηρεάζουν κυρίως τους νέους και το μέλλον τους. Γι αυτό, πρόσθεσε, και θα αναμένουμε με ανυπομονησία τα πορίσματα της Συνόδου, που θα ληφθούν δεόντως υπόψη στην διαμόρφωση δημόσιων πολιτικών.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου κ. Κορνήλιος Κορνηλίου είπε ότι το πρόγραμμα της Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα για την ενδυνάμωση των νέων της Κύπρου μας και της συμμετοχής τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Πρόκειται ανέφερε, για ένα πρόγραμμα που αγκαλιάστηκε από την Πολιτεία, την νεολαία και την ευρύτερη κοινωνία. «Από την ημέρα έναρξης του, το 2016, το Πρόγραμμα δημιούργησε και συνεχίζει να δημιουργεί ενεργούς πολίτες που νοιάζονται για τα κενά. Ήταν με ιδιαίτερη χαρά που πληροφορηθήκαμε τον Απρίλιο του 2020 πως το Πρόγραμμα της Βουλής των Αντιπροσώπων αναδείχθηκε από τα βραβεία SALTO ως το καλύτερο Πρόγραμμα στην Ευρώπη για την συμμετοχή των νέων στα κέντρα λήψης αποφάσεων», σημείωσε.

«Από την πρώτη στιγμή, το Υπουργείο Εξωτερικών στήριξε αυτή την προσπάθεια, στήριξε το Πρόγραμμα της Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων και άνοιξε τις πόρτες του στην κατάθεση νέων ιδεών και προτάσεων από την νεολαία για την εξωτερική πολιτική της χώρας μας», πρόσθεσε.

Ο κ. Κορνηλίου είπε ότι οι εισηγήσεις των νέων κατά τις τέσσερις προηγούμενες διοργανώσεις αξιοποιήθηκαν και συμπεριελήφθησαν στην δημιουργία πρωτοβουλιών και δράσεων του Υπουργείου Εξωτερικών.

Στον δικό του χαιρετισμό, ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου υπογράμμισε ότι σε εποχές που συχνά αμφισβητείται ο ρόλος και η προσφορά του Κοινοβουλίου, μέσα σε ένα περιβάλλον όπου η εμπιστοσύνη κάποτε κλονίζεται, οι νέοι θα έχουν την ευκαιρία να ανανεώσουν την πίστη και τις αξίες του Κοινοβουλευτισμού και της Δημοκρατίας.

«Θέλουμε να δούμε την λειτουργία της Βουλής των Νέων ως μια θετική ψήφο για το μέλλον και την ελπίδα. Υπολογίζουμε στην αγνότητα των προθέσεων σας, στο θάρρος της γνώμης, στο δυναμισμό και την ελευθεροφροσύνη της νεανικής ηλικίας. Προσδοκούμε και στις νέες και φρέσκες ιδέες που μπορεί να καταθέσετε. Είμαι βέβαιος ότι εσείς θα βρείτε και τον τρόπο για να συνδυάζετε μέσα από τις εργασίες του Νεανικού Κοινοβουλίου τον ορθολογισμό και την σύνεση από την μια, με την φαντασία και την τόλμη από την άλλη. Γιατί χρειάζεται αυτό ο σύγχρονος κόσμος και η σύγχρονη δημοκρατία», είπε προς τους Νέους Βουλευτές.

Ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι θα πρέπει να ξεφύγουμε κάπως από τα στερεότυπα και την τυπολατρία. «Ακόμα κι εκείνη την τυπολατρία που ταξινομείται ως προοδευτική αλλά κινδυνεύει να γίνεται σιγά σιγά με ξύλινη γλώσσα», σημείωσε.

«Να ανεβάσετε τον κόσμο ψηλότερα με ιδέες που θα αναζωογονήσουν την σκέψη μας και θα ανταποκριθούν στα καίριά της ζωής, των αναγκών, της αγωνίας και των ελπίδων του σύγχρονου ανθρώπου», πρόσθεσε.

Σε χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Νεολαίας Κύπρου κ. Κλεάνθης Κουτσόφτας εξέφρασε την χαρά που του δίνεται η ευκαιρία να χαιρετίσει την ξεχωριστή αυτή διοργάνωση που πραγματοποιείται για πέμπτη συνεχή χρονιά από το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου και το Cyprus Youth Diplomacy, προσφέροντας στο θέμα της ενεργούς συμμετοχής των νέων μια πραγματική διάσταση.

«Η Βουλή των Νέων Αντιπροσώπων, η οποία έχει θεσμοθετηθεί από το 2017 με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου αποτελεί ένα περίτρανο παράδειγμα ενεργής συμμετοχής αφού δίνει την ευκαιρία στις νέες και τους νέους μέσω της συμμετοχής να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις σε σημαντικά ζητήματα που τους αφορούν», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου κ. Αντώνης Κουράς ανέφερε ότι «είναι με μεγάλη ικανοποίηση αλλά και τιμή που βρισκόμαστε και πάλι σήμερα εδώ για πέμπτη συνεχή χρονιά, πίσω από τα βουλευτικά έδρανα, σε μια προσπάθεια να δώσουμε στους νέους και στις νέες μας την δυνατότητα να εκφράσουν συλλογικά την άποψη τους επί συγκεκριμένων θεμάτων, τα οποία τους απασχολούν».

Είπε ότι «ως συνδιοργανωτές έχουμε πάντα ως ύψιστο στόχο την προαγωγή του γόνιμου διαλόγου μεταξύ των νέων αλλά και την παροχή ενός αντιπροσωπευτικού πλαισίου για την προώθηση των προβληματισμών, των θέσεων και επιδιώξεων των νέων της Κύπρου».

Στον δικό της χαιρετισμό, η Πρόεδρος του Cyprus Youth Diplomacy κ. Βασιλική Παπασάββα συνεχάρη τους Βουλευτές της 4ης Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων, οι οποίοι παρόλες τις δυσκολίες που προέκυψαν λόγω της ιδιάζουσας κατάστασης που επικρατούσε συνεπεία της πανδημίας του κορωνοϊού κατάφεραν να προβούν σε πληθώρα δράσεων συμβάλλοντας με την συμμετοχή των νέων στην διαμόρφωση πολιτικών.

«Είναι πολύ όμορφο να βλέπεις να αναγνωρίζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο ένα Πρόγραμμα που δημιουργήθηκε για τους νέους ως ένα από τα καλύτερα Προγράμματα στην Ευρώπη σχετικά με την ένταξη των νέων στα κέντρα λήψης αποφάσεων», συμπλήρωσε.

Στο πλαίσιο της Συνόδου, η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου απένειμε πιστοποιητικά στους αποχωρούντες Βουλευτές της 4ης Συνόδου της Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων.

Έγινε επίσης, τιμητική βράβευση της τέως Διευθύντριας Κοινοβουλευτικών Επιτροπών της Βουλής των Αντιπροσώπων Ελένης Ηλιάδη για την προσφορά και την στήριξη της στο έργο της Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων.

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το πρόγραμμα της Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων και για τις Εκθέσεις των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών επισκεφθείτε το https://www.voulineon.com/.

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Μείωση ορισμένων εξώδικων, αλλαγές στην ΤΑ, καταψήφιση glamping και επισκέψιμων αγροκτημάτων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 20/06/2024, υπερψήφισε την μείωση ορισμένων εξώδικων από τις κάμερες τροχαίας, αλλαγές στη νομοθεσία της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ καταψήφισε τα σχέδια νόμου για glamping και επισκέψιμα αγροκτήματα.   Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που υπερψηφίστηκαν:  Ο περί Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024  Η

Εσωτερικών

Χαρτσιώτης: Ενισχύεται η ετοιμότητα πυρόσβεσης, από 2025 η απόκτηση ιδίων πτητικών μέσων

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 20/06/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η επάρκεια σε προσωπικό, μέσα και εξοπλισμό για την πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών. Χαρτσιώτης: Ενισχύεται η ετοιμότητα πυρόσβεσης, από 2025 η απόκτηση ιδίων πτητικών μέσων