Τη συνεργασία Κύπρου με Κινεζική Ακαδημία Κοιν. Επιστημών συζήτησε η Επ.Παιδείας

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 25/09/2023, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Πρόεδρο και Μέλη της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών. 

Τη συνεργασία Κύπρου με Κινεζική Ακαδημία Κοιν. Επιστημών συζήτησε η Επ.Παιδείας 

Στη συνεργασία Κύπρου και Κίνας στο κομμάτι του πολιτισμού και της παιδείας, και στην προώθηση διαλόγου μεταξύ των πολιτισμών, αναφέρθηκαν ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, Παύλος Μυλωνάς, και ο Πρόεδρος της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών, Γκάο Σιάγκ, στη Λευκωσία. 

 Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού είχε συνάντηση στη Βουλή με τον Πρόεδρο και Μέλη της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών. 

 Καλωσορίζοντας την κινεζική αντιπροσωπεία, ο κ. Μυλωνάς, αναφέρθηκε στη συνεργασία Κύπρου και Κίνας και είπε, μεταξύ άλλων, ότι είναι μια καλή ευκαιρία, οι ευρωπαίοι και ιδιαίτερα στην Κύπρο και στην Ελλάδα να μάθουν έναν υπέροχο πολιτισμό όπως είναι ο κινεζικός, αλλά κυρίως να αντιληφθούν οι λαοί τις κοινές αξίες του ανθρωπισμού και της δημοκρατίας. 

 Ευχαρίστησε επίσης την Κίνα για τη διαχρονική στάση αρχών της στο Κυπριακό. 

 Ο κ. Σιάγκ, είπε, μέσω μεταφραστή, ότι το ταξίδι τους αυτό στην Κύπρο είναι ένας διάλογος πολιτισμών, και αναφέρθηκε στην μεγάλη ιστορία και πλούσιο πολιτισμό των δύο χωρών.  

 Είπε ότι Κίνα και Κύπρος δίνουν έμφαση στις πολιτιστικές ανταλλαγές, και αναφέρθηκε στη Συμφωνία πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών που υπεγράφη το 1980, και τη Συμφωνία του 2012 μεταξύ των Υπουργείων Παιδείας των δύο χωρών για συνεργασία στην ανώτερη εκπαίδευση. 

 Ο κ. Σιάγκ ανέφερε ακόμη ότι υπάρχουν προς το παρόν, δυο Ινστιτούτα «Κομφούκιος» στην Κύπρο κάτι που ανοίγει ένα μεγαλύτερο παράθυρο στην επικοινωνία πολιτισμών, όπως είπε. 

 Παρουσιάζοντας την Ακαδημία, ο κ. Σιάγκ, είπε ότι είναι το ανώτατο ακαδημαϊκό ινστιτούτο στην Κίνα για έρευνες και σπουδές για την κινεζική φιλοσοφία και κοινωνικές επιστήμες, και η πιο σημαντική δεξαμενή σκέψης για την κινεζική Κυβέρνηση. Λειτουργούν, υπό την Ακαδημία 42 ερευνητικά ινστιτούτα αλλά και το Κινεζικό Πανεπιστήμιο Κοινωνικών Επιστημών, είπε, προσθέτοντας πως, όλα αυτά αλλά και η Ακαδημία, δίνουν πολύ ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία και στις ακαδημαϊκές ανταλλαγές με την Κύπρο. 

 Σημείωσε ακόμη ότι το 2019 η Ακαδημία και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου υπέγραψαν ένα μνημόνιο συνεργασίας για τη στρατηγική, εταιρική τους σχέση, και σχεδιάζουν να υλοποιήσουν συνεργασίες όπως ανταλλαγές ανθρώπων και πληροφοριών, κοινά ερευνητικά προγράμματα και διοργάνωση σεμιναρίων και συνεδρίων. 

 Με αυτή την επίσκεψη στην Κύπρο, σημείωσε, η Ακαδημία θα υπογράψει με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου μια συμφωνία για την ίδρυση κινεζικού ερευνητικού κέντρου στο πανεπιστήμιο για εμβάθυνση των ανταλλαγών. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό το Κέντρο θα παρουσιάσει την κινεζική κουλτούρα και πολιτισμό στην Κύπρο και θα φέρει την μεγάλη ιστορία και πλούσια κουλτούρα της Κύπρου στον κινεζικό λαό, και θα γίνει μια νέα γέφυρα διαλόγου στον πολιτισμό. 

 Στο τέλος της συνάντησης, ο κ. Σιάγκ, προσέφερε στον κ. Μυλωνά έναν τόμο με εικόνες από τη συλλογή εκθεμάτων που βρίσκονται στο μουσείο που ιδρύθηκε πρόσφατα στην Ακαδημία, με δείγματα πολιτιστικής κληρονομιάς της Κίνας, ηλικίας 3000 ετών, και κάλεσε τον κ. Μυλωνά και την Επιτροπή στο Πεκίνο. 

 Μετά τη συνάντηση, ο κ. Μυλωνάς ανέφερε στο ΚΥΠΕ, ότι «υπάρχει ανάγκη να μάθουμε τον κινεζικό πολιτισμό, να δούμε τι κάνουν στην δημοτική και μέση εκπαίδευση, να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας, να ανοίξουμε τους ορίζοντές μας». Σημείωσε πως, θα συνεχίσουν τη συνεργασία με την Κίνα, η οποία, όπως είπε είναι μια τεράστια χώρα, από την οποία η Κύπρος μπορεί να πάρει πολλά πράγματα».  

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης, οι Βουλευτές Μάριος Μαυρίδης του ΔΗΣΥ, Χρίστος Χριστόφιας του ΑΚΕΛ, Χρύσανθος Σαββίδης του ΔΗΚΟ και Αλέκος Τρυφωνίδης της ΔΗΠΑ. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Θεσμών

Ψήφιση του πλαισίου για «πόθεν έσχες» εντός Μαΐου επιδιώκει η Επ. Θεσμών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 29/04/2024, εξέτασε τις ακόλουθες προτάσεις νόμου: Ο περί του Προέδρου, των Υπουργών και των Βουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2021 Ο περί Ορισμένων Δημόσια Εκτεθειμένων Προσώπων και Ορισμένων Αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση

Nomopress

Συμμετοχική δημοκρατία, Ευρωπαϊκή Ένωση και νεολαία

Η τρίτη έκδοση του Nomopress είναι γεγονός. Ενημερωθείτε για τη συμμετοχική δημοκρατία, τη σημασία των ευρωεκλογών για την Κύπρο, τον ρόλο των νέων τεχνολογιών στην ενίσχυση της διακυβέρνησης, τα 20 χρόνια πορείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), την ιδέα ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατού, το μεταναστευτικό, τον πρωτογενή τομέα στην