Ευθύνη Κυβέρνησης η εφαρμογή μεταρρύθμισης τοπικής αυτοδιοίκησης, λέει η ΠτΒ

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Βουλή ψηφίζει νόμους και η ευθύνη της εφαρμογής τους ανήκει στην εκτελεστική εξουσία, δήλωσε την Πέμπτη, 22/02/2024, η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, μετά το τέλος σύσκεψης με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και τον Υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνου Ιωάννου σχετικά με την εφαρμογή της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Βουλής, κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η πορεία υλοποίησης της μεταρρύθμισης, η οποία, όπως είπε, θα είναι προς όφελος της κοινωνίας και την οποία όλοι θέλουν να δουν να πετυχαίνει.

«Αναμένουμε από την Κυβέρνηση να είναι όλα έτοιμα για την επερχόμενη εκλογική διαδικασία και όπως τονίσαμε και σήμερα, για ακόμα μία φορά, είμαστε έτοιμοι για όποιες διορθωτικές κινήσεις απαιτηθούν στη συνέχεια», σημείωσε η κ. Δημητρίου, τονίζοντας ότι «η Βουλή ψηφίζει νόμους και η ευθύνη της εφαρμογής ανήκει στην εκτελεστική εξουσία».

Συμπλήρωσε πως καμία μεγάλη μεταρρύθμιση, όπως και στην περίπτωση του ΓεΣΥ, δεν μπαίνει αυτόματα σε λειτουργία χωρίς προβλήματα, σημασία όμως έχει να μην αναλωνόμαστε σε επικοινωνιακά παιχνίδια αλληλοεπίρριψης ευθυνών αλλά όλες οι πλευρές να λειτουργούν εποικοδομητικά, βρίσκοντας τις λύσεις και αναλαμβάνοντας ευθύνες.

«Πρέπει να προχωρήσουμε με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα για μια μεγάλη μεταρρύθμιση, την οποία συζητούσαμε για 20 και πλέον χρόνια και την οποία μετουσιώσαμε με νομοθετική ρύθμιση σε πράξη και τώρα απαιτείται να εφαρμόσουμε προς όφελος των πολιτών», πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα για την πρόσφατη σύσκεψη στο Προεδρικό για το ίδιο θέμα και αν είχαν επαρκή χρόνο προετοιμασίας, η Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι το κόμμα είναι πάντοτε προετοιμασμένο καθώς χειρίζεται το εν λόγω ζήτημα για αρκετό διάστημα.

Πρόσθεσε ότι η ίδια πράγματι δεν ήταν σε θέση να διαφοροποιήσει το πρόγραμμά της προσωπικά για να παραστεί στη σύσκεψη αυτή, σημειώνοντας πως ήδη εδώ και δύο εβδομάδες ήταν προγραμματισμένη να γίνει σήμερα σύσκεψη στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Συμπλήρωσε πως στη σύσκεψη το Προεδρικό παρέστη εντούτοις ο συντονιστής του ΔΗΣΥ στην Επιτροπή Εσωτερικών, βουλευτής Νίκος Σύκας, μέσω του οποίου το κόμμα τοποθετήθηκε, όπως ειπε, εκ νέου τόσο επί της ουσίας, όσο και επί της εισήγησης του ΔΗΣΥ για τον τρόπο χειρισμού του ζητήματος.

Σε ερώτηση για το αν σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβε θεωρεί πως Κυβέρνηση και υπηρεσίες είναι έτοιμες για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης, η Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι δεν θα πρέπει να μεταφέρεται στους πολίτες μια εικόνα χάους, προσθέτοντας πως η Κυβέρνηση οφείλει να είναι προετοιμασμένη, όπως είναι η θεσμική της αρμοδιότητα, και στη συνέχεια η Βουλή μπορεί να συνδράμει για όποιο πρόβλημα προκύψει.

Είπε επίσης ότι αναμένεται να κατατεθούν και τρία επίμαχα νομοσχέδια την επόμενη Πέμπτη, τα οποία, σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών, πέρασαν από το Υπουργικό Συμβούλιο.

«Βεβαίως και θα εφαρμοστεί η μεταρρύθμιση, αλίμονο αν στο παρά πέντε δεν μπορέσουμε να μετουσιώσουμε σε πράξη όσα συζητάμε και προετοιμάζουμε εδώ και τόσο καιρό», συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών είπε στη σύσκεψη ότι η Βουλή θα εξετάσει κατά προτεραιότητα τα εν λόγω θέματα ανταποκρινόμενη άμεσα, χωρίς ωστόσο να μπορεί να αναλάβει μερίδιο της ευθύνης που δεν της αναλογεί ως προς την εφαρμογή τους.

Ερωτηθείσα αν θεωρεί πως έχει κλείσει ο κύκλος της εσωστρέφειας στον ΔΗΣΥ και αν το κόμμα είναι έτοιμο για την προσεχή εκλογική αναμέτρηση, η κ. Δημητρίου είπε ότι μετά την ολοκλήρωση των εισηγήσεών του το κόμμα είναι πλέον έτοιμο να συζητήσει για το πολιτικό διακύβευμα και τη σημαντικότητα των εκλογών, αλλά και να συνομιλήσει με τους πολίτες για το πώς ακριβώς επωφελείται η Κύπρος μέσω της διασφάλισης της ευρωπαϊκής προοπτικής, αλλά και ο κάθε πολίτης ξεχωριστά, από την εφαρμογή μιας μεγάλης μεταρρύθμισης.

Σε ερώτηση για το ποιες διαδικασίες αναμένεται να ενεργοποιηθούν για περιπτώσεις υποψηφιοτήτων που δεν συντάχθηκαν με τις επίσημες επιλογές του ΔΗΣΥ, η κ. Δημητρίου αναφέρθηκε στην απόφαση που έλαβε το Πολιτικό Γραφείο για την εφαρμογή του κώδικα δεοντολογίας εκεί και όπου δεν τυγχάνουν αποδοχής οι συλλογικές αποφάσεις του κόμματος.

ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα