Πράσινο φως από Επ. Υγείας για εκποίηση περιουσιακών στοιχείων ΟΚΥπΥ

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας  στις 14/09/2023, εξέτασε το αίτημα για παροχή σύμφωνης γνώμης προς εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥΠΥ) δυνάμει του άρθρου 16(4) του περί Ίδρυσης Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας Νόμου. 

Πράσινο φως από Επ. Υγείας για εκποίηση περιουσιακών στοιχείων ΟΚΥπΥ 

Το πράσινο φως για την εκποίηση των άχρηστων ανεκμετάλλευτων υλικών από νοσηλευτήρια, άναψε στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας. 

 Σε δηλώσεις του μετά από τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, Ευθύμιος Δίπλαρος, είπε ότι σήμερα η Επιτροπή «όλα αυτά τα άχρηστα, ανεκμετάλλευτα υλικά, που δεν μπορούσαν άλλωστε να χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες των νοσοκομείων, έχει δώσει το πράσινο φως στον ΟΚΥπΥ για την εκποίηση τους» μέσα από μια διαδικασία που καθορίζεται και με βάση το νόμο. 

 «Είναι επίσης αλήθεια το γεγονός δυστυχώς μέσα από τις εικόνες που έχουμε δει, πως ακριβώς επειδή όλα αυτά τα υλικά παίρνουν αρκετό χώρο, αίθουσες, χώροι στάθμευσης, γραφεία των νοσοκομείων χρησιμοποιούνταν για να φυλαχθούν όλα αυτά τα άχρηστα υλικά. Έχουμε δώσει λοιπόν το πράσινο φως και εκτιμούμε ότι ο ΟΚΥπΥ τάχιστα θα προχωρήσει στη διαδικασία με στόχο κυρίως να εκμεταλλευτούμε όλους αυτούς τους χώρους που σήμερα χρησιμοποιούνταν ως αποθήκες», πρόσθεσε. 

 Ανέφερε, επίσης, ότι το δεύτερο θέμα που απασχόλησε την Επιτροπή Υγείας ήταν οι εισαγωγές παράλληλων φαρμάκων. 

 «Με αυτό το νομοσχέδιο του οποίου θα ξεκινήσει η κατ΄ άρθρον συζήτηση την ερχόμενη Πέμπτη και εκτιμούμε να ολοκληρωθεί τάχιστα, θα δοθεί η δυνατότητα να έχουμε στην Κύπρο καινοτόμα φάρμακα, ακριβά φάρμακα, φάρμακα τα οποία δεν υπήρχαν μέχρι τώρα και δεν έρχονταν», είπε. 

 Ανέφερε ότι την ίδια ώρα θα καλυφθούν και οι ελλείψεις που παρατηρούνται, προσθέτοντας ότι το πιο σημαντικό όμως και η ουσία του νομοσχεδίου είναι ότι όλα αυτά τα φάρμακα που φάνταζαν αδύνατο να έρθουν στην Κύπρο και να τα χρησιμοποιήσουν οι ασθενείς μας είτε γιατί ήταν ακριβά είτε γιατί οι ποσότητες ήταν μηδαμινές, πλέον θα μπορούν να εισαχθούν και να τα χρησιμοποιήσουν οι ασθενείς. 

 Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας εξέτασα δύο σοβαρά ζητήματα, το αίτημα του ΟΚΥπΥ να προχωρήσει προς εκποίηση περιουσιακών στοιχείων και το άλλο της εισαγωγής παράλληλων φαρμάκων. 

 Ανέφερε, επίσης, ότι τα νοσηλευτήρια πέραν από τα προβλήματα υποστελέχωσης και άλλα προβλήματα, έχουν και ένα άλλο πρωτόγνωρο πρόβλημα. 

 «Έχουν γεμίσει όλοι οι χώροι τους, είτε λέγονται αποθήκες είτε λέγονται διάδρομοι, ακόμη και το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας αναγκάστηκε να κλείσει συγκεκριμένο χώρο στάθμευσης του νοσηλευτηρίου για να αποθηκεύσουν σπασμένες καρέκλες, σπασμένες κλίνες, παλαιούς υπολογιστές και να δημιουργούνται τεράστια προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των νοσηλευτηρίων», είπε. 

 «Προς το σκοπό αυτό μας έχουν παρουσιάσει σήμερα εικόνες από τα νοσηλευτήρια της Λευκωσίας, του Τροόδους, της Λάρνακας που δείχνουν ότι τεράστιοι χώροι, οι οποίοι μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τα νοσηλευτήρια δυστυχώς είναι εγκλωβισμένοι λόγω αυτών των άχρηστων αντικειμένων», πρόσθεσε. 

Αναφορικά με το θέμα των εισαγωγών φαρμάκων, ο κ. Σαββίδης είπε ότι πάρα πολλά φάρμακα δυστυχώς στην Κύπρο δεν φτάνουν, γιατί οι εισαγωγείς δεν τα φέρνουν στην Κύπρο, με αποτέλεσμα καινοτόμα φάρμακα αξίας να μην είναι διαθέσιμα στην αγορά και με το νομοσχέδιο που έχουν μπροστά τους θα μπορέσουν να λύσουν αυτό το πρόβλημα της έλλειψης καινοτόμων και σύγχρονων φαρμάκων.  

«Έχουν μπει κάποιοι προβληματισμοί όσον αφορά αυτές τις παράλληλες εισαγωγές, δηλαδή εάν θα ενταχθούν και αυτοί στο ΓεΣΥ, αν θα έχουν ονοματολογία, αν θα έχουν την ίδια τιμή, θα τα δούμε, και ευελπιστώ να δώσουμε λύσεις σε αυτό το χρόνιο πρόβλημα», κατέληξε. 

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου: 

Ο περί Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (Έλεγχος Ποιότητας, Προμήθειας και Τιμών) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η παροχή δυνατότητας στους κατόχους άδειας παράλληλης εισαγωγής φαρμακευτικών προϊόντων για υποβολή αίτησης για καθορισμό τιμής, και η εισαγωγή πρόνοιας στο βασικό νόμο ώστε σε περίπτωση κένωσης της θέσης μέλους της Επιτροπής Ελέγχου Τιμών Φαρμάκων, η θητεία του νέου μέλους να διαρκεί για το υπόλοιπο της θητείας του μέλους στη θέση του οποίου διορίζεται. 

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση του νομοσχεδίου σε επόμενη συνεδρία. 

Ο περί Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (Έλεγχος Ίδρυσης και Λειτουργίας) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (Έλεγχος Ίδρυσης και Λειτουργίας) Νόμου, ώστε να αρθεί ο υφιστάμενος περιορισμός για ίδρυση ιδιωτικού νοσηλευτηρίου ως μέρος μικτής ανάπτυξης. 

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση της πρότασης νόμου σε επόμενη συνεδρία. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα