Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση για ζητήματα που αντιμετωπίζει το ΤΕΠΑΚ

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 17/01/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα:

Τα σημαντικά θέματα/ζητήματα που αντιμετωπίζει το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκαν τα σημαντικά θέματα/ζητήματα που αντιμετωπίζει το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το αίτημα του διευθυντή Διοίκησης και Οικονομικών του πανεπιστημίου για απαλλαγή από τα καθήκοντα του ελέγχοντα λειτουργού του προϋπολογισμού του πανεπιστημίου.

Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση για ζητήματα που αντιμετωπίζει το ΤΕΠΑΚ

Σε υψηλούς τόνους και με αντεγκλήσεις διεξήχθη η συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, όπου τέθηκαν επί τάπητος διάφορα ζητήματα που αντιμετωπίζει το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου – όπως τα οδοιπορικά, η επέκταση του ΤΕΠΑΚ και θέματα αλλαγής νομοθεσίας, αλλά και το αίτημα του Διευθυντή Διοίκησης και Οικονομικών του πανεπιστημίου για απαλλαγή από τα καθήκοντα του ελέγχοντος λειτουργού του προϋπολογισμού του πανεπιστημίου, ενώ τοποθετήθηκε και ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ Παναγιώτης Ζαφείρης.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς, ανέφερε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί στην Επιτροπή την ερχόμενη Τετάρτη.

Μιλώντας μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, ο κ. Μυλωνάς τόνισε ότι «δεν είμαστε δικαστήριο και δεν μπορούμε να αποφανθούμε περί αθώων και ενόχων», υποδεικνύοντας ότι υπάρχει σοβαρό θέμα ελέγχου. Ακόμη έκανε λόγο για κουλτούρα άρνησης ελέγχου, προσθέτοντας ότι είναι επιβεβλημένη η ανάληψη δράσης από τον Γενικό Εισαγγελέα.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Μυλωνάς ανέφερε ότι πρέπει να υπάρχει έλεγχος των καταγγελιών, σημειώνοντας ότι «οι θεσμοί είναι ανάπηροι». Όπως είπε, δέχτηκε μηνύματα από αξιωματούχους κομμάτων για αποτροπή της συζήτησης στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, ανέφερε εντός της συνεδρίας της Επιτροπής ότι το ΤΕΠΑΚ είχε πολύ αρνητική εικόνα, η οποία άλλαξε προς το θετικότερο τα τελευταία χρόνια, κάνοντας λόγο για «επιτυχία των νυν πρυτανικών αρχών».

«Από το 2007 φτύσαμε αίμα για τη δημιουργία της Σχολής στην Πάφο. Θεωρώ ότι πάμε καλά», τόνισε. Εν συνεχεία, έθεσε σειρά ερωτημάτων για τα εξ αποστάσεως προγράμματα του ΤΕΠΑΚ, για τη στασιμότητα στην τροποποίηση των κανονισμών του Πανεπιστημίων και για τα οδοιπορικά των καθηγητών της Σχολής στην Πάφο.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Αλαμπρίτης, χαιρέτισε την πρόταση για δημιουργία σχολής του ΤΕΠΑΚ στη Λάρνακα. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να θωρακίζουμε τα δημόσια πανεπιστήμια. Αναμένουμε ξεκάθαρες απαντήσεις στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής, είπε.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, είπε ότι η τοποθέτηση του Πρύτανη του ΤΕΠΑΚ ήταν «τεκμηριωμένη και πειστική», αλλά είπε ότι υπάρχουν ζητήματα. Εισηγήθηκε τη διαμόρφωση στρατηγικής μέσω εκ των προτέρων διαβούλευσης του Υπουργείου Παιδείας με τις πολιτικές δυνάμεις στον διάλογο για τη στρατηγική περί Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που έχει εξαγγείλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Δεν υπάρχει κάτι συγκλονιστικό που να επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό ότι τα Πανεπιστήμια είναι κέντρα διαφθοράς», πρόσθεσε.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι τα δημόσια πανεπιστήμια αποτελούν ευλογία για τον τόπο, υποδεικνύοντας ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός στη νομοθεσία και στα χρήματα του φορολογούμενου πολίτη. «Η έγνοια μας είναι το καλώς νοούμενο συμφέρον του πολίτη», κατέληξε.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Καυκαλιάς, είπε ότι επιβάλλεται ο εκσυγχρονισμός των νομοθεσιών. Σε ό,τι αφορά το θέμα του ελέγχοντος λειτουργού, επεσήμανε ότι πρέπει κάποιοι να δώσουν απαντήσεις και ότι πρέπει η Νομική Υπηρεσία να ξεκαθαρίσει το θέμα.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, υπέδειξε ότι πρέπει να βρεθεί ο τρόπος στήριξης της φοίτησης δυσπραγούντων φοιτητών σε μεταπτυχιακά προγράμματα. Ακόμη, ζήτησε διευκρινίσεις για τους καθηγητές της σχολής στην Πάφο.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, ζήτησε την εξέταση των καταγγελιών και την τιμωρία όσων έχουν παρανομήσει. «Υπάρχει ή δεν υπάρχει απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τα οδοιπορικά των καθηγητών στη σχολή της Πάφου;», διερωτήθηκε, υποδεικνύοντας ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει το θέμα. Ακόμη, διερωτήθηκε γιατί είναι ακέφαλη η Σχολή στην Πάφο, ζητώντας να μπει επικεφαλής στη Σχολή. Επί του θέματος, υπήρξε λεκτική αντιπαράθεση του κ. Τρυφωνίδη με τον Πρύτανη του ΤΕΠΑΚ, ο οποίος ζήτησε την προώθηση αλλαγών στη νομοθεσία.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, ο κ. Τρυφωνίδης είπε ότι ζήτησε να δοθούν διευκολύνσεις για τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν στην Πάφο και να διευκρινιστεί το θέμα των οδοιπορικών. «Ζητήσαμε από το Υπουργείο Παιδείας και τον Πρύτανη να μπει επικεφαλής της Σχολής για την εύρυθμη λειτουργία της», κατέληξε.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής, ο ανεξάρτητος βουλευτής, Ανδρέας Θεμιστοκλέους ήρθε σε αντιπαράθεση με τον Αντώνη Θεοχάρους, εκπρόσωπο της Συντεχνίας Ακαδημαϊκού Προσωπικού του ΤΕΠΑΚ. «Έπρεπε να είσαστε φυλακή αν δεν σας έβγαζαν μάρτυρα κατηγορίας», είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, με τον κ. Θεοχάρους να απαντά ότι έχει αποφανθεί η δικαιοσύνη.

Απευθυνόμενος προς τον Κώστα Χόππα, Διευθυντή Διοίκησης και Οικονομικών του ΤΕΠΑΚ, ανέφερε ότι από τις 40 καταγγελίες που είχαν υποβληθεί, αποσύρθηκαν οι 33 και διερωτήθηκε αν έχουν διερευνηθεί οι υπόλοιπες 7. Ακόμη, αναφέρθηκε στο κόστος ανέγερσης φοιτητικών εστιών στον πρώην οικισμό Βερεγγάρια. Απευθυνόμενος προς την εκπρόσωπο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, σημείωσε ότι πρέπει να διοριστεί ανακριτική ομάδα για να κάνει «φύλλο και φτερό» τις αποφάσεις του ΤΕΠΑΚ, υποδεικνύοντας ότι κανείς δεν μπορεί να είναι υπεράνω του νόμου.

Ο Παναγιώτης Ζαφείρης, Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, ανέφερε ότι ο Πρύτανης είναι σύμφωνα με τον νόμο ο εκτελεστικός Διευθυντής του Πανεπιστημίου και έχει την ευθύνη της διοίκησης. Όπως είπε, στα τελευταία 4 χρόνια της πρυτανείας του «έγινε άθλος», επισημαίνοντας ότι ο Διευθυντής Διοίκησης και Οικονομικών του Πανεπιστημίου, Κώστας Χόππας, είχε τεράστιο ρόλο στην αποπεράτωση αυτού του έργου. «Το πανεπιστήμιο που θα παραδώσω σε 4 χρόνια θα είναι διπλάσιο από αυτό που παρέλαβα», σημείωσε, τονίζοντας ότι έχουν επιλυθεί σημαντικά θέματα που χρόνιζαν.

Εν συνεχεία, είπε ότι το κράτος ζητά από το Πανεπιστήμιο να μειώσει τον προϋπολογισμό του κατά 3 εκατ. ευρώ. Είπε ακόμη ότι χρειάζεται εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας. «Έχουμε την πρόθεση να προχωρήσουμε, αλλά δεν μας αφήνει η Ελεγκτική Υπηρεσία», υπογράμμισε, καλώντας το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) να αναλάβει πρωτοβουλία για εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας των δημοσίων πανεπιστημίων.

Σε ό,τι αφορά το Τμήμα Διοίκησης Ξενοδοχείων και Τουρισμού, ο κ. Ζαφείρης επεσήμανε ότι αποφασίστηκε από το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου η κατ’ αποκοπήν καταβολή των οδοιπορικών για την Πάφο. Διευκρίνισε ότι μέχρι σήμερα δεν καταβλήθηκαν οδοιπορικά. Ως προς το Τμήμα Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ, ο Πρύτανης είπε ότι αυτό λειτούργησε το 2020 επί δικής του πρυτανείας και σήμερα υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από τους καλύτερους φοιτητές. Όπως εξήγησε, δεν λειτούργησε προηγουμένως αφού υπήρχαν διαμάχες για τη στελέχωσή του.  

Ο Κώστας Χόππας, Διευθυντής Διοίκησης και Οικονομικών του ΤΕΠΑΚ, ανέφερε ότι το αίτημά του για απαλλαγή από τα καθήκοντα του ελέγχοντος λειτουργού του προϋπολογισμού του πανεπιστημίου οφείλεται σε «σοβαρές δυσκολίες που συναντά κατά την άσκηση των καθηκόντων του», κάνοντας λόγο για προσκόμματα που αφορούν στην ορθολογική διαχείριση των πόρων του Πανεπιστημίου.

Κατόπιν, ανέφερε ότι δέχεται «ύβρεις, συκοφαντίες και εκφοβισμό», κάτι που – όπως είπε – συμβαίνει εδώ και 3 χρόνια, προσθέτοντας ότι αυτές οι επιθέσεις έχουν κορυφωθεί τον τελευταίο καιρό.

Ο Αντώνης Θεοχάρους, εκπρόσωπος της Συντεχνίας Ακαδημαϊκού Προσωπικού του ΤΕΠΑΚ, ανέφερε ότι ο Διευθυντής Διοίκησης και Οικονομικών είναι σε ρήξη με την ακαδημαϊκή κοινότητα, σημειώνοντας ότι η στάση του οδηγεί το Πανεπιστήμιο σε εσωστρέφεια.

Ακολούθως, τόνισε ότι η σχολή της Πάφου είναι ακέφαλη. Δεν έχει καταβληθεί κανένα ποσό στους συναδέλφους της Πάφου, είπε και διευκρίνισε ότι το κονδύλι που αφορά τα οδοιπορικά του προσωπικού στην εν λόγω σχολή ανέρχεται στις 40.000 ευρώ. Ωστόσο, συνέχισε, θα μειώνεται κάθε χρόνο για τα επόμενα 23 χρόνια, αφού καλύπτει μόνο υφιστάμενο προσωπικό και όχι νεοδιορισθέντες. «Είμαστε υπέρ του ελέγχου, αλλά ας μας αφήσουν να δουλέψουμε», πρόσθεσε. Σημείωσε ότι έχει υποβάλει πολλές καταγγελίες. Σε αυτό το σημείο, υπήρξε ένταση με τον ανεξάρτητο βουλευτή Ανδρέα Θεμιστοκλέους, κατά την οποία έγινε λόγος περί «κλεφτών».

Η Ροδούλα Ευαγόρου, εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, επεσήμανε ότι είναι θέμα του Υπουργείου Παιδείας να ελέγξει τα προβλήματα που υπάρχουν. Είπε ακόμη ότι λήφθηκε απόφαση από το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου για παραχώρηση κατ’ αποκοπήν οδοιπορικών για την λειτουργία του Ξενοδοχειακού Τμήματος του ΤΕΠΑΚ στην Πάφο, για το υφιστάμενο προσωπικό μέχρι το 2052. Η υπόθεση εστάλη στην Αρχή κατά της Διαφθοράς, αφού δεν καταβάλλονται οδοιπορικά σε κανένα στη Δημόσια Υπηρεσία, πρόσθεσε.

Επιπλέον, η κ. Ευαγόρου είπε ότι κατά την περίοδο 2017-20 υποβλήθηκαν 40 καταγγελίες, οι πλείστες εκ των οποίων έχουν αποσυρθεί. Πρέπει να διεξαχθεί έρευνα για όλες τις καταγγελίες, τόνισε, προσθέτοντας ότι καταβλήθηκαν δαπάνες 1,3 εκατ. ευρώ για το Τμήμα Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ κατά την περίοδο 2016-2020 χωρίς το εν λόγω Τμήμα να έχει φοιτητές.

Ο Γιώργος Παντελή, Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, υπογράμμισε ότι πρέπει να διερευνηθούν οι κατηγορίες για να διαπιστωθεί αν υπήρξε υπέρβαση εξουσίας. Ακόμη, εξέφρασε τη διαφωνία του Υπουργείου Οικονομικών με το αίτημα Χόππα για αφαίρεση των καθηκόντων του ως ελέγχοντος λειτουργού.

«Ακούω με έκπληξη ότι μπορεί να ανατιναχθεί η λειτουργία της σχολής του ΤΕΠΑΚ στην Πάφο λόγω της μη καταβολής επιδομάτων κατ’ αποκοπήν», σημείωσε ο κ. Παντελής, προσθέτοντας ότι τα οικονομικά δεδομένα του Πανεπιστημίου έχουν διογκωθεί, γι’ αυτό και το Υπουργείο έχει διορίσει εξωτερικό ελεγκτή.

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ:

Stockwatch: Σε νέες σκοπέλους το ΤΕΠΑΚ για κακοδιαχείριση πόρων

Stockwatch: «Όχι» ΥΠΟΙΚ στη μεταφορά εξουσιών ελέγχου ΤΕΠΑΚ

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε την ακόλουθη πρόταση νόμου:

Ο περί Ιδιωτικών Σχολείων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Ιδιωτικών Σχολείων Νόμου, ώστε οι εκπαιδευτικοί που εργοδοτούνταν σε ιδιωτικά σχολεία πριν από την έναρξη της ισχύος του υπό τροποποίηση νόμου να μη χρειάζεται να κατέχουν τα ίδια ακαδημαϊκά προσόντα με τους εκπαιδευτικούς των δημόσιων σχολείων και να μπορέσουν να συνεχίσουν τη διδασκαλία τους στο γνωστικό αντικείμενο που ήδη διδάσκουν.

Στην Ολομέλεια το θέμα των καθηγητών ιδιωτικής εκπαίδευσης χωρίς ισοτιμία πτυχίων

Σε κατ’ άρθρον συζήτηση του περί Ιδιωτικών Σχολείων (Τροποποιητικού) Νόμου του 2023, προχώρησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας. Συγκεκριμένα, συζητήθηκε η ρύθμιση των απαιτούμενων ακαδημαϊκών προσόντων των εκπαιδευτικών που απασχολούνται σε ιδιωτικά σχολεία.

Μιλώντας μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Πρόεδρός της και Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς, έκανε λόγο για 7 άτομα και τις οικογένειές τους, που εδώ και δεκαετίες εργάζονται στα ιδιωτικά σχολεία. «Λόγω της αλλαγής των δεδομένων όσον αφορά την αναγνώριση των διπλωμάτων τους από το ΚΥΣΑΤΣ, δεν δικαιούνται να συνεχίσουν να διδάσκουν, οπότε θα οδηγηθούν στην ανεργία», ανέφερε.

«Εδώ μπαίνει η ηθική διάσταση του ζητήματος, αν δεν έχει αναδρομικότητα η ισχύς του νόμου. Το θέμα θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια ούτως ώστε να πάρουν την ευθύνη οι πολιτικές δυνάμεις», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Αλαμπρίτης, είπε ότι η πρόταση νόμου που υπεβλήθη δεν αφορά μόνο 7 άτομα, αλλά κάποιες δεκάδες. Τα 7 άτομα δεν έχουν την αντιστοιχία του ΚΥΣΑΤΣ, διευκρίνισε.

Ακόμη, υπενθύμισε ότι ψηφίστηκε νόμος το 2019 που προνοούσε ότι οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν και στα ιδιωτικά σχολεία πρέπει να έχουν ισότιμο και αντίστοιχο πτυχίο με όσους διδάσκουν στα δημόσια σχολεία. Όπως είπε, στη Δημοτική Εκπαίδευση υπάρχουν άτομα που μπήκαν με πτυχίο Μουσικής ή της Παιδαγωγικής Ακαδημίας, επισημαίνοντας ότι πλέον χρειάζεται πτυχίο δημόσιου πανεπιστημίου της Κύπρου ή της Ελλάδας ή αντίστοιχο. «Θα πρέπει τώρα να διώξουμε όσους εργάζονταν πριν από αυτήν την αλλαγή της νομοθεσίας;», διερωτήθηκε.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Θεσμών

Ψήφιση του πλαισίου για «πόθεν έσχες» εντός Μαΐου επιδιώκει η Επ. Θεσμών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 29/04/2024, εξέτασε τις ακόλουθες προτάσεις νόμου: Ο περί του Προέδρου, των Υπουργών και των Βουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2021 Ο περί Ορισμένων Δημόσια Εκτεθειμένων Προσώπων και Ορισμένων Αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση

Nomopress

Συμμετοχική δημοκρατία, Ευρωπαϊκή Ένωση και νεολαία

Η τρίτη έκδοση του Nomopress είναι γεγονός. Ενημερωθείτε για τη συμμετοχική δημοκρατία, τη σημασία των ευρωεκλογών για την Κύπρο, τον ρόλο των νέων τεχνολογιών στην ενίσχυση της διακυβέρνησης, τα 20 χρόνια πορείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), την ιδέα ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατού, το μεταναστευτικό, τον πρωτογενή τομέα στην