Παρουσία στρατιωτικών αγημάτων σε παρελάσεις σε Κύπρο-Ελλάδα

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 28/03/2024, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:

Ο περί Στρατού της Δημοκρατίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Στρατού της Δημοκρατίας Νόμου, ώστε στα πρόσωπα που επιλέγονται για φοίτηση στις στρατιωτικές σχολές στην Ελληνική Δημοκρατία τα οποία στη συνέχεια διορίζονται ως μέλη του Στρατού της Δημοκρατίας στην τάξη των οπλιτών κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους να παρέχεται ο μισθός του οπλίτη αντί μηνιαίου επιδόματος το οποίο τους παρέχεται σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία.

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία.

Οι περί Στρατού της Δημοκρατίας (Απονομή Ηθικών Αμοιβών) και οι περί Εθνικής Φρουράς (Απονομή Ηθικών Αμοιβών) Κανονισμοί του 2024

Η Επιτροπή εξέτασε τους πιο πάνω κανονισμούς σκοπός των οποίων είναι ο καθορισμός ηθικών αμοιβών που απονέμονται στα μέλη του στρατού για την ενίσχυση του ηθικού, την προαγωγή της ευγενούς άμιλλας και την παροχή κινήτρων σε αυτό.

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία. 

Ο περί της Συμμετοχής Εθελοντών σε Επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης Νόμος του 2024

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι ο καθορισμός των διαδικασιών εμπλοκής εθελοντών στο Σύστημα Έρευνας και Διάσωσης της Δημοκρατίας και των προϋποθέσεων απόκτησης της ιδιότητας του εθελοντή έρευνας και διάσωσης.

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή συζήτησε το ακόλουθο θέμα:

Υποστελέχωση Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Άμυνας

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η υποστελέχωση των Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Άμυνας και η ανάγκη επίσπευσης της διαδικασίας πλήρωσης των κενών θέσεων.

Παρουσία στρατιωτικών αγημάτων σε παρελάσεις σε Κύπρο-Ελλάδα

Για την επίσκεψη που πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας στις 24-26 Μαρτίου στην Ελλάδα, ενημέρωσε την Επιτροπή ο Πρόεδρός της, Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ότι η αντιπροσωπεία είχε σειρά επαφών με τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, με την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων της Ελλάδας, με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και με αντιπροσωπεία της αντίστοιχης κοινοβουλευτικής επιτροπής στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Ο κ. Σιζόπουλος πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια των συζητήσεων έγινε ανταλλαγή απόψεων σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, που αφορούν κυρίως τα θέματα της αναβάθμισης των οπλικών συστημάτων Ελλάδας και Κύπρου, της συνεργασίας των δύο χωρών στο στρατιωτικό τομέα.

Από πλευράς της κυπριακής αντιπροσωπείας, όπως είπε ο κ. Σιζόπουλος, τέθηκαν και άλλα θέματα, τα οποία είπε ότι φαίνεται να έχουν τύχει θετικής αποδοχής μέχρι στιγμής και από τις αντίστοιχες αντιπροσωπείες με τις οποίες συναντηθήκαν. «Τα θέματα ουσιαστικά αφορούν τη συμμετοχή στρατιωτικών αγημάτων και της Ελλάδας και της Κύπρου στις αντίστοιχες παρελάσεις που πραγματοποιούνται για τις εθνικές επετείους, δηλαδή της 25ης Μαρτίου και της 28ης Οκτωβρίου στην Ελλάδα και της πρώτης Οκτωβρίου στην Κύπρο» είπε.

Πρόσθεσε ότι με αφορμή τη συμπλήρωση των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή του 1974, έγινε παράκληση να παραδοθεί και ένα αντίγραφο του αρχείου της Ανώτερης Στρατιωτικής Διοίκησης Άμυνας Κύπρου της περιόδου 1964-1968, το οποίο, όπως εξήγησε ο κ. Σιζόπουλος, με την αποχώρηση της ελληνικής μεραρχίας από την Κύπρο μεταφέρθηκε και βρίσκεται στην Ελλάδα, όπου φυλάσσεται στη διεύθυνση ιστορίας στρατού. «Θεωρούμε λοιπόν ότι αυτό πρέπει να αποτελεί και ιδιοκτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας και ως εκ τούτου η έκκλησή μας ήταν ένα αντίγραφο του συγκεκριμένου αρχείου να παραδοθεί και στην Κυπριακή Δημοκρατία» συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση σχετικά με την εισήγηση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου για την αναβίωση του ενιαίου αμυντικού δόγματος, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων σε τέτοια ζητήματα και ότι έγινε από πλευράς της στρατιωτικής ηγεσίας μία ολοκληρωμένη ανάλυση των σχεδιασμών, λέγοντας ότι αυτοί δεν είναι προς δημοσιοποίηση. Σε ερώτηση αν διαπιστώθηκε ότι η προτεραιότητα στην Ελλάδα δεν είναι πλέον το Κυπριακό, αλλά οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι δεν τέθηκαν τέτοια ζητήματα προς συζήτηση.

«Είναι προφανές ότι υπάρχει σημαντική αναβάθμιση των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Ελληνικής Δημοκρατίας», πρόσθεσε, λέγοντας ότι αυτό είναι σημαντικό, επαναλαμβάνοντας όμως ότι αυτά τα θέματα δεν είναι προς δημοσιοποίηση.

Σε ερώτηση αν είναι ικανοποιημένος από την εικόνα που αποκόμισε από τις επαφές στην Ελλάδα, είπε ότι είναι ικανοποιημένος από την ανταπόκριση που είχε η αντιπροσωπεία. «Αντιλαμβάνεστε ότι η ανταπόκριση είναι ένα ζήτημα, η υλοποίηση είναι άλλο ζήτημα», κατέληξε, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή Άμυνας έχει αποφασίσει να ενισχύσει περαιτέρω τις κοινοβουλευτικές δράσεις, παρακολουθώντας την υλοποίηση των θεμάτων αυτών.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα