ΥΠΑΜ: Με πλήρη διαφάνεια οι διαδικασίες για εκποίηση πυρομαχικών

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 29/02/2024, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας, στην οποία συζητήθηκε το πρόσφατο ατύχημα στρατιώτη της ΕΛΔΥΚ με χειροβομβίδα.

ΥΠΑΜ: Με πλήρη διαφάνεια οι διαδικασίες για εκποίηση πυρομαχικών

Ενοχλημένος από το γεγονός ότι αφήνονται υπονοούμενα και αιχμές για διαφθορά δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας, Βασίλης Πάλμας, μιλώντας μετά την ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας, στην οποία, σε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών, συζητήθηκε το ατύχημα με τη χειροβομβίδα.

Κληθείς να σχολιάσει αποκαλύψεις του Sigma σχετικά με καθυστερήσεις στην εξόφληση πυρομαχικών που εκποίησε το Υπουργείο Άμυνας, τα οποία θεωρήθηκαν επιχειρησιακά μη αναγκαία, ο Υπουργός είπε ότι υπήρξε δημόσια συζήτηση γύρω από το θέμα, και διαβεβαίωσε ότι «όλα όσα έχουν γίνει γύρω από αυτό το θέμα έχουν γίνει με βάση τις νενομισμένες διαδικασίες και με πλήρη διαφάνεια σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις που προέκυψαν γύρω από το θέμα των πυρομαχικών».

Όπως είπε, σε αυτή τη διαδικασία εμπλέκονται ανεξάρτητοι τεχνοκράτες του Υπουργείου που αξιολογούν τα ζητήματα που προκύπτουν, με συμμετοχή και του Ελεγκτή της Δημοκρατίας, με συμμετοχή και συνεργασία του Γενικού Λογιστή της Δημοκρατίας και την ίδια ώρα, με εμπλοκή και του ίδιου του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο παίρνει τις αποφάσεις γύρω από τα ζητήματα των πυρομαχικών και των εκποιήσεων των πυρομαχικών.

«Πάντα είμαστε στη διάθεση του οποιουδήποτε θεωρεί ότι υπάρχει οτιδήποτε το επιλήψιμο σε αυτές τις διαδικασίες, να δώσουμε τις απαντήσεις για αυτά τα θέματα. Με ενοχλεί το γεγονός ότι αφήνονται υπονοούμενα και αιχμές και για τους τεχνοκράτες και για κάποιους άλλους, οι οποίοι έχουν κάνει τόσο αξιόπιστα τη δουλειά τους», είπε.

Ερωτηθείς αν ζήτησε έρευνα και έκθεση γεγονότων για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν μετά τις αποκαλύψεις, είπε ότι οι διαδικασίες που έχουν γίνει γύρω από την απόφαση για εκποίηση πυρομαχικών έγιναν σε πλήρη διαφάνεια. «Κάποιοι, οι οποίοι διαμαρτύρονται και αφήνουν υπονοούμενα για ζητήματα που έχουν να κάνουν με διαφθορά, οι ίδιοι έχουν προσφύγει και στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών», είπε, σημειώνοντας ότι η Αρχή απέρριψε το αίτημα τους.

«Παρόλο που μας ενοχλεί να αφήνονται τα υπονοούμενα, είναι ευπρόσδεκτοι οποιοιδήποτε κρίνουν ότι υπάρχει θέμα να διερευνηθεί και είμαστε στη διάθεσή τους, δεν έχουμε τίποτα να αποκρύψουμε ή να φοβηθούμε», είπε.

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο έμειναν εκτεθειμένα τα πυρομαχικά σε μη προβλεπόμενες συνθήκες σε μονάδα στη Λεμεσό, λόγω ασυνέπειας της εταιρείας που θα τα αγόραζε, απάντησε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, καθώς «όσα πυρομαχικά φυλάγονται, φυλάγονται με τέτοιο τρόπο που δεν πρόκειται να ζήσουμε άσχημες τραγωδίες του παρελθόντος».

Αναφορικά με την εκπυρσοκρότηση χειροβομβίδας που τραυμάτισε δύο πρόσωπα, και που οδήγησε στον ακρωτηριασμό του χεριού ενός εξ αυτών, είπε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει σε εξέλιξη έρευνα, η οποία διενεργείται για τη διακρίβωση των συνθηκών και των αιτιών που οδήγησαν σε αυτό. «Θεωρώ ορθό να μην υπεισέλθω σε λεπτομέρειες, αλλά να υπεισέλθω σε μια γενική αναφορά για το συμβάν», είπε.

Σημείωσε ότι η υγεία όσων έχουν τραυματιστεί έχει σταθεροποιηθεί και εισέρχεται στο στάδιο της αποθεραπείας. Όσον αφορά τον οπλίτη καταδρομέα, είπε ότι θα υπάρχει και το χρονικό διάστημα που αφορά το θέμα αποκατάστασης του προβλήματος που προέκυψε με τον ακρωτηριασμό του χεριού του. Σε ό,τι αφορά τον Υπολοχαγό, είπε ότι όλα βαίνουν ομαλώς σήμερα θα έπαιρνε εξιτήριο.

«Ως Υπουργείο Άμυνας δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι θα είμαστε στο πλευρό των ιδίων και των οικογενειών τους, όπως πράξαμε από την πρώτη στιγμή», είπε.

Πρόσθεσε ότι με διαταγή του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, «έχουμε δεσμεύσει προληπτικά όλες τις μερίδες του συγκεκριμένου πυρομαχικού, γιατί αυτή τη στιγμή διεξαγάγεται έρευνα, μετά από εντολές του Αρχηγού, και ως εκ τούτου δεν θέλουμε να πούμε περισσότερα, να διαιωνίσουμε άλλο τη συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα. Να περιμένουμε να ολοκληρωθεί η έρευνα γύρω από το περιστατικό και εδώ θα είμαστε και όσα κρίνουμε ότι πρέπει να λεχθούν και δημοσίως, θα έχετε την ενημέρωση που αρμόζει», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν μετά το περιστατικά αναθεωρείται το πρωτόκολλο διαχείρισης στρατιωτικού υλικού, είπε ότι γι’ αυτά τα ζητήματα, ειδικοί εμπειρογνώμονες και άνθρωποι που κατέχουν το αντικείμενο, κατά διαστήματα αξιολογούν όλα τα ζητήματα και αναλόγως των συνθηκών παίρνονται οι κατάλληλες αποφάσεις.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας, Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, είπε ότι η Επιτροπή θα αναμένει να ολοκληρωθεί το πόρισμα και σε μια νέα συνεδρία θα ενημερωθεί λεπτομερειακά για το θέμα.

Είπε ότι το θέμα είναι «ιδιαίτερα σοβαρό» και έκανε έκκληση «να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις δημόσιες δηλώσεις, ώστε να μην υπονομεύουμε το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνά η πατρίδα μας».

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:

Οι περί Στρατού της Δημοκρατίας (Απονομή Ηθικών Αμοιβών) και οι περί Εθνικής Φρουράς (Απονομή Ηθικών Αμοιβών) Κανονισμοί του 2024

Η Επιτροπή εξέτασε τους πιο πάνω κανονισμούς σκοπός των οποίων είναι ο καθορισμός ηθικών αμοιβών που απονέμονται στα μέλη του στρατού για την ενίσχυση του ηθικού, την προαγωγή της ευγενούς άμιλλας και την παροχή κινήτρων σε αυτό. 

Ο περί της Συμμετοχής Εθελοντών σε Επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης Νόμος του 2024

Η Εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι ο καθορισμός των διαδικασιών εμπλοκής εθελοντών στο Σύστημα Έρευνας και Διάσωσης της Δημοκρατίας και των προϋποθέσεων απόκτησης της ιδιότητας του εθελοντή έρευνας και διάσωσης.

Τέλος, η Επιτροπή συζήτησε θέματα που αφορούν την υποστελέχωση των Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Άμυνας και τα επιδόματα που λαμβάνουν οι οπλίτες των Στρατιωτικών Σχολών της Ελλάδας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας, Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, είπε πως «ελπίζουμε ότι σύντομα θα υπάρχει λύση γι’ αυτά τα ζητήματα για να συμβάλουμε αποτελεσματικά στη σωστή επίλυση των ζητημάτων της Εθνικής Φρουράς και στο αξιόμαχο του προσωπικού της».

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Πρόγραμμα

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα Επιτροπών/Ολομέλειας ημερομηνίας 15/04/2024 – 19/04/2024

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και της Ολομέλειας έχει ως εξής:             Δευτέρα 15/04/2024                  Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, 9:00 π.μ..  Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, 10:00 π.μ..   Τρίτη 16/04/2024                    Επιτροπή Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων και Παθόντων, 9:00 π.μ..                Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, 9:00 π.μ..                            Επιτροπή για

Μεταφορών

Το εργοτάξιο Α φάσης δρόμου Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς, επισκέφθηκε η Επιτροπή Μεταφορών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, στις 12/04/2024, πραγματοποίησε επίσκεψη στην υπέργεια διάβαση επί της Λεωφόρου Τάσσου Παπαδόπουλου παρά τω Γυμνάσιο Αποστόλου Παύλου, στην οδική συμβολή «Βιοφώς» στον Δυτικό παρακαμπτήριο δρόμου Πάφου, στη «Διπλαρκάτζια» στον Δήμο Πάφου, στον δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς παρά την κοινότητα Καλλέπεια και στα γραφεία του Κοινοτικού Συμβουλίου Αργάκας για ενημέρωση σχετικά