Νοσηλεία μετά από αυτοκινητιστικό ατύχημα και δικαίωμα στην απεξάρτηση/θεραπεία

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 22/01/2024, συζήτησε τα ακόλουθα θέματα:

Νοσηλεία μετά από αυτοκινητιστικό ατύχημα

Το θέμα της διασφάλισης του δικαιώματος του ασφαλιζομένου σε παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας και κάλυψης ατυχημάτων και η υποχρέωση του κράτους για εντοπισμό κενών και δυσλειτουργιών, που παρουσιάζονται στην κάλυψη ασφαλιζομένων λόγω της ταυτόχρονης εμπλοκής του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) και άλλων ασφαλιστικών παρόχων, συζήτησε εκ νέου η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, είπε ότι το θέμα το είχε ξαναδεί η Επιτροπή και αφορά στα ζητήματα ΟΑΥ και ασφαλειών σε σχέση με τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα και δυστυχήματα.

Σημείωσε ότι εντόπισαν πως υπήρχε ένα σοβαρό κενό, δηλαδή όταν γινόταν ένα ατύχημα το κόστος νοσηλείας του ασθενούς ήταν στον ΟΑΥ αντί και στην ασφαλιστική εταιρεία, πράγμα για το οποίο καταβάλλει ασφάλιστρα ο πολίτης.

«Δηλαδή όταν έχεις ασφάλεια αυτοκινήτου, στην ασφάλεια του αυτοκινήτου συμπεριλαμβάνεται αν είναι έναντι τρίτου τα νοσήλεια του θύματος, αν είναι φουλ η ασφάλεια και τα νοσήλεια του οδηγού. Λοιπόν αυτό έπρεπε να ρυθμιστεί με κάποιο τρόπο γιατί δεν ήταν σωστό να επωμίζεται όλο το κόστος ο ΟΑΥ.  Έτσι είχαμε καλέσει τόσο τον ΟΑΥ όσο και τις ασφαλιστικές να γίνει μια διαβούλευση μεταξύ τους για να γίνει ένας σοβαρός επιμερισμός αυτού του κόστους», πρόσθεσε.

Όπως είπε η κ. Χαραλαμπίδου, οι διαβουλεύσεις προχωρούν, βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο.

«Φαίνεται ότι θα συμφωνήσουν. Να πω ότι μας δόθηκε ένας αριθμός από πλευράς ΟΚΥπΥ ότι περίπου 1500-2000 κλήσεις μηνιαίως γίνονται για περιπτώσεις αυτοκινητιστικών ατυχημάτων και δυστυχημάτων, πράγμα που εξυπακούει και ένα μεγάλο κόστος. Μας είπαν ότι περίπου στην πιο απλή των περιπτώσεων αναφερόμαστε σε €400 κόστος για κάθε περίπτωση το λιγότερο. Ζητήσαμε να μας δοθεί αναλυτικά αυτή η κοστολόγηση και θα επανέλθουν σε δύο μήνες για να δούμε πού βρίσκονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ του ΟΑΥ και των ασφαλιστικών εταιρειών», συμπλήρωσε.

Όσον αφορά στα εργατικά ατυχήματα, η κ. Χαραλαμπίδου είπε ότι υπήρξε μια καταγγελία από τις ασφαλιστικές εταιρείες ότι παρά το γεγονός ότι ο νόμος προβλέπει συμμόρφωση εργοδοτών για τα θέματα των ασφαλειών για ασφάλιση των εργαζομένων για ατυχήματα, εντούτοις δεν υπάρχει πλήρης συμμόρφωση και δεν υπάρχει και σχετικός έλεγχος.

«Αυτή ήταν μια καταγγελία που έγινε από τις ασφαλιστικές εταιρείες», σημείωσε.

Η ανεξάρτητη Βουλευτής, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, σε δηλώσεις της είπε ότι από τον καιρό της εφαρμογής του ΓεΣΥ το κράτος έχει επωμισθεί εκατομμύρια κόστος, πρώτον σε παροχή ιατρικής περίθαλψης αλλά και στα ασθενοφόρα και πολλές άλλες υπηρεσίες, τα ΤΑΕΠ, τα οποία φαίνεται εκ πρώτης όψεως ότι θα έπρεπε να είχαν επωμισθεί οι ασφαλιστικές εταιρείες στις οποίες ασφαλίζονται τα αυτοκίνητα, με τα οποία οδηγούμε.

«Υπάρχει διάλογος μεταξύ ΟΑΥ και ασφαλιστικών εταιρειών. Εμείς θεωρούμε ότι όλα αυτά τα χρήματα, τα οποία έχει επωμισθεί ο φορολογούμενος θα πρέπει με κάποιο τρόπο να ανακτηθούν, θα πρέπει επίσης να επικαιροποιήσει τη λίστα των παρεχόμενων υπηρεσιών που δίνονται στα πλαίσια του ΟΚΥπΥ, τον τιμοκατάλογο δηλαδή και με βάση αυτό τον τιμοκατάλογο να γίνονται οι επιστροφές από τις ασφαλιστικές εταιρείες, γιατί δυστυχώς και πάλι, για ακόμα μια φορά λόγω της μη σωστής εφαρμογής της νομοθεσίας οι πολίτες επωμίζονται να πληρώνουν αυτά που θα έπρεπε να πληρώσει κάποιος άλλος αντί να αυξήσουμε τις υπηρεσίες που παρέχει το ΓεΣΥ στους πολίτες που πληρώνουν φόρους», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση αν υπάρχει κάποια εκτίμηση για το κόστος αυτό, η κ. Ατταλίδου είπε ότι είναι πολλά-πολλά εκατομμύρια.

Σημείωσε ότι έχουν πληρωθεί από τα ΤΑΕΠ και από τα νοσηλευτήρια, ΟΚΥπΥ και ιδιωτικά νοσηλευτήρια, έχουν καλυφθεί έξοδα για ατυχήματα, τα οποία κανονικά θα έπρεπε να είχαν πληρώσει οι ασφαλιστικές εταιρείες.

«Αυτά πληρώνονται από τον ΟΑΥ. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτά τα χρήματα είναι του φορολογούμενου και άρα επωφελήθηκαν ιδιωτικοί οργανισμοί, γιατί κανένας δεν φαίνεται να πρόβλεψε ότι εκεί όπου υπάρχουν ασφάλειες, πρέπει οι ασφάλειες να καλύψουν τα έξοδα. Άρα θεωρώ ότι από τη στιγμή που κάποιος είναι ασφαλισμένος για ατύχημα πρέπει η ιδιωτική ασφάλεια να καλύπτει το έξοδο νοσηλείας. Υπάρχει διάλογος αλλά δεν έχουμε ακριβή στοιχεία. Τα ζητήσαμε. Ζητήσαμε να γίνει έρευνα και να μας καταθέσουν γιατί μιλούμε για δεκάδες εκατομμύρια», πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα πόσο εφικτό είναι να επιστραφούν αυτά τα χρήματα και πόσα χρόνια πίσω θα πάμε, η κ. Ατταλίδου είπε ότι τουλάχιστον ως το 2019 που ξεκίνησε το ΓεΣΥ.

«Τέσσερα χρόνια τουλάχιστον. Τώρα πόσο εφικτό είναι αυτό εξαρτάται από το κράτος δηλαδή θεωρώ ότι το κράτος δεν έκανε σωστά και πάλι τη δουλειά του, δηλαδή να παίρνει αυτά που του οφείλουν», κατέληξε.

Το δικαίωμα των χρηστών ναρκωτικών ουσιών στην απεξάρτηση/θεραπεία

Το δικαίωμα των χρηστών ναρκωτικών ουσιών στην απεξάρτηση/θεραπεία και την ευθύνη του κράτους για την προστασία του δικαιώματος αυτού, συζήτησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με την Πρόεδρο της Επιτροπής, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, να αναφέρει ότι είναι ένα θέμα, το οποίο τους προβληματίζει κατά επανάληψη, προσθέτοντας ότι υπάρχει η Εθνική Στρατηγική, αλλά το πρόβλημα, το οποίο προκύπτει μονίμως είναι ο συντονισμός μεταξύ των εμπλεκομένων υπηρεσιών.

Εξέφρασε, παράλληλα, τη δυσαρέσκεια της για την απουσία του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου από τη σημερινή συζήτηση. 

Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, είπε ότι είναι απαράδεκτο να παίρνει μήνυμα η υπηρεσία της Βουλής ότι δεν θεωρεί ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου ότι τα ναρκωτικά εμπίπτουν στις δράσεις τους, η πρόληψη, η ενημέρωση των νέων.

«Θέλω να υπενθυμίσω τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου ότι η πρώτη έρευνα για τα θέματα των ναρκωτικών έγιναν από τον Οργανισμό Νεολαίας, από τον Γιώργο Λιλλήκα που ήταν τότε Πρόεδρος του Συμβουλίου. Συνεπώς η θέση ότι δεν τους αφορά το θέμα και για αυτό επέλεξαν να μην παρευρεθούν, τη θεωρώ ατυχέστατη. Σημαίνει ότι δεν έχουν κατανοήσει το ρόλο τον οποίο έχουν να επιτελέσουν σε μια σύγχρονη κοινωνία με προβλήματα σε ότι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα», πρόσθεσε.

Η κ. Χαραλαμπίδου είπε ότι το θέμα που έχουν δει σήμερα ως Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ενεγράφη με πρωτοβουλία των Βουλευτών Κυριάκου Χατζηγιάννη και Ρίτας Θεοδώρου Σούπερμαν. 

«Είναι ένα θέμα το οποίο μας προβληματίζει κατά επανάληψη όχι μόνο τη δική μας Επιτροπή αλλά και άλλες Επιτροπές. Υπάρχει η Εθνική Στρατηγική αλλά αντιλαμβάνεστε το πρόβλημα, το οποίο προκύπτει μονίμως είναι ο συντονισμός μεταξύ των εμπλεκομένων υπηρεσιών. Δεν υπάρχει μια μηχανογράφηση, ένα σύστημα που να μπορεί κάποιος να έχει πρόσβαση , να βλέπει την κάθε περίπτωση, να βλέπει τη θεραπεία την οποία λαμβάνει, αποτοξίνωσης, απεξάρτησης και να υπάρχουν καταγεγραμμένες όλες οι παρεμβάσεις που γίνονται για ένα άτομο, πράγμα το οποίο θα ήταν άκρως υποβοηθητικό για όλες τις υπηρεσίες, να έχουν πρόσβαση σε ένα τέτοιο φάκελο», συμπλήρωσε.

Είπε, παράλληλα, ότι τους ανησυχεί ιδιαίτερα το θέμα των χρηστών κάτω των 14, γιατί σε εκείνες τις περιπτώσεις μπορεί να βρίσκονται και σε ένα οικογενειακό περιβάλλον άκρως προβληματικό και θα πρέπει οπωσδήποτε να δημιουργηθούν δομές για φιλοξενία αυτών των παιδιών, που πρέπει να τύχουν στήριξης, αποτοξίνωσης, απεξάρτησης και δεν πρέπει να έχουν επαφή με το οικογενειακό τους περιβάλλον.

«Ο συντονισμός μεταξύ των υπηρεσιών είναι ιδιαίτερα σημαντικός και είναι εδώ που παρατηρείται ένα μεγάλο πολύ μεγάλο πρόβλημα, γιατί είναι, αν θέλετε, κάτι το οποίο έθιξαν όλοι οι φορείς που ήταν σήμερα ενώπιον μας. Και είναι άξιο απορίας ενώ στο εξωτερικό χρησιμοποιείται η μεθαδόνη στην Κύπρο ακόμη δεν έχει πάρει έγκριση και για αυτό το λόγο έχω δώσει οδηγίες στη Γραμματεία στην Επιτροπή να σταλεί σχετικό ερώτημα στο Υπουργείο Υγείας να μας απαντήσουν τι γίνεται με αυτό το ζήτημα που είναι τόσο σημαντικό για τα προγράμματα», σημείωσε.

Η κ. Χαραλαμπίδου εξήρε επίσης τη συνεισφορά του ΚΕΝΘΕΑ, την παρουσία του Μητροπολίτη Ταμασού σήμερα στην Επιτροπή, που δηλώνει, όπως είπε, και το ενδιαφέρον του.

«Και να επαναλάβω τη δέσμευση ότι εμείς ως Επιτροπή, έχει ετοιμαστεί και σχετική έκθεση από τις υπηρεσίες, θα προχωρήσουμε σε άμεσες παρεμβάσεις όπου χρειάζονται είτε είναι νομοθετικές είτε άλλες προκειμένου να ενισχύσουμε το έργο των αρμοδίων υπηρεσιών. Μας απασχολεί πάρα πολύ το θέμα της στήριξης ψυχολογικής και άλλης, γιατί αντιλαμβάνεστε η αποτοξίνωση είναι μια διαδικασία που ολοκληρώνεται σύντομα αλλά η ουσία είναι να κρατήσεις μακριά ένα πρόσωπο από τη χρήση. Είναι η διαδικασία της απεξάρτησης που είναι και η πιο δύσκολη και εκεί χρειάζεται ψυχολογική στήριξη», συμπλήρωσε.

Στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, συνέχισε η κ. Χαραλαμπίδου, πρέπει να υπάρχουν κατάλληλοι εκπαιδευμένοι ψυχολόγοι, οι οποίοι να μπορούν να εντοπίζουν περιπτώσεις. 

«Να πω επίσης ότι είναι ενθαρρυντικό το πρωτόκολλο που ακολουθεί και η ΥΚΑΝ που παραπέμπει νεαρούς χρήστες σε προγράμματα της Αρχής Απεξάρτησης, αλλά όλα αυτά θα πρέπει να αξιολογηθούν σε επίπεδο αποτελεσμάτων. Δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα, γιατί μια διαδικασία απεξάρτησης κρατά χρόνια, είναι συνεχής, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να αξιολογηθούν και τα προγράμματα», πρόσθεσε. 

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν, σε δηλώσεις της είπε ότι η συζήτηση στα ναρκωτικά προσεγγίστηκε ως νόσος και εξετάστηκε μεταξύ άλλων το πλαίσιο θεραπείας. 

«Όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή το θέμα αυτό δεν αντιμετωπίζεται από το ΓεΣΥ αλλά από το Υπουργείο Υγείας ως θέμα δημόσιας υγείας. Δυστυχώς, το Υπουργείο Υγείας δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση και δεν παρουσιάστηκε στη συνεδρία. Παρόλα ότι υπάρχει Εθνική Στρατηγική για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, η οποία είναι και πολυδιαφημιζόμενη, η αποτελεσματικότητα των μέτρων αμφισβητήθηκε σε μεγάλο βαθμό. Φαίνεται ότι δεν υπάρχει επαρκής αξιολόγηση, έλεγχος και εποπτεία των μέτρων», συμπλήρωσε.

Είπε, επίσης, ότι οι άνθρωποι που εργάζονται στο πεδίο είτε αυτοί εργάζονται στο ΚΕΝΘΕΑ είτε αυτοί εργάζονται στην ΥΚΑΝ είτε αλλού δεν διαθέτουν τα κατάλληλα μέσα για να είναι αποτελεσματικοί στο βαθμό που πρέπει.

«Οφείλουμε ως πολιτεία να αναγνωρίσουμε πρώτα απ΄όλα το πρόβλημα. Ένα πρόβλημα «Λερναία Ύδρα» για την κοινωνία μας, γενικότερα για τη νεολαία και αν θέλουμε να λειτουργεί η κοινωνία μας μέσα σε υγιή πλαίσια στη συνέχεια οφείλουμε να στηρίξουμε όλες τις προσπάθειες που γίνονται και να καλέσουμε το κράτος να λειτουργήσει ως ομπρέλα για την αποτελεσματική λειτουργία όλων των εμπλεκομένων», σημείωσε.

Η ανεξάρτητη Βουλευτής, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, σε δηλώσεις της είπε ότι η συζήτηση είναι πάρα πολύ μεγάλη, γιατί η μεγάλη πλειοψηφία που έχει συλληφθεί είναι άτομα εξαρτώμενα από ουσίες και θα πρέπει η προσέγγιση του κράτους να είναι μια προσέγγιση όπως σε οποιονδήποτε άλλο άνθρωπο χρειάζεται ιατρική στήριξη.

«Θεωρούμε ότι ίσως θα πρέπει να αλλάξει αρκετά η προσέγγιση του κράτους. Ακούσαμε ότι την πρώτη φορά που θα συλληφθεί κάποιος θα τον στείλουν για απεξάρτηση και αν συμπληρώσει την απεξάρτηση ο φάκελος δεν θα σταλεί στο δικαστήριο αλλά όπως γνωρίζουμε όλοι όταν είσαι εξαρτημένος δεν σημαίνει ότι πετυχαίνεις την απεξάρτηση. Έχουμε προβλήματα με το κάπνισμα, παραδείγματος χάριν που πάρα πολύς κόσμος δοκίμασε να κόψει το κάπνισμα και δεν το πέτυχε από την πρώτη φορά. Άρα, θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια ολοκληρωμένη στρατηγική», πρόσθεσε. 

Ανέφερε, επίσης, ότι θέλουν να δουν πίσω από τα κάγκελα τους εμπόρους. 

«Θέλουμε να ξέρουμε τι κάνει στο εσωτερικό της η Αστυνομία για εκείνα τα μέλη της, τα οποία εμπλέκονται ή έχουν υπόνοιες ότι εμπλέκονται. Θέλουμε να δούμε μια διαφάνεια στον τρόπο που γίνονται οι συλλήψεις, οι κατηγορίες, οι παραπομπές. Πρέπει να υπάρχουν στοιχεία. Θεωρώ ότι η Αστυνομία δεν πρέπει να παρεμβαίνει μετά στα θέματα της θεραπείας, πότε, που και πως. Αυτά τα πράγματα πρέπει να τα αναλάβει η πολιτεία, το Υπουργείο Υγείας, γιατί δυστυχώς βλέπουμε συνεχώς ότι το παρόλο που ξοδεύουμε εκατομμύρια για την Αστυνομία, για την καταδίωξη και τη σύλληψη, εντούτοις αυξάνεται συνεχώς το ποσοστό των εξαρτημένων ατόμων. Ξέρουμε ότι υπάρχει χρήση σε συγκεκριμένους χώρους. Αυτό συνεχώς αυξάνεται και δεν βλέπουμε την πραγματική αντιμετώπιση», συμπλήρωσε. 

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΕΝΘΕΑ, Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας Κυκκώτης, σε δηλώσεις του είπε ότι έχουν εκθέσει τις απόψεις τους, τους προβληματισμούς τους για το μεγάλο θέμα των εξαρτήσεων στην Κύπρο «και να σημειώσουμε συγκεκριμένα θέματα τα οποία μπορούν να αντιμετωπιστούν είτε με νομοθετικές ρυθμίσεις είτε με πρακτικές που πρέπει να αλλάξουν ή να αναβαθμιστούν». 

«Ως ΚΕΝΘΕΑ δεσμευόμαστε όπως πράττομε τα τελευταία χρόνια να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να συνεχίσουμε τον αγώνα κατά των εξαρτήσεων. Συγκεκριμένες λεπτομέρειες για τις προτάσεις και τους προβληματισμούς μας έχουμε καταθέσει υπόμνημα και αναμένουμε να ληφθούν υπόψιν και μέσα από ένα εποικοδομητικό διάλογο με την πολιτεία και τις υπηρεσίες να αναβαθμίσουμε όλοι τις υπηρεσίες μας για την καταπολέμηση του φαινομένου», πρόσθεσε. 

Οι εξαρτήσεις, είπε ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΕΝΘΕΑ, είναι Λερναία Ύδρα. 

«Χρειάζεται ο Ηρακλής. Ο Ηρακλής είναι η πίστη μας στον άνθρωπο, η αφοσίωση μας στα ανθρώπινα δικαιώματα και η πεποίθηση μας ότι τίποτε δεν μπορεί να μείνει άλυτο φτάνει να το αποφασίσουμε. Έχουμε τη δύναμη, έχουμε την πίστη, τη θέληση και τα τεχνικά μέσα να αντιμετωπίσουμε όλα τα προβλήματα. Χρειάζεται συνέργεια και αποφασιστικότητα», σημείωσε.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΕΝΘΕΑ είπε ότι μεταξύ των εισηγήσεων τους που έχουν καταθέσει είναι η αντιμετώπιση του φαινομένου του στιγματισμού διότι υπάρχει η αντίληψη ότι οι εξαρτημένοι δεν είναι ασθενείς.

«Είναι ασθενείς και πρέπει να αναγνωριστούν ως ασθενείς. Είναι θέμα δημόσιας υγείας και η πρόταση μας είναι να συμπεριληφθούν στο ΓεΣΥ. Ξέρουμε ότι αυτό θα έχει μεγάλο κόστος αλλά πρέπει αυτό το κόστος να μην το σκεφτούμε μπροστά στις ανθρώπινες ζωές. Έχουμε θέμα διακρίσεων κατά των εξαρτημένων ατόμων και έχουμε και μεγάλο θέμα υποδομών, το οποίο η πολιτεία πρέπει να δει άμεσα. Γίνονται βήματα, φιλότιμες προσπάθειες, χρειάζεται να αυξήσουμε τους ρυθμούς μας και να συνεργαστούμε για την παροχή πολλαπλών υπηρεσιών και υποδομών σε όλους τους τομείς που αφορούν τις εξαρτήσεις είτε αυτό αφορά εξειδικευμένες ομάδες πολιτών που υποφέρουν από εξαρτήσεις όπως εγκυμονούσες γυναίκες είτε τα ανήλικα παιδιά, οι έφηβοι και να δώσουμε άμεσες λύσεις», συμπλήρωσε.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Θεσμών

Ψήφιση του πλαισίου για «πόθεν έσχες» εντός Μαΐου επιδιώκει η Επ. Θεσμών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 29/04/2024, εξέτασε τις ακόλουθες προτάσεις νόμου: Ο περί του Προέδρου, των Υπουργών και των Βουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2021 Ο περί Ορισμένων Δημόσια Εκτεθειμένων Προσώπων και Ορισμένων Αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση

Nomopress

Συμμετοχική δημοκρατία, Ευρωπαϊκή Ένωση και νεολαία

Η τρίτη έκδοση του Nomopress είναι γεγονός. Ενημερωθείτε για τη συμμετοχική δημοκρατία, τη σημασία των ευρωεκλογών για την Κύπρο, τον ρόλο των νέων τεχνολογιών στην ενίσχυση της διακυβέρνησης, τα 20 χρόνια πορείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), την ιδέα ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατού, το μεταναστευτικό, τον πρωτογενή τομέα στην