Ψήφισμα για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 04/04/2024, ενέκρινε ψήφισμα για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης. 

Αναλυτικά τα ψηφίσματα που υπερψηφίστηκαν:

Ψήφισμα για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα 

Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε ψήφισμα για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και για ενίσχυση του Σχέδιου «Αμάλθεια».  

Το ψήφισμα υποβλήθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΚΟ και συγκέντρωσε 28 ψήφους υπέρ από το ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ, την ΔΗΠΑ και το ΕΛΑΜ.  Εναντίον ψήφισαν 17 Βουλευτές από το ΑΚΕΛ και το Κίνημα Οικολόγων. Εναντίον τάχθηκε και η Βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου, ενώ υπήρξε και μια αποχή από τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο. 

Προηγουμένως είχε απορριφθεί σχέδιο ψηφίσματος που κατατέθηκε από το ΑΚΕΛ για την Παλαιστίνη με 28 ψήφους εναντίον και 15 υπέρ. 

Σύμφωνα με το ψήφισμα που εγκρίθηκε, η Βουλή των Αντιπροσώπων υποστηρίζει την άμεση κατάπαυση του πυρός αναφορικά με τη  σύρραξη στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας και καλεί τα μέρη όπως επιστρέψουν στον διάλογο, ώστε να εργαστούν προς την επίτευξη μιας ειρηνικής και διαρκούς λύσης προς όφελος και των δύο λαών. 

Καλεί επίσης τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και ιδιαίτερα το Συμβούλιο Ασφαλείας όπως εντείνει τις θεσμικές προσπάθειές του για άμεση κατάπαυση του πυρός και έναρξη διαπραγματεύσεων για επίτευξη ειρηνικής λύσης. 

Απαιτεί «την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων οι οποίοι βάναυσα και απάνθρωπα απήχθησαν κατά την τρομοκρατική επίθεση από τη Χαμάς». 

Καταδικάζει τα εγκλήματα σεξουαλικής βίας, βασανιστηρίων, σκληρής και ταπεινωτικής μεταχείρισης  κατά των ομήρων της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου 2023. 

Τονίζει εμφαντικά «την ανάγκη για ενίσχυση και περαιτέρω ανάπτυξη του Σχεδίου «Αμάλθεια» για απρόσκοπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας». 

Καταδικάζει έντονα την επίθεση εναντίον της ομάδας της οργάνωσης “World Central Kitchen” στη Γάζα κατά την οποία 7 εθελοντές έχασαν τη ζωή τους, καθώς και όλες τις πράξεις βίας κατά των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι οποίοι πρέπει πάντα να προστατεύονται, σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Ζητεί παράλληλα την αμεση και ταχεία διεξαγωγή έρευνας για απόδοση ευθυνών. 

Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια η Βουλευτής Λευκωσίας Αλεξάνδρα Ατταλίδου, εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για την αδιέξοδη όπως την χαρακτήρισε κατάσταση στην περιοχή και σημείωσε ότι αυτά συμβαίνουν όταν την τύχη των ανθρώπων την παίρνουν οι ακραίοι και όταν οι ειρηνοποιοί απομακρύνονται. 

Ανέφερε ότι τρεις τροπολογίες της υιοθετήθηκαν στο ψήφισμα του ΑΚΕΛ αλλά άλλες τρεις δεν υιοθετήθηκαν και για τον λόγο αυτό τις υπέβαλε προφορικά. Αυτές καταδίκαζαν τις ακρότητες απ’ όπου κι αν προέρχονται, ενώ η κα. Ατταλίδου σημείωσε ότι η Χαμάς δεν είναι άλλο από ακροδεξιά, φονταμενταλιστική οργάνωση που δεν μπορεί να συμβάλει στην ειρήνη και θα πρέπει να πάρει τα ηνία η εκλελεγμένη κυβέρνηση.  

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Σταύρος Παπαδούρης εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του που έλαβαν το αναθεωρημένο ψήφισμα του ΔΗΚΟ την ώρα που θα άρχιζε η συνεδρία της Ολομέλειας και καλούνται να τοποθετηθούν επ΄ αυτού. Σημείωσε ότι και το κόμμα του έδωσε έγκαιρα τροπολογία που ενσωματώθηκε στο ψήφισμα του ΑΚΕΛ και αφορούσε τη δολοφονική επίθεση κατά των εθελοντών που ενσωματώθηκε. Τάχθηκε υπέρ του ψηφίσματος του ΑΚΕΛ, αφού όπως είπε, το θεωρούν πιο ολοκληρωμένο από αυτό του ΔΗΚΟ και δίνει την πραγματική διάσταση για το τι συμβαίνει στη Γάζα. 

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι το σημαντικό δεν είναι πιο ψήφισμα θα εγκριθεί αλλά να επιτευχθεί η κατάπαυση του πυρός με παρεμβάσεις της διεθνούς κοινότητας και να υπάρξουν συνομιλίες για να βρεθεί ειρηνική λύση και για τις δύο πλευρές. Καταδίκασε τις ωμότητες και τη βία και από τις δύο πλευρές καθώς και τη δολοφονία επτά εθελοντών που αγωνίζονταν να πάρουν φαγητό και φάρμακα στον παλαιστινιακό λαό . Είπε επίσης ότι η Κύπρος θα πρέπει να συμβάλει στην κατάπαυση του πυρός αλλά και να συνεχίσει το σχέδιο «Αμάλθεια». 

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι το περιεχόμενο και των δύο ψηφισμάτων τους καλύπτει απόλυτα και έκανε έκκληση να υπάρξει κοινό ψήφισμα από τη Βουλή, αφού βρίσκονται στη δύσκολη θέση να πρέπει να ψηφίσουν ένα από τα δύο. 

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου, είπε ότι χρειάζεται να καταβληθούν προσπάθειες για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων αλλά και να τερματιστεί η αιματοχυσία που συνεχίζεται. Τάχθηκε υπέρ του ψηφίσματος του ΔΗΚΟ και εναντίον αυτού του ΑΚΕΛ. 

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, ανέφερε ότι στο ψήφισμα του ΔΗΚΟ προστέθηκε και παράγραφος που καταδικάζει το θάνατο των επτά εθελοντών της World Central Kitchen. Πρόσθεσε ότι αυτό που συμβαίνει στην γειτονιά της Κύπρου είναι τραγικό και δεν υπάρχει ούτε ένας Κύπριος που να μην καταδικάζει τη βία, η οποία δεν έχει εθνικότητα. Είπε επίσης ότι η ΚΔ ζητά την άμεση κατάπαυση του πυρός και ευχήθηκε να ξεκινήσουν οι συνομιλίες ώστε να υπάρξει ένα τέλος στο αιματοκύλισμα. 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης είπε ότι δεν υπάρχει περίπτωση το Σώμα να εγκρίνει ένα ψήφισμα το οποία θα καταδίκαζε τα εγκλήματα του κράτους του Ισραήλ εναντίον του παλαιστινιακού λαού. Έκανε λόγο για ντροπιαστική μέρα για το κυπριακό Κοινοβούλιο. Αναφερόμενος στις τροπολογίες Ατταλίδου που δεν έγιναν αποδεκτές στο ψήφισμα του ΑΚΕΛ είπε ότι το ΑΚΕΛ δεν έχει πρόβλημα να καταδικάσει την φασιστική Χαμάς που προσφέρει χείριστη υπηρεσία στον παλαιστινιακό λαό, ωστόσο ο σκοπός του ψηφίσματος δεν ήταν να μπει ούτε στα εσωτερικά των Παλαιστινίων αλλά ούτε και του Ισραήλ για το ποιους πρέπει να εκλέγουν και ποιους όχι. 

Όσον αφορά το ψήφισμα του ΔΗΚΟ, είπε ότι καταγράφει τη μέγιστη υποκρισία των πολιτικών δυνάμεων στην Κύπρο οι οποίοι με αυτό το ψήφισμα που έφεραν σε αντιπαραβολή με το ψήφισμα του ΑΚΕΛ, δεν αναφέρουν καθόλου τη λέξη Παλαιστίνη ή Παλαιστίνιοι και δεν αναφέρουν ούτε μια λέξη κριτικής στο κράτος του Ισραήλ, όπως κάνει η Κυβέρνηση, ο ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ, η ΔΗΠΑ και το ΕΛΑΜ. Πρόσθεσε ότι ο λαός δεν υιοθετεί αυτά που κάνει η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη. Ο κ. Λουκαΐδης τελείωσε την παρέμβασή του με τη χαρακτηριστική φράση «Ουαί υμίν γραμματείς και φαρισαίοι υποκριταί». 

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε ότι στο Μεσανατολικό επικρατεί αρκετός φανατισμός και δεν χρειάζεται να προσθέτουν περισσότερο. Αναφερόμενος στα όσα είπε ο κ. Λουκαΐδης είπε ότι αν κάποια άλλα κόμματα χρησιμοποιούσαν αυτές τις εκφράσεις όλοι θα ατνιδρούσαν. 

Είπε ότι το Μεσανατολικό είναι μια τραγωδία, διαχρονική εδώ και δεκαετίες και ο ρόλος της ΚΔ δεν πρέπει να είναι ακραίος. Είχε πάντα καλές σχέσεις με τα αραβικά κράτη, πρόσθεσε, αλλά τις τελευταίες δεκαετίες έχει εξαιρετικές σχέσεις με το Ισραήλ. Υπενθύμισε αναφορά του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στις 15 Μαρτίου του 2011 ο οποίος τόνιζε ότι οι σχέσεις Κύπρου – Ισραήλ διανύουν την καλύτερή τους περίοδο. Διερωτήθηκε αν τότε το Ισραήλ δεν ήταν κατοχικό κράτος. 

Πρόσθεσε ότι το μήνυμα τους πρέπει να είναι μήνυμα υπέρ της μόνιμης, διαρκούς ειρήνης και των προϋποθέσεων που θα την επιτρέψουν. Είπε ακόμα ότι όσο οι ακραίες δυνάμεις έχουν το πάνω χέρι αυτό δεν μπορεί να γίνει. 

Ανέφερε ότι οι χειρισμοί της Κυβέρνησης στο θέμα είναι σωστοί και η πρωτοβουλία «Αμάλθεια» ανέδειξε και τον σωστό ρόλο που πρέπει να έχει η Κύπρος. Είπε ακόμα ότι δεν είναι εφικτό να υπάρξει ένα ψήφισμα εκ μέρους της Βουλής όταν το ΑΚΕΛ διατηρεί απόλυτες θέσεις, μη αποδεχόμενο τις τροπολογίες της κ. Ατταλίδου για την Χαμάς. 

Ψήφισμα για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης 

Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε ψήφισμα για υιοθέτηση των αποτελεσμάτων της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης. Υπέρ ψήφισαν 23 βουλευτές ενώ υπήρξαν και 12 αποχές εκ μέρους των βουλευτών του ΑΚΕΛ. 

Το ψήφισμα υποβλήθηκε από την ανεξάρτητη Βουλευτή Λευκωσίας, Αλεξάνδρα Ατταλίδου 

Το ψήφισμα αναφέρεται στην τελική έκθεση για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, που περιλαμβάνει 49 προτάσεις και 326 μέτρα προς τους/τις Προέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Με βάση αυτό, η Βουλή των Αντιπροσώπων, αναγνωρίζει τη σημασία της συμμετοχής των πολιτών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και τη συνδιαμόρφωση των πολιτικών που αφορούν το μέλλον της Ευρώπης. 

Σημειώνει τις προτάσεις που έχουν περιληφθεί στην έκθεση σχετικά με τα αποτελέσματα της Διάσκεψης και αναγνωρίζει τον ρόλο που απορρέει εκ της νομοθετικής της εξουσίας για την υιοθέτηση μέτρων. 

Τονίζει τη σημασία των επακόλουθων ενεργειών της έκθεσης, ιδίως της αξιολόγησης των μέτρων που προτείνονται από τους πολίτες, τα οποία είτε εφαρμόζονται είτε πρόκειται να εφαρμοστούν κατά 95%, σύμφωνα με την τεχνική αξιολόγηση του Συμβουλίου. 

Καλεί τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το καθένα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και σύμφωνα με τις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να διασφαλίσουν την αποτελεσματική εφαρμογή της εν λόγω έκθεσης. 

Εισηγείται προς την εκτελεστική εξουσία τη θέσπιση μηχανισμού παρακολούθησης προτάσεων και μέτρων που απορρέουν από την εν λόγω έκθεση, με σκοπό τη συμπερίληψή τους στην εσωτερική διακυβέρνηση, καθώς και την υιοθέτηση καλών πρακτικών σχετικά με τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, με σκοπό την ενίσχυση της συμμετοχικής δημοκρατίας στην Κύπρο. 

Υπενθυμίζει ότι είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η αποτελεσματική ενημέρωση των πολιτών για τη συνέχεια που θα δοθεί στις προτάσεις που διατυπώθηκαν στην έκθεση, καθώς και η συμμετοχή τους μέσω των δημόσιων διαβουλεύσεων σε αντίστοιχες μελλοντικές πρωτοβουλίες. 

Υπογραμμίζει τη σημασία της διαφάνειας και της λογοδοσίας στη λήψη αποφάσεων για την ενίσχυση του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας. 

Σε παρέμβασή της στην Ολομέλεια η κα. Ατταλίδου ανέφερε ότι το κόμμα Volt (στο οποίο εντάχθηκε μετά την αποχώρησή της από τους Οικολόγους) έχει ξεκάθαρη θέση, θεωρεί την ΕΕ «το σπίτι μας» και ότι οι αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται όσο το δυνατό καλύτερα υπέρ των πολιτών. Σημείωσε ότι για χρόνια υπάρχει το θέμα του δημοκρατικού ελλείμματος λόγω της απόστασης μεταξύ πολιτών και θεσμών της ΕΕ και ότι η διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης είχε ως στόχο να έρθουν οι πολίτες πιο κοντά στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Έκανε λόγο για μια πρωτόγνωρη άσκηση συμμετοχικής δημοκρατίας και είπε ότι με το τέλος της διάσκεψη το 2022 υποβλήθηκε έκθεση για τις προτάσεις των ανθρώπων που ασχολήθηκαν για ένα χρόνο με το πώς να κάνουν καλύτερη την Ευρώπη. Είπε επίσης ότι στο ψήφισμά της δέχτηκε όλες τις τροπολογίες που υπέβαλε το ΑΚΕΛ. 

Σημείωσε επίσης ότι στη διάσκεψη συμμετείχαν εκ μέρους του Κοινοβουλίου ως Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης, η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Μαρίνα Νικολάου, ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης και η ίδια. Είπε ακόμα ότι πολλά Κοινοβούλια έχουν ήδη εγκρίνει ανάλογα ψηφίσματα και εξέφρασε την άποψη ότι αυτές οι προτάσεις πρέπει να φτάσουν σε όσους ασχολούνται με τη χάραξη πολιτικής.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς εξήρε την πρωτοβουλία της κας. Ατταλίδου αναφέροντας ότι οι Κύπριοι είναι Ευρωπαίοι και προσβλέπουν στην Ευρώπη. Ωστόσο είπε ότι το έλλειμμα δημοκρατίας στην ΕΕ είναι αυταπόδεικτο. Μίλησε για το «ανομιμοποίητο που έχουν τα διευθυντήρια των Βρυξελλών» και είπε ότι είναι οι ίδιοι άνθρωποι που δίνουν χρήματα για να συνεχίζεται ένας άδικος πόλεμος, φτωχοποίησαν λαούς στην Ευρώπη, κλείνουν τα μάτια στο μεταναστευτικό, εγκρίνουν τις νατοϊκές επιλογές των πολέμων που δημιουργούν το μεταναστευτικό και θυμήθηκαν παραμονές εκλογών ότι πρέπει να ακούσουν τους πολίτες τους. 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης ανέφερε ότι το κόμμα τηρεί αποχή παρόλο που υιοθετήθηκαν οι τροπολογίες του, διότι όπως είναι γραμμένο το ψήφισμα υιοθετεί πλήρως την έκθεση της διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης και απαιτεί την εφαρμογή όσων περιλαμβάνονται σε αυτή. Μεταξύ αυτών, όπως είπε, και η πρόταση για κατάργηση του βέτο των κρατών-μελών και η ειδική πλειοψηφία με την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία διαφωνεί. Πρόσθεσε ότι δεν μπορούν να συμφωνήσουν με την κατάργηση του βέτο και άλλα επιμέρους μέτρα. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης συνεχάρη την κα. Ατταλίδου για την προσπάθεια να διατηρηθεί επίκαιρη μια μεγάλη προσπάθεια σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και είπε ότι η λήψη αποφάσεων στο πλαίσιο αυτό δεν ήταν δεσμευτική. Σημείωσε ότι υπάρχουν και εισηγήσεις πολιτών που ενσωματώθηκαν που είναι και λίγο αλληλοσυγκρουόμενες. Σκοπός, ανέφερε, ήταν ο διάλογος και σήμερα δεν υιοθετείται οποιαδήποτε θέση. Πρόσθεσε ότι δεν υπερεκτιμούν τα αποτελέσματα, ωστόσο έγινε μια καλή προσπάθεια και για αυτό θα υπερψηφίσουν. 

Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που υπερψηφίστηκαν: 

Ο περί Φορολογίας του Εισοδήματος (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2023  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι να παραχωρηθεί έκπτωση για κεφαλαιουχικές δαπάνες που διενεργούνται από νομικά και φυσικά πρόσωπα, τα οποία ασκούν 3 οικονομική δραστηριότητα, εντός των φορολογικών ετών 2023, 2024, 2025 και 2026 για σκοπούς ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης ενέργειας. 

Η Βουλή ενέκρινε φορολογικές εκπτώσεις για δαπάνες ενεργειακής αναβάθμισης 

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα, με 46 ψήφους υπέρ, νόμο για παραχώρηση έκπτωσης για κεφαλαιουχικές δαπάνες που διενεργούνται από νομικά πρόσωπα και αυτοεργοδοτούμενους για σκοπούς ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης ενέργειας. 

Η περίοδος εφαρμογή των εκπτώσεων καλύπτει τα φορολογικά έτη  2023 μέχρι 2026. 

Παράλληλα, με 31 ψήφους υπέρ και 14 εναντίον εγκρίθηκε τροπολογία του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ, που αυξάνει το ποσοστό έκπτωσης για αγορά ηλεκτρικών οχημάτων από 25% σε 33%. 

Ο νόμος προβλέπει παραχώρηση έκπτωσης ύψους 7% για κεφαλαιουχικές δαπάνες, που διενεργούνται για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων. 

Επίσης, παραχώρηση έκπτωσης ύψους 20% για κεφαλαιουχικές δαπάνες που διενεργούνται για τεχνικά συστήματα ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και για αγορά και εγκατάσταση μπαταριών. 

Προνοείται επίσης μη συμπερίληψη στο φορολογητέο εισόδημα των δαπανών που διενεργούνται από νομικά πρόσωπα για την εκπόνηση μελέτης εξοικονόμησης ενέργειας. 

Επίσης, περιλαμβάνεται η εγκατάσταση σταθμών επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στις επιλέξιμες επενδύσεις για την παραχώρηση κεφαλαιουχικής έκπτωσης. 

Ο περί της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για Ολοκληρωμένη Προσέγγιση Παροχής Ασφάλειας, Προστασίας και Υπηρεσιών σε Ποδοσφαιρικούς Αγώνες και Άλλες Αθλητικές Διοργανώσεις (Κυρωτικός) Νόμος του 2023  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για Ολοκληρωμένη Προσέγγιση Παροχής Ασφάλειας, Προστασίας και Υπηρεσιών σε Ποδοσφαιρικούς Αγώνες και Άλλες Αθλητικές Διοργανώσεις, η οποία υπογράφτηκε στις 4 Μαΐου 2017 και εγκρίθηκε με την Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου με αριθμό 82.460 και ημερομηνία 26 Απριλίου 2017. 

Ο περί της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Γαλλικής Δημοκρατίας σχετικά με τη συνεργασία κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων εκκένωσης στο πλαίσιο κατάστασης κρίσεως από την περιοχή της Μέσης Ανατολής μέσω της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας (Κυρωτικός) Νόμος του 2024 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Γαλλικής Δημοκρατίας σχετικά με τη συνεργασία κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων εκκένωσης στο πλαίσιο κατάστασης κρίσεως από την περιοχή της Μέσης Ανατολής μέσω της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία υπογράφηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2022 και εγκρίθηκε με την Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου με αριθμό 95.138 και ημερομηνία 24 Αυγούστου 2023. 

Ο περί της Πρόσβασης στο Επάγγελμα του Οδικού Μεταφορέα (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί της Πρόσβασης στο Επάγγελμα του Οδικού Μεταφορέα Νόμου, ώστε να επιτευχθεί εναρμόνιση με την Οδηγία (ΕΕ) 2022/738 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 6ης Απριλίου 2022 σχετικά με την τροποποίηση της Οδηγίας 2006/1/ΕΚ για τη χρησιμοποίηση μισθωμένων οχημάτων χωρίς οδηγό στις οδικές εμπορευματικές μεταφορές. 

Ο περί Ρυθμίσεως της Τροχαίας Μεταφοράς (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί Ρυθμίσεως της Τροχαίας Μεταφοράς Νόμου, ώστε να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα της μεταφοράς επιβατών με μίσθωση ή με αμοιβή από μη αδειούχους επαγγελματίες οδηγούς ταξί, καθώς και της παράνομης και αθέμιτης πρακτικής διαφήμισης και προσφοράς της εν λόγω μεταφοράς από τουριστικά γραφεία και διαχειριστές ηλεκτρονικών πλατφόρμων και εφαρμογών. 

Ο περί Κτηνιατρικών Φαρμάκων και Φαρμακούχων Ζωοτροφών Νόμος του 2022  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/6 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11ης Δεκεμβρίου 2018 για τα κτηνιατρικά φάρμακα και για την κατάργηση της οδηγίας 2001/82/ΕΚ και του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/4 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11ης Δεκεμβρίου 2018 σχετικά με την παρασκευή, τη διάθεση στην αγορά και τη χρήση φαρμακούχων ζωοτροφών, την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 183/2005 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και την κατάργηση της οδηγίας 90/167/ΕΟΚ του Συμβουλίου. 

Ο περί της Ίδρυσης, των Δραστηριοτήτων και της Εποπτείας των Ιδρυμάτων Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί της Ίδρυσης, των Δραστηριοτήτων και της Εποπτείας των Ιδρυμάτων Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών Νόμου, ώστε να καταστεί δυνατή η μεταφορά των σωρευμένων συνταξιοδοτικών ωφελημάτων των μελών των ταμείων προνοίας των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα στο Ειδικό Ταμείο το οποίο ιδρύθηκε δυνάμει του περί Επαγγελματικού Σχεδίου Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων των Υπαλλήλων της Κρατικής Υπηρεσίας και του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα περιλαμβανομένων των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Διατάξεις Γενικής Εφαρμογής) Νόμου. 

Ο περί της Καταπολέμησης, μέσω του Ποινικού Δικαίου, της Απάτης εις Βάρος των Οικονομικών Συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί της Καταπολέμησης, μέσω του Ποινικού Δικαίου, της Απάτης εις Βάρος των Οικονομικών Συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Νόμου, ώστε να επιτευχθεί συμμόρφωση της Δημοκρατίας με διαδικασία παράβασης που άρχισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λόγω μη ορθής μεταφοράς στην εσωτερική έννομη τάξη της Οδηγίας (ΕΕ) 2017/1371 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 5ης Ιουλίου 2017, σχετικά με την καταπολέμηση, μέσω του ποινικού δικαίου, της απάτης εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης. 

Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που αναβλήθηκαν: 

Ο περί της Σύμβασης Διεθνούς Πολιτικής Αεροπορίας του 1944 και των Πρωτοκόλλων αυτής (Κυρωτικός) και περί Συναφών Θεμάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023  

Η Ολομέλεια ανέβαλε τη ψήφιση για το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί της Σύμβασης Διεθνούς Πολιτικής Αεροπορίας του 1944 και των Πρωτοκόλλων αυτής (Κυρωτικού) και περί Συναφών Θεμάτων Νόμου, ώστε:  

(α) να κυρωθούν επτά νέα Πρωτόκολλα της Σύμβασης,  

(β) να αποσαφηνιστούν ζητήματα σε σχέση με τις αρμοδιότητες της αρμόδιας αρχής και  

(γ) να ρυθμιστούν ζητήματα αποτελεσματικότητας της εφαρμογής της Σύμβασης με την προσθήκη προνοιών σε σχέση με την επιβολή διοικητικών κυρώσεων. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Θεσμών

Ψήφιση του πλαισίου για «πόθεν έσχες» εντός Μαΐου επιδιώκει η Επ. Θεσμών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 29/04/2024, εξέτασε τις ακόλουθες προτάσεις νόμου: Ο περί του Προέδρου, των Υπουργών και των Βουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2021 Ο περί Ορισμένων Δημόσια Εκτεθειμένων Προσώπων και Ορισμένων Αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση

Nomopress

Συμμετοχική δημοκρατία, Ευρωπαϊκή Ένωση και νεολαία

Η τρίτη έκδοση του Nomopress είναι γεγονός. Ενημερωθείτε για τη συμμετοχική δημοκρατία, τη σημασία των ευρωεκλογών για την Κύπρο, τον ρόλο των νέων τεχνολογιών στην ενίσχυση της διακυβέρνησης, τα 20 χρόνια πορείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), την ιδέα ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατού, το μεταναστευτικό, τον πρωτογενή τομέα στην