Ο ρόλος της Κύπρου ως νήσου σταθερότητας στην περιοχή

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 14/02/2024, πραγματοποίησε συνάντηση με αντιπροσωπία της Διακομματικής Ομάδας για την Κύπρο στο Βρετανικό Κοινοβούλιο. 

Ο ρόλος της Κύπρου ως νήσου σταθερότητας στην περιοχή 

Τον ρόλο της Κύπρου ως νήσου σταθερότητας στην περιοχή ανέδειξαν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κατά τη συνάντησή τους με αντιπροσωπεία της Διακομματικής Ομάδας για την Κύπρο στο Βρετανικό Κοινοβούλιο (APPG). Τόνισαν επίσης την ανάγκη παροχής κινήτρων για εποικοδομητική συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, χωρίς, ωστόσο, να επιβραβεύεται η αδιαλλαξία. 

Απευθυνόμενος προς τα μέλη της ομάδας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Χάρης Γεωργιάδης είπε ότι η Κύπρος προσπάθησε να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στην πρόσφατη κρίση στη Μέση Ανατολή και υπήρξε νήσος ασφάλειας και σταθερότητας σε μια ταραγμένη περιοχή, συνεργαζόμενη στενά με τους εταίρους της ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα για τη διευκόλυνση των σχεδίων εκκένωσης. 

Πρόσθεσε ότι το στοιχείο που λείπει από το περιφερειακό δίκτυο συνεργασίας είναι η Τουρκία και ότι η Κύπρος είναι η χώρα που θα επωφελείτο περισσότερο από ένα τέτοιο ενδεχόμενο από οικονομική και ενεργειακή άποψη. 

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα για όλες τις πλευρές, αλλά να μην επιβραβεύεται η αδιαλλαξία, προσθέτοντας ότι η συζήτηση των όποιων αμοιβαίων βημάτων θα πρέπει να μη θίγει τα βασικά ζητήματα που αφορούν τη βάση της λύσης. 

Στις δηλώσεις της, η βουλευτής και πρόεδρος της APPG Carol Nokes επανέλαβε τη δέσμευση της ομάδας στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, προσθέτοντας ότι τα μέλη της θεωρούν ότι ο διορισμός της Προσωπικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο αποτελεί μια πρώτη ευκαιρία σε ένα επταετές αδιέξοδο για να υπάρξει ενδεχομένως κάποια πρόοδος, θα πρέπει ωστόσο να επιδειχθεί καλή θέληση και από τις δύο πλευρές. 

Ο βουλευτής Sir Roger Gale είπε ότι τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια πολύ χρήσιμη προϋπόθεση για μια πιθανή επίλυση του Κυπριακού και καταδίκασε τις παραβιάσεις στην περιοχή των Βαρωσίων, προσθέτοντας ότι η διασφάλιση του μέλλοντος της Αμμοχώστου είναι ένα σημείο εκκίνησης με αντάλλαγμα κάποια λογικά και διασφαλιστικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. 

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης ανέφερε από την πλευρά του ότι θα πρέπει να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία να μην προχωρήσει στα σχέδιά της σε σχέση με την Αμμόχωστο, αφού κάτι τέτοιο θα κατέστρεφε κάθε προοπτική των προσπαθειών της Απεσταλμένης του ΟΗΕ. 

Πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ τάσσεται υπέρ μιας θετικής ατζέντας σε ό,τι αφορά τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, τα ενεργειακά θέματα και τα μέτρα της ΚΔ για τους Τουρκοκύπριους ως κίνητρα για συνεργασία για την επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης, αλλά και αντικίνητρα σε περίπτωση μη συνεργασίας της Τουρκίας. 

Η ανεξάρτητη βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου δήλωσε ότι στηρίζει την προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και θα σταθεί δίπλα στη διαδικασία για λύση αφού δεν πιστεύει ότι η παρούσα κατάσταση είναι προς όφελος ούτε των Ελληνοκυπρίων ούτε των Τουρκοκυπρίων, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα σταθεί δίπλα στην προσπάθεια για εξεύρεση λύσης. 

Ο βουλευτής Fabian Hamilton δήλωσε από την πλευρά του ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του πιστεύουν ακράδαντα ότι πρέπει να υπάρξει διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και καταδίκασε τις τουρκικές προσπάθειες για διασπορά παραπληροφόρησης όσον αφορά τη σύγκριση της κατάστασης στη Γάζα με ό,τι συμβαίνει στην Κύπρο, ενώ τόνισε την ανάγκη ενημέρωσης κατά της λύσης των δύο κρατών και υπέρ της επανένωσης της Κύπρου. 

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωστής Ευσταθίου ανέφερε ότι ο πραγματικός παράγοντας του Κυπριακού είναι η τουρκική κατοχή, προσθέτοντας ότι δεν είναι αισιόδοξος για την πιθανότητα λύσης, αφού θεωρεί ότι η γεωστρατηγική σημασία της Τουρκίας είναι ανώτερη από αυτή της Κύπρου. 

Ολοκληρώνοντας τη συζήτηση, όλα τα μέρη συμφώνησαν στην ανάγκη άμεσης κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα που θα ισχύει για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. 

Ο Πρέσβης Πολωνίας επαναβεβαιώνει θέση αρχών της χώρας στο Κυπριακό 

Ο νέος πρέσβης της Πολωνίας στην Κύπρο, Marek Szczepanowski επαναβεβαίωσε τη σταθερή θέση αρχών της Πολωνίας σε ό,τι αφορά το κυπριακό πρόβλημα και εξέφρασε την ελπίδα ο διορισμός Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ να ενισχύσει τις προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων και εξεύρεσης λύσης. 

Ανακοίνωση της Βουλής αναφέρει ότι ο κ. Szczepanowski προέβη στη δήλωση κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, Χάρη Γεωργιάδη. 

Κατά τη συνάντηση, υπογραμμίστηκαν οι ιστορικοί δεσμοί φιλίας και συνεργασίας που συνδέουν τις δύο χώρες και η κοινή βούληση για περαιτέρω εμβάθυνσή τους, τόσο στο κοινοβουλευτικό όσο και στο επιχειρηματικό και πολιτιστικό επίπεδο. 

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Κύπρου για ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας, τονίζοντας τις σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με τις χώρες της περιοχής. Σημαντική εξαίρεση, όπως ανέφερε, αποτελεί η Τουρκία, η οποία όχι μόνο αρνείται να συμβάλει στις προσπάθειες για ειρήνευση στην περιοχή, αλλά επιπλέον υπονομεύει τις όποιες προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού. 

Ο κ. Szczepanowski επαναβεβαίωσε τη σταθερή θέση αρχών της Πολωνίας σε ό,τι αφορά το κυπριακό πρόβλημα και εξέφρασε την ελπίδα ο διορισμός Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ να ενισχύσει τις προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων και εξεύρεσης λύσης. 

Ο Πρέσβης της Πολωνίας εξέφρασε την εκτίμηση του για τον σταθεροποιητικό ρόλο της Κύπρου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά και στην κυπριακή πρωτοβουλία για δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τη Γάζα. Εξέφρασε σε αυτό το πλαίσιο την ετοιμότητα της χώρας του να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια προς την κατεύθυνση αυτή. 

Τέλος, ανταλλάγησαν απόψεις για θέματα κοινού ενδιαφέροντος και κυρίως για την τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα