Το θέμα μη σύνδεσης με αποχετευτικό εξέτασε η Επ. Προσφύγων στον Συνοικισμό Αγ. Ελευθερίου

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 02/11/2023, πραγματοποίησε επίσκεψη στον Συνοικισμό Αγίου Ελευθερίου στα Λατσιά. 

Το θέμα μη σύνδεσης με αποχετευτικό εξέτασε η Επ. Προσφύγων στον Συνοικισμό Αγ. Ελευθερίου 

Απαντήσεις από το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λευκωσίας ως προς το πότε θα ολοκληρωθούν οι εργασίες για να ενωθούν με το δίκτυο αριθμός προσφυγικών οικιών στα Λατσιά, ζητά η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, ο πρόεδρος και μέλη της οποίας, πραγματοποίησαν επίσκεψη στον Συνοικισμό Αγίου Ελευθερίου, όπου συνομίλησαν με κατοίκους και είδαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως δυσωδία από τις αποχετεύσεις. 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Νίκος Κέττηρος, δήλωσε μετά την επίσκεψη ότι το Συμβούλιο Αποχετεύσεων το οποίο θα αναλάβει το έργο, απουσίαζε, παρόλο που τους στάλθηκε πρόσκληση να παραστούν και ότι θα εκδοθεί έκτακτη ατζέντα για τη συνεδρία της Επιτροπής την ερχόμενη Τρίτη για να παραστεί το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λευκωσίας «να μας πει όχι γιατί δεν ήρθε, αλλά να μας πει τις λύσεις». Σημείωσε ότι το κόστος περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, είναι εγκεκριμένο και ότι θα πληρωθεί το Συμβούλιο, «μην νομίζουν ότι επειδή είμαστε πρόσφυγες και φτωχοί θα τους αφήσουμε απλήρωτους». 

Την Επιτροπή συνόδευσαν ο Δήμαρχος Λατσιών και μέλη του δημοτικού συμβουλίου και εκπρόσωποι αρμόδιων υπηρεσιών και τμημάτων του κράτους. Στην επίσκεψη, μαζί με τον κ. Κέττηρο, συμμετείχαν οι Βουλευτές του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, Ρίτα Σούπερμαν, και Νίκος Γεωργίου, και οι Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστόφιας, και του ΔΗΚΟ, Χρίστος Σενέκης. 

Τα μέλη της Επιτροπής επισκέφθηκαν οικίες όπου παρατηρούνται προβλήματα με αποχετεύσεις, συνομίλησαν με κατοίκους, ενώ αρμόδιοι του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως κατέγραψαν προβλήματα που τους αναφέρθηκαν από κατοίκους. 

Ο κ. Κέττηρος ανέφερε στις δηλώσεις του ότι, η Επιτροπή είχε δεχθεί πολλά παράπονα από κάτοικους στην περιοχή συνοικισμού Αγίου Ελευθερίου στα Λατσιά, αλλά και παραστάσεις από τον Δήμο Λατσιών σε σχέση με έναν αριθμό κατοικιών, λιγότερες από 100, που δεν έχουν ενωθεί με το αποχετευτικό. Σημείωσε ότι το δίκτυο είναι πάρα πολλών χρόνων και η κατάσταση των αποχετευτικών συστημάτων, προκαλεί προβλήματα και στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων οι οποίοι διαμένουν σε αυτές τις κατοικίες «και δεν υπάρχουν οι απαντήσεις από το Συμβούλιο Αποχετεύσεων για το πότε θα ολοκληρωθούν οι εργασίες για να ενωθούν με το δίκτυο».  

Είπε ότι μπαίνοντας στις αυλές, «στις κουζίνες των ανθρώπων, μυρίζει, όπως μυρίζουν οι αποχετευτικοί λάκκοι, είναι αφόρητη για πολλούς η κατάσταση και δεν μπορεί να γίνει ανεκτή αν θέλουν κάποιες υπηρεσίες να λένε ότι σέβονται τους συνανθρώπους τους». 

Σημείωσε ότι το Τμήμα Πολεοδομίας, εκπρόσωποι του οποίου συμμετείχαν στην επίσκεψη, υπέδειξε σε αρκετές περιπτώσεις και τις λύσεις για το πώς θα ενωθούν αυτές οι κατοικίες με το δίκτυο. 

Ο Δήμαρχος Λατσιών, Χρίστος Πιτταράς, είπε σε δικές του δηλώσεις ότι το πρόβλημα αντιμετωπίζεται σε δύο γειτονιές, τον συνοικισμό Αγίου Ελευθερίου και δύο στον συνοικισμό Αποστόλου Ανδρέα και ότι πρέπει «το συντομότερο δυνατό» να προχωρήσουν οι εργασίες ούτως ώστε να επιλυθεί το σοβαρό αυτό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εδώ και πολλά χρόνια. «Είναι ντροπή τέτοιες εποχές να διαβιούν οι άνθρωποι αυτοί σε τέτοιες καταστάσεις». 

Αναφέρθηκε στο κονδύλι που υπάρχει από το Τμήμα Πολεοδομίας προς το Συμβούλιο Αποχετεύσεων και ότι αυτό που έμεινε να γίνει είναι η αναγκαία μελέτη «για να ενωθούν επιτέλους αυτοί οι άνθρωποι και να έχουν πιο άνετη ζωή». 

Ευχαρίστησε τον πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής οι οποίοι όπως είπε, ανταποκρίνονται πάντα πρόθυμα, όποτε κληθούν. 

Η Κατερίνα Αντωνίου, ανώτερη λειτουργός στο Τμήμα Πολεοδομίας, υπεύθυνη για τη συντήρηση προσφυγικών συνοικισμών, είπε ότι κατέγραψαν τα προβλήματα που υποδείχθηκαν και ότι κάποια τα οποία δεν είχαν δει, τα είδαν σήμερα και θα επιδιορθωθούν και αυτά. Σημείωσε ότι στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως διατηρούν συμβόλαια γενικής συντήρησης και κατόπιν αιτημάτων, επιδιορθώνουν θέματα ασφάλειας και υγείας. 

«Έχουμε μεγάλο κονδύλι στον προϋπολογισμό μας, παγκύπρια για όλους τους προσφυγικούς οικισμούς, αλλά είναι και τα αιτήματα πάρα πολλά και κάνουμε μια σοβαρή προσπάθεια να ικανοποιήσουμε όλους, αλλά σε θέματα ασφάλειας και κυρίως στα σπίτια», είπε η κ. Αντωνίου  σημειώνοντας ότι, πλέον όλες οι πολυκατοικίες εντάσσονται στο Σχέδιο κτίΖΩ, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη. Είπε ότι στις πολυκατοικίες αναλαμβάνουν μόνο κάποια πολύ σοβαρά θέματα μέχρι να έρθει η σειρά τους να επιδιορθωθούν μέσω του Σχεδίου. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Θεσμών

Λύσεις πρόσβασης στο ψηφιακό κράτος για όσους δυσκολεύονται

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 17/04/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Μη υλοποίηση εισηγήσεων Επιτρόπου Διοικήσεως από τις κρατικές υπηρεσίες Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η μη υλοποίηση των εισηγήσεων της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τις κρατικές υπηρεσίες,

Παιδείας

420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα για ναρκωτικά, πιεστικά χρονοδιαγράμματα για προϋπολογισμό ΤΕΠΑΚ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 17/04/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Παραβατικότητα και εγκληματικές ενέργειες στα σχολεία Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η παραβατικότητα και οι εγκληματικές ενέργειες στα σχολεία, καθώς και η απουσία στήριξης θυτών και θυμάτων. 420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα