Η Βουλή καταδικάζει την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Βουλή των Αντιπροσώπων καταδικάζει έντονα την ευρείας κλίμακας στρατιωτική επίθεση που εξαπέλυσε το Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, υποδεικνύοντας ότι η ενέργεια αυτή συνιστά παραβίαση της συμφωνηθείσας εκεχειρίας και κλιμάκωση της βίας από πλευράς του Αζερμπαϊτζάν εις βάρος του αρμενικού πληθυσμού του Ναγκόρνο Καραμπάχ, στον οποίο έχει επιβάλει παράνομα πολύμηνο αποκλεισμό, παραβιάζοντας τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά του και αποκόπτοντας την πρόσβασή του σε βασικά αγαθά πρώτης ανάγκης. 

Σε ανακοίνωση της για το θέμα η Βουλή σημειώνει πως περαιτέρω ανησυχία προκαλεί η απροκάλυπτη στήριξη από την Τουρκία της επιθετικότητας του Αζερμπαϊτζάν και η χθεσινή δήλωση του Τούρκου Προέδρου ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. 

«Η Βουλή των Αντιπροσώπων συντάσσεται με τη διεθνή κοινότητα, απευθύνοντας έκκληση για άμεσο τερματισμό της απρόκλητης και παράνομης επίθεσης του Αζερμπαϊτζάν εναντίον του αρμένικου πληθυσμού του Ναγκόρνο Καραμπάχ, τήρηση της συμφωνηθείσας εκεχειρίας και αποκλιμάκωση, ώστε να καταστεί δυνατή η επανέναρξη διαλόγου προς επίτευξη διαρκούς ειρήνης και ασφάλειας» προστίθεται. 

Ιδιαίτερα, η Βουλή των Αντιπροσώπων, υπενθυμίζοντας προηγούμενα σχετικά ψηφίσματά της, καλεί το Αζερμπαϊτζάν να τερματίσει την ανθρωπιστική κρίση, αίροντας άμεσα τον αποκλεισμό του διαδρόμου του Λατσίν και αποκαθιστώντας τα ανθρώπινα δικαιώματα των κατοίκων του Ναγκόρνο Καραμπάχ, σύμφωνα με τις διεθνείς δεσμεύσεις του και το διεθνές δίκαιο. 

Η Βουλή των Αντιπροσώπων εκφράζει τέλος την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της προς τον δοκιμαζόμενο αρμενικό πληθυσμό του Ναγκόρνο Καραμπάχ και προς τον φίλο αρμενικό λαό. 

ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Οικονομικών

Αυξημένος και με κοινωνικό προσανατολισμό ο προϋπ. ΥΠΕΣ, σε ιστορικό υψηλό τα έσοδα από τουρισμό

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 27/11/2023, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:  Ο περί Προϋπολογισμού του 2024 Νόμος του 2023   Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού για το έτος 2024 και ειδικότερα η έγκριση πληρωμής από το Πάγιο Ταμείο

Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Σε αναμονή η β’ φάση νοσοκομείου Αθαλάσσας, κενά στη ψυχική υγεία και επέκταση θητείας ΔΣ «Φωνής»

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 27/11/2023, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης ατόμων με ψυχολογικά προβλήματα Η Επιτροπή συζήτηση το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε το ανθρώπινο δικαίωμα στην εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης ατόμων με ψυχολογικά προβλήματα. Σε αναμονή η