Πρόθεση για ανάπτυξη σχέσεων κοινοβουλίων Κύπρου-Τουρκμενιστάν

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 12/03/2024, πραγματοποίησε συνάντηση με την Ομάδα Φιλίας Κύπρου-Τουρκμενιστάν του Κοινοβουλίου του Τουρκμενιστάν και με εκπροσώπους της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων. 

Πρόθεση για ανάπτυξη σχέσεων κοινοβουλίων Κύπρου-Τουρκμενιστάν 

Πρώτη συνάντηση είχαν οι νεοσύστατες κοινοβουλευτικές Ομάδες Φιλίας Κύπρου-Τουρκμενιστάν, κατά την οποία εκφράστηκε η ετοιμότητα συνέχισης του διαλόγου μεταξύ των αντίστοιχων Ομάδων Φιλίας και κατ’ επέκταση των δύο Κοινοβουλίων. 

Κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συνάντησης έγινε αλληλοενημέρωση όσον αφορά τις εξουσίες, τις αρμοδιότητες και τη λειτουργία των δύο Σωμάτων και τονίστηκε η σημασία της ανταλλαγής εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών σε ό,τι αφορά την κοινοβουλευτική πρακτική. 

Ανακοίνωση της Βουλής αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Κύπρου-Τουρκμενιστάν στη Βουλή των Αντιπροσώπων Χάρης Γεωργιάδης και τα μέλη της Επιτροπής, Μάριος Μαυρίδης (Αναπλ. Πρόεδρος), Γιώργος Λουκαΐδης, Μαρίνα Νικολάου και Χρύσης Παντελίδης είχαν σήμερα διαδικτυακή συνάντηση με τον Πρόεδρο Batyr Bayliyev και τα Μέλη της αντίστοιχης Ομάδας Φιλίας στο Κοινοβούλιο του Τουρκμενιστάν  Merdan Tuvakov και Chemen Rejepova. 

Τη διαδικτυακή συνάντηση παρακολούθησε ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Μόσχα, Κύπρος Γιωργαλλής. 

Κατά τη συνάντηση, οι δύο Πρόεδροι χαιρέτισαν την πρώτη αυτή συνάντηση μεταξύ των νεοσυσταθεισών Ομάδων Φιλίας στα δύο Κοινοβούλια, ως πρώτο βήμα για την περαιτέρω ανάπτυξη των φιλικών σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ειδικότερα στην κοινοβουλευτική τους διάσταση, τόσο στο διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο διεθνών κοινοβουλευτικών οργανισμών, στους οποίους συμμετέχουν τα δύο Κοινοβούλια, όπως η Διακοινοβουλευτική Ένωση, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη και η Ασιατική Κοινοβουλευτική Συνέλευση. 

Ο κ. Γεωργιάδης, επισημαίνοντας ότι οι δύο χώρες βρίσκονται σε μεγάλης στρατηγικής σημασίας περιοχές, υπογράμμισε ότι προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι να αποτελεί η Κύπρος παράγοντα ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας σε μια άκρως ασταθή περιοχή. 

Σημείωσε επίσης ότι η Κύπρος, ως το εγγύτερο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου και ως εκ των εξαίρετων σχέσεων που διατηρεί με όλους σχεδόν τους γείτονές της, αποτελεί γέφυρα διαλόγου και συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και των χωρών της περιοχής. 

Εξέφρασε δε την ετοιμότητα για εγκαθίδρυση τακτικού διαλόγου μεταξύ των Ομάδων Φιλίας στα δύο Κοινοβούλια, αλλά και στο πλαίσιο διεθνών κοινοβουλευτικών οργανισμών, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρει η κοινοβουλευτική διπλωματία προς ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και του Τουρκμενιστάν σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, περιλαμβανομένων του οικονομικού και εμπορικού, αλλά και όσον αφορά τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκμενιστάν. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα