Ψηφίστηκαν προϋπολογισμοί έξι ημικρατικών, δεσμεύτηκαν δαπάνες αγοράς υπηρεσιών

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 18/01/2024, υπερψήφισε τους προϋπολογισμούς έξι ημικρατικών οργανισμών για το 2024, δεσμεύοντας την ίδια ώρα με τροπολογία που ψήφισε, όλες τις δαπάνες τους που αφορούν αγορά υπηρεσιών από φυσικά πρόσωπα. 

Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που υπερψηφίστηκαν: 

Ο περί Προϋπολογισμού της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Κύπρου του 2024 Νόμος του 2023  

Ο περί Προϋπολογισμού του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου του 2024 Νόμος του 2023 

Ο περί Προϋπολογισμού της Αρχής Δημόσιας Εποπτείας Ελεγκτικού Επαγγέλματος του 2024 Νόμος του 2023 

Ο περί Προϋπολογισμού του Δημοσιονομικού Συμβουλίου του 2024 Νόμος του 2023 

Ο περί Προϋπολογισμού του Συμβουλίου Εγγραφής και Ελέγχου Εργοληπτών Οικοδομικών και Τεχνικών Έργων του 2024 Νόμος του 2023 

Ο περί Προϋπολογισμού του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου του 2024 Νόμος του 2023 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τα πιο πάνω νομοσχέδια σκοπός των οποίων είναι: 

(α) η έγκριση πληρωμής από το Ταμείο της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Κύπρου ποσού ύψους €56.032.000 για τη χρήση του έτους που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2024, 

(β) η έγκριση πληρωμής από το Ταμείο του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου ποσού ύψους €8.800.000 για τη χρήση του έτους που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2024,  

(γ) η έγκριση πληρωμής από το Ταμείο της Αρχής Δημόσιας Εποπτείας Ελεγκτικού Επαγγέλματος ποσού ύψους €1.665.000 για τη χρήση του έτους που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2024,  

(δ) η έγκριση πληρωμής από το Ταμείο του Δημοσιονομικού Συμβουλίου ποσού ύψους €508.642.000 για τη χρήση του έτους που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2024,  

(ε) η έγκριση πληρωμής από το Ταμείο του Συμβουλίου Εγγραφής και Ελέγχου Εργοληπτών Οικοδομικών και Τεχνικών Έργων ποσού ύψους €1.050.000 για τη χρήση του έτους που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2024 και 

(ζ) η έγκριση πληρωμής από το Ταμείο του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου ποσού ύψους €6.515.953 για τη χρήση του έτους που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2024. 

Ψηφίστηκαν προϋπολογισμοί έξι ημικρατικών, δεσμεύτηκαν δαπάνες αγοράς υπηρεσιών 

Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε τους προϋπολογισμούς έξι ημικρατικών οργανισμών για το 2024, δεσμεύοντας την ίδια ώρα με τροπολογία που ψήφισε, όλες τις δαπάνες τους που αφορούν αγορά υπηρεσιών από φυσικά πρόσωπα. 

Παράλληλα κατά τη συζήτηση, βουλευτές διατύπωσαν για ακόμα μια φορά επικρίσεις για τη μη έγκαιρη υποβολή των προϋπολογισμών της πλειονότητας των ημικρατικών οργανισμών, ενώ δεν έλειψαν και οι εισηγήσεις για αποφυγή κάτι τέτοιου στο μέλλον. 

Ομόφωνα εγκρίθηκε ο Προϋπολογισμός της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Κύπρου, που προβλέπει συνολικές δαπάνες ύψους €56.032.000 και συνολικά έσοδα ύψους €54.519.000. 

Επίσης ψηφίστηκαν ομόφωνα οι προϋπολογισμοί του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών που προβλέπει συνολικές δαπάνες ύψους €8.800.000 και συνολικά έσοδα ύψους €8.806.010, της Αρχής Δημόσιας Εποπτείας Ελεγκτικού Επαγγέλματος, που προβλέπει συνολικές δαπάνες και έσοδα ύψους €1.665.000, του Δημοσιονομικού Συμβουλίου που προβλέπει συνολικές δαπάνες ύψους €508.642 και έσοδα του ίδιου ύψους, και του Συμβουλίου Εγγραφής και Ελέγχου Εργοληπτών Οικοδομικών και Τεχνικών Έργων με συνολικές δαπάνες ύψους €1.050.000 και έσοδα ύψους €906.600. 

Ψηφίστηκε επίσης ο προϋπολογισμός του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου (ΘΟΚ) με 32 ψήφους υπέρ και μια αποχή και οποίο προβλέπει συνολικές δαπάνες ύψους €6.515.983 και έσοδα του ίδιου ύψους. 

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης ανέφερε ότι παρόλο το αξιόλογο και αξιοσημείωτο έργο που παράγει ο ΘΟΚ, υπάρχουν τομείς που χρειάζονται περισσότερη στήριξη όπως το μαθητικό και το ερασιτεχνικό θέατρο. Σημείωσε επίσης ότι ο ΘΟΚ συνεχίζει να λειτουργεί χωρίς οργανόγραμμα, παρόλο που το ΔΣ του ΘΟΚ το έχει καταθέσει εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Την ίδια ώρα, αναφέρθηκε στο σχέδιο υπηρεσίας για τον διευθυντή του ΘΟΚ που κατατέθηκε στην Ολομέλεια και έκανε λόγο για «χειρουργική παρέμβαση» σε αυτό από το Υπουργικό Συμβούλιο που φωτογραφίζει πράγματα και καταστάσεις. Προειδοποίησε ότι υπάρχει γνώση για το τι πάει να γίνει και έκανε έκκληση για σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους. 

Η βουλευτής Λευκωσίας Αλεξάνδρα Ατταλίδου ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τον τρόπο που κατανέμονται τα κονδύλια και πρέπει να γίνει με ένα διάφανο σύστημα για να διατηρηθούν όλες οι θεατρικές ομάδες. Παράλληλα επέκρινε την ύπαρξη μονοπρόσωπης επιτροπής στο Υπουργείο Παιδείας, που αποφασίζει ποια θέατρα πρέπει να παρακολουθήσουν τα σχολεία και είχε απορρίψει καταρχάς ένα έργο με μηνύματα για τον σχολικό εκφοβισμός. 

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία Μαρίνος Μουσιούττας απαντώντας στις αναφορές του κ. Χριστοφίδη για το σχέδιο υπηρεσίας του Διευθυντή ΘΟΚ, είπε ότι η αρμόδια Επιτροπή θα πρέπει να εξετάσει τα σχέδια υπηρεσίας που υπάρχουν για παρόμοιες θέσεις σε παρόμοιους οργανισμούς και να δει αν υπάρχει διαφορά στην περίπτωση του ΘΟΚ. 

Σταύρωμα κονδυλίων για αγορά υπηρεσιών από φυσικά πρόσωπα  

Εξάλλου η Ολομέλεια απέρριψε τροπολογία του ΑΚΕΛ και του Κινήματος Οικολόγων, με την οποία δεσμεύονταν όλα τα κονδύλια για αγορά υπηρεσιών στους ημικρατικούς οργανισμούς τόσο από νομικά όσο και από φυσικά πρόσωπα. Υπέρ ψήφισαν 17 και εναντίον 19. 

Ακολούθως ενέκρινε τροπολογία του ΔΗΣΥ που δεσμεύει όλες τις δαπάνες για αγορά υπηρεσιών από φυσικά πρόσωπα στους ημικρατικούς οργανισμούς, με εξαίρεση υφιστάμενες συμβάσεις τους πρώτους τρεις μήνες του έτους. Στόχος η ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών για αυτές και η εξασφάλιση της γραπτής συγκατάθεσής της. Υπέρ ψήφισαν 30 βουλευτές εναντίον 5 ενώ υπήρχε και μια αποχή. 

Επικρίσεις για την καθυστέρηση υποβολής προϋπολογισμών ημικρατικών  

Στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς σημείωσε  τη μεγάλη καθυστέρηση στην κατάθεση των προϋπολογισμών των ημικρατικών οργανισμών και είπε ότι είναι απαράδεκτο στα μέσα του Γενάρη μόλις το 1/3 των προϋπολογισμών έχει κατατεθεί από την εκτελεστική εξουσία, κάτι που όπως είπε, δείχνει ότι δεν σέβονται τη Βουλή. 

Όσον αφορά την τροπολογία για αγορά υπηρεσιών είπε ότι το ΑΚΕΛ υπέβαλε την τροπολογία, αφού πολλές μόνιμες ανάγκες καλύπτονται από τη μέθοδο της αγοράς υπηρεσιών και πολλές αναθέσεις κινούνται εκτός των οργανισμών, άρα είναι σημαντική η δέσμευση και για τα φυσικά και για τα νομικά πρόσωπα. 

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι το Σύνταγμα έχει σαφή και ρητή αναφορά στο πότε πρέπει να κατατίθενται και να ψηφίζονται οι προϋπολογισμοί και είπε ότι πρέπει επιτέλους αυτό τον σεβασμό και την πιστή τήρηση του Συντάγματος να τη λάβουν υπόψη όλοι. 

Τάχθηκε επίσης υπέρ της τροπολογίας του ΔΗΣΥ για το θέμα της αγοράς υπηρεσιών. 

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης, ανέφερε ότι η ίδια εικόνα με την καθυστέρηση όσον αφορά τους προϋπολογισμούς των ημικρατικών υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια και από τις προηγούμενες διακυβερνήσεις. Πρόσθεσε ωστόσο πως όταν οι περισσότεροι προϋπολογισμοί ημικρατικών έχουν κρατική χορηγία και ο κρατικός προϋπολογισμός εγκρίνεται τον Δεκέμβριο θα ήταν λάθος να ετοιμάζονται πριν από τη ψήφιση του προϋπολογισμού. Ανέφερε ότι ίσως θα πρέπει να αλλάξει το οικονομικό έτος για τους προϋπολογισμούς των ημικρατικών και να αρχίζει 1η Μαρτίου ή 1η Ιουνίου για να ακολουθεί την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού. 

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει σταύρωμα κονδυλίων στην αγορά υπηρεσιών και από νομικά πρόσωπα αφού πολλές φορές το προσωπικό σε ημικρατικούς και κρατικούς οργανισμούς παρέχεται από Γραφεία με το σύστημα αγοράς υπηρεσιών. 

Ανέφερε επίσης ότι μπορεί στο παρελθόν να υπήρχε αυτή η κακή πρακτική να κατατίθενται εκπρόθεσμα οι προϋπολογισμοί αλλά αυτό πρέπει να αλλάξει και το Κοινοβούλιο απαίτησε να κατατίθενται πλέον έγκαιρα. Κάλεσε την Πρόεδρο της Βουλής να απευθύνει εκ νέου έκκληση για το θέμα και να εξεταστεί πού υπάρχει ευθύνη για αυτή την καθυστέρηση. 

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι είναι σημαντικό να εγκρίνονται οι προϋπολογισμοί πριν από την αρχή του χρόνου αν το Κοινοβούλιο είναι έτοιμο. Αν όχι όπως είπε μπορεί να γίνει και τον Ιανουάριο, δεν χάθηκε ο κόσμος, όπως είπε. Σημείωσε ότι έχει σημασία να βελτιωθεί το σύστημα για να ψηφίζονται έγκαιρα οι προϋπολογισμοί 

Όσον αφορά τις τροπολογίες για την αγορά υπηρεσιών είπε ότι θα καταψηφίσουν και τις δύο. Σημείωσε ότι πρόσφατα υπήρχαν διαμαρτυρίες για την κάλυψη αριθμού μονίμων θέσεων στην Κυβέρνηση ώστε να καλυφθούν ανάγκες και είπε ότι αν δεν γίνει κάλυψη των αναγκών με μόνιμες θέσεις θα γίνει με αγορά υπηρεσιών. Κάλεσε τους βουλευτές να αποφασίσουν αν θα καλύπτονται μόνιμες θέσεις ή αν θα υπάρχει αγορά υπηρεσιών και το κοινοβούλιο να στηρίξει όλες τις κενές θέσεις στη δημόσια υπηρεσία. 

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία Αλέκος Τρυφωνίδης ανέφερε ότι οι προϋπολογισμοί συνήθως ετοιμάζονται έγκαιρά από τα ΔΣ των ημικρατικών και η καθυστέρηση είναι μετέπειτα όταν εξετάζονται από το Υπουργείο Οικονομικών. Είπε ότι η εισήγηση για αλλαγή του οικονομικού έτους ή η συμμετοχή του ΥΠΟΙΚ από την αρχή στον καταρτισμό των προϋπολογισμών θα μπορούσαν να δώσουν λύση. 

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία Μαρίνος Μουσιούττας ανέφερε ότι το 2020 οι προϋπολογισμοί των ημικρατικών είχαν συζητηθεί όλοι πριν το τέλος του χρόνου, με τον Άγγελο Βότση να προεδρεύει της Επιτροπής Οικονομικών. 

Ο περί του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών (Σύσταση, Σκοποί, Αρμοδιότητες και Άλλα Συναφή Θέματα) (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2023 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών (Σύσταση, Σκοποί, Αρμοδιότητες και Άλλα Συναφή Θέματα) Νόμου, ώστε οι πράξεις που διενεργήθηκαν μεταξύ 22 Φεβρουαρίου 2021 και 17 Νοεμβρίου 2022, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης δανείων και αφορούσαν πώληση ακίνητης ιδιοκτησίας ή μεταβίβαση μετοχών εταιρείας, να απαλλάσσονται από την επιβολή τέλους η οποία αφορά πώληση ακίνητης ιδιοκτησίας ή μεταβίβαση μετοχών εταιρείας στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης δανείων. 

Απαλλαγή από το τέλος 0,4% επί πώλησης ακινήτων για σκοπούς εξόφλησης ΜΕΔ 

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα νόμο που απαλλάσσει από την καταβολή του τέλους 0,4% για σκοπούς Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, άτομα που πώλησαν ακίνητη περιουσία ή μεταβίβασαν μετοχές για σκοπούς εξόφλησης Μη Εξυπηρετούμενου Δανείου. 

Τη σχετική πρόταση νόμου υπέβαλε ο βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία Αλέκος Τρυφωνίδης. 

Συγκεκριμένα με τον νόμο που ψηφίστηκε απαλλάσσεται αναδρομικά ο δανειολήπτης από την καταβολή του τέλους, όταν το προϊόν της πώλησης ακίνητης περιουσίας ή μεταβίβασης μετοχών χρησιμοποιείται για καταβολή μέρους ή για εξόφληση μη εξυπηρετούμενου δανείου στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης. 

Υπάρχει επίσης δέσμευση του Τμήματος Φορολογίας όπως τα ήδη καταβληθέντα τέλη κατά τη χρονική περίοδο μεταξύ 22ας Φεβρουαρίου 2021 και 17ης Νοεμβρίου 2022 επιστραφούν στα πρόσωπα, τα οποία τα έχουν ήδη καταβάλει κατά την υπό αναφορά περίοδο, εφόσον το τίμημα από τις πωλήσεις αυτές έχει χρησιμοποιηθεί για μείωση ή εξόφληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους. 

Ο βουλευτής Αλέκος Τρυφωνίδης ανέφερε ότι με τη συγκεκριμένη νομοθεσία καλύπτεται ένα κενό που υπήρχε στο νόμο και βοηθούνται 3000 δανειολήπτες που παρείχαν την περιουσία τους για σκοπούς αναδιάρθρωσης. 

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος ανέφερε ότι στις περιπτώσεις αναδιαρθρώσεων απαλλάσσονται από ένα βάρος το οποίο ωστόσο για αυτούς είναι μεγάλο. Ωστόσο όπως είπε η φορολογία αυτή είναι 400 ευρώ στην πώληση ακινήτου 100,000 ευρώ και κάποιοι, ακόμα και εκατομμυριούχοι, βρήκαν ευκαιρία και άσκησαν πιέσεις ώστε να υπάρξει απαλλαγή όλων για τη συγκεκριμένη από τον Φεβρουάριο του 2021 μέχρι τον Νοέμβριο του 2023. 

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Σταύρος Παπαδούρης είπε ότι παρόλο που τα ποσά είναι μικρά, όταν δοθεί φοροαπαλλαχτικό από το Κτηματολόγιο και μετά από κάποια χρόνια να στέλνονται 30,000 επιστολές και τους λένε ότι οφείλουν, πρόκειται για μια λάθος διαδικασία. 

Ο μεμονωμένος σοσιαλιστής βουλευτής Κωστής Ευσταθίου συνεχάρη τον κ. Τρυφωνίδη και έδωσε τα εύσημα στην Επιτροπή Προσφύγων για τη λήξη μιας εκκρεμότητας για την οποία όπως είπε δεν ευθύνεται το Κοινοβούλιο, αλλά η καθυστέρηση της εκτελεστικής εξουσίας στην εφαρμογή του νόμου. 

Ο περί Πολιτικής Αεροπορίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Πολιτικής Αεροπορίας Νόμου, ώστε να παραχωρηθεί η εξουσία στον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, μέσω κανονισμών που εκδίδονται δυνάμει του εν λόγω νόμου, να εκδίδει διατάγματα για τον καθορισμό της ονομασίας, της τοποθεσίας, του ύψους και των συντεταγμένων των δημόσιων αεροδρομίων και των ραδιοβοηθημάτων της Δημοκρατίας. 

Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που αποσύρθηκαν: 

Ο περί Μετονομασίας των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νόμος του 2020 

Ο περί Ιδιωτικών Γραφείων Εξεύρεσης Εργασίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα