Μέχρι τον Ιούλιο οι εργασίες της Βουλής στο Συνεδριακό, αποφάσισε η σύσκεψη Αρχηγών

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Μέχρι τον Ιούλιο του 2022, θα διεξάγονται οι εργασίες της Βουλής των Αντιπροσώπων στο Συνεδριακό Κέντρο, αποφάσισε σήμερα η σύσκεψη Αρχηγών.

Όπως αποφασίστηκε, η διεξαγωγή των εργασιών στο Συνεδριακό Κέντρο, θα συνεχιστεί για ακόμη έξι μήνες, μέχρι τον Ιούλιο του 2022, άρα η επιστροφή στο κτήριό της παρατείνεται.

Στο μεταξύ, θα παρακολουθείται στενά η πορεία της πανδημίας κι αν προκύψει τυχόν αλλαγή, το θέμα θα ξανασυζητηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα άλλο θέμα που τέθηκε επί τάπητος στην σύσκεψη των Αρχηγών ήταν η χρηματοδότηση των κομμάτων.

Υπήρξαν διιστάμενες απόψεις και αποφασίστηκε όπως το θέμα αρθεί ενώπιον της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, όπου τα κόμματα θα καταθέσουν τις θέσεις τους.

Πηγή δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι στη σύσκεψη συζητήθηκαν δύο επιλογές για το θέμα. Η μία είναι, οι χορηγίες να συνεχίσουν να καλύπτονται από συμπληρωματικούς προϋπολογισμούς και η δεύτερη είναι η χορηγία να παραχωρηθεί κατά 5/12 τον Ιανουάριο της χρονιάς που θα είναι οι εκλογές και τα υπόλοιπα 7/12 να παραχωρηθούν τον Ιούνιο στην βάση των ποσοστών που έχουν τα κόμματα.

Η ΔΗΠΑ διαφωνεί με την παραμονή της Βουλής στο Συνεδριακό, δηλώνει ο Μ. Μουσιούττας

Τη θέση της ΔΗΠΑ για την μέθοδο που υπολογίζεται και παραχωρείται η χορηγία των κομμάτων καθώς και τη διαφωνία της παράταξης για την 6μηνη παράταση στην λειτουργία της Βουλής στο Συνεδριακό Κέντρο, εξέφρασε ο Βουλευτής Μαρίνος Μουσιούττας. Τα θέματα αυτά συζητήθηκαν κατά τη χθεσινή σύσκεψη των Αρχηγών ή εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο των εργασιών της Βουλής, ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούττας μίλησε για «τα ίδια μασημένα λόγια» σε σχέση με το θέμα της χορηγίας των κομμάτων, από τα κόμματα που διαφωνούν στο να γίνεται καταμερισμός της χορηγίας με βάση ξεκάθαρα τα εκλογικά αποτελέσματα.

«Ακούσαμε για αλχημείες, ακούσαμε για αριθμητικές», είπε και επανέλαβε τη θέση της ΔΗΠΑ, την οποία κατέθεσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ. Όπως είπε, κάθε χρόνο στον προϋπολογισμό θα υπάρχει το συνολικό ποσό που θα κατανέμεται στα κόμματα και την χρονιά των Βουλευτικών Εκλογών, η κατανομή θα γίνεται κατά 5/12, μέχρι δηλαδή τον μήνα των Εκλογών, και τα υπόλοιπα 7/12 θα υπολογίζονται με βάση τα νέα ποσοστά των κομμάτων.

Διερωτήθηκε γιατί αυτή η λογική πρακτική δεν γίνεται αποδεκτή από κάποια κόμματα, και θέλουν να φορτώνουν τον φορολογούμενο πολίτη με συμπληρωματικό προϋπολογισμό.

Σε σχέση με το κατά πόσον οι συνεδρίες της Βουλής θα μεταφερθούν από την 1η Ιανουαρίου 2022 στο κανονικό κτίριο της Βουλής στη Λευκωσία, εξέφρασε την «κάθετη διαφωνία» της ΔΗΠΑ με την απόφαση που πάρθηκε να παραμείνει για ακόμα 6 μήνες η Βουλή στο Συνεδριακό και πρόσθεσε πως η Πρόεδρος της Βουλής διαβεβαίωσε ότι οι εργασίες μπορούν να μεταφερθούν στο κύριο κτίριο του σώματος.

Δυστυχώς, όπως είπε, με πρόταση του Προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου και την στήριξη των δύο μεγάλων κομμάτων, δόθηκε εξάμηνη παράταση για παραμονή στο Συνεδριακό. Διερωτήθηκε γιατί αφήνουν ξανά την πρωτεύουσα «ορφανή», χωρίς τις λειτουργίες της Βουλής και κάλεσε τα κόμματα που στήριξαν την παράταση να προβληματιστούν.

Πηγή – ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Θεσμών

Ψήφιση του πλαισίου για «πόθεν έσχες» εντός Μαΐου επιδιώκει η Επ. Θεσμών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 29/04/2024, εξέτασε τις ακόλουθες προτάσεις νόμου: Ο περί του Προέδρου, των Υπουργών και των Βουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2021 Ο περί Ορισμένων Δημόσια Εκτεθειμένων Προσώπων και Ορισμένων Αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση

Nomopress

Συμμετοχική δημοκρατία, Ευρωπαϊκή Ένωση και νεολαία

Η τρίτη έκδοση του Nomopress είναι γεγονός. Ενημερωθείτε για τη συμμετοχική δημοκρατία, τη σημασία των ευρωεκλογών για την Κύπρο, τον ρόλο των νέων τεχνολογιών στην ενίσχυση της διακυβέρνησης, τα 20 χρόνια πορείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), την ιδέα ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατού, το μεταναστευτικό, τον πρωτογενή τομέα στην