Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε νομοθετικό πακέτο με στόχο να μπει τάξη στη διακίνηση scooters

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Με στόχο να μπει τάξη στον τομέα της χρήσης των συσκευών προσωπικής κινητικότητας (scooters) εγκρίθηκε σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο το νομοθετικό πακέτο, με δυο νομοσχέδια και τροποποίηση κανονισμών, για την απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση για τις συσκευές αυτές.

Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος, δήλωσε μετά τη συνεδρία του Υπουργικού, που συνήλθε υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, πως “με τη σημερινή έγκριση οδηγείται προς τη Βουλή ένα νομοσχέδιο το οποίο θα επιλύσει σημαντικά θέματα τα οποία εκκρεμούσαν στον τομέα των συσκευών προσωπικής κινητικότητας”.

Ο κ. Καρούσος ανέφερε πως “η συσκευή προσωπικής κινητικότητας θα ορίζεται ως μια αυτοκινούμενη με οποιανδήποτε μορφής ενέργεια κατασκευή η οποία δύναται να μεταφέρει έναν καθήμενο ή ιστάμενο πρόσωπο για την οδήγηση της οποίας η συσκευή διαθέτει έναν τιμόνι και τουλάχιστον έναν κινητήριο άξονα καθώς και τουλάχιστον δυο τροχούς ως σημεία επαφής στον δρόμο”.

Πρόσθεσε πως “οτιδήποτε δεν εμπίπτει στον ορισμό του νόμου για τις συσκευές προσωπικής κινητικότητας θα απαγορεύεται να διακινείται σε δημόσιο χώρο/δρόμο, όπως για παράδειγμα τα hoverboard/πατίνια”.

Οι βασικές παράμετροι και επιλογές σε σχέση με την κυκλοφορία των συσκευών προσωπικής κινητικότητας καταγράφονται ως εξής:

Ο χώρος διακίνησης: Θα μπορούν να διακινούνται σε ποδηλατόδρομους, σε ποδηλατολωρίδες ή σε χώρο που αποτελεί προέκταση ποδηλατόδρομου όπως χώρος κοινής χρήσης από ποδηλάτες και πεζούς. Σε πλατεία ή και σε πεζόδρομο θα μπορούν να διακινούνται μόνο έπειτα από απόφαση του οικείου δήμου ή κοινότητας.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Μεταφορών, η ηλικία χρηστών ορίζεται ως 16 ετών και άνω. Θα είναι υποχρεωτική η χρήση κράνους, θα πρέπει να υπάρχει καθολική ασφάλεια έναντι τρίτου. Επίσης ορίζεται ως ελάχιστος εξοπλισμός συσκευής να υπάρχει σύστημα φρένων, φανοί μπροστά και πίσω, καμπανάκι, ελαστικά. Ακόμη ορίζεται ως μέγιστη ταχύτητα συσκευής τα 15 χιλιόμετρα ανά ώρα.

Ο κ. Καρούσος είπε πως το κύριο νομοσχέδιο περιλαμβάνει τη ρύθμιση αγοράς, όπως ειδικές υποχρεώσεις εισαγωγέων, κατασκευαστών, πωλητών σε σχέση με τον ελάχιστο εξοπλισμό και τη μέγιστη ταχύτητα, αδειοδότηση εταιρειών ενοικίασης συσκευών από δήμο ή κοινότητα μέσα από συγκεκριμένο πλαίσιο και υποχρεώσεις, κανόνες κυκλοφορίας των συσκευών προσωπικής κινητικότητας κανόνες κυκλοφορίας των άλλων μέσων κυκλοφορίας, περιλαμβανομένων πεζών έναντι των συσκευών προσωπικής κινητικότητας και αδικήματα και ποινές.

Ο Υπουργός Μεταφορών επεσήμανε πως “τα scooters είναι υπό ανάπτυξη ανά το παγκόσμιο αρχικά ως μέσο αναψυχής ενώ σταδιακά και ανά περίπτωση μετατρέπονται ως μέσο διακίνησης στην κατηγορία της μικροκινητικότητας”.

Πρόσθεσε πως οι εξελίξεις έχουν προλάβει τη διεθνή κοινότητα με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κοινή ευρωπαϊκή ή διεθνής αντιμετώπιση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι χώρες να σπεύδουν ξεχωριστά να ρυθμίσουν τη διακίνησης των scooters βάζοντας στη ζυγαριά την οδική ασφάλεια, την κινητικότητα αλλά και τα δεδομένα επί του εδάφους της κάθε χώρας, ανέφερε.

Σημείωσε πως “το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων βάζοντας ως προμετωπίδα σε αυτή την προσπάθεια την οδική ασφάλεια έχει προχωρήσει στην ετοιμασία τριών νομοθετημάτων ως ακολούθως: νομοσχέδιο για τη ρύθμιση της διακίνησης των ποδηλάτων και άλλων συσκευών προσωπικής κινητικότητας που τροποποιεί τον νόμο για τη διακίνηση των ποδηλάτων, περί μηχανοκίνητων οχημάτων και τροχαίας κίνησης κανονισμοί που έχει να κάνει με διαδικαστικά ζητήματα σε σχέση με προδιαγραφές του κράνους και νομοσχέδιο του περί εξωδίκου ρυθμίσεως αδικημάτων νόμου για ρύθμιση με εξώδικο των αδικημάτων του κυρίου νόμου”.

Ανέφερε πως για τα νομοθετήματα έχει πραγματοποιηθεί δημόσια διαβούλευση τον Σεπτέμβριο του 2020 και εκτεταμένη διαβούλευση με εμπλεκόμενους φορείς όπως την τοπική αυτοδιοίκηση και πολλούς άλλους.

Πηγή – ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Φρένο στις μετατροπές οχημάτων, αναβολή για εταιρικό τέλος και ευρωεκλογές

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 21/09/2023, υπερψήφισε την πρόταση νόμου που προνοεί τη θέσπιση διαδικασίας, ούτως ώστε σε περίπτωση που όχημα έχει υποστεί μετατροπές και προκαλεί οχληρία και ηχορύπανση, να ακινητοποιείται και να μεταφέρεται σε χώρο όπου θα διευθετείται η επαναφορά του στην κατάσταση που ευρισκόταν πριν από τη μετατροπή.  Επιπρόσθετα, αναβλήθηκε