Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Προβλήματα μονογονεϊκών οικογενειών

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Δήλωση Γιώργου Κουκουμά, βουλευτή ΑΚΕΛ, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Αντρών και Γυναικών.

Με πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ, η επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ίσων Ευκαιριών μεταξύ Αντρών και Γυναικών συζήτησε σήμερα τα προβλήματα των μονογονεϊκών οικογενειών.

Οι μονογονεϊκές οικογένειες αποτελούν μια κοινωνική πραγματικότητα εδώ και δεκαετίες στη χώρα μας και υπολογίζονται ότι είναι 30 με 35 χιλιάδες. Τα προβλήματα τους αποτυπώνονται ξεκάθαρα αν λάβει κάποιος υπόψη ότι σχεδόν οι μισές μονογονεϊκές οικογένειες βρίσκονται στην φτώχεια είτε στο όριο της φτώχειας.

Αυτό υπογραμμίζει την ευθύνη του κράτους να επανεξετάσει οριζόντια και κάθετα όλες τις πολιτικές του, τις κοινωνικές πολιτικές, τις δομές ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της μονογονεϊκής οικογένειας. Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι πρόκειται για μια οικογένεια με ένα, δύο ή και περισσότερα παιδιά που πρέπει να τα βγάλει πέρα με ένα εισόδημα. Οι πολιτικές του κράτους θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη ότι μια μητέρα – γιατί εννέα στις 10 μονογονεϊκές οικογένειες έχουν ως επικεφαλής τη μητέρα – πρέπει να βρίσκει τρόπο να αντεπεξέρχεται και στα καθήκοντα της εργασίας και στη φροντίδα των παιδιών. Πρέπει ακόμα το κράτος να συζητήσει το θέμα της αποκοπής του επιδόματος μονογονιού μέσα από διαδικασίες που προσβάλουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των μονογονιών.

Τέλος, ως ΑΚΕΛ έχουμε τη θέση ότι χρειάζεται μια συνολική στρατηγική που να ενσωματώσει την διάσταση της μονογονεϊκής οικογένειας σε ολόκληρη την κοινωνική πολιτική του κράτους.

Πηγή – ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Παιδείας

Θετικό το ΥΠΑΝ στην υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση από τα 4 έτη, διαμαρτύρεται ο ΣΙΠΕΚ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 27/02/2024, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου: Ο περί Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης (Υποχρεωτική Φοίτηση και Παροχή Δωρεάν Παιδείας) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024 Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης (Υποχρεωτική Φοίτηση

Εργασίας

Υπάρχει βούληση για νέα νομοθεσία για άτομα με αναπηρία, ψηφίζεται η αύξηση της άδειας μητρότητας

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 27/02/2024, πραγματοποίησε συνάντηση με την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων σε θέματα της αρμοδιότητας της Επιτροπής. Στο πλαίσιο της συνάντησης, η Επιτροπή συζήτησε το ακόλουθο θέμα:  Θέσπιση ειδικής νομοθεσίας για τα άτομα με αναπηρίες  Η Επιτροπή συζήτησε το