Συγκλίσεις Βουλευτών για αναστολή πλειστηριασμών αιτητών σχεδίου «Ενοίκιο αντί δόσης»

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 22/01/2024, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου: 

Ο περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024 

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων Νόμου, ώστε η υποβολή αίτησης στο σχέδιο «Ενοίκιο Έναντι Δόσης» να αποτελεί επιπρόσθετο λόγο για καταχώριση έφεσης από ενυπόθηκο οφειλέτη, καθώς και από οποιοδήποτε ενδιαφερόμενο μέρος στο επαρχιακό δικαστήριο για παραμερισμό της σκοπούμενης πώλησης ενυπόθηκου ακινήτου εντός σαράντα πέντε ημερών από την ημερομηνία παραλαβής της ειδοποίησης.   

Συγκλίσεις Βουλευτών για αναστολή πλειστηριασμών αιτητών σχεδίου «Ενοίκιο αντί δόσης» 

Συμφωνία ως προς τη φιλοσοφία πρότασης νόμου του ΑΚΕΛ στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, σχετικά με δικαίωμα αναστολής της διαδικασίας πλειστηριασμού ακινήτου, σε περίπτωση που ο ιδιώτης έχει υποβάλει αίτηση στο σχέδιο «Ενοίκιο αντί δόσης», διαπιστώθηκε κατά τη συζήτηση της, σύμφωνα με δηλώσεις βουλευτών. Όπως ανέφεραν σε δηλώσεις τους μετά τη συνεδρίαση τα μέλη της Επιτροπής, η Κυβέρνηση, η ΚΕΔΙΠΕΣ, η Κεντρική Τράπεζα, ο Χρηματοπιστωτικός Επίτροπος, συμφωνούν ότι χρειάζεται καλύτερη στόχευση η πρόταση νόμου, ώστε να μην τύχει κατάχρησης. 

Ο Προεδρεύων της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσης Παντελίδης, ανέφερε στις δηλώσεις του ότι «υπάρχει μία ομόφωνη συναντίληψη και συμφωνία ως προς τη φιλοσοφία και την ορθότητα αυτής της πρότασης σε ό,τι αφορά τα κόμματα». Πρόσθεσε ότι «σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση, την Κεντρική Τράπεζα, τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο, την ΚΕΔΙΠΕΣ, τις τράπεζες και της εταιρείες διαχείρισης, υπάρχει η άποψη ότι θα πρέπει θα γίνει μία καλύτερη στόχευση αυτής της προστασίας, έτσι ώστε να αποτραπεί ενδεχόμενη κατάχρηση της». 

Σημείωσε ότι αναμένεται να γίνει η ετοιμασία ενός νέου κειμένου, σε συνεργασία των εισηγητών, της ΚΕΔΙΠΕΣ και των άλλων εμπλεκόμενων φορέων. Στόχος, όπως είπε, είναι να τεθεί αυτή η πρόταση νόμου για ψήφιση την ερχόμενη Πέμπτη. «Ευελπιστώ ότι θα υπάρξει η δυνατότητα συμφωνίας και θα έχουμε μια ομόφωνη θέση και τον κομμάτων και της εκτελεστικής εξουσίας και της Κεντρικής Τράπεζας και των τράπεζων», κατέληξε. 

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Σάβια Ορφανίδου, είπε ότι για το κόμμα της βασική θέση αρχής είναι «εκεί όπου οι αρμόδιοι φορείς, οι αρμόδιοι θεσμοί κράτους, το Υπουργείου Οικονομικών και ιδιαίτερα η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου υποδεικνύουν ότι μπορούμε να προχωρήσουμε με κάποιες βελτιώσεις στο υφιστάμενο πλαίσιο, εμείς είμαστε σύμφωνοι και θετικοί, δεδομένου πάντοτε ότι δεν διακινδυνεύεται με οποιοδήποτε τρόπο η σταθερότητα και αποτελεσματικότητα του χρηματοπιστωτικού μας τομέα». 

Είπε ότι ο ΔΗΣΥ είναι σύμφωνος με τη φιλοσοφία της πρότασης νόμου, για να διασφαλιστεί και διά νόμου ότι, εκεί όπου γίνεται η υποβάλλεται η αίτηση στο σχέδιο «Ενοίκιο αντί δόσης», να αναστέλλεται η διαδικασία πλειστηριασμού. Πρόσθεσε, όμως, ότι θα πρέπει να υπάρξει ο περιορισμός σε αυτούς τους δικαιούχους που θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για το σχέδιο, «ούτως ώστε να μην γίνεται κατάχρηση και ούτως ώστε να στοχεύεται πάνω σε αυτούς που πραγματικά το έχουν ανάγκη στο τέλος της μέρες», όπως είπε. 

Από την πλευρά του ΑΚΕΛ, ο Βουλευτής Ανδρέας Πασιουρτίδης, ανέφερε ότι η φιλοσοφία της πρότασης «συναντά τη σύμφωνο γνώμη όλων των φορέων, τραπεζών, Υπουργείου Οικονομικών, ΚΕΔΙΠΕΣ, αλλά βλέπω και μία συναντίληψη με όλα τα κόμματα, ούτως ώστε να περάσει αυτή η πρόταση». 

«Εκείνο το οποίο δεσμευτήκαμε να ερευνήσουμε είναι η διαμόρφωση ενός λεκτικού, ούτως ώστε να προστατεύει αυτούς που πραγματικά πρέπει να προστατευτούν και την ίδια στιγμή να μην δίνει δικαίωμα κατάχρησης αυτού του δικαιώματος για να μπορέσει το σχέδιο να προστατεύσει εκείνους που χρήζουν προστασίας», σημείωσε. Τέλος, όσον αφορά τη διεύρυνση των κριτηρίων επιλεξιμότητας των δικαιούχων, είπε ότι «είναι μία συζήτηση που θα πρέπει να κάνουμε και θα ακολουθήσει εν ευθέτω χρόνω». 

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, εξέφρασε συμφωνία «επί της αρχής στο γενικότερο πλαίσιο και την στόχευση της πρότασης νόμου», προσθέτοντας ότι η παράταξή του θα επιδιώξει την αναδιαμόρφωση του κειμένου, «ούτως ώστε να γίνει συγκεκριμένη στόχευση για να μην παρατηρείται η οποιαδήποτε κατάχρηση από αυτούς που δεν είναι ενταγμένοι στο σχέδιο ή δεν πληρούν τις προϋποθέσεις». 

«Την ίδια στιγμή, ενώ η αιτήσεις είναι γύρω στις 600 αυτή τη στιγμή, διαπιστώνουμε σοβαρότατες στρεβλώσεις που αφορούν το σχέδιο «Ενοίκιο έναντι δόσης» και τις ημερομηνίες και τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί», συνέχισε, αναφέροντας ότι σκοπός της ΔΗΠΑ είναι να εγγράψει θέμα στην Επιτροπή Οικονομικών για να διορθωθούν αυτές τις στρεβλώσεις, «γιατί βρίσκουν καθημερινά οι συμπολίτες μας διάφορα εμπόδια στην προώθηση και ένταξή του στο σχέδιο αυτό», όπως εξήγησε. 

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ηλίας Μυριάνθους, εξέφρασε συμφωνία με τη φιλοσοφία της πρότασης νόμου, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν θετικές εξελίξεις, αναφορικά με τις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα για το σχέδιο. Πρόσθεσε, όμως, ότι υπάρχουν και ζητήματα που χρειάζονται διευκρίνιση, κάτι στο οποίο, όπως είπε, φαίνεται να υπάρχει θετική σύγκλιση από όλους τους φορείς που τοποθετήθηκαν ενώπιον της Επιτροπής. «Αναμένουμε να δούμε το τελικό κείμενο, αν προκύπτουν ζητήματα τροπολογιών, για να μπορέσουμε να τις καταθέσουμε, για να είναι έτοιμο την ερχόμενη Πέμπτη στην Ολομέλεια», κατέληξε. 

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Σταύρος Παπαδούρης, εξέφρασε συμφωνία με την πρόταση νόμου, λέγοντας ότι πρόθεση του είναι η κατάθεση τροπολογίας για να αλλάξει το λεκτικό, ώστε να μην καλύπτει μόνο το θέμα της αίτησης, αλλά και το θέμα της ένστασης. 

Σημείωσε ότι δεν συμμερίζεται τις επιφυλάξεις για πιθανή κατάχρηση της αναστολής, λέγοντας ότι η εξέταση της αίτησης θα διαρκέσει περίπου τρεις μήνες. «Άρα, αν για τρεις μήνες φοβόμαστε ότι θα γίνει μία κατάχρηση και προτιμούμε να προχωρά ένας πειρασμός, αυτό είναι αδικαιολόγητο, ας το δει το Υπουργείο αν συμμερίζεται αυτή την άποψη», είπε. 

Ανέφερε, ακόμα, ότι έχει δεχθεί καταγγελίες από άτομα που μπορεί να επιλεγούν για το σχέδιο, ότι κάποιοι από τους λειτουργούς της ΚΕΔΙΠΕΣ αποφασίζουν ότι ένας αιτητής μάλλον δεν είναι επιλέξιμος, επομένως δεν έχει λόγο να κάνει αίτηση. Χαρακτήρισε απαράδεκτο να συμβαίνει κάτι τέτοιο και είπε ότι την επόμενη φορά που θα λάβει τέτοια καταγγελία, θα προχωρήσει σε επίσημη καταγγελία.  

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Αλλαγές σε πρόταση για αναστολή εκποιήσεων αιτητών σχεδίου Ενοίκιο έναντι Δόσης 

Στην Ολομέλεια πρόταση αναστολής πλειστηριασμού για αιτητές στο «Ενοίκιο αντί δόσης»

Έκτακτη άτυπη συνεδρία πραγματοποίησε την Τετάρτη, 24/01/2024, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, προκειμένου να συζητήσει πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, σχετικά με δικαίωμα αναστολής της διαδικασίας πλειστηριασμού ακινήτου, σε περίπτωση που ο ιδιώτης έχει υποβάλει αίτηση στο σχέδιο «Ενοίκιο αντί δόσης». Σύμφωνα με τον Βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών, Σταύρο Παπαδούρη, πρόθεση των Βουλευτών είναι να τεθεί η εν λόγω πρόταση προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Πέμπτης.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Παπαδούρης ανέφερε ότι έχει καταθέσει τροπολογία η οποία προνοεί ότι η αναστολή του πλειστηριασμού δεν μπορεί να συνδυαστεί μόνο με την αίτηση κάποιου αλλά ταυτόχρονα και με την ένσταση οποιουδήποτε μέχρι να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία.

Έθεσε το ερώτημα, αφού οι αρμόδιες υπηρεσίες θεωρούν πως εννοείται ότι αιτητής που έχει υποβάλει ένσταση δεν θα βρεθεί ενώπιον διαδικασίας πλειστηριασμού, ποιο είναι το πρόβλημα να μην μπει ρητά στην πρόταση νόμου. Ανέφερε επίσης ότι θα συνεχιστεί η συζήτηση της πρότασης νόμου στην Ολομέλεια της Πέμπτης.

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ:

Stockwatch: Με ουρά στην Ολομέλεια η αναστολή εκποίησης για αιτητές «Ενοικίου έναντι Δόσης»

Ο περί Προϋπολογισμού της Αρχής Λιμένων Κύπρου του 2024 Νόμος του 2024 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η έγκριση πληρωμής από το Ταμείο της Αρχής Λιμένων Κύπρου ποσού ύψους €34.407.606 για τη χρήση του έτους που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2024. 

Δε προχωρά προς ψήφιση ο προϋπολογισμός της ΑΛΚ, θα επανέλθει η Επ. Οικονομικών  

Από τους προϋπολογισμούς των ημικρατικών οργανισμών που τέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών, ο μόνος που δεν προχωρά προς ψήφιση είναι αυτός της Αρχής Λιμένων Κύπρου, καθώς η Επιτροπή ζήτησε επιπλέον στοιχεία και για τον λόγο αυτό θα επανέλθει σε επόμενη συνεδρίαση, ζητώντας την παρουσία όλων των εμπλεκόμενων.  

Σε δηλώσεις της για το θέμα, η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Σάβια Ορφανίδου, ανέφερε ότι «τα πλαίσια της συζήτησης του προϋπολογισμού της Αρχής Λιμένων Κύπρου το ΑΚΕΛ επανέλαβε μονότονα αυτό που επαναλαμβάνει εδώ και πολλά χρόνια, για την ετεροβαρή συμφωνία που έχει επιτευχθεί για την αποκρατικοποίηση του λιμανιού της Λεμεσού». Πρόσθεσε ότι «σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε ενώπιόν μας και είναι στοιχεία που έχουν δοθεί από αυτήν την κυβέρνηση, η Αρχή Λιμένων Κύπρου λαμβάνει ως μίσθωμα πάνω από Є12,5 εκατομμύρια ετησίως προκειμένου να μην έχει απώλειες στα έσοδά της. Για αυτό και καταγράφει κάθε χρόνο κέρδη μεταξύ Є10 και Є12 εκατομμυρίων». Κατέληξε, δε, ότι «το κρατικό ταμείο μεταξύ των ετών 2017-2022, έχει λάβει επιπρόσθετα καθαρά έσοδα ύψους Є364,1 εκατομμυρίων».  

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, εξέφρασε μεγάλη απογοήτευση «για την μη παρουσία έστω και ενός μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής στη συζήτηση του προϋπολογισμού», λέγοντας ότι «αυτό αποτελεί ασέβεια και απαξίωση προς την Επιτροπή Οικονομικό» και ότι δυσκολεύει την εξέταση του προϋπολογισμού. «Έχουμε την ετήσια έκθεση και τις οικονομικές καταστάσεις που έχουν ετοιμαστεί από το 2016 και αυτό είναι ένα ζήτημα και έχουν ζητηθεί εξηγήσεις από την Επιτροπή Οικονομικών», σημείωσε.  

Έθιξε, ακόμα, το ζήτημα της τήρησης και της εξέλιξης της συμφωνίας παραχώρησης και διαχείρισης του λιμανιού της Λεμεσού στους ιδιώτες, το ύψος των χρεώσεων του λιμανιού της Λεμεσού, η ανταγωνιστικότητα του λιμανιού και ο κόμβος στην περιοχή μας, καθώς και οι επιπτώσεις στους εμπορευόμενους αλλά και τους καταναλωτές. «Εκκρεμούν σοβαρές προλήψεις ούτως ώστε να γίνεται έλεγχος των εταιρειών που έχουν αναλάβει τα λιμάνια μας», κατέληξε ο κ. Τρυφωνίδης.  

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Στον κρατικό κορβανά €15 εκατ. από εκμίσθωση λιμανιών 

Stockwatch: Χωρίς έλεγχο για 8 χρόνια τα οικονομικά Αρχής Λιμένων 

Ο περί Προϋπολογισμού της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου του 2024 Νόμος του 2024 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η έγκριση πληρωμής από το Ταμείο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου ποσού ύψους €16.104.054 για τη χρήση του έτους που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2024. 

Η Επιτροπή αποφάσισε την προώθηση του νομοσχεδίου ενώπιον της Ολομέλειας για ψήφιση.  

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Τα εμπιστεύματα ανεβάζουν τα έσοδα της Κεφαλαιαγοράς 

Stockwatch: Πρόστιμα ύψους €6,3 εκατ. από Επ. Κεφαλαιαγοράς 

Ο περί Προϋπολογισμού του Ταμείου Θήρας και Διαχείρισης Άγριας Πανίδας του 2024 Νόμος του 2024 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η έγκριση πληρωμής από το Ταμείο Θήρας και Διαχείρισης Άγριας Πανίδας ποσού που δεν υπερβαίνει τα €12.671.722 για τη χρήση του έτους που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2024. 

Η Επιτροπή αποφάσισε την προώθηση του νομοσχεδίου ενώπιον της Ολομέλειας για ψήφιση. 

Ο περί Προϋπολογισμού του Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών του 2024 Νόμος του 2024 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η έγκριση πληρωμής από το Ταμείο Λειτουργίας του Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών ποσού ύψους €16.129.050 για τη χρήση του έτους που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2024. 

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση υπογράμμισε «τον σημαντικότατο ρόλο που διαδραματίζει στην αγροτική οικονομία για τη στήριξη των γεωργών και των κτηνοτρόφων» ο ΚΟΑΓ, λέγοντας ότι «την τελευταία 20ετία έχουν παραχωρηθεί πέραν των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ στους Κύπριους αγρότες».  

Είπε ότι τέθηκε στον Επίτροπο το ζήτημα της γενικότερής εγκατάλειψης της υπαίθρου και υπογράμμισε την «ανάγκη να δοθούν κίνητρα σε νέους για να δραστηριοποιηθούν στην ύπαιθρο στον τοίχους γεωργίας και της κτηνοτροφίας καθώς επίσης και στα επενδυτικά σχέδια του οργανισμού». Κίνητρα ζητήθηκαν και για ανασύσταση των εγκαταλελειμμένων περιβολιών στην περιοχή της Σολιάς.  

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ηλίας Μυριάνθους, ανέφερε ότι κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του ΚΟΑΓ, ενημερώθηκαν από τον Επίτροπο ότι από τις 29.800 αιτήσεις αγροτών διεκπεραιώθηκαν οι 27.500 και πληρώθηκαν ήδη, ενώ οι υπόλοιπες θα προχωρήσουν εντός του μήνα. Ως θετική παράμετρο ανέφερε το γεγονός ότι πλέον η φιλοσοφία του ΚΟΑΓ «δεν καταδικάζει τον δικαιούχο αν κάνει κάποια λανθασμένη αίτηση, όπως παλιά που επιβάλλονταν υψηλά πρόστιμα, αν απόκλινε από τις πραγματικές εκτάσεις που υπέβαλλε» και ότι γίνεται προσπάθεια για διόρθωση και βελτίωση της αίτησης. 

Η Επιτροπή αποφάσισε την προώθηση του νομοσχεδίου ενώπιον της Ολομέλειας για ψήφιση. 

Ο περί Προϋπολογισμού του Κυπριακού Οργανισμού Διαχείρισης Αποθεμάτων Πετρελαιοειδών του 2024 Νόμος του 2024 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η έγκριση πληρωμής από το Ταμείο του Κυπριακού Οργανισμού Διαχείρισης Αποθεμάτων Πετρελαιοειδών ποσού ύψους €121.141.302 για τη χρήση του έτους που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2024. 

Η Επιτροπή αποφάσισε την προώθηση του νομοσχεδίου ενώπιον της Ολομέλειας για ψήφιση. 

Ο περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Τροποποιητικός) (Αρ. 7) Νόμος και Συναφείς Κανονισμοί του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε τα πιο πάνω σχέδια νόμου σκοπός των οποίων είναι η εναρμόνιση με την Οδηγία (ΕΕ) 2020/284 του Συμβουλίου, της 18ης Φεβρουαρίου του 2020, για την τροποποίηση της Οδηγίας 2006/112/ΕΚ όσον αφορά τη θέσπιση ορισμένων απαιτήσεων για τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών. 

Η Επιτροπή προχώρησε στο στάδιο της τοποθέτησης και λήψης τελικής απόφασης, αναμένεται να επανεξετάσει τα σχέδια νόμου και να τα προωθήσει ενώπιον της Ολομέλειας για ψήφιση.  

Ο περί Φόρων Κατανάλωσης (Τροποποιητικός) (Αρ. 7) Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση των άρθρων 33, 34 και του Πρώτου Παραρτήματος του βασικού νόμου για την επικαιροποίηση των παραπομπών της Οδηγίας 2003/96/ΕΚ του Συμβουλίου στους κωδικούς της Συνδυασμένης Ονοματολογίας για ορισμένα προϊόντα, ώστε να διασφαλιστεί ότι κατά την περιγραφή των προϊόντων που αναφέρονται στην εν λόγω Οδηγία χρησιμοποιούνται οι νέοι κωδικοί της Συνδυασμένης Ονοματολογίας. 

Η εν λόγω τροποποίηση απαιτείται για σκοπούς συμμόρφωσης με την Εκτελεστική Απόφαση της Επιτροπής της 5ης Απριλίου 2018, με αριθμό (ΕΕ) 2018/552, η οποία δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 9 Απριλίου 2018. 

Η Επιτροπή προχώρησε στο στάδιο της τοποθέτησης και λήψης τελικής απόφασης, αναμένεται να επανεξετάσει το νομοσχέδιο και να το προωθήσει ενώπιον της Ολομέλειας για ψήφιση. 

Ο περί Φόρων Κατανάλωσης (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η αντικατάσταση του Τέταρτου Παραρτήματος του Νόμου και η επιβολή μηδενικού συντελεστή φόρου κατανάλωσης στα μηχανοκίνητα οχήματα, αντί ατελώς, προκειμένου να υποβάλλεται τελωνειακή διασάφηση στο Τμήμα Τελωνείων κατά τη μεταφορά τέτοιων μηχανοκίνητων οχημάτων στη Δημοκρατία από άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να διενεργείται έλεγχος με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου.    

Η Επιτροπή προχώρησε στο στάδιο της τοποθέτησης και λήψης τελικής απόφασης, αναμένεται να επανεξετάσει το νομοσχέδιο και να το προωθήσει ενώπιον της Ολομέλειας για ψήφιση. 

Ο περί Ασφαλιστικών και Αντασφαλιστικών Εργασιών και Άλλων Συναφών Θεμάτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 4) Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η συμμόρφωση με τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής («ΕΕ») (EU Pilot 2022/1210), μετά την αξιολόγηση του συνόλου των άρθρων της «Οδηγίας (ΕΕ) 2016/97 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιανουαρίου 2016 σχετικά με τη διανομή ασφαλιστικών προϊόντων» (η «Οδηγία»), όσον αφορά την πληρότητα και τη συμμόρφωση σχετικά με τη μεταφορά της εν λόγω Οδηγίας στην Κυπριακή νομοθεσία, έτσι ώστε να επιτευχθεί πλήρης εναρμόνιση της ασφαλιστικής νομοθεσίας.   

Η Επιτροπή προχώρησε στο στάδιο της τοποθέτησης και λήψης τελικής απόφασης, αναμένεται να επανεξετάσει το νομοσχέδιο και να το προωθήσει ενώπιον της Ολομέλειας για ψήφιση. 

Αποδεσμεύσεις Κονδυλίων 

Η Επιτροπή εξέτασε την αποδέσμευση κονδυλίου προς το Τμήμα Φορολογίας.  

Δαπάνης από νομικά πρόσωπα δημόσιου δικαίου για τον μήνα Φεβρουάριο 2024 

Η Επιτροπή εξέτασε τη διενέργεια δαπάνης από νομικά πρόσωπα δημόσιου δικαίου για τον μήνα Φεβρουάριο 2024. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Υγείας

Επιστολή θα στείλει η ΠτΒ προς τον ΠτΔ για ανέγερση παιδιατρικού νοσοκομείου

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 13/06/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Οικοδομικές εργασίες στο νοσοκομείο «Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ» Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκαν οι επικείμενες οικοδομικές εργασίες στο νοσοκομείο «Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ», καθώς και ο προγραμματισμός-λήψη μέτρων, για να μην υπάρξει καμία επίπτωση στην υγεία

Εσωτερικών

Αφαίρεσε πρόνοια για αύξηση έως 14% στα τιμολόγια νερού η Επιτροπή Εσωτερικών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 13/06/2024, εξέτασε τα ακόλουθα νομοσχέδια: Ο περί Δήμων (Τροποποιητικός) Ο περί Κοινοτήτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2024 Ο περί Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2024 Ο περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024 Η Επιτροπή εξέτασε τα πιο πάνω