Προβλήματα βιομηχανικής Αγ. Αθανασίου εξέτασε η Κοινοβουλευτική Επ. Εμπορίου

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 15/09/2023, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Σύνδεσμο Βιομηχάνων Αγίου Αθανασίου. 

Προβλήματα βιομηχανικής Αγ. Αθανασίου εξέτασε η Κοινοβουλευτική Επ. Εμπορίου 

Το θέμα της ανάκλησης από το αρμόδιο Υπουργείο, παλιότερης απόφασης για παραχώρηση χώρου προς ανέγερση κέντρου υποστηρικτικών υπηρεσιών στη βιομηχανική περιοχή Αγίου Αθανασίου, βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και του Συνδέσμου Βιομηχάνων Αγίου Αθανασίου. 

Οι υποστηρικτικές υπηρεσίες στις βιομηχανικές περιοχές πρέπει να διασφαλιστούν, δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Κυριάκος Χατζηγιάννης, ο οποίος κάλεσε το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας να προχωρήσει σε διάλογο με τους βιομήχανους, για αναθεώρηση της απόφασης. 

Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του Δημάρχου Αγ. Αθανασίου, εκπροσώπων του αρμόδιου Υπουργείου και όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών και συντεχνιών, ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων της περιοχής έχει θορυβηθεί από την ανατροπή των σχεδιασμών του, που περιλάμβανε την δημιουργία χώρων στάθμευσης και ανέγερση κτιρίου με υπηρεσίες, όπως εστιατόριο, καφετέρια, υποκατάστημα τράπεζας, εκθεσιακό χώρο και γραφεία του Συνδέσμου.   

Στις δηλώσεις του, ο Κυριάκος Χατζηγιάννης ανέφερε ότι η σύσκεψη ήταν εποικοδομητική, καθώς υπήρξαν χρήσιμα συμπεράσματα για το πώς πρέπει να αναβαθμιστούν οι βιομηχανικές περιοχές, μέσα από την παροχή συμπληρωματικών υπηρεσιών, προς όφελος βιομηχάνων και εργαζομένων. 

«Οι υποστηρικτικές  υπηρεσίες πρέπει να διασφαλιστούν. Δεν είμαστε χώρα όπου οι βιομηχανικές περιοχές είναι απλά εργοστασιακοί χώροι, είναι άνθρωποι που ζούνε και εργάζονται και είναι ένα σύνολο της κοινωνίας που λειτουργεί εδώ», συμπλήρωσε. 

Θα πρέπει, συνέχισε, να διασφαλίσουμε ότι ο αρχικά προβλεπόμενος χώρος των 11,4 χιλιάδων τ.μ. θα παραμείνει στη διάθεση αυτών των κοινωνικών υπηρεσιών που έχει η βιομηχανική περιοχή και πρόσθεσε πως «όλες οι χρήσεις, οι οποίες μπορούν να εξυπηρετήσουν υποστηρικτικά την κοινωνία των πολιτών της βιομηχανικής περιοχής Αγίου Αθανασίου, θα πρέπει να επιτραπούν με τρόπο και με δεδομένο ότι δεν αποτελούν τέτοια εμπορική δραστηριότητα που συναγωνίζεται την υπόλοιπη αγορά».  

Επιπρόσθετα, ο Κυριάκος Χατζηγιάννης  ανέφερε πως η κοινοβουλευτική επιτροπή κάλεσε το Υπουργείο να προβληματιστεί και μέσα από διάλογο, με ένα χρονοδιάγραμμα, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου και αφού υποβληθούν οι σχεδιασμοί από πλευράς της διαχειριστικής επιτροπής της βιομηχανικής περιοχής Αγίου Αθανασίου, να υπάρξει μια τελεσίδικη απόφαση, «προκειμένου να έχουμε μια βιομηχανική περιοχή πρότυπο». 

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων της περιοχής, Βάσος Δημητριάδης, είπε πως στη βιομηχανική Αγίου Αθανασίου εργάζονται περί τις πέντε χιλιάδες άτομα και δραστηριοποιούνται, δυο από τις πιο σημαντικές βιομηχανίες του τόπου, «και είναι αυτονόητο ότι οι εργαζόμενοι χρειάζονται χώρους αναψυχής και χώρους που θα τους εξυπηρετούν τους ίδιους και τα παιδιά τους». 

«Εμείς διαμαρτυρόμαστε γιατί δεν είμαστε διατεθειμένοι να αφήσουμε αυτόν τον χώρο, ο οποίος θέλουμε να παραμείνει για ανάπτυξη υπηρεσιών προς εξυπηρέτηση των βιομηχάνων, αλλά κυρίως των εργαζομένων», πρόσθεσε και εξέφρασε τη διαφωνία του στις αναφορές του Υπουργείου, ότι η ανάκληση έγινε επειδή δεν αξιοποιήθηκε ο χώρος όλα αυτά τα χρόνια. 

Όπως είπε, ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων είχε αποστείλει συγκεκριμένο σχεδιασμό στο Υπουργείο, τον οποίον αναθεώρησε μετά από υποδείξεις και σημείωσε πως όλα είχαν παγοποιηθεί για αρκετά χρόνια, καθώς εκκρεμούσε έφεση από τους προηγούμενους ιδιοκτήτες του τεμαχίου, το οποίο είχε απαλλοτριωθεί. 

Υπενθύμισε ότι τον περασμένο Ιούνιο εγκαινιάστηκε, σε μέρος του συγκεκριμένου χώρου, το Κέντρο Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιού του ΣΚΕ Αγίου Αθανασίου, το πρώτο νηπιαγωγείο της Κύπρου εντός βιομηχανικής περιοχής και τόνισε πως η μεγάλη ανταπόκριση και οι λίστες αναμονής, δημιουργούν σκέψεις για επέκταση του. 

Ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι υπήρχαν πολλές προτάσεις επενδυτών για δημιουργία κέντρου υποστηρικτικών υπηρεσιών της βιομηχανικής περιοχής Αγίου Αθανασίου, οι οποίοι στο πέρασμα του χρόνου απέσυραν το ενδιαφέρον τους, ωστόσο σήμερα υπάρχουν νέοι ενδιαφερόμενοι  

«Μετά τις σημερινές εξελίξεις θα μας δοθεί χρόνος για διαβούλευση και συζήτηση για ακύρωση αυτής της απόφασης και σίγουρα θα επανέλθουμε με καινούργιο σχεδιασμό», κατέληξε στη δήλωση του. 

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, οι βουλευτές της κοινοβουλευτικής επιτροπής ενέργειας, εμπορίου, βιομηχανίας και τουρισμού, εξέφρασαν προβληματισμό στους σχεδιασμούς του Υπουργείου για ανέγερση πολυδύναμων κέντρων παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών, έκτασης 3,5 χιλιάδων τ.μ, σε όλες τις βιομηχανικές περιοχές, αφού όπως ανέφεραν, η κάθε βιομηχανική περιοχή έχει διαφορετικά δεδομένα και συγκεκριμένες ανάγκες. 

Επίσης, έγινε ενημέρωση για τους σχεδιασμούς δημιουργίας πάρκου, με χώρους στάθμευσης, αλλά και δεύτερης εξόδου από τη βιομηχανική περιοχή, η οποία κρίνεται αναγκαία σε περίπτωση έκτακτου περιστατικού. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Θεσμών

Λύσεις πρόσβασης στο ψηφιακό κράτος για όσους δυσκολεύονται

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 17/04/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Μη υλοποίηση εισηγήσεων Επιτρόπου Διοικήσεως από τις κρατικές υπηρεσίες Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η μη υλοποίηση των εισηγήσεων της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τις κρατικές υπηρεσίες,

Παιδείας

420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα για ναρκωτικά, πιεστικά χρονοδιαγράμματα για προϋπολογισμό ΤΕΠΑΚ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 17/04/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Παραβατικότητα και εγκληματικές ενέργειες στα σχολεία Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η παραβατικότητα και οι εγκληματικές ενέργειες στα σχολεία, καθώς και η απουσία στήριξης θυτών και θυμάτων. 420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα