Πρόθεση για ανάπτυξη σχέσεων κοινοβουλίων Κύπρου-Τουρκμενιστάν

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 12/03/2024, πραγματοποίησε συνάντηση με την Ομάδα Φιλίας Κύπρου-Τουρκμενιστάν του Κοινοβουλίου του Τουρκμενιστάν και με εκπροσώπους της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων. 

Πρόθεση για ανάπτυξη σχέσεων κοινοβουλίων Κύπρου-Τουρκμενιστάν 

Πρώτη συνάντηση είχαν οι νεοσύστατες κοινοβουλευτικές Ομάδες Φιλίας Κύπρου-Τουρκμενιστάν, κατά την οποία εκφράστηκε η ετοιμότητα συνέχισης του διαλόγου μεταξύ των αντίστοιχων Ομάδων Φιλίας και κατ’ επέκταση των δύο Κοινοβουλίων. 

Κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συνάντησης έγινε αλληλοενημέρωση όσον αφορά τις εξουσίες, τις αρμοδιότητες και τη λειτουργία των δύο Σωμάτων και τονίστηκε η σημασία της ανταλλαγής εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών σε ό,τι αφορά την κοινοβουλευτική πρακτική. 

Ανακοίνωση της Βουλής αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Κύπρου-Τουρκμενιστάν στη Βουλή των Αντιπροσώπων Χάρης Γεωργιάδης και τα μέλη της Επιτροπής, Μάριος Μαυρίδης (Αναπλ. Πρόεδρος), Γιώργος Λουκαΐδης, Μαρίνα Νικολάου και Χρύσης Παντελίδης είχαν σήμερα διαδικτυακή συνάντηση με τον Πρόεδρο Batyr Bayliyev και τα Μέλη της αντίστοιχης Ομάδας Φιλίας στο Κοινοβούλιο του Τουρκμενιστάν  Merdan Tuvakov και Chemen Rejepova. 

Τη διαδικτυακή συνάντηση παρακολούθησε ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Μόσχα, Κύπρος Γιωργαλλής. 

Κατά τη συνάντηση, οι δύο Πρόεδροι χαιρέτισαν την πρώτη αυτή συνάντηση μεταξύ των νεοσυσταθεισών Ομάδων Φιλίας στα δύο Κοινοβούλια, ως πρώτο βήμα για την περαιτέρω ανάπτυξη των φιλικών σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ειδικότερα στην κοινοβουλευτική τους διάσταση, τόσο στο διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο διεθνών κοινοβουλευτικών οργανισμών, στους οποίους συμμετέχουν τα δύο Κοινοβούλια, όπως η Διακοινοβουλευτική Ένωση, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη και η Ασιατική Κοινοβουλευτική Συνέλευση. 

Ο κ. Γεωργιάδης, επισημαίνοντας ότι οι δύο χώρες βρίσκονται σε μεγάλης στρατηγικής σημασίας περιοχές, υπογράμμισε ότι προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι να αποτελεί η Κύπρος παράγοντα ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας σε μια άκρως ασταθή περιοχή. 

Σημείωσε επίσης ότι η Κύπρος, ως το εγγύτερο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου και ως εκ των εξαίρετων σχέσεων που διατηρεί με όλους σχεδόν τους γείτονές της, αποτελεί γέφυρα διαλόγου και συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και των χωρών της περιοχής. 

Εξέφρασε δε την ετοιμότητα για εγκαθίδρυση τακτικού διαλόγου μεταξύ των Ομάδων Φιλίας στα δύο Κοινοβούλια, αλλά και στο πλαίσιο διεθνών κοινοβουλευτικών οργανισμών, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρει η κοινοβουλευτική διπλωματία προς ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και του Τουρκμενιστάν σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, περιλαμβανομένων του οικονομικού και εμπορικού, αλλά και όσον αφορά τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκμενιστάν. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Μεταφορών

Το εργοτάξιο Α φάσης δρόμου Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς, επισκέφθηκε η Επιτροπή Μεταφορών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, στις 12/04/2024, πραγματοποίησε επίσκεψη στην υπέργεια διάβαση επί της Λεωφόρου Τάσσου Παπαδόπουλου παρά τω Γυμνάσιο Αποστόλου Παύλου, στην οδική συμβολή «Βιοφώς» στον Δυτικό παρακαμπτήριο δρόμου Πάφου, στη «Διπλαρκάτζια» στον Δήμο Πάφου, στον δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς παρά την κοινότητα Καλλέπεια και στα γραφεία του Κοινοτικού Συμβουλίου Αργάκας για ενημέρωση σχετικά

Αποφάσεις Ολομέλειας

Παραμένει στα €300 το εξώδικο για στάθμευση σε ΑμεΑ, στην επαρχία που διαπράχθηκε θα εκδικάζεται αδίκημα

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/04/2024, καταψήφισε την αύξηση του εξώδικου προστίμου που προβλέπεται για το αδίκημα της στάθμευσης οχήματος σε χώρους για άτομα με αναπηρίες και υπερψήφισε νόμο σύμφωνα με τον οποίο ποινική υπόθεση θα εκδικάζεται μόνο από το δικαστήριο της επαρχίας στην οποία διαπράχθηκε το αδίκημα. Αναλυτικά τα