Κακοποίηση μαθητών, αναστολή δικαστικών εξόδων για Astrasol και ψήφισμα για καθαρό περιβάλλον

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 22/04/2024, συζήτησε θέματα που αφορούν το δικαίωμα των παιδιών στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και το ανθρώπινο δικαίωμα διαβίωσης σε υγιές περιβάλλον.

Οι μαθητές έσπασαν τη σιωπή τους για κακοποίηση, παρούσα η ίδια σε εξομολόγηση μαθήτριας, είπε η ΥΠΑΝ στη Βουλή

«Τα περιστατικά κακοποίησης που φτάνουν στην Αστυνομία και στο Σπίτι του Παιδιού σημαίνουν ότι οι μαθητές έχουν σπάσει τη σιωπή τους», τόνισε η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), Αθηνά Μιχαηλίδου, η οποία παρέστη στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπου συνεχίστηκε η συζήτηση για το δικαίωμα των παιδιών στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση.

Στην πλειονότητά τους τα περιστατικά συμβαίνουν στον οικογενειακό και κοινωνικό περίγυρο των παιδιών, ανέφερε η κ. Μιχαηλίδου, η οποία είπε, επίσης κατά τη διάρκεια της συνεδρίας ότι η ίδια ήταν παρούσα σε εξομολόγηση μαθήτριας νηπιαγωγείου -στο πλαίσιο της διδασκαλίας του μαθήματος σε νηπιαγωγείο- για την κακοποίηση που υπέστη από πρόσωπο του στενού οικογενειακού της περιβάλλοντος.

Η Υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή της από τα αποτελέσματα της διδασκαλίας της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία, ενώ από την πλευρά τους, οι Βουλευτές χαιρέτισαν τη διδασκαλία της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία, καθώς και τη στάση της Υπουργού Παιδείας στον χειρισμό της παραπληροφόρησης που υπήρξε αναφορικά με τη διδασκαλία του εν λόγω μαθήματος.

Συγκεκριμένα, η Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, έκανε λόγο για παραπληροφόρηση που υπήρξε από παράγοντες εντός και εκτός Κοινοβουλίου, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή ουδέποτε παρενέβη στον τρόπο διδασκαλίας και στο εκπαιδευτικό υλικό του μαθήματος.

Ακόμη, ευχαρίστησε την Υπουργό Παιδείας για τον τρόπο διαχείρισης του ζητήματος που είχε προκύψει, επισημαίνοντας ότι και ο Αρχιεπίσκοπος συνέβαλε με τις δηλώσεις του στο τέλος της παραπληροφόρησης.

Είμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση όσον αφορά τη διδασκαλία του μαθήματος, είπε η βουλευτής ΔΗΣΥ Φωτεινή Τσιρίδου, ενώ η βουλευτής του ίδιου κόμματος Ρίτα Σούπερμαν συνεχάρη την Υπουργό για το έργο της.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Σενέκης, επαίνεσε την ΥΠΑΝ για τη διαλλακτικότητα που επέδειξε στον χειρισμό του θέματος, ενώ ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου σε δηλώσεις μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, εξέφρασε ικανοποίηση από όσα είπε η Υπουργός Παιδείας στην Επιτροπή.

Η ανεξάρτητη Βουλευτής, Αλεξάνδρα Ατταλίδου ζήτησε πιο ενεργή παρέμβαση της Υπουργού Παιδείας σε τέτοια θέματα.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, η Υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι οι ενότητες της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης περιλαμβάνονται στο μάθημα της Αγωγής Υγείας ήδη από την Προδημοτική, προσθέτοντας ότι με την ψήφιση της νομοθεσίας, από τον περασμένο Σεπτέμβριο υπάρχει πρόγραμμα διδασκαλίας της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα Λύκεια και τις Τεχνικές Σχολές. Όπως είπε, το υλικό του Αναλυτικού Προγράμματος έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο από την πρώτη στιγμή, επισημαίνοντας ότι έχουν γίνει πολλές επιμορφώσεις και πολλά εργαστήρια σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές στη βάση πρωτοκόλλων.

Επιπλέον, η κ. Μιχαηλίδου εξέφρασε στα μέλη της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την ικανοποίησή της από τα αποτελέσματα της διδασκαλίας της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, κατόπιν σχετικής αξιολόγησης από το Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης (ΚΕΕΑ), υπογραμμίζοντας παράλληλα την ικανοποίηση εκπαιδευτικών και μαθητών από τη διδασκαλία του μαθήματος.

Ακόμη, αναφερόμενη στις εισηγήσεις για την καλύτερη διδασκαλία του μαθήματος, επεσήμανε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος, περισσότερο υλικό, καθώς και καλύτερη εποπτεία από τους επιθεωρητές. «Τα περιστατικά κακοποίησης που φτάνουν στην Αστυνομία και στο Σπίτι του Παιδιού σημαίνουν ότι οι μαθητές έχουν σπάσει τη σιωπή τους», τόνισε η Υπουργός Παιδείας, προσθέτοντας ότι στην πλειονότητά τους τα περιστατικά συμβαίνουν στον οικογενειακό και κοινωνικό περίγυρο των παιδιών.

Εν συνεχεία, η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε ότι ήταν παρούσα σε εξομολόγηση μαθήτριας νηπιαγωγείου -στο πλαίσιο της διδασκαλίας του μαθήματος σε νηπιαγωγείο- για την κακοποίηση που υπέστη από πρόσωπο του στενού οικογενειακού της περιβάλλοντος.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στοχεύει στην προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση, στο σπάσιμο της σιωπής, στην υγιεινή και στην προστασία του εαυτού τους. «Τα περιστατικά και τα δεδομένα κρούουν τον κώδωνα και δείχνουν ότι λειτουργούν τα πρωτόκολλα και οι διαδικασίες», τόνισε, υποδεικνύοντας τη σοβαρότητα του τρόπου με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίζονται αυτά τα θέματα από τις Υπηρεσίες.

«Ο στόχος μας είναι το ασφαλές σχολείο και η επιμόρφωση όλων. Εντείνουμε την εποπτεία του μαθήματος και συνεχίζουμε την παρακολούθηση των στοιχείων της Αστυνομία», ανέφερε η Υπουργός Παιδείας.

Απαντώντας σε ερώτηση, τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα εξαίρεσης παιδιών από την παρακολούθηση του μαθήματος της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, παρά τον μικρό αριθμό επιστολών από γονείς που ζητούν την εξαίρεση των παιδιών τους.

Η Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, σε δηλώσεις μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, είπε ότι «σήμερα είναι μια πολύ καλή μέρα για την Επιτροπή και μια κακή μέρα για τους λαϊκιστές», προσθέτοντας ότι η Υπουργός Παιδείας είχε στοχοποιηθεί. Επιπλέον, μίλησε για προσπάθεια ισοπέδωσης των προσπαθειών για ενημέρωση των παιδιών.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Φωτεινή Τσιρίδου, αναφέρθηκε στην παραπληροφόρηση που υπήρξε επί του θέματος της διδασκαλίας της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. «Όταν 1 στα 5 παιδιά έχουν τύχει κακοποίησης, οι αριθμοί είναι ανησυχητικοί», σημείωσε, προσθέτοντας ότι είμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση όσον αφορά τη διδασκαλία του μαθήματος.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ρίτα Σούπερμαν, ζήτησε να μάθει τις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει το Υπουργείο Παιδείας για τη διδασκαλία, ενώ ρώτησε την αρμόδια Υπουργό αν το μάθημα διδάσκεται στις Τεχνικές Σχολές. Ακόμη, συνεχάρη την Υπουργό για το έργο της.

Σε δηλώσεις μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, η κ. Σούπερμαν είπε ότι η αξιολόγηση του προγράμματος της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης είναι άκρως θετική, αφού πλέον οι μαθητές προβαίνουν σε καταγγελίες. «Η νομοθεσία μόνο θετικά έχει να προσφέρει ως προς την ευημερία και την προστασία των παιδιών μας», επεσήμανε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Σενέκης, επαίνεσε την Υπουργό Παιδείας για τη διαλλακτικότητα που επέδειξε στον χειρισμό του θέματος που προέκυψε με τη διδασκαλία του μαθήματος της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, υπογράμμισε την αναγκαιότητα και τη σημασία της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, χρησιμοποιώντας παραδείγματα από τα φοιτητικά του χρόνια και τη διδακτική του εμπειρία.

Σε δηλώσεις μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, ο κ.  Θεοπέμπτου, εξέφρασε ικανοποίηση από όσα είπε η Υπουργός Παιδείας στην Επιτροπή, προσθέτοντας ότι «βλέπουμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα». Ακόμη, υπέδειξε ότι πρέπει να εξετάσουμε και το θέμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και στις μεγαλύτερες ηλικίες, αναφερόμενος στους φοιτητές στα πανεπιστήμια.

Η ανεξάρτητη Βουλευτής, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, ανέφερε ότι η Πολιτεία επέτρεψε σε φωνασκούντες να παραπληροφορήσουν και να τρομοκρατήσουν την κοινωνία για ένα θέμα που έχει λυθεί σε άλλες κοινωνίες. Ακόμη, ζήτησε πιο ενεργή παρέμβαση της Υπουργού Παιδείας σε τέτοια θέματα, υποδεικνύοντας ότι το Υπουργείο «πρέπει να βγαίνει μπροστά».

Σε δηλώσεις μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, η κ. Ατταλίδου έκανε λόγο για «άκρως ανησυχητικά στοιχεία», καθώς και για «όργιο παραπληροφόρησης και στοχοποίησης». Ακόμη, ανέφερε ότι μόνο θετικά μπορεί να προσφέρει η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, προσθέτοντας ότι πολλές πανευρωπαϊκές έρευνες δείχνουν ότι αυτό το μάθημα προστατεύει τα παιδιά από τους κακοποιητές.

Η Αλεξάνδρα Ατταλίδου επεσήμανε ότι υπάρχουν πάνω από 400 καταγγελίες στο Σπίτι του Παιδιού κάθε χρόνο και ότι σύμφωνα με πανευρωπαϊκές έρευνες μόνο το 1/3 των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης καταγγέλλονται, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι πάνω από 1000 παιδιά στην Κύπρο πέφτουν θύματα κακοποίησης κάθε χρόνο.

Αν γινόταν αυτό το μάθημα από το 1976, όταν είχε διεξαχθεί έρευνα στην Κύπρο που εντόπισε την ανάγκη σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, πολλά παιδιά θα είχαν σωθεί, ανέφερε καταληκτικά.

Αναστολή δικαστικών εξόδων για υπόθεση Astrasol στηρίζει η Επ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Την αναστολή της καταβολής δικαστικών εξόδων από τους προσφεύγοντες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για την υπόθεση Astrasol, υποστηρίζει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία προτίθεται να αποστείλει στο Υπουργείο Οικονομικών σχετική επιστολή.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνη Χαραλαμπίδου, είπε ότι θα ζητήσει από τον δικηγόρο των προσφευγόντων, Λουκή Λουκαΐδη, να στείλει επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα για αναστολή της καταβολής δικηγορικών εξόδων μέχρι την έκδοση απόφασης από το ΕΔΑΔ. Πρόσθεσε ότι η ίδια θα αποστείλει συνοδευτική επιστολή προς το Υπουργείο Οικονομικών για το θέμα.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, έκανε λόγο για 47 θανάτους και 67 ασθενείς με καρκίνο εξαιτίας του εργοστασίου της Astrasol.

«Η Κυβέρνηση φορτώνει τους επηρεαζόμενους με δικαστικά έξοδα», ανέφερε ο κ. Θεοπέμπτου, τονίζοντας ότι ο ίδιος ντρέπεται για τη στάση της Κυβέρνησης απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους. «Πρέπει να αποζημιωθούν αυτοί οι άνθρωποι», υπογράμμισε.

Σε δηλώσεις της μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, η ανεξάρτητη Βουλευτής, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, ανέφερε ότι η απόφαση της Επιτροπής είναι ότι, μέχρι να εκδικαστεί από το ΕΔΑΔ η προσφυγή, πρέπει να ανασταλεί η καταβολή δικηγορικών και άλλων εξόδων από τους προσφεύγοντες «ως ελάχιστη δυνατή στήριξη από την Επιτροπή».

Η αντιπροσωπεία των επηρεαζόμενων κατοίκων, η οποία παρέστη στη συνεδρία, σημείωσε ότι προσέφυγε στο ΕΔΑΔ το 2022 και αναμένει την έκδοση της απόφασής τους εντός των επόμενων μηνών.

Στην Ολομέλεια ψήφισμα για το δικαίωμα σε καθαρό περιβάλλον

Στην προσεχή Ολομέλεια της Βουλής οδηγείται σχέδιο Ψηφίσματος για την υιοθέτηση του ψηφίσματος A/RES/76/300 της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αναφορικά με το ανθρώπινο δικαίωμα σε ένα καθαρό, υγιές και βιώσιμο περιβάλλον, κατόπιν εισήγησης της Βουλευτού Αλεξάνδρας Ατταλίδου.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Πρόεδρός της και Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, ανέγνωσε την πρόταση ψηφίσματος.

Σε δηλώσεις της μετά το τέλος της συνεδρίας, η κ. Χαραλαμπίδου εξέφρασε την πεποίθηση ότι από τη στιγμή που το ψήφισμα υιοθετήθηκε από όλα τα μέλη της Επιτροπής, θα υιοθετηθεί και από την Ολομέλεια.

Τα μέλη της Επιτροπής συζήτησαν τροποποιήσεις επί της πρότασης. Στο ψήφισμα προστέθηκε -μεταξύ άλλων- η πρόνοια ότι «Η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει να προχωρήσει άμεσα στην ετοιμασία όλων των σχεδίων διαχείρισης των περιοχών Natura 2000, στη θέσπιση των αναγκαίων μέτρων διατήρησης και στην άμεση λήψη δραστικότατων μέτρων για την άρση όλων των παραβιάσεων».

Ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, ανέφερε ότι κάθε χρόνο υπάρχουν 600-800 πρόωροι θάνατοι στην Κύπρο λόγω της κακής ποιότητας του αέρα, βάσει στοιχείων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος.

Σε δηλώσεις της μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, η ανεξάρτητη Βουλευτής, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, ανέφερε ότι το δικαίωμα σε ένα υγιές περιβάλλον είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα αλλά δεν έχει ακόμη κατοχυρωθεί από διεθνείς συμβάσεις ή στο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρόλο που πτυχές του αναγνωρίζονται από νόμους της ΕΕ.

Ακόμη, η κ. Ατταλίδου σημείωσε ότι πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο επεδίκασε μια υπόθεση κατά της Ελβετίας που κατέθεσαν 4 ηλικιωμένες και μία ΜΚΟ για αδυναμία αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και για αναγνώριση των επιπτώσεων αυτής της αδυναμίας στα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως του δικαιώματος στη ζωή όπως αυτό κατοχυρώνεται στο Άρθρο 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Αλλαγές Επαρχιακών Οργανισμών, πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, κανονισμοί ΚΦΙΚΒ, διορισμοί δημοσίου και ποινικοποίηση ψευδών καταθέσεων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, υπερψήφισε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, τους κανονισμούς του ΚΦΙΚΒ, τις γραπτές εξετάσεις διορισμού στη δημόσια υπηρεσία για τις κλίμακες Α9 και Α11, καθώς και την ποινικοποίηση των ψευδών καταθέσεων στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.  Αναλυτικά τα σχέδια

Ελέγχου

Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: Ειδική Έκθεση 19.3.2024 (ΥΔΔΤ/01/2024)-Έλεγχος Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και ξεκινά η σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου για τον