Επιτροπή Υγείας: Πανευρωπαϊκή πρωτιά στις καισαρικές με ποσοστό 70%

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 20/10/2022, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: 

Αυξημένος αριθμός καισαρικών τομών στην Κύπρο 

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε ο αυξημένος αριθμός των καισαρικών τομών στην Κύπρο, οι αιτίες που τον προκαλούν και τρόποι περιορισμού του. 

Μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χαράλαμπος Πάζαρος, ανέφερε ότι η Κύπρος κατέχει δυστυχώς την πρωτιά ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά τα ποσοστά καισαρικών τομών. Σημείωσε ότι, πρόκειται για σωτήρια επέμβαση, όταν αυτή γίνεται, εκεί που ενδείκνυται. Δήλωσε επίσης, ότι ποσοστό μεγαλύτερο της τάξης του 15%, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δεν συνδέεται με βελτίωση της μητρικής ή νεογνικής θνησιμότητας, αφού η καισαρική τομή δεν παύει από το να αποτελεί μια μεγάλη χειρουργική επέμβαση.  

Όλοι γνωρίζουμε, είπε, τα οφέλη του φυσιολογικού τοκετού. Ανέφερε ότι όλοι οφείλουμε να εντρυφήσουμε στις αιτίες για το φαινόμενο του υψηλού αριθμού των καισαρικών τομών, ώστε να μπορέσουμε να θεμελιώσουμε τις λύσεις, στη βάση επιστημονικών δεδομένων, βέλτιστων ιατρικών πρακτικών και ιατρικών κατευθυντήριων γραμμών. Ο κ. Πάζαρος δήλωσε ότι, η Επιτροπή Υγείας είναι πρόθυμη να εργαστεί συλλογικά για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού και για τον λόγο αυτό κλήθηκαν στην Επιτροπή Υγείας όλοι οι αρμόδιοι φορείς ώστε να ξεκινήσει μία γόνιμη συζήτηση, η οποία θα οδηγήσει σε συγκεκριμένες λύσεις.   

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, δήλωσε ότι δυστυχώς η Κύπρος έχει παγκόσμια πρωτιά στις καισαρικές, αφού είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα με ποσοστό 70%. Οι καισαρικές πρόσθεσε, είναι αυξημένες για πολλούς λόγους. Ο πρώτος λόγος, είπε, είναι ότι έχουμε πολλές κυήσεις διδύμων. Συμπλήρωσε ότι, δεν υπάρχει ο ανάλογος έλεγχος των γιατρών-γυναικολόγων καθώς οι αμοιβές των καισαρικών είναι πιο ψηλές από τους φυσιολογικούς τοκετούς. Οι προφανείς λύσεις, πρόσθεσε ο κ. Σαββίδης, είναι περισσότερος έλεγχος, μεγαλύτερη ενημέρωση των γυναικών για τα οφέλη του φυσικού τοκετού και για τους κινδύνους που διατρέχουν κατά τη διάρκεια της καισαρικής. Ο ΟΑΥ, συνέχισε, πρέπει να επιβραβεύει νοσηλευτήρια που κάνουν γέννες με φυσικό τοκετό. Οι καισαρικές τομές θα πρέπει να γίνονται εάν και εφόσον τεκμηριωμένα επιστημονικά είναι ανάγκη, κατέληξε ο κ. Σαββίδης. 

Λύσεις για να μειωθούν τα ψηλά ποσοστά των καισαρικών τομών, ζητά η ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ 

Λύσεις για να μειωθούν τα ψηλά ποσοστά των καισαρικών τομών, ζητά η Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών (ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ), και κατάλληλη στελέχωση των Μαιευτικών Υπηρεσιών σε όλα τα τμήματα, καθώς, όπως αναφέρει σε δελτίο Τύπου, η Kύπρος «συγκαταλέγεται στις χώρες με τους υψηλότερους αριθμούς καισαρικών τομών». 

Γι’ αυτό το λόγο, ζητά «την άμεση και κατάλληλη στελέχωση» των Μαιευτικών Υπηρεσιών σε όλα τα τμήματα για την καλύτερη παροχή υπηρεσιών στις γυναίκες. 

Όπως αναφέρει η συντεχνία, «η γνώση και η επιστημονικότητα της/του επαγγελματία Μαίας/Μαιευτή, οι οποίοι σε κάθε στάδιο της εγκυμοσύνης ακόμη και νωρίτερα, καθοδηγούν και υποστηρίζουν τον φυσικό τοκετό, είναι πολύ σημαντική». Με τη στήριξη της Βουλής ζητούμε λύσεις ώστε να μειώσουμε τα ποσοστά των καισαρικών τομών». 

Όπως τονίζει η συντεχνία, «θεωρούμε δεδομένο πως για όλους μας είναι αποδεχτό ότι ο φυσικός τοκετός μόνο θετικά έχει για την έγκυο και το νεογνό. Δυστυχώς, δεν έχουμε καταφέρει να προωθήσουμε στην κοινωνία τον φυσιολογικό τοκετό και τα οφέλη του». 

Σημειώνεται ότι το θέμα απασχόλησε την Πέμπτη 20/10/2022 την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας της Βουλής όπου ο εκπρόσωπος Τύπου της ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ. Θεόδωρος Πετέλης, παρουσίασε τις θέσεις της συντεχνίας. 

Συγκεκριμένα, η ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ. εισηγείται τη δημιουργία εθνικής επιτροπής για προώθηση του φυσικού τοκετού παρουσιάζοντας τα πλεονεκτήματα έναντι της καισαρικής τομής και τη συμμετοχή των μαιών/μαιευτών στην επιτροπή «για να εκφράσουν τις απόψεις τους τόσο για τον σχεδιασμό όσο και για την πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί για προώθηση και εκπαίδευση του φυσιολογικού τοκετού». 

Η συντεχνία εισηγείται, ακόμη, την παροχή κινήτρων σε μέλλουσες μητέρες αν επιθυμούν να τεκνοποιήσουν με φυσικό τοκετό. 

Επιπρόσθετα, εισηγείται τη δημιουργία κατευθυντηρίων οδηγιών και τον έλεγχο για την τήρησή τους, και την παραχώρηση οικονομικών κινήτρων μέσω της αποζημίωσης του ΟΑΥ με τα οποία να επιβραβεύονται οι ιατροί και οι κλινικές για κάθε περιστατικό και σε ποσοστά κατ’ έτους.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε το ακόλουθο σχέδιο νόμου: 

Ο περί Γενικού Συστήματος Υγείας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Γενικού Συστήματος Υγείας Νόμου, ώστε να αναθεωρηθούν ορισμένες διατάξεις του.  

Ειδικότερα, με τις πρόνοιες της πρότασης νόμου προβλέπονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: 

(α) Εισαγωγή ρυθμίσεων, ώστε να προσδοθούν επιμέρους αρμοδιότητες στον Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας.  

(β) Παροχή δυνατότητας έκδοσης Κανονισμών από τον Επίτροπο Εποπτείας, με την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, για θέματα τα οποία άπτονται των αρμοδιοτήτων του. 

(γ) Εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής εισφορών στο Γενικό Σύστημα Υγείας των ναυτικών μη μόνιμων κατοίκων της Δημοκρατίας, προς άρση της υφιστάμενης διάκρισης στην οποία υπόκεινται, δεδομένου ότι οι ίδιοι καταβάλλουν εισφορές χωρίς να λαμβάνουν τις ανάλογες υπηρεσίες υγείας.  

Η Επιτροπή, αφού άκουσε τις επιμέρους απόψεις και επιφυλάξεις των εμπλεκόμενων φορέων, αποφάσισε όπως τοποθετηθεί επί της πιο πάνω πρότασης νόμου σε επόμενη συνεδρία της.  

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Μείωση ορισμένων εξώδικων, αλλαγές στην ΤΑ, καταψήφιση glamping και επισκέψιμων αγροκτημάτων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 20/06/2024, υπερψήφισε την μείωση ορισμένων εξώδικων από τις κάμερες τροχαίας, αλλαγές στη νομοθεσία της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ καταψήφισε τα σχέδια νόμου για glamping και επισκέψιμα αγροκτήματα.   Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που υπερψηφίστηκαν:  Ο περί Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024  Η

Εσωτερικών

Χαρτσιώτης: Ενισχύεται η ετοιμότητα πυρόσβεσης, από 2025 η απόκτηση ιδίων πτητικών μέσων

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 20/06/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η επάρκεια σε προσωπικό, μέσα και εξοπλισμό για την πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών. Χαρτσιώτης: Ενισχύεται η ετοιμότητα πυρόσβεσης, από 2025 η απόκτηση ιδίων πτητικών μέσων