Χρόνος σε Κυβέρνηση από Βουλή να τοποθετηθεί για ποινικοποίηση ψευδών καταγγελιών κατά αστυνομικών

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 10/01/2024, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:

Ο περί Αστυνομίας (Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Αστυνομίας (Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων) Νόμου, ώστε να θεσπιστεί ως ποινικό αδίκημα η συμπεριφορά προσώπου το οποίο εκ προθέσεως παρέχει ψευδή, παραπλανητικά ή/και ανακριβή στοιχεία ή/και υποβάλλει ψευδή, παραπλανητική ή ανακριβή κατάθεση στην Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.

Χρόνος σε Κυβέρνηση από Βουλή να τοποθετηθεί για ποινικοποίηση ψευδών καταγγελιών κατά αστυνομικών

Χρονικό περιθώριο 15 ημερών δόθηκε σήμερα από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών έτσι ώστε να υπάρξει και η τελική τοποθέτηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με πρόταση νόμου του Βουλευτή ΔΗΣΥ Νίκου Γεωργίου για να θεσπιστεί ως ποινικό αδίκημα καταγγελία εναντίον μελών της Αστυνομίας που είναι ψευδής και ανακριβής.

Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής που συζήτησε την πρόταση νόμου, ο κ. Γεωργίου είπε ότι η πρόταση νόμου αποσκοπεί στην αποθάρρυνση φαινομένων υποβολής ανυπόστατων καταγγελιών, οι οποίες επιδιώκουν την ταλαιπωρία και συκοφάντηση των μελών της Αστυνομίας, θέτουν προσκόμματα στην ομαλή λειτουργία του αστυνομικού σώματος και υποβάλλονται αποκλειστικά για λόγους εκδίκησης κατά των μελών του σώματος που συμμετείχαν στη δίωξη ή τη σύλληψη του υπόπτου προσώπου.

Τόνισε ότι όλοι ανεξαιρέτως οι θεσμικοί φορείς συμφώνησαν σήμερα με τη φιλοσοφία της πρότασης νόμου και συμπλήρωσε ότι δόθηκε μια ολιγοήμερη αναβολή 15 ημερών ώστε να υπάρξει και η τελική τοποθέτηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης λόγω και της έλευσης του νέου Υπουργού.

Κληθείς να τοποθετηθεί έναντι σχολίων της συντεχνίας «Ισότητα» περί προσπάθειας αλλοίωσης της πρότασης από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ο κ. Γεωργίου είπε ότι πιστώνει με θετική πρόθεση όλους τους συμμετέχοντες στη σημερινή συνεδρία της επιτροπής, χαρακτηρίζοντας εύλογο το αίτημα για ολιγοήμερη αναβολή ώστε να ενημερωθεί ο νέος Υπουργός Δικαιοσύνης και να λάβουν τις εντολές του για την τελική τοποθέτηση ενώπιον της Επιτροπής.

Στις δικές του δηλώσεις, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου Κυριάκος Χαραλάμπους εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόταση νόμου και ευχαρίστησε τον κ. Γεωργίου για την ανάδειξη των δυσκολιών που συναντούν οι αστυνομικοί κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Προσέθεσε πως η ποινικοποίηση των ανυπόστατων καταγγελιών εναντίον των αστυνομικών είναι αδήριτη ανάγκη και σημείωσε ότι αποτελεί πάγιο αίτημα του συνδέσμου, το οποίο έχει ήδη υποβάλει προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης και την ΑΔΙΠΑ.

Συμπλήρωσε πως η εν λόγω πρόταση νόμου συμπεριλαμβάνει και τη διερεύνηση πειθαρχικών αδικημάτων και κάλεσε τόσο το Υπουργείο Δικαιοσύνης, όσο και τον κ. Γεωργίου, να μην καθυστερήσουν τις μεταξύ τους επαφές.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Κλάδου Αστυνομίας της Συντεχνίας Ισότητα Νίκος Λοϊζίδης είπε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης παραπλάνησε την Επιτροπή Νομικών προβάλλοντας ισχυρισμούς μαζί με τη Νομική Υπηρεσία και την ηγεσία της Αστυνομίας ότι δήθεν θα προσπαθήσουν να τροποποιήσουν το αδίκημα της δημόσιας βλάβης και όχι τον νόμο της ΑΔΙΠΑ, υποστηρίζοντας επί τούτου ότι η δημόσια βλάβη παραγράφεται ως αδίκημα μετά από ένα έτος και ότι δεν περιλαμβάνει τις πειθαρχικές διώξεις.

Προσέθεσε πως το Υπουργείο καθυστερεί σκόπιμα την τροποποίηση νόμου με τον ισχυρισμό ότι περιμένουν τον νέο Υπουργό Δικαιοσύνης να καταθέσει την άποψή του επί ενός νομοσχεδίου που έχει ετοιμαστεί εδώ και καιρό και τόνισε ότι η Συντεχνία δεν θα επιτρέψει σε κανένα να πείσει τους βουλευτές να ταχθούν με διάφορες νομοθεσίες ή μη τροποποιήσεις εναντίον των απλών Αστυνομικών.

Εξάλλου, σε σημερινή του ανακοίνωση ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος της Ανεξάρτητης Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την κατάθεση της πρότασης νόμου από τον κ. Γεωργίου.

Όπως αναφέρεται, η κατάθεση της προαναφερθείσας πρότασης νόμου αποτελεί για τον Κλάδο Αστυνομικού Σώματος μικρή δικαίωση για τη διαχρονικά ορθή και τεκμηριωμένη θέση που είχε ευθύς εξαρχής για αυτό το σοβαρό ζήτημα, της υποβολής από πολίτες ανυπόστατων καταγγελιών κατά μελών της Αστυνομίας, ενώ η συντεχνία εκφράζει ικανοποίηση και για το γεγονός ότι αυτή η θέση έγινε κατανοητή και τυγχάνει αποδοχής.

Εντούτοις, ο ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ συμπληρώνει πως στέκεται επικριτικά κατά του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης και ειδικότερα της προϊσταμένης του κ. Κουκκίδη Προκοπίου και του Προέδρου  της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, κ. Πασχαλίδη, οι οποίοι, όπως αναφέρει, σε χωριστές συναντήσεις με τη συντεχνία, μολονότι συμφώνησαν στην αναγκαιότητα τροποποίησης της νομοθεσίας δεν προχώρησαν σε καμία σχετική ενέργεια.

Ο περί Δικηγόρων (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2023

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί Δικηγόρων Νόμου, ώστε να επιτευχθεί συμμόρφωση με τις διατάξεις της παραγράφου (1) του άρθρου 14 της Οδηγίας 2006/123/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 12ης Δεκεμβρίου 2006, σχετικά με τις υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά, σύμφωνα με τις οποίες απαγορεύεται κάθε απαίτηση διαμονής.

Διευκολύνσεις για άσκηση δικηγορίας από ευρωπαίους

Ανοίγει ο δρόμος για κάθοδο ευρωπαίων δικηγόρων για την άσκηση του επαγγέλματός τους στην Κύπρο, με τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας που διέπει το επάγγελμα του δικηγόρου.

Διαβάστε περισσότερα εδώ:

Stockwatch: Διευκολύνσεις για άσκηση δικηγορίας από ευρωπαίους

Ο περί της Διαδικασίας Αναγνώρισης και Εκτέλεσης Αποφάσεων Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίες Επιβάλλουν Ποινές Στερητικές της Ελευθερίας ή Μέτρα Στερητικά της Ελευθερίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι τροποποίηση του περί της Διαδικασίας Αναγνώρισης και Εκτέλεσης Αποφάσεων Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίες Επιβάλλουν Ποινές Στερητικές της Ελευθερίας ή Μέτρα Στερητικά της Ελευθερίας Νόμου, για απάλειψη του λάθους που εντοπίζεται σε σχέση με τον περί Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης και των Διαδικασιών Παράδοσης Εκζητουμένων Μεταξύ των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Νόμο.

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία.

Ο περί της Προστασίας Προσώπων που Αναφέρουν Παραβάσεις του Ενωσιακού και Εθνικού Δικαίου (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί της Προστασίας Προσώπων που Αναφέρουν Παραβάσεις του Ενωσιακού και Εθνικού Δικαίου Νόμου για ορθότερη ενσωμάτωση της πράξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «Οδηγία 2019/1937/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Οκτωβρίου 2019 σχετικά με την προστασία προσώπων που αναφέρουν παραβιάσεις του δικαίου της Ένωσης» και για σκοπούς καλύτερης εφαρμογής κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίοι τροποποιούν πρόνοιες της πιο πάνω Οδηγίας.

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία.

Ο περί Πολιτικής Δικονομίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Πολιτικής Δικονομίας Νόμου ώστε να μην επιτρέπεται η πώληση ή η επιβάρυνση με την εγγραφή δικαστικής απόφασης, ακίνητης ιδιοκτησίας του εκ δικαστικής απόφασης οφειλέτη που βρίσκεται σε μη ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές.

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Υγείας

Επιστολή θα στείλει η ΠτΒ προς τον ΠτΔ για ανέγερση παιδιατρικού νοσοκομείου

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 13/06/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Οικοδομικές εργασίες στο νοσοκομείο «Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ» Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκαν οι επικείμενες οικοδομικές εργασίες στο νοσοκομείο «Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ», καθώς και ο προγραμματισμός-λήψη μέτρων, για να μην υπάρξει καμία επίπτωση στην υγεία

Εσωτερικών

Αφαίρεσε πρόνοια για αύξηση έως 14% στα τιμολόγια νερού η Επιτροπή Εσωτερικών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 13/06/2024, εξέτασε τα ακόλουθα νομοσχέδια: Ο περί Δήμων (Τροποποιητικός) Ο περί Κοινοτήτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2024 Ο περί Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2024 Ο περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024 Η Επιτροπή εξέτασε τα πιο πάνω