Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για την αύξηση 6% που ζητά η ΑΗΚ, με ταχείες διαδικασίες νόμος για συγχωνεύσεις

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 13/02/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: 

Αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος 

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου έλαβε ενημέρωση για την πρόθεση της ΑΗΚ να αυξήσει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και για την ενδεχόμενη πρόθεση της εκτελεστικής εξουσίας να παρατείνει τα μέτρα στήριξης των καταναλωτών όσον αφορά στην τιμή των καυσίμων και του ηλεκτρικού ρεύματος.  

Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για την αύξηση 6% που ζητά η ΑΗΚ 

Επανεξετάζει σε βάθος η ΑΗΚ το θέμα της αύξησης 6% του κόστους του ηλεκτρισμού που υπέβαλε στη ΡΑΕΚ αρχής γενομένης από την ερχόμενη Πέμπτη, με όλα τα ενδεχόμενα να παραμένουν ανοιχτά. 

Όπως ανέφερε μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Ενέργειας της Βουλής ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ Γιώργος Πέτρου, την ερχόμενη Πέμπτη θα συνέλθει η αρμόδια επιτροπή οικονομικών της ΑΗΚ για να εμβαθύνει στα κόστη που έδωσε η ΑΗΚ στη ΡΑΕΚ. 

Η επιτροπή θα κληθεί, όπως είπε, να επιβεβαιώσει, να αλλάξει ή να ακυρώσει αυτό το αίτημα και η απόφασή της θα μπορεί να δοθεί στην ΡΑΕΚ μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα. Ανέφερε ότι θα επανεξεταστούν τα δεδομένα αφού το αίτημα είχε κατατεθεί τον Ιούλιο του 2023. Πρόσθεσε ότι το κόστος της αγοράς δύο νέων μηχανών για τον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό της Δεκέλειας ανέρχεται γύρω στα 50-60 εκ. ευρώ και υπάρχει πιθανότητα να ανακτήσουν μεγάλο μέρος της επένδυσης από την ΕΤΥΦΑ. 

Όσον αφορά την αύξηση 13% που είχε ζητήσει πέρυσι από την ΡΑΕΚ η ΑΗΚ και την διεκδικεί πλέον δικαστικώς, ο κ. Πέτρου σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται στο τραπέζι. Ωστόσο όπως είπε, η διεκδίκηση δεν έχει αποσυρθεί από το δικαστήριο. Πρόσθεσε ότι η διεκδίκηση είναι «ζωντανή» και η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται σε δύο χρόνια. Ο λόγος που δεν αποσύρθηκε, είπε, είναι γιατί αναμένουν γνωμάτευση από τους νομικούς τους συμβούλους. Οι δικηγόροι, πρόσθεσε, θεωρούν ότι αν παραμείνει το αίτημα, αυτό θα πρέπει να εστιάζεται στο γεγονός ότι η ΡΑΕΚ δεν ακολούθησε τις σωστά τις μεθοδολογίες που η ίδια έθεσε. 

Η Επιτροπή Ενέργειας ζήτησε από το ΔΣ της ΑΗΚ τους λογαριασμούς της μέχρι το 2023 για να διαπιστωθεί αν δικαιολογείται το αίτημα, και ο κ. Πέτρου ανέφερε ότι θα τους αποστείλουν ελεγμένους μέχρι το 2022 και τους διαχειριστικούς λογαριασμούς μέχρι το 2023 πριν από το τέλος της εβδομάδας. Από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κυριάκο Χατζηγιάννη, τέθηκε το γεγονός ότι ο κανονισμός της ΑΗΚ δεν δικαιολογεί την διεκδίκηση αύξησης αν έχει πλεόνασμα άνω του 4,6%. 

Παράλληλα ο κ. Πέτρου ανέφερε ότι αν είχε επιβληθεί η αύξηση 13% πέρυσι, φέτος θα υπήρχε μείωση στους λογαριασμούς της ΑΗΚ 7% για να φτάσει το ποσοστό στην αύξηση 6%. 

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής Οικονομικών της ΑΗΚ Κώστας Κολακίδης διευκρίνισε ότι οι μειώσεις που δόθηκαν από την Κυβέρνηση στα τιμολόγια της ΑΗΚ τα έτη 2020-22 δεν υπολογίστηκαν στο 4,6% ώστε να ανακτηθούν. 

Ο Διευθυντής της ΑΗΚ Άδωνης Γιασεμίδης σημείωσε ότι η ΑΗΚ είναι βραχίονας του κράτους και προσπαθεί να βοηθήσει τον καταναλωτή, προσπαθώντας την ίδια ώρα να διατηρήσει τη βιωσιμότητα του οργανισμού για το καλό του τόπου και της κοινωνίας. 

Εκπρόσωπος της ΡΑΕΚ ανέφερε ότι η αρχή εξετάζει το αίτημα για αύξηση 6% αναμένοντας και την απόφαση του του ΔΣ της ΑΗΚ. Σημείωσε ότι η ΡΑΕΚ εγκρίνει τις διατιμήσεις της ΑΗΚ που υπολογίζονται με την προκαταρκτική έγκριση των επιτρεπόμενων εσόδων της. 

Παράλληλα η Επιτροπή Ενέργειας ζήτησε ενημέρωση για την πρόθεση του κράτους να συνεχίσει τα μέτρα στήριξης για τα καύσιμα και τον ηλεκτρισμό και μετά τον Φεβρουάριο, με εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομικών να αναφέρει ότι το θέμα αυτό εξετάζεται. 

Μιλώντας μετά τη συνεδρία της Επιτροπής ο Πρόεδρός της, Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννη είπε ότι ζήτησαν τους λογαριασμούς της ΑΗΚ που θα διασφαλίσουν τη νομιμότητα του αιτήματος για αύξηση και σημείωσε ότι δεν μπορεί να υπάρχει πρόσθετη αύξηση αν υπάρχει κερδοφορία 4,6%. Παράλληλα εξέφρασε απογοήτευση αφού συνεχίζει να υπάρχει διεκδίκηση για αύξηση 13% από την ΑΗΚ και δεν ξεκαθαρίστηκε αν θα αποσυρθεί το αίτημα. Είπε ότι αν δικαιωθούν στο δικαστήριο η διεκδίκηση του εκ των υστέρων θα είναι προβληματική. Σημείωσε ότι η ΑΗΚ θα πρέπει να είναι κρυστάλλινη απέναντι στους καταναλωτές. 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα σημείωσε τις μεγάλες αυξήσεις σε καύσιμα, ηλεκτρισμό και επιτόκια που επωμίζεται ο καταναλωτής και τις επερχόμενες πράσινες φορολογίες και είπε ότι δεν είναι ώρα για αυξήσεις. Πρόσθεσε ότι ο καταναλωτής καλείται να πληρώσει κόστος για όλα αυτά που δεν έγιναν και αυτό που τον ενδιαφέρει είναι πώς η πολιτεία θα βοηθήσει ώστε να μειωθεί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Παράλληλα ανέφερε ότι η ΑΗΚ πρέπει να μείνει ως δημόσιος δυνατός οργανισμός, είναι περιουσία του κράτους, και σημείωσε ότι το ΑΚΕΛ θα σταθεί απέναντι στις μεθοδεύσεις για στρατηγικό επενδυτή στη Δεκέλεια. 

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίας ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους εξέφρασε την ελπίδα ότι όταν ανοίξει η ανταγωνιστική αγορά δεν θα γίνει αυτό που έγινε με το Λιμάνι Λεμεσού που προχώρησε από το κρατικό στο ιδιωτικό μονοπώλιο. Πρόσθεσε ότι πρέπει να έρθει το κράτος και η ΑΗΚ να δώσουν λύσεις στα προβλήματα αύξησης του κόστους παραγωγής και αύξησης των λειτουργικών εξόδων της ΑΗΚ χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να επηρεαστεί το αναπτυξιακό σχέδιο του Οργανισμού και να υπάρξει συγκράτηση τιμών. 

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία Μιχάλης Γιακουμή είπε ότι το κόμμα έθεσε τις ανησυχίες του για νέες αυξήσεις στους καταναλωτές. Συμπλήρωσε ότι επιθυμούν να συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης των καταναλωτών όπως η διατίμηση για τους ευάλωτους πολίτες αλλά και να επεκταθούν. Πρόσθεσε ότι η ΑΗΚ είναι βραχίονας του κράτους και το νέο ΔΣ πρέπει να συμβαδίζει και με τα λεγόμενα του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργού Ενέργειας. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Αναπτυξιακά έργα €1,7 δισ. θα κρίνουν αυξήσεις στο ρεύμα 

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου: 

Ο περί Εταιρειών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός τους οποίου είναι η τροποποίηση του περί Εταιρειών Νόμου, ώστε να επιτευχθεί εναρμόνιση με τις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/2121 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Νοεμβρίου 2019 για την τροποποίηση της Οδηγίας (ΕΕ) 2017/1132 όσον αφορά τις διασυνοριακές μετατροπές, συγχωνεύσεις και διασπάσεις. 

Με ταχείες διαδικασίες νόμος για συγχωνεύσεις, υπό την απειλή προστίμου 

Υπό το φόβο παραπομπής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν δεν ανταποκριθεί στα χρονοδιαγράμματα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας ξεκίνησε τη συζήτηση εναρμονιστικού νομοσχεδίου για της διασυνοριακές μετατροπές και διασπάσεις εταιρειών. 

Η νομοθεσία έχει ως στόχο την θέσπιση κανόνων για τις διασυνοριακές μετατροπές και διασπάσεις εταιρειών και την ενίσχυση των υφιστάμενων κανόνων ως προς τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις. 

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, οι κανόνες αυτοί αναμένεται να συμβάλουν στον έλεγχο της νομιμότητας των διασυνοριακών πράξεων πριν από την έναρξη ισχύος τους, ούτως ώστε να συμβάλουν στην ενίσχυση της ασφάλειας δικαίου. 

Παράλληλα, στόχος είναι η άρση των περιορισμών στην ελευθερία εγκατάστασης, η προστασία των ενδιαφερόμενων μερών και η αξιοποίηση νέων ευκαιριών για ώθηση της οικονομικής ανάπτυξης. Επίσης η προώθηση της ψηφιοποίησης και η σημαντική μείωση των νομικών και λειτουργικών εξόδων των εταιρειών. 

Έντονες αντιδράσεις υπήρξαν κατά την έναρξη της συνεδρίας από βουλευτές, αφού η προθεσμία νομοθετικής εναρμόνισης με την υπό αναφορά Οδηγία παρήλθε την 31η Ιανουαρίου 2023 και είχε σταλεί στην Κυπριακή Δημοκρατία Προειδοποιητική Επιστολή ημερομηνίας 22 Μαρτίου 2023, αλλά στη συνέχεια και Αιτιολογημένη Γνώμη ημερομηνίας 16 Νοεμβρίου 2023, που αποτελεί το δεύτερο και τελικό στάδιο της διαδικασίας παράβασης πριν την παραπομπή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις 18 Ιανουαρίου 2024. 

Εκ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας η Φρόσω Σωτηρίου παραδέχθηκε ότι υπήρξε καθυστέρηση αλλά σημείωσε ότι εξασφαλίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή παράταση μέχρι 15 Μαρτίου. Είπε ότι πρόκειται για πολύ σημαντικό νομοσχέδιο με πολλές υποχρεωτικές διατάξεις, ενώ σημείωσε ότι η Νομική Υπηρεσία ολοκλήρωσε την εξέτασή του σε έναν μήνα. Σημείωσε επίσης ότι έχει γίνει πολύ καλή δουλειά και θεωρεί ότι η Βουλή δεν θα αντιμετωπίσει σημαντικά εμπόδια. 

Η Έφορος Εταιρειών Ειρήνη Μυλωνά-Χρυσοστόμου ανέφερε ότι πρόκειται για σημαντικό νομοσχέδιο και παραδέχτηκε ότι δίνεται λίγος χρόνος στη Βουλή για να το μελετήσει. Σημείωσε ότι η διαδικασία σύνταξής τους άρχισε το 2020 και έχει περάσει μέσα από τις δυσκολίες και δυσλειτουργίες του κορωνοϊού. Η σύνταξη του νομοσχεδίου, είπε ανατέθηκε σε ιδιώτη δικηγόρο λόγω της υποστελέχωσης του Τμήματος. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα ορόσημα από τα οποία πέρασε το νομοσχέδιο. 

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης έκανε λόγο για επικίνδυνη καθυστέρηση στη διαδικασία, ενώ ανέφερε ότι δεν παρέστη στην Επιτροπή για το θέμα ο Υπουργός Ενέργειας παρόλο που προσκλήθηκε. Έκανε λόγο για μη ανταπόκριση, την ώρα που υπάρχει η απαίτηση να περάσει ο νόμος με συνοπτικές διαδικασίες. Καταδίκασε την κουλτούρα και νοοτροπία να μην παίρνει κανένας ευθύνη και να αφήνουν τα πράγματα να κυλούν με τους δικούς τους ρυθμούς, ενώ η Κύπρος βρίσκεται σε προχωρημένη διαδικασία επιβολής προστίμου. 

Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή θα κινηθεί με τον πλέον σύντομο τρόπο ώστε να μην επιβληθεί πρόστιμο που θα επιβαρύνει τους φορολογούμενους, ωστόσο από την άλλη, πρόσθεσε θα πρέπει να διασφαλιστεί η ποιότητα του προβληματισμού και μελέτης του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Τρία χρόνια έγραφαν εναρμονιστικό ν/σ για εταιρείες 

Stockwatch: Υπό την απειλή κυρώσεων βλέπουν νόμο για εταιρείες 

Ο περί της Ρύθμισης της Ίδρυσης και Λειτουργίας Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός τους οποίου είναι η τροποποίηση του περί της Ρύθμισης της Ίδρυσης και Λειτουργίας Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων Νόμου, ώστε να παραταθεί η μεταβατική περίοδος για εξασφάλιση άδειας λειτουργίας για τα μη αδειούχα ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα από το Υφυπουργείο Τουρισμού. 

Η Επιτροπή προχώρησε στο στάδιο της κατ’ άρθρον συζήτησης και αποφάσισε όπως επανεξετάσει το νομοσχέδιο σε επόμενη συνεδρία.  

Ο περί Κυπριακού Οργανισμού Σήμανσης Αντικειμένων από Πολύτιμα Μέταλλα (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός τους οποίου είναι η τροποποίηση του περί Κυπριακού Οργανισμού Σήμανσης Αντικειμένων από Πολύτιμα Μέταλλα Νόμου, ώστε να περιληφθούν πρόνοιες αναφορικά με τον τρόπο επίδοσης της εξώδικης ειδοποίησης που εκδίδεται από εξουσιοδοτημένο λειτουργό αναφορικά με τη διάπραξη αδικημάτων για την πώληση αντικειμένων από πολύτιμα μέταλλα. 

Χρυσά αντικείμενα 10 καρατίων σύντομα στην κυπριακή αγορά 

Χρυσά αντικείμενα 10 καρατίων θα διατίθενται στην κυπριακή αγορά με βάση νομοσχέδιο που συζητήθηκε στην Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και προωθείται στην Ολομέλεια. 

Όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή από τον Οργανισμό Σήμανσης Αντικειμένων και Πολύτιμων Μετάλλων, με το νόμο προστίθεται η κατηγοριοποίηση του χρυσού 10 καρατιών, που χρησιμοποιείται και σε άλλες χώρες της ΕΕ ώστε να δίνει τη δυνατότητα στον κλάδο της χρυσοχοΐας να φέρει νέα προϊόντα στην αγορά και να δώσει περισσότερες επιλογές στους καταναλωτές. 

Παράλληλα με τροποποίηση του νόμου δίνεται η δυνατότητα σε εξουσιοδοτημένο λειτουργό του Οργανισμού να επιδίδει το εξώδικο πρόστιμο που αφορά διάπραξη αδικημάτων που αφορούν την πώληση αντικειμένων από πολύτιμα μέταλλα, ενώ προηγουμένως έπρεπε να επιδοθεί μέσω αστυνομικού ή δικαστικού επιδότη. 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης, σε δηλώσεις του επικρότησε την προσθήκη μιας επιπρόσθετης κατηγορίας χρυσού που θα μπορεί να διατίθεται στους καταναλωτές σε χαμηλότερες τιμές. Είπε επίσης ότι η πρόνοια για εξώδικη ρύθμιση αδικημάτων πατάσσει τη γραφειοκρατία. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Κοσμήματα χρυσού 10 καρατιών στην αγορά 

Ο περί της Λειτουργίας Ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί της Λειτουργίας Ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας Νόμου, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα στο Ταμείο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας να εφαρμόζει σχέδια χορηγιών τα οποία προβλέπουν τη δυνατότητα επιχορήγησης από το εν λόγω ταμείο μέρους ή όλου του ποσού της επένδυσης στην οποία αφορούν και την υποχρέωση επιστροφής μέρους ή όλου του ποσού αυτού από τον λήπτη της χορηγίας προς το εν λόγω ταμείο. 

Η Επιτροπή προχώρησε στο στάδιο της τοποθέτησης και λήψης τελικής απόφασης και αποφάσισε όπως επανεξετάσει την πρόταση νόμου σε επόμενη συνεδρία.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Θεσμών

Λύσεις πρόσβασης στο ψηφιακό κράτος για όσους δυσκολεύονται

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 17/04/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Μη υλοποίηση εισηγήσεων Επιτρόπου Διοικήσεως από τις κρατικές υπηρεσίες Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η μη υλοποίηση των εισηγήσεων της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τις κρατικές υπηρεσίες,

Παιδείας

420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα για ναρκωτικά, πιεστικά χρονοδιαγράμματα για προϋπολογισμό ΤΕΠΑΚ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 17/04/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Παραβατικότητα και εγκληματικές ενέργειες στα σχολεία Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η παραβατικότητα και οι εγκληματικές ενέργειες στα σχολεία, καθώς και η απουσία στήριξης θυτών και θυμάτων. 420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα