Το 2025 η ολοκλήρωση μελέτης για αλιευτικό καταφύγιο Κάτω Πύργου Τηλλυρίας

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 19/03/2024, συζήτησε θέματα που αφορούν την εφαρμογή από τον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ) του προγράμματος «Οικολογικό Πρόγραμμα για βελτίωση της οργανικής ουσίας και ποιότητας του εδάφους και ορθολογική διαχείριση των θρεπτικών συστατικών» με την εφαρμογή κομπόστας στις καλλιέργειες και τα προβλήματα που έχουν προκληθεί σε αγρότες κατά την υλοποίησή του, τα προβλήματα των υφιστάμενων αλιευτικών καταφύγιων και την ανάγκη επέκτασής τους ή δημιουργίας νέων και τη διαδικασία αδειοδότησης γεωργικών αποθηκών από την επαρχιακή διοίκηση. 

Το 2025 η ολοκλήρωση μελέτης για αλιευτικό καταφύγιο Κάτω Πύργου Τηλλυρίας 

Το 2025 αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί η μελέτη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του αλιευτικού καταφυγίου του Κάτω Πύργου Τηλλυρίας, όπως ανέφερε ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, σε δηλώσεις του έπειτα από συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας, που εξέτασε το θέμα. 

Ο κ. Τρυφωνίδης σημείωσε ότι το αλιευτικό καταφύγιο του Κάτω Πύργου Τηλλυρίας γεμίζει με φύκια, άμμο και λήμματα, γεγονός που, όπως είπε, δυσχεραίνει τη δουλειά των τοπικών ψαράδων και ενέχει κινδύνους για την ασφάλεια του τόπου, γιατί εγκλωβίζονται εκεί τα σκάφη της λιμενικής αστυνομίας. Ανέφερε, δε, ότι κάθε φορά μου γεμίζει το αλιευτικό καταφύγιο του Κάτω Πύργου, χρειάζονται 300-500 χιλιάδες ευρώ για να καθαριστεί. 

Η εκπόνηση μελέτης συμφωνήθηκε μετά τον περσινό καθαρισμό του καταφυγίου, με το αρμόδιο Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών. Όπως ανέφερε ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, για την εκπόνηση της μελέτης πρέπει να ληφθούν υπόψη πάρα πολλές παράμετροι, όπως τα κύματα, οι άνεμοι και άλλοι παράγοντες, γεγονός που φέρνει την μελέτη να τελειώνει το 2025. 

«Ζητήσαμε επίσπευση αυτής της μελέτης, και παράλληλα με τη μελέτη και για το θέμα του αλιευτικού καταφύγιου του Πωμού, όπου με την παραμικρή τρικυμία τα σκάφη πέφτουν το ένα στο άλλο και οι ψαράδες αναγκάζονται και παίρνουν τις βάρκες τους στο σπίτι αντί στο αλιευτικό καταφύγιο», δήλωσε ο κ. Τρυφωνίδης. 

Υπενθύμισε, δε, ότι υπάρχει προεκλογική δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας, κατόπιν εισήγησης ΔΗΠΑ για να κηρυχθεί η περιοχή της Τυλληρίας σε ειδικό καθεστώς. «Τον Ιούνιο του 2023 το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τη συγκρότηση διϋπουργικής επιτροπής, αποτελούμενης από συναρμόδιους Υπουργούς, υπό την προεδρία του Υπουργού Εσωτερικών, ούτως ώστε να μελετήσει αυτή την προεκλογική δέσμευση του Προέδρου και να την υλοποιήσει», ανέφερε ο κ. Τρυφωνίδης. 

«Οι απαντήσεις που δόθηκαν στην κοινότητα του Κάτω Πύργου δε θεωρούνται ικανοποιητικές και ως ΔΗΠΑ θα θέσουμε το θέμα πάλι στο ψηλό επίπεδο του Προέδρου, ούτως ώστε η διϋπουργική επιτροπή να πάρει αποφάσεις οριστικές και ριζικές για κήρυξη της περιοχής Τυλληρίας σε ειδικό καθεστώς, που θα αφορά και τη γεωργία και την αλιεία και την κτηνοτροφία και την οικονομική να ανάπτυξη, την τουριστική ανάπτυξη, την παιδεία και τη νεολαία», είπε ο κ. Τρυφωνίδης 

«Είναι σοβαρότατο εθνικό ζήτημα η διατήρηση και ανάπτυξη της περιοχής και θα το συζητήσουμε σήμερα το απόγευμα με συνεργάτες του Προέδρου, για υλοποίηση αυτής της προεκλογικής δέσμευσης», κατέληξε. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ:  

Stockwatch: Εκατοντάδες χιλιάδες για καθάρισμα αλιευτικών καταφυγίων 

Stockwatch: Έδωσαν τελεσίγραφο στην υπουργό Γεωργίας 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Πρόγραμμα

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα Επιτροπών/Ολομέλειας ημερομηνίας 15/04/2024 – 19/04/2024

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και της Ολομέλειας έχει ως εξής:             Δευτέρα 15/04/2024                  Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, 9:00 π.μ..  Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, 10:00 π.μ..   Τρίτη 16/04/2024                    Επιτροπή Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων και Παθόντων, 9:00 π.μ..                Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, 9:00 π.μ..                            Επιτροπή για

Μεταφορών

Το εργοτάξιο Α φάσης δρόμου Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς, επισκέφθηκε η Επιτροπή Μεταφορών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, στις 12/04/2024, πραγματοποίησε επίσκεψη στην υπέργεια διάβαση επί της Λεωφόρου Τάσσου Παπαδόπουλου παρά τω Γυμνάσιο Αποστόλου Παύλου, στην οδική συμβολή «Βιοφώς» στον Δυτικό παρακαμπτήριο δρόμου Πάφου, στη «Διπλαρκάτζια» στον Δήμο Πάφου, στον δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς παρά την κοινότητα Καλλέπεια και στα γραφεία του Κοινοτικού Συμβουλίου Αργάκας για ενημέρωση σχετικά