Εθνική Στρατηγική Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού και Χρηματοοικονομικής Παιδείας

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/10/2023, συζήτησε το ακόλουθο θέμα:

Εθνική Στρατηγική Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού και Χρηματοοικονομικής Παιδείας

Την πορεία υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής για την προώθηση του Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού και της Χρηματοοικονομικής Παιδείας στην Κύπρο εξέτασε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Σάβια Ορφανίδου, η οποία εισηγήθηκε το θέμα προς εξέταση, ανέφερε σε δηλώσεις της ότι ο ΔΗΣΥ ανέδειξε το θέμα από το 2020 και μετά από δική μας πρωτοβουλία είχε θεσπιστεί όντως Εθνική Στρατηγική για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος το 2022.

Σημείωσε ότι το πρόβλημα είναι παγκόσμιο αλλά είναι και σε πολύ μεγάλη εμβέλεια και στην Κύπρο. Ανέφερε ότι σύμφωνα με έρευνες, η Κύπρος βρίσκεται ανάμεσα στις τελευταίες χώρες του ΟΟΣΑ, ενώ το πρόβλημα εντοπίζεται περισσότερο στα άτομα κάτω των 18, που δεν είχαν ποτέ επαφή με τη χρηματοοικονομική παιδεία.

Γι’ αυτό θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντική η άμεση σύσταση της Κυπριακής Επιτροπής Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού και Παιδείας που θα συσταθεί στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής, για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε στην πράξη και να έχουν και αποτέλεσμα, οι δράσεις και οι ενέργειες που υπάρχουν στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο σε νεαρές ηλικίες, σε ηλικιωμένους και γυναίκες, ενώ τόνισε τη σημασία της ένταξης μαθημάτων για τη χρηματοοικονομική παιδεία στα σχολεία, ξεκινώντας από το Γυμνάσιο και το Λύκειο, κάτι που, όπως είπε, εξετάζει ήδη το Υπουργείο Παιδείας.

Ερωτηθείσα για το πότε θα μπουν στα σχολεία αυτά τα μαθήματα, ανέφερε ότι ήδη υπάρχουν σεμινάρια που γίνονται, ενώ διδάσκονται μαθήματα επιχειρηματικότητας. Σημείωσε ότι ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας, εντός της Επιτροπής ανέφερε ότι ήδη προσπαθούν να εντάξουν στον γυμνασιακό κύκλο, που θα διασυνδεθεί και με τον λυκειακό κύκλο, το μάθημα της χρηματοοικονομικής παιδείας.

Στόχος είναι να έχουμε βασικές χρηματοοικονομικές γνώσεις για να μπορέσουμε να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις που έρχονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας, ανέφερε, σημειώνοντας ότι ως ΔΗΣΥ θα παρακολουθούμε αυτό το θέμα γιατί αγγίζει την οικονομική ευημερία και του κάθε ενός ξεχωριστά αλλά και την ευημερία μιας ολόκληρης χώρας. Φανταστείτε πόσο διαφορετικός θα ήταν ο κόσμος μας σε παγκόσμιο αλλά και εθνικό επίπεδο αλλά ιδιαίτερα και σε ατομικό επίπεδο, αν όλοι ξέραμε τι είναι το επιτόκιο, να διαβάζαμε τα μικρά γράμματα κάτω από τα συμβόλαια και να μπορούσαμε να διαχειριστούμε σωστά το ιδιωτικό μας χρέος.

Εκ μέρους του ΔΗΚΟ, ο βουλευτής Χρύσανθος Σαββίδης, είπε ότι μέσα από έρευνες έχει επιβεβαιωθεί ότι ως χώρα είμαστε από τις τελευταίες όσον αφορά τη γνώση επί χρηματοοικονομικών δεδομένων. Δεν ήταν έκπληξη το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, σημείωσε, αναφέροντας ότι το θέμα είναι τι κάνουμε για να βελτιώσουμε τη θέση μας.

Λόγω της χαμηλής γνώσης στα χρηματοοικονομικά, είπε, είχαμε και τα επακόλουθα του Χρηματιστηρίου το 1999 αλλά και τα κόκκινα δάνεια. Εμείς, ως ΔΗΚΟ, εισηγηθήκαμε, λόγω του ότι καταγράψαμε και χαμηλό ποσοστό μαθητών που επιλέγουν την κατεύθυνση οικονομικών σπουδών, ότι θα πρέπει να μπει ένα μάθημα γεύσης οικονομικών στον γυμνασιακό κύκλο, για να μπορέσουν τα παιδιά να πάρουν μία γεύση, να έχουν μία γνώση, ώστε πιο συνειδητά να μπορέσουν να επιλέξουν στον λυκειακό κύκλο το μάθημα των οικονομικών.

Πρόσθεσε ότι αναμένουν από την ΚΤΚ πιο έμπρακτες δράσεις για να μπορέσουν να βοηθήσουν στο θέμα.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τους ακόλουθους κανονισμούς:

Οι περί Πανεπιστημίου Κύπρου (Διοικητικό Προσωπικό) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2022

Η Επιτροπή εξέτασε τους πιο πάνω κανονισμούς σκοπός των οποίων είναι η επικαιροποίηση των προνοιών που αφορούν τον διορισμό επί δοκιμασία του διοικητικού προσωπικού, την μονιμοποίησή του, τον τερματισμό της εργοδότησης κατά την διάρκεια της περιόδου δοκιμασίας αυτού και την αφυπηρέτησή του.

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία.

Κοινή συνάντηση κοινοβουλευτικών επιτροπών Παιδείας Κύπρου-Ελλάδας

Κοινή συνάντηση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Παιδείας Κύπρου – Ελλάδας προγραμματίζεται για τις 24 Οκτωβρίου στην Αθήνα, για να συζητηθούν θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με δηλώσεις του βουλευτή του ΔΗΚΟ, Χρύσανθου Σαββίδη, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας της Επιτροπής Παιδείας, είπε ότι είχε καταθέσει ο ίδιος εισήγηση για να υπάρξει πιο στενή συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοβουλευτικών επιτροπών.

Έχει καρποφορήσει η προσπάθεια αυτή. Έγινε αποδεκτό το αίτημά μας και από την αντίστοιχη επιτροπή της Ελλάδας και στις 24 του μήνα μια αντιπροσωπεία της Επιτροπής Παιδείας θα μεταβεί στην Ελλάδα, όπου θα έχει συνάντηση με την αντίστοιχη επιτροπή της Ελλάδας για να συζητήσουμε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με τον κ. Σαββίδη, τα θέματα που θα συζητηθούν αφορούν, μεταξύ άλλων, ζητήματα που απασχολούν τους Κύπριους φοιτητές, όπως το στεγαστικό, θέματα μεταγραφών των Κύπριων φοιτητών, ειδικά για οικονομικούς λόγους σε περιπτώσεις που φοιτούν αδέρφια σε διαφορετικές πόλεις. Επίσης, σημείωσε ότι θα εξεταστούν ζητήματα ιατροφαρμακευτικής κάλυψης, καθώς πολλοί φοιτητές δεν έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Τέλος, ανέφερε ότι θα συζητηθεί και το ζήτημα της δεύτερης κατανομής, που δεν γίνεται από το αντίστοιχο Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας, με αποτέλεσμα να χάνονται θέσεις, ιδιαίτερα σε κλάδους που είναι περιζήτητοι, όπως είναι η ιατρική, η φαρμακευτική, η οδοντιατρική.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Υγείας

Επιστολή θα στείλει η ΠτΒ προς τον ΠτΔ για ανέγερση παιδιατρικού νοσοκομείου

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 13/06/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Οικοδομικές εργασίες στο νοσοκομείο «Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ» Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκαν οι επικείμενες οικοδομικές εργασίες στο νοσοκομείο «Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ», καθώς και ο προγραμματισμός-λήψη μέτρων, για να μην υπάρξει καμία επίπτωση στην υγεία

Εσωτερικών

Αφαίρεσε πρόνοια για αύξηση έως 14% στα τιμολόγια νερού η Επιτροπή Εσωτερικών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 13/06/2024, εξέτασε τα ακόλουθα νομοσχέδια: Ο περί Δήμων (Τροποποιητικός) Ο περί Κοινοτήτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2024 Ο περί Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2024 Ο περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024 Η Επιτροπή εξέτασε τα πιο πάνω