Κάμερες προς αποτροπή πυρκαγιών και ρύπανσης, έλεγχος και κατηγοριοποίηση σε πισίνες

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 19/10/2023, εξέτασε τις ακόλουθες προτάσεις νόμου:

Ο περί Δήμων (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2023

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Δήμων Νόμου, ώστε να παρασχεθεί στους δήμους η ευχέρεια να προβαίνουν στην εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης για σκοπούς πρόληψης πυρκαγιών και διαχείρισης περιβαλλοντικών κινδύνων, εφόσον αυτό κρίνεται αναγκαίο, όπως προβλέπεται και για σκοπούς πρόληψης βανδαλισμών εντός των δημοτικών ορίων, νοουμένου ότι δεν παραβιάζονται οι διατάξεις του περί της Προστασίας των Φυσικών Προσώπων Έναντι της Επεξεργασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και της Ελεύθερης Κυκλοφορίας των Δεδομένων αυτών Νόμου.

Θετικοί οι Βουλευτές σε νομοθεσία για κάμερες προς αποτροπή πυρκαγιών και ρύπανσης

Σε θετικό κλίμα διεξήχθη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών η συζήτηση για νομοθετική ρύθμιση που προτείνει την παραχώρηση δυνατότητας στις δημοτικές αρχές να εγκαταστήσουν συστήματα παρακολούθησης, με σκοπό την αποτροπή φαινομένων πρόκλησης πυρκαγιών, ρύπανσης και δημιουργίας παράνομων σκουπιδότοπων. Θετικά τοποθετήθηκαν στη πλειοψηφία τους τα μέλη της Επιτροπής, όπως και η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, καθώς και ο Δήμαρχος Ύψωνα, Παντελής Γεωργίου, εκ μέρους της Ένωσης Δήμων.

Εξάλλου, ο κ. Γεωργίου ανέφερε κατά την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση, ότι ο Δήμος Ύψωνα δαπανά κάθε χρόνο €400.000 για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της παράνομης απόρριψης σκουπιδιών στην περιοχή, η οποία περιβάλλεται από δύο βιομηχανικές ζώνες. Υπογράμμισε ότι στόχος είναι να εντοπίζονται τα άτομα που κάνουν παράνομες απορρίψεις, υπογραμμίζοντας ότι οι Δήμοι τάσσονται υπέρ του να τους δοθεί η δυνατότητα να το κάνουν αυτό.

Την ίδια στιγμή, όμως, επεσήμανε ότι μία τέτοια ρύθμιση δε θα πρέπει να αφαιρεί από το κράτος τις αρμοδιότητές του που άπτονται σχετικών θεμάτων και να τις μεταφέρει στις τοπικές αρχές. Εξάλλου, ο κ. Γεωργίου τοποθετήθηκε θετικά και απέναντι στην πρόταση που παρουσιάστηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία κατά τη συνεδρίαση, σχετικά με την τοποθέτηση αισθητήρων για πυρκαγιές εντός των βιομηχανικών περιοχών.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ανέφερε ότι είναι σε εξέλιξη η υλοποίηση ενός ολιστικού συστήματος για πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών, το οποίου έχει ολοκληρωθεί η α’ φάση και αναμένεται να ξεκινήσει η β’ φάση. Όπως είπε, η Πυροσβεστική έχει καταθέσει εισήγηση, στο πλαίσιο της υλοποίησης της β’ φάσης, να εγκατασταθούν αισθητήρες για παρακολούθηση πυρκαγιών σε νευραλγικά σημεία στις βιομηχανικές ζώνες, ώστε να εντοπίζονται έγκαιρα εστίες φωτιάς και να μην υπάρχει ευκαιρία να εξαπλωθούν.

Από την πλευρά της η Επίτροπος Περιβάλλοντος είπε ότι είναι σημαντικά τα προβλήματα που δημιουργούνται από την παράνομη απόθεση σκουπιδιών και μπάζων σε διάφορες περιοχές, εκφράζοντας τη σύμφωνη γνώμη της για το γεγονός ότι η πρόταση εστιάζει στην πρόληψη και δίνει βήμα στους Δήμους να προχωρήσουν στη λήψη μέτρων.

Μόνο θετικά μπορούμε να αντιμετωπιστεί οτιδήποτε σκοπό έχει την πρόληψη, όπως ανέφερε σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρίαση η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Μαρίνα Νικολάου, επισημαίνοντας και τη σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων αρχών και υπηρεσιών. Σημείωσε, όμως, ότι εκκρεμεί να εξεταστεί το πως εφαρμόζεται η πρόταση στην υφιστάμενη που αφορά στους Δήμους και τις κοινότητες.

Επίσης, ως πολύ σημαντικό ζήτημα ανέδειξε τη μετατόπιση αρμοδιοτήτων του κράτους στις τοπικές αρχές, χωρίς να τους έχουν δοθεί τα απαραίτητα εφόδια. «Θα τα δούμε όλα όμως εν καιρώ και όταν ξεκινήσει η κατ’ άρθρο συζήτηση», κατέληξε η κ. Νικολάου.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη θέση της Επιτρόπου Προσωπικών Δεδομένων για το εν λόγω θέμα, η κ. Νικολάου ανέφερε ότι και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ έθεσε ερώτημα σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων, διευκρινίζοντας ότι αναμένονται απαντήσεις σχετικά με αυτό. «Μπορεί η νομοθεσία να μην ορίζει τον τρόπο, αλλά είναι επιβεβλημένη η εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας σε σχέση με την προστασία των προσωπικών δεδομένων», κατέληξε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κυριάκος Χατζηγιάννη, ο οποίος κατέθεσε την πρόταση νόμου μαζί με τον Βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων, Σταύρο Παπαδούρη, ανέφερε στις δηλώσεις του ότι, όπως παρέχεται η εξουσία και η ευχέρεια στις τοπικές αρχές για παρακολούθηση χώρων για σκοπούς πρόληψης βανδαλισμών, έτσι θα πρέπει να γίνεται και για σκοπούς πρόληψης πυρκαγιών αλλά και περιβαλλοντικών κινδύνων.

«Θεωρούμε ότι αυτό το μέτρο είναι άκρως επιβεβλημένο», είπε, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν κάποιοι που ανενόχλητοι απορρίπτουν σκύβαλα, τα οποία είναι εστία πυρκαγιάς και ότι ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουν όλες οι βιομηχανικές περιοχές είναι τεράστιος. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, στην περίπτωση της βιομηχανικής περιοχής του Αγίου Σύλα στη Λεμεσό, εφόσον προκύψει πυρκαγιά, υπάρχει ο κίνδυνος να θρηνήσουν χιλιάδες θύματα σε λίγα μόνο λεπτά.

«Θα πρέπει να λάβουμε μέτρα και εκτιμώ όλες τις σημερινές θετικές τοποθετήσεις από όλους τους ειδικούς, από όλους τους φορείς», σημείωσε. Πρόσθεσε ότι οι εισηγητές της πρότασης θα προχωρήσουν σε ελάχιστες αλλαγές και βελτιώσεις, προκειμένου σύντομα να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής.

Ο περί Δημόσιων Κολυμβητικών Δεξαμενών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2019

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Δημόσιων Κολυμβητικών Δεξαμενών Νόμου, ώστε να εκσυγχρονιστούν ορισμένες διατάξεις του.

Νομοσχέδιο για ελέγχους και κατηγοριοποίηση σε πισίνες προωθεί το ΥΠΕΣ

Νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της νομοθεσίας που αφορά στα χαρακτηριστικά και στους ελέγχους σε δημόσιες και ιδιωτικές κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες) αναμένεται να παρουσιάσει το Υπουργείο Εσωτερικών, όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών. Τα μέλη της Επιτροπής ζήτησαν όπως το νομοσχέδιο κατατεθεί μέχρι το τέλος του χρόνου στη Βουλή, καθώς για το ίδιο θέμα υπάρχει πρόταση νόμου εκ μέρους του Βουλευτή της ΕΔΕΚ, Ηλία Μυριάνθους, η οποία κατατέθηκε από το 2019.

Όπως αναφέρθηκε κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, που είναι σήμερα ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας, προβλέπει τρεις κατηγορίες κολυμβητικών δεξαμενών. Η πρώτη κατηγορία αφορά κολυμβητικές δεξαμενές σε υδροπάρκα, η δεύτερη αφορά πισίνες ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων και η τρίτη περιλαμβάνει όλες τις υπόλοιπες, πέρα από εκείνες που καλύπτουν περισσότερες από πέντε οικιστικές μονάδες.

Ανάλογα με την κατηγορία, θα γίνεται και η έκδοση αδειών κατασκευής, όπως επίσης και οι περιοδικοί έλεγχοι. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε ότι στις πισίνες που περιλαμβάνονται στις δύο πρώτες κατηγορίες, θα γίνονται συστηματικοί έλεγχοι υγείας και ασφάλειας, ενώ σε εκείνες της τρίτης κατηγορίας θα γίνονται μόνο δειγματοληπτικοί. Επίσης, όσον αφορά την επίβλεψή τους, θα απαιτείται η παρουσία ναυαγοσωστών για την επίβλεψή τους μόνο για όσες πισίνες εμπίπτουν στις δύο πρώτες κατηγορίες.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρίαση, η Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Μαρίνα Νικολάου, ανέφερε ότι πριν από ένα χρόνο οι αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες είχαν ενημερώσει τη Βουλή για την πρόθεσή τους να καταθέσουν κείμενα νόμου, κάτι που δεν έγινε, ενώ εξέφρασε λύπη εκ μέρους της Προεδρίας της Επιτροπής, για το γεγονός ότι δε λήφθηκε απάντηση σε επιστολή που στάλθηκε στον Υπουργό Εσωτερικών για το συγκεκριμένο θέμα στις 20 Σεπτεμβρίου.

Ευχάριστη χαρακτήρισε η κ. Νικολάου την ενημέρωση ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία επεξεργασίας των κειμένων από το Υπουργείο, αναφέροντας ότι δεσμεύτηκαν οι υπηρεσίες του Υπουργείου να τα καταθέσουν πριν από το τέλος του χρόνου και στη Βουλή. Σημείωσε, επίσης, ότι η υπάρχουσα νομοθεσία είναι σε ισχύ από το 1992 και κατ’ επέκταση, όπως είπε, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση ο εκσυγχρονισμός της.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το αν αποσύρεται η πρόταση νόμου, η κ. Νικολάου είπε ότι δεν υπάρχει τέτοια ενημέρωση και ότι θα αποφασιστεί αυτό εάν έρθουν έγκαιρα τα κείμενα του νομοσχεδίου στη Βουλή. Σε αντίθετη περίπτωση, η Επιτροπή θα προχωρήσει με την πρόταση νόμου.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ηλίας Μυριάνθους, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, παρουσιάστηκε πρόθυμος να αποσύρει την πρόταση νόμου, εφόσον κατατεθεί άμεσα στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να ψηφιστεί πριν την έναρξη της νέα θερινής περιόδου.

Επεσήμανε ότι η υφιστάμενη νομοθεσία η οποία σήμερα ρυθμίζει τα ζητήματα των κολυμβητικών δεξαμενών και απαρχαιωμένη, παρ’ όλο που υπάρχουν οδηγίες και πρότυπα από την ΕΕ για τα συγκεκριμένα θέματα. Κατά συνέπεια, όπως είπε ο κ. Μυριάνθους, «υποβαθμίζουμε και το τουριστικό προϊόν, λαμβανομένου υπόψιν ότι αυτές τις κολυμβητικές δεξαμενές τις χρησιμοποιεί κυρίως ο τουρίστας». Επίσης, πρόσθεσε, προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα δημόσια και ιδιωτικά κολυμβητήρια, όπως και οι πισίνες σε ιδιωτικές κατοικίες, που μπαίνουν στο ίδιο καλάθι με τις υπόλοιπες.

«Η αναβάθμιση της ποιότητας των κολυμβητικών δεξαμενών, τόσο σε θέματα ασφάλειας, όσο και σε θέματα υγιεινής του νερού, όπως επίσης και σε πολλαπλά άλλα ζητήματα που αφορούν την ποιότητα, αναβάθμιση και χρήση των κολυμβητικών δεξαμενών, θα πρέπει να λήξουν το συντομότερο δυνατόν και ουσιαστικά αυτό το θέμα να ρυθμιστεί με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο», υπογράμμισε. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα