Παρατυπίες σε προαγωγές στο ΡΙΚ αναφέρει έκθεση Γεν. Ελεγκτή

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 29/02/2024, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση:

Έλεγχος εφαρμογής της συμφωνίας μεταξύ ΡΙΚ και συνδικαλιστικών οργανώσεων για το νέο οργανόγραμμα του ΡΙΚ και άλλα θέματα προσωπικού-Ειδική Έκθεση 22.02.2024 (ΡΙΚ/01/2024)

Παρατυπίες σε προαγωγές στο ΡΙΚ αναφέρει έκθεση Γεν. Ελεγκτή

Παρατυπίες, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις προαγωγές 19 μελών του προσωπικού στο ΡΙΚ, διαπιστώνει η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το ΡΙΚ η οποία συζητήθηκε στο πλαίσιο συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Κουλίας είπε ότι συζητήθηκε η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή σε ό,τι αφορά το ΡΙΚ, λέγοντας ότι όντως στην έκθεση υπάρχουν διαπιστώσεις σε σχέση με αναβαθμίσεις προσωπικού.

«Υπήρξαν διαπιστώσεις ότι σε κάποιο σημεία έγιναν κάποιες παρανομίες ή ενδεχομένως και παρατυπίες» είπε, προσθέτοντας ότι το νέο ΔΣ θα εξετάσει τι θα πρέπει να διορθωθεί και τι όχι, έτσι ώστε να είναι σύννομες οι αποφάσεις που υλοποιούνται στο ΡΙΚ.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε και στο θέμα των κτιριακών εγκαταστάσεων του ΡΙΚ τις οποίες και χαρακτήρισε απαρχαιωμένες, και κάλεσε τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δώσει τις δέουσες οδηγίες προς τον Υπουργό Εσωτερικών έτσι ώστε να τροχιοδρομηθεί η ανέγερση νέου κτιριακού συγκροτήματος.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Σάβια Ορφανίδου δήλωσε ότι έχει γίνει δουλειά για τη διόρθωση των διαχρονικών στρεβλώσεων και των αδικιών μέσω της νομοθεσίας που ψήφισε η Βουλή το 2021 και για την ανάγκη για σταδιακή μείωση του προσωπικού, υποδεικνύοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να γίνουν και πολλά άλλα για τον εξορθολογισμό των δαπανών και τη μείωση του κρατικού μισθολογίου μακροπρόθεσμα.

Είπε ακόμη ότι αυτά που εντοπίζονται από τον Γενικό Ελεγκτή αναφορικά με τυχόν παρατυπίες ή και παρανομίες πέραν από την εφαρμογή του νόμου για το προσωπικό, πρέπει να αντιμετωπιστούν με πολλή σοβαρότητα από τους αρμόδιους θεσμούς του κράτους, εκεί και όπου απαιτείται.

«Δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές οποιεσδήποτε παρατυπίες ή παρανομίες εάν αυτές αποδειχτούν ως τέτοιες» δήλωσε και κάλεσε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΡΙΚ , το οποίο έχει την ευθύνη, να αναλάβει εκείνες τις ενέργειες που θα αντιμετωπίζουν ριζικά αυτό το ζήτημα, ούτως ώστε να μην αφήνονται σκιές και για αυτούς που νόμιμα αναβαθμίστηκαν.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, είπε πως το πρόβλημα, σύμφωνα με τα όσα λέχθηκαν είναι ότι έγιναν σοβαρές παρατυπίες από πλευράς ΡΙΚ και η συμφωνία που αφορά το οργανόγραμμα δεν υλοποιήθηκε όπως έπρεπε, με αποτέλεσμα να αναβαθμιστούν άτομα τα οποία δεν πληρούσαν τα απαραίτητα προσόντα.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ ανέφερε πως κάποιοι επιχείρησαν σήμερα να παραπλανήσουν την Επιτροπή προσπαθώντας να μετατοπίσουν αλλού τις ευθύνες, αλλά όπως τελικά αποδείχτηκε, η τριμελής επιτροπή που είχε συσταθεί για την παροχή της απαραίτητης ενημέρωσης προς το Διοικητικό Συμβούλιο προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις του, είχε έντονες ενστάσεις στην αναβάθμιση 19 ατόμων που δεν πληρούσαν τα προσόντα και επέμενε όπως αξιολογηθούν τα πτυχία τους από το ΚΥΣΑΤΣ.

«Ο τότε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Μιχάλης Μιχαήλ, αυθαίρετα και ετσιθελικά αποφάσισε να μην υιοθετήσει την άποψη της τριμελούς επιτροπής και προχώρησε στην παράτυπη αναβάθμιση αυτών των προσώπων» ανέφερε.

Η κ. Χαραλαμπίδου μίλησε ακόμη και για το θέμα της απαγόρευσης προβολής εκπομπής σε σχέση με τις αποκαλύψεις που περιέχονται στα βιβλία του Μακάριου Δρουσιώτη, με την επίκληση ότι ο συγγραφέας δεν είχε εξασφαλίσει νομότυπα τις πληροφορίες του αλλά και σε ό,τι αφορά την πρόθεση εκ μέρους του ΡΙΚ να εφεσιβάλει την δικαστική απόφαση για το θέμα της Ευδοκίας Λοΐζου, για το οποίο εξέφρασε θλίψη «γιατί ένας άνθρωπος που υπέφερε και υποφέρει όπως η Ευδοκία Λοΐζου θα υποστεί περαιτέρω ταλαιπωρία». Το ΡΙΚ, είπε η κ. Χαραλαμπίδου, θα έπρεπε να δείξει ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο και όχι να συνεχίσει να την ταλαιπωρεί στις δικαστικές αίθουσες.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΡΙΚ Σταύρος Γεωργιάδης δήλωσε ότι το προηγούμενο ΔΣ του ΡΙΚ είχε λάβει επιστολή από την Ελεγκτική Υπηρεσία αναφορικά με τον έλεγχο εφαρμογής της συμφωνίας μεταξύ ΡΙΚ και συνδικαλιστικών οργανώσεων για το νέο οργανόγραμμα του ΡΙΚ και άλλα θέματα του προσωπικού.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι οι θέσεις και τα ευρήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας εξετάστηκαν ενδελεχώς από το προηγούμενο ΔΣ του ΡΙΚ το οποίο και προέβη σε διορθωτικές ενέργειες μετά από σχετικές νομικές γνωματεύσεις.

Σημείωσε επίσης ότι το παρόν ΔΣ προτίθεται να εξετάσει τις νέες αναφορές της Έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ημερομηνίας 22/2/2024 που δεν περιλαμβάνονται στην αρχική επιστολή.

Ερωτηθείς για το πως το νέο ΔΣ κρίνει τις προβληματικές προαγωγές οι οποίες έχουν παραπεμφθεί στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς, ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΡΙΚ είπε ότι το ΔΣ δεν είναι δικαστήριο για να κρίνει αν έγινε κάτι παράνομο. Πρόσθεσε πως το ΔΣ έχει πάρει την έκθεση της Γενικού Ελεγκτή και θα εξετάσει δύο σημεία τα οποία αφορούν το ΔΣ. Απ’ εκεί και πέρα η Ανεξάρτητη Αρχής κατά της Διαφθοράς, συμπλήρωσε, θα κρίνει για το πως θα χειριστεί το θέμα του προηγούμενου ΔΣ.

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ:

Stockwatch: Στην αρχή κατά διαφθοράς οι αναβαθμίσεις εργαζομένων ΡΙΚ

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα