Πισωγύρισμα η ψήφιση τροποποίησης του περί Δήμων νόμου, λέει το Κίνημα Οικολόγων

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Ενδεχόμενη ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής νομοσχεδίου της Κυβέρνησης για την τροποποίηση του περί Δήμων νόμου, το οποίο προβλέπει αποκλεισμό μικρών κομμάτων από τη δεύτερη κατανομή εδρών δημοτικών συμβούλων, θα αποτελέσει πισωγύρισμα, ανέφεραν στελέχη του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών, κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης που έλαβε χώρα στα γραφεία του Κινήματος.

Όπως ανέφερε στη αρχική της τοποθέτηση η Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου, ύστερα από την περσινή ψήφιση νόμου για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, η Κυβέρνηση αποφάσισε ότι δημιουργούνται αρκετά προβλήματα με τον νόμο και θα πρέπει να επανέλθει με τροποποιήσεις, με μία εξ αυτών, η οποία βρίσκει το Κίνημα Οικολόγων κάθετα αντίθετο, όπως είπε, να σχετίζεται με την αντιπροσώπευση σχημάτων, κομμάτων και πρωτοβουλιών στη δεύτερη κατανομή.

«Για το Κίνημα Οικολόγων τοπική αυτοδιοίκηση σημαίνει πραγματική δημοκρατία κοντά στον πολίτη», τόνισε η κ. Ατταλίδου, προσθέτοντας ότι με την πρόταση που φέρνει η Κυβέρνηση ενώπιον της Ολομέλειας μένουν έξω από τη δεύτερη κατανομή σχήματα και κόμματα, τα οποία δεν θα έχουν υποψήφιο σε όλα τα διαμερίσματα.

Δεδομένου ότι υπάρχουν πέραν των 90 διαμερισμάτων, μικρά κόμματα, τα οποία μπορεί σε κάποιες περιοχές να μην διαθέτουν υποψηφίους, ένα κόμμα, παρότι μπορεί να έχει συγκεντρώσει αρκετές ψήφους σε όλο τον δήμο ή σε ένα διαμέρισμα, αποκλείεται αυτόματα από τη δεύτερη κατανομή, συμπλήρωσε σχετικά.

«Για εμάς αυτό σημαίνει περιορισμό της δημοκρατικής αντιπροσώπευσης και θεωρούμε ότι δεν μπορεί να γίνει καθώς θα ευνοήσει μόνο τα μεγάλα κόμματα, θα αποθαρρύνει πολίτες, οι οποίοι θέλουν πραγματικά να λάβουν μέρος σε αυτή τη δημοκρατική διαδικασία για να μπορούν να καθορίσουν τι γίνεται στην περιοχή τους και τον δήμο τους», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως το Κίνημα Οικολόγων θα καταθέσει συγκεκριμένη τροπολογία που θα επιτρέπει στα κόμματα και σε σχηματισμούς να συμμετέχουν στη δεύτερη κατανομή και απλώς να εκλέγουν τον εκπρόσωπό τους όπου αυτός υπάρχει.

Από την πλευρά του, ο συνεργάτης του Κινήματος Οικολόγων για θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης, Χάρης Ιωσηφίδης, επανέλαβε τη θέση του κόμματος ότι η ψήφιση συγκεκριμένης πρόνοιας του νομοσχεδίου που οδηγείται προς ψήφιση στη Βουλή θα έχει αρνητικές επιπτώσεις σε σχέση με την αντιπροσώπευση μικρότερων κομμάτων και ανεξάρτητων πρωτοβουλιών πολιτών που σήμερα έχουν μια αξιόλογη παρουσία και προσφέρουν στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Προσέθεσε πως το κόμμα προώθησε προτάσεις νόμου για υιοθέτηση της οριζόντιας ψηφοφορίας, η οποία έφτασε κοντά στο να υπερψηφιστεί, με τον Δημοκρατικό Συναγερμό να υπερψηφίζει την οριζόντια ψηφοφορία στις δημοτικές εκλογές, ωστόσο, όπως είπε, σήμερα παρατηρείται η αντίθετη τάση, καθώς το προς ψήφιση νομοσχέδιο ουσιαστικά αποκλείει μικρά κόμματα και ανεξάρτητες πρωτοβουλίες πολιτών από τη συμμετοχή τους στη δεύτερη κατανομή εδρών δημοτικών συμβούλων, αφού δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν μόνο όσοι συνδυασμοί έχουν υποψηφίους σε όλα ανεξαιρέτως τα δημοτικά διαμερίσματα.

«Σε μια εποχή κατά την οποία η κυβέρνηση, κόμματα αλλά κυρίως η κοινωνία των πολιτών ανησυχούν για τη μη συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές, τέτοια ρύθμιση αποτελεί πισωγύρισμα», τόνισε ο κ. Ιωσηφίδης.

Πρόσθεσε πως πριν ένα μήνα η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή τρία νομοσχέδια, τα οποία τροποποιούν κάποιες διατάξεις των νόμων που έχουν ήδη ψηφιστεί, με την αιτιολογία ότι έρχονται να ρυθμίσουν ζητήματα λειτουργικότητας που εντοπίστηκαν μετά την ψήφιση των νόμων.

«Ωστόσο, το νομοσχέδιο περί Δήμων, το οποίο προωθείται για ψήφιση την Πέμπτη 6 Ιουλίου, εισάγει και αυτή τη δραστική και επικίνδυνη παράμετρο στον τρόπο εκλογής των δημοτικών συμβούλων, η οποία είναι καθαρά προϊόν πολιτικής απόφασης και δεν έρχεται να διορθώσει οποιαδήποτε στρέβλωση», υπογράμμισε σχετικά, προσθέτοντας ότι η ρύθμιση αυτή αντιβαίνει στις σύγχρονες αντιλήψεις περί αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Είπε, επίσης, πως το Κίνημα Οικολόγων είχε εκφράσει τον προβληματισμό του στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών όπου συζητήθηκε το εν λόγω νομοσχέδιο, οι ανησυχίες αυτές, ωστόσο, «είτε απορρίφθηκαν με συνοπτικό τρόπο, είτε αγνοήθηκαν.

«Η ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου αναμένεται να οδηγήσει σε δημοτικά συμβούλια με εντονότερη παρουσία των μεγάλων κομμάτων, αποκλεισμό των ανεξάρτητων ομάδων πρωτοβουλιών από τη συμμετοχή τους σε αυτά και κατ’ επέκταση απομάκρυνση των πολιτών από την ενεργό συμμετοχή στις υποθέσεις του δήμου τους», συμπλήρωσε ο κ. Ιωσηφίδης.

Πρόσθεσε πως για αυτόν τον λόγο το κόμμα έχει προτείνει συγκεκριμένη τροπολογία για αφαίρεση της νέας αυτής προϋπόθεσης που προνοεί την υποχρεωτική παρουσία σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα για να μπορούν να ελπίζουν σε μία έδρα στη δεύτερη κατανομή, ενώ κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις «να στηρίξουν την τροπολογία, η οποία έρχεται να εξισορροπήσει την μείωση της εκπροσώπησης των μικρότερων κομμάτων που αποφασίστηκε με τους νόμους της μεταρρύθμισης που έχουμε ήδη ψηφίσει».

Ερωτηθείσα βάσει ποιων επιχειρημάτων απορρίφθηκαν οι ενστάσεις του Κινήματος Οικολόγων στην κοινοβουλευτική συζήτηση, η κ. Ατταλίδου είπε πως υπάρχει ένα αφήγημα σύμφωνα με το οποίο αν αφεθούν να συμμετέχουν είτε σχηματισμοί, είτε μικρά κόμματα χωρίς υποψήφιο σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα θα δημιουργηθεί εμπλοκή στην κατανομή των εδρών, ενώ ενδέχεται να προκύψουν και ζητήματα συνταγματικότητας.

«Εμείς ξέρουμε ότι δεν υπάρχει βάση σε αυτούς τους ισχυρισμούς, έχουμε λάβει την άποψη και άλλων νομικών. Θεωρούμε ότι αυτή η απόφαση είναι κατ’ εξοχήν πολιτική, ευνοεί τα μεγάλα κόμματα και περιορίζει την αντιπροσωπευτική δύναμη των πολιτών. Αυτό για εμάς δεν είναι τοπική αυτοδιοίκηση και στρέφεται και εναντίον της δημοκρατίας», επεσήμανε.

Σχετικά με επαφές του Κινήματος με Βουλευτές άλλων κομμάτων, η κ. Ατταλίδου ανέφερε πως ορισμένοι ζητούν διαβεβαίωση από το Υπουργείο Εσωτερικών ότι δεν θα υπάρχουν προβλήματα στην κατανομή των εδρών, προσθέτοντας πως εκτίμησή της είναι ότι το Υπουργείο και η Υπηρεσία Εκλογών δεν θα έχουν κώλυμα να πουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα.

«Ο Υπουργός Εσωτερικών θα πρέπει να δει το θέμα και να επιτρέψει στα μικρά κόμματα να μπορούν να συμμετέχουν στη δεύτερη κατανομή, διαφορετικά η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης θα έχει πρόβλημα», συμπλήρωσε σχετικά.

Κλείνοντας, η κ. Ατταλίδου είπε ότι σήμερα ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου θα επικοινωνήσει και με άλλους αρχηγούς κομμάτων, θα τους στείλει την τροπολογία και θα εξηγήσει γιατί επιθυμεί αυτή να περάσει, εκφράζοντας την ελπίδα ότι την Πέμπτη όλα τα κόμματα θα την υπερψηφίσουν.

ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Οικονομικών

Προαγωγές δημοσίου με δύο τρόπους, προβληματισμοί για αποσπάσεις και έγκριση 35 οχημάτων αξιωματούχων

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 22/04/2024, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:  Ο περί Αξιολόγησης Υποψηφίων για Προαγωγή, Διατμηματική Προαγωγή και Πρώτο Διορισμό και Προαγωγή στη Δημόσια Υπηρεσία (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024  Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Αξιολόγησης Υποψηφίων

Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Κακοποίηση μαθητών, αναστολή δικαστικών εξόδων για Astrasol και ψήφισμα για καθαρό περιβάλλον

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 22/04/2024, συζήτησε θέματα που αφορούν το δικαίωμα των παιδιών στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και το ανθρώπινο δικαίωμα διαβίωσης σε υγιές περιβάλλον. Οι μαθητές έσπασαν τη σιωπή τους για κακοποίηση, παρούσα η ίδια σε εξομολόγηση μαθήτριας, είπε η ΥΠΑΝ