Κατάργηση ΦΠΑ για επιδοτήσεις και ευνοϊκούς όρους δανειοδότησης ζητoύν βουλευτές

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 19/09/2023, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: 

Αδυναμία γεωργοκτηνοτρόφων για εξεύρεση χρηματοδότησης 

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η αδυναμία των γεωργοκτηνοτρόφων για εξεύρεση χρηματοδότησης, προκειμένου να υλοποιήσουν εγκεκριμένα επενδυτικά μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, τα προβλήματα που δημιουργούνται και η ανάγκη παρέμβασης του κράτους. 

Κατάργηση ΦΠΑ για επιδοτήσεις και ευνοϊκούς όρους δανειοδότησης ζητoύν βουλευτές 

Την κατάργηση της διαδικασίας επιβολής και επιστροφής ΦΠΑ στις αγροτικές επιδοτήσεις και τη δημιουργία μηχανισμού δανειοδότησης με ευνοϊκούς όρους για τους αγρότες ζήτησαν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας, κατά τη διάρκεια συζήτησης με θέμα την αδυναμία εξεύρεσης χρηματοδότησης από πλευράς των γεωργοκτηνοτρόφων για την υλοποίηση του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης. 

Στις δηλώσεις του προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ μετά το τέλος της συνεδρίας, ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας είπε ότι τις τελευταίες ημέρες έγινε δέκτης έντονων παραπόνων από ομάδα γεωργών σχετικά με το γεγονός ότι οι επιδοτήσεις του Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών προς τους γεωργούς για κατασκευή θερμοκηπίων και την αγορά γεωργικών εργαλείων και άλλου εξοπλισμού φέρουν ΦΠΑ 19%, ο οποίος επιστρέφεται εντός τριών με έξι μηνών. 

Προσέθεσε πως το παραπάνω συνεπάγεται διπλή εργασία είσπραξης και επιστροφής του ίδιου φόρου για το κράτος, καθώς και αυξημένα έξοδα για τους αγρότες, αναγκάζοντάς τους σε πολλές περιπτώσεις να καταφύγουν σε τραπεζικό δανεισμό και να επιβαρύνονται με τόκους και άλλα έξοδα. 

«Το κράτος αποτελεί τον χείριστο ανασταλτικό παράγοντα σε ένα τομέα τον οποίο επιδοτεί και προσπαθεί να ωθήσει προς το καλύτερο», είπε, ενώ αναφέρθηκε και στο παράδειγμα της Ελλάδας, όπου οι επιδοτήσεις εργαλείων και αγροτικών μηχανημάτων δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ, και κάλεσε το Υπουργείο Οικονομικών να βρει τρόπο απαλλαγής των γεωργών από αυτή την επιβάρυνση. 

«Αν δεν μπορούν να το κάνουν οι ίδιοι, ας μας αφήσουν να κάνουμε μία πρόταση νόμου και να το περάσουμε πάραυτα ώστε να σταματήσει αυτή η αιμορραγία των γεωργών», υπογράμμισε ο κ. Κουλίας, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έλεγε στις προεκλογικές εξαγγελίες του ότι θα δώσει μεγάλη έμφαση στον πρωτογενή τομέα και τον κάλεσε να δώσει τις ανάλογες οδηγίες για να τερματιστεί αυτό το «βάσανο», όπως είπε, των γεωργών και να καταργηθεί η απαράδεκτη, όπως τη χαρακτήρισε, διαδικασία είσπραξης και επιστροφής του ΦΠΑ. 

Από την πλευρά του, ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Μιχάλης Γιακουμή ανέφερε ότι το κόμμα του στηρίζει τους γεωργοκτηνοτρόφους και θεωρεί ότι ο τομέας πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω και να συμβάλει τα μέγιστα στην οικονομία της χώρας. 

«Για τον λόγο αυτό πιστεύουμε ότι πρέπει να στηθεί ένας μηχανισμός δανειοδότησης του οργανισμού με ευνοϊκούς όρους που δεν θα πνίξει τους αγρότες αλλά θα τους επιτρέψει να χρηματοδοτηθούν και να υλοποιήσουν το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης», σημείωσε ο κ. Γιακουμή, προσθέτοντας ότι η έκδοση της Κάρτας του Αγρότη κινείται στη σωστή κατεύθυνση, μία πρόταση της ΔΗΠΑ, όπως ανέφερε, η οποία συμπεριλήφθηκε στο πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και την οποία θα δούμε να υλοποιείται. 

«Είμαστε στη διάθεση των γεωργοκτηνοτρόφων μας για να προωθήσουμε προτάσεις αλλά και λύσεις που θα τους βοηθήσουν να μείνουν στον κλάδο αλλά και να αναπτυχθούν περαιτέρω», κατέληξε. 

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου: 

Ο περί της Προστασίας των Ονομασιών Προέλευσης και Γεωγραφικών Ενδείξεων Γεωργικών Προϊόντων και Τροφίμων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας η τροποποίηση του περί της Προστασίας των Ονομασιών Προέλευσης και Γεωγραφικών Ενδείξεων Γεωργικών Προϊόντων και Τροφίμων Νόμου, ώστε ο κωδικός αριθμός ο οποίος απαιτείται για σκοπούς σήμανσης γεωργικού προϊόντος ή τροφίμου με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) ή Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) να παραχωρείται από τον φορέα ελέγχου για κάθε παρτίδα προϊόντος αντί για κάθε τεμάχιο προϊόντος, που ισχύει σήμερα. 

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία.  

Ο περί Κτηνιατρικών Φαρμάκων και Φαρμακούχων Ζωοτροφών Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο το οποίο αποσκοπεί στη ρύθμιση σε εθνικό επίπεδο διαφόρων θεμάτων που προκύπτουν από την υποχρεωτική εφαρμογή δύο νέων Ευρωπαϊκών Κανονισμών από 28/01/2022, ως ακολούθως: 

(α) «Κανονισμός (ΕΕ) 2019/4 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11ης Δεκεμβρίου 2018, σχετικά με την παρασκευή, τη διάθεση στην αγορά και τη χρήση φαρμακούχων ζωοτροφών και 

(β) «Κανονισμός (EE) 2019/6 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11ης Δεκεμβρίου 2018, για τα κτηνιατρικά φάρμακα. 

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι να βελτιώσει γενικότερα το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την αδειοδότηση και την κυκλοφορία, την εμπορία και διάθεση και την παρασκευή και χρήση κτηνιατρικών φαρμάκων και φαρμακούχων ζωοτροφών. 

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία.  

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Θεσμών

Ψήφιση του πλαισίου για «πόθεν έσχες» εντός Μαΐου επιδιώκει η Επ. Θεσμών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 29/04/2024, εξέτασε τις ακόλουθες προτάσεις νόμου: Ο περί του Προέδρου, των Υπουργών και των Βουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2021 Ο περί Ορισμένων Δημόσια Εκτεθειμένων Προσώπων και Ορισμένων Αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση

Nomopress

Συμμετοχική δημοκρατία, Ευρωπαϊκή Ένωση και νεολαία

Η τρίτη έκδοση του Nomopress είναι γεγονός. Ενημερωθείτε για τη συμμετοχική δημοκρατία, τη σημασία των ευρωεκλογών για την Κύπρο, τον ρόλο των νέων τεχνολογιών στην ενίσχυση της διακυβέρνησης, τα 20 χρόνια πορείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), την ιδέα ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατού, το μεταναστευτικό, τον πρωτογενή τομέα στην