Να υπάρχει ενιαίο καθεστώς για τις βιομηχανικές ζώνες λέει ο Κ. Χατζηγιάννη

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 29/01/2024, πραγματοποίησε επίσκεψη στη βιοτεχνική ζώνη Ξυλοφάγου, στην τουριστική περιοχή Περνέρας και στη βιομηχανική περιοχή Φρενάρους. 

Να υπάρχει ενιαίο καθεστώς για τις βιομηχανικές ζώνες λέει ο Κ. Χατζηγιάννη 

Η Βουλή θα επαναφέρει το θέμα για τη δημιουργία ενιαίου καθεστώτος λειτουργίας των βιομηχανικών περιοχών, δήλωσε ο Βουλευτής Κυριάκος Χατζηγιάννη, Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού. 

Σε δηλώσεις ύστερα από επίσκεψη μελών της Επιτροπής σε βιοτεχνικές ζώνες και βιομηχανικές περιοχές της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, ο κ. Χατζηγιάννη είπε ότι η Επιτροπή συζήτησε τα διάφορα και χρονίζοντα προβλήματα των συγκεκριμένων περιοχών και ζωνών και σημείωσε ότι «διαπιστώνουμε ότι στην περιοχή Φρενάρους χρειάζεται οπωσδήποτε να υπάρξει μια επέκταση των βιομηχανικών και βιοτεχνικών περιοχών». 

Πρόσθεσε ότι «υπάρχει έλλειψη χώρου προκειμένου να γίνουν οι οποιεσδήποτε επενδύσεις και να δημιουργηθούν βιομηχανικές μονάδες. Αυτό αφήνει την περιοχή σε δεύτερη μοίρα, δεν της δίνει εκείνη την ευκαιρία για ισόρροπη ανάπτυξη και δεν μπορεί να φιλοξενήσει οποιεσδήποτε βιομηχανικές μονάδες στη περιοχή», είπε. 

Υπάρχουν, συνέχισε, «και χρονίζοντα προβλήματα για τα οποία, για δεκαετίες τώρα, δεν υπήρξε οποιαδήποτε ανταπόκριση ή η οποιαδήποτε επίλυσή τους. Σήμερα έχουμε δει όλα αυτά τα θέματα και θεωρώ ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας καλύτερος συντονισμός μεταξύ των υπηρεσιών του κράτους, πολύ δε περισσότερο σε επίπεδο βιομηχανικής πολιτικής». 

Δεν λογίζεται, σημείωσε ο κ. Χατζηγιάννη, «να συνεχίζει μια κατάσταση στην οποία να υπάρχουν τόσα πολλά καθεστώτα, όπου πάρα πολλοί να επεμβαίνουν στη διαμόρφωσή βιομηχανικής πολιτικής, Υπουργείο Εσωτερικών, Υπουργείο Μεταφορών, Υπουργείο Ενέργειας και όλοι αυτοί, και στο τέλος της ημέρας να χάνεται στην ολότητα της μια προσπάθεια να δημιουργήσουμε ή να συγκροτήσουμε βιομηχανική πολιτική, την οποία τόσο πολύ χρειάζεται ο τόπος προκειμένου να έχουμε μια ισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ των τομέων της οικονομίας μας». 

Ερωτηθείς τι προτίθεται να κάνει η Βουλή για το συγκεκριμένο θέμα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής απάντησε πως «η Βουλή σίγουρα θα επαναφέρει το θέμα για τη δημιουργία ενιαίου καθεστώτος λειτουργίας των βιομηχανικών περιοχών. Το θέμα συζητείται στην Βουλή και θέλουμε να ανταποκριθούν οι Υπουργοί να φέρουν τις προτάσεις τους, όπως τους κάλεσε η Βουλή» είπε, και σημείωσε ότι «επίσης θα πρέπει να δούμε και το θέμα της μίσθωσης». 

Δεν μας ικανοποιεί, συνέχισε, «η μονομερής προσπάθεια από μέρους του Υπουργείου Εσωτερικών να έρθει και να καθορίσει τέτοια τέλη, τόσον ακριβά, που στο τέλος της ημέρας οι βιομηχανίες και οι βιοτεχνίες μας θα βρεθούν με ένα βάρος αύξησης των τελών μίσθωσης που θα τις κάνει μη ανταγωνιστικές πλέον συγκριτικά και με τις άλλες χώρες». 

Όσον αφορά την επίσκεψη στη βιοτεχνική περιοχή Ξυλοφάγου ο κ. Χατζηγιάννη είπε πως «εκεί υπάρχει η ιδιαιτερότητα και ένας άλλος βαθμός δυσκολίας, αφού αυτές οι μονάδες λειτουργούν σε καθεστώς Βρετανικών Βάσεων. Οι Βρετανικές Βάσεις είναι κυρίαρχες βάσεις, έχουν κάθε δικαίωμα να επιβάλλουν και τη δική τους πολιτική και αυτό σημαίνει ότι είναι επιπρόσθετες απαιτήσεις», ανέφερε. 

Σημείωσε ακόμα ότι «και εκεί έχουμε εντοπίσει την ανάγκη επέκτασης βιομηχανικών ζωνών και περιοχών, υπάρχει και εκεί τεράστια ανάγκη να δημιουργηθούν πρόσθετα βιοτεχνικά και βιομηχανικά οικόπεδα καθώς επίσης να δούμε ξανά το τέλος μίσθωσης των βιομηχανικών οικοπέδων». 

Σίγουρα, συνέχισε, «θα πρέπει να υπάρξει μια ενιαία προσέγγιση και εδώ στις Βρετανικές Βάσεις, να διασφαλίσουμε το δικαίωμα χρήσης, ένα δικαίωμα το οποίο θα μπορεί να έχει αντίκρισμα και στις τράπεζες, δηλαδή να μπορεί να πωλείται, να μεταβιβάζεται, να μισθώνεται, να υποθηκεύεται. Νομίζω ότι μπορεί να γίνει κατορθωτή η διασφάλιση του δικαιώματος χρήσης», κάτι που είναι αναγκαίο και δίκαιο είπε. 

Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηγιάννη «αυτή η προστιθέμενη αξία που δημιουργείται από τις επιχειρήσεις μας, πρέπει να μην υπό την αίρεση του κράτους κάθε χρόνο να τους ανανεώνει συμβόλαια μίσθωσης. Δεν εκτιμάται σωστά και ανάλογα η περιουσιακή αξία που δημιουργείται σ’ αυτά τα εργοστάσια, σ’ αυτές τις επιχειρήσεις και αυτό το απαιτούμε και το ζητούμε», είπε. 

Θα πρέπει οπωσδήποτε, ανέφερε «το συντομότερο δυνατό, επιτέλους η εκτελεστική εξουσία, επιτέλους η νέα Κυβέρνηση, να έρθει να αντιμετωπίσει με προτάσεις αυτά τα προβλήματα για τα οποία δεσμεύτηκε και προεκλογικά ότι θα δώσει απαντήσεις».   

Οσον αφορά την επίσκεψη της Επιτροπής στην τουριστική περιοχή Περνέρα, ο Κυριάκος Χατζηγιάννη τη χαρακτήρισε «υποβαθμισμένη» και σημείωσε ότι  «δυστυχώς δεν βλέπουμε την ετοιμότητα από πλευράς και της κυβέρνησης και των τοπικών αρχών και των άλλων υπηρεσιών, να είναι  αρωγοί στην ετοιμασία λύσεων που σχετίζονται με την ευρύτερη περιοχή της Περνέρας. Είναι πραγματικά αδιανόητο μια ολόκληρη περιοχή να είναι φθίνουσα και να μην λαμβάνουν τα οποιαδήποτε μέτρα». 

Αφού ανέφερε ότι «μπορούν να γίνουν πάρα πολλά» είπε πως το Υφυπουργείο Τουρισμού είχε την ευχέρεια να βοηθήσει αλλά «αρνήθηκε να  στηρίξει όλες εκείνες τις επιχειρήσεις οι οποίες ως συνέπεια των κυρώσεων (κατά της Ρωσίας) έκλεισαν σε ένα βράδυ”, ανέφερε, σημειώνοντας πως υπάρχει ο κίνδυνος να κλείσει ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Αντιστρέφει τα πυρά για Περνέρα ο υφ. Τουρισμού 

Stockwatch: Κραυγή απόγνωσης επιχειρηματιών στην Περνέρα 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Αλλαγές Επαρχιακών Οργανισμών, πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, κανονισμοί ΚΦΙΚΒ, διορισμοί δημοσίου και ποινικοποίηση ψευδών καταθέσεων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, υπερψήφισε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, τους κανονισμούς του ΚΦΙΚΒ, τις γραπτές εξετάσεις διορισμού στη δημόσια υπηρεσία για τις κλίμακες Α9 και Α11, καθώς και την ποινικοποίηση των ψευδών καταθέσεων στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.  Αναλυτικά τα σχέδια

Ελέγχου

Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: Ειδική Έκθεση 19.3.2024 (ΥΔΔΤ/01/2024)-Έλεγχος Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και ξεκινά η σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου για τον