Επιτροπή Υγείας: Δημιουργία κέντρου μεταμόσχευσης μυελού των οστών και κουβούκλια ασφαλείας

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 13/01/2022, εξέτασε το σχέδιο νόμου που προνοεί:

  • Tη δυνατότητα αδειοδότησης νοσηλευτηρίων που στο παρόν στάδιο δεν διαθέτουν κουβούκλιο ασφαλείας.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή συζήτησε το θέμα που αφορά:

  • Τη διεξαγωγή μελέτης για δημιουργία Κέντρου Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών στην Κύπρο.

Αναλυτικά το σχέδιο νόμου:

Ο περί Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (Έλεγχος Ίδρυσης και Λειτουργίας) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021

Σκοπός του νομοσχεδίου με τίτλο «ο περί Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (Έλεγχος Ίδρυσης και Λειτουργίας) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021» (Παράρτημα Α) είναι η τροποποίηση του βασικού νόμου, ώστε να δοθεί η δυνατότητα αδειοδότησης νοσηλευτηρίων που στο παρόν στάδιο δεν διαθέτουν κουβούκλιο ασφαλείας, ενώ προτίθενται να παρέχουν θεραπείες, η προετοιμασία των οποίων γίνεται σε κουβούκλιο ασφαλείας. Με την προτεινόμενη τροποποίηση θα παρέχεται η δυνατότητα σε ειδικούς ιατρούς να συνεργάζονται με νοσηλευτήρια που είναι αδειοδοτημένα με τις σχετικές ιατρικές ειδικότητες.

Δηλώσεις:

Το ενδεχόμενο δημιουργίας κέντρου μεταμοσχεύσεων μυελού των οστών, συζήτησε η Επ. Υγείας

Τη δημιουργία κέντρου μεταμόσχευσης μυελού των οστών στην Κύπρο, συζήτησε η κοινοβουλευτική επιτροπή Υγείας, η οποία ζήτησε από το Υπουργείο Υγείας τη διεξαγωγή μελέτης οικονομικής βιωσιμότητας για το όλο έργο.

Όλα τα κόμματα στήριξαν την ανάγκη διεξαγωγής μελέτης για τη δημιουργία του κέντρου αυτού στην Κύπρο, το οποίο εκτιμάται ότι θα αποφέρει εξοικονομήσεις για το κράτος, αλλά και θα αμβλύνει τη γενικότερη επιβάρυνση των ασθενών και των οικογενειών τους. Το θέμα συζητήθηκε αυτεπάγγελτα έπειτα από πρόταση των βουλευτών του ΔΗΣΥ Σάβιας Ορφανίδου, Ευθύμιου Δίπλαρου, Χαράλαμπου Πάζαρου και Δημήτρη Δημητρίου.

«Θεωρούμε ότι αυτή η μελέτη θα εξυπηρετήσει πρωτίστως τους ίδιους τους ασθενείς με αποφυγή ταλαιπωρίας, ψυχολογικού αλλά και οικονομικού κόστους τόσο για τους ίδιους τους ασθενείς όσο και τις οικογένειες τους και από την άλλη θα δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για αναβάθμιση της Κύπρου ως ένα διεθνές ιατρικό κέντρο και ιδιαίτερα στην περιοχή, αλλά και ως ένα κέντρο που μπορεί να αναβαθμιστεί και τεχνολογικά, αλλά και επιστημονικά μέσα από την εξειδίκευση που θα πάρουμε», ανέφερε η αναπληρώτρια Πρόεδρος της Επιτροπής Σάβια Ορφανίδου.

Η κ. Ορφανίδου είπε πως στην Κύπρο γίνονται αυτόλογες μεταμοσχεύσεις (λήψη μοσχεύματος από τον ίδιο τον ασθενή) ενώ για τις αλλογενείς (λήψη μοσχεύματος από άλλο ασθενή) οι ασθενείς μεταβαίνουν στο εξωτερικό. Όπως είπε, κάθε χρόνο 40 ασθενείς χρειάζονται μεταμόσχευση και κατά μέσο όρο καταβάλλονται από το κράτος περίπου €150.000 ετησίως, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζονται πολύ περισσότερα που κυμαίνονται από μισό εκατομμύριο έως και ένα εκατομμύριο ευρώ.

«Το κόστος είναι μεγαλύτερο όταν μιλούμε και για τη στήριξη των οικογενειών τους», είπε, για να προσθέσει πως «για αυτό το λόγο αυτή η μελέτη θα καταδείξει κατά πόσον είναι προς το συμφέρον του κράτους οι μεταμοσχεύσεις να γίνονται στην Κύπρο και όχι στο εξωτερικό, αλλά κυριότερα για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ψυχολογικά, κοινωνικά και πρακτικά προβλήματα που δημιουργούνται στις οικογένειες και στους ασθενείς που ταλαιπωρούνται για πολλούς μήνες στο εξωτερικό».

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Μαρίνα Νικολάου, χαρακτήρισε το όλο θέμα ως εξαιρετικά σημαντικό, προσθέτοντας πως αναμένει τη γραπτή δέσμευση του Υπουργείου Υγείας ως προς την εκπόνηση της μελέτης.

Είπε πως ζήτησε όπως εξεταστεί κατά πόσον υφιστάμενες δομές του κράτους πρέπει να ενισχυθούν ούτως ώστε να μπορούν να παρέχουν αυτού του είδους τις υπηρεσίες στους πολίτες και την ίδια ώρα να καταστεί, σε ένα ενδεχόμενο σενάριο υλοποίησης αυτού του έργου, η Κύπρος κέντρο παραχώρησης της υπηρεσίας αυτής και σε άλλες χώρες.

Σημείωσε ακόμη πως στο πλαίσιο της συζήτησης, έθεσε το πάγιο αίτημα του ΑΚΕΛ για στήριξη των οικογενειών όλων όσοι αναγκάζονται να μεταβαίνουν στο εξωτερικό για να λαμβάνουν αυτού του είδους τις θεραπείες.

«Είναι ανεπίτρεπτο για ένα κράτος, το οποίο θέλει να αποκαλείται σύγχρονο, οικογένειες να διαλύονται οικονομικά γιατί κάποιος από τα μέλη τους χρειάζεται να μεταβεί στο εξωτερικό για να λάβει τη θεραπεία την οποία πρέπει και οφείλουμε να δίνουμε ως κράτος και πολιτεία», κατέληξε.

Εκ μέρους του ΔΗΚΟ, ο βουλευτής του κόμματος, Χρύσανθος Σαββίδης, ανέφερε ότι το κόμμα είναι υπέρ της δημιουργίας του κέντρο μεταμόσχευσης αλλογενών μοσχευμάτων, καθώς υπάρχει προοπτική εξοικονόμησης χρημάτων αλλά και μείωση ταλαιπωρίας των ασθενών, που υποχρεούνται να μεταφέρονται στο εξωτερικό.

«Άρα η δημιουργία αυτού του κέντρου είναι εκ των ουκ άνευ πολύ χρήσιμη για τον τόπο αλλά θα πρέπει να γίνει η ανάλογη έρευνα», είπε.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου χαρακτήρισε σημαντικό το όλο εγχείρημα και υπέδειξε πως πρέπει να αξιοποιηθεί και η πρόσφατα συσταθείσα εθνική επιτροπή για τον καρκίνο και άλλοι εμπειρογνώμονες, «έτσι ώστε η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών να είναι η ίδια ψηλή με αυτή που δίνεται στο εξωτερικό ή και τις υπηρεσίες που δίνονται αυτή τη στιγμή στην Κύπρο».

Χαρακτήρισε επίσης πολύ σημαντικό το κράτος, πέραν των εξόδων της μεταμόσχευσης του ασθενή να στηρίζει οικονομικά τα έξοδα μεταφοράς, διαμονής και διατροφής του ασθενή και του συνοδού του, λέγοντας ότι έχει αποστείλει σχετική επιστολή στον Υπουργό Υγείας.

«Θα περιμένουμε αυτές τις μελέτες και θα είναι ευχής έργον αν μπορούμε ως Κυπριακή Δημοκρατία να παρέχουμε αυτές τις υπηρεσίες στους Κύπριους ασθενείς αλλά όχι μόνο, η Κύπρος μπορεί να γίνει κέντρο αριστείας της ευρύτερης περιοχής και να παρέχουμε όσο το δυνατόν περισσότερες υπηρεσίες στον τόπο μας», κατέληξε.

Κουβούκλια για χημειοθεραπείες

Εξάλλου, η Επιτροπή συζήτησε νομοσχέδιο για τροποποίηση του περί ιδιωτικών νοσηλευτηρίων νόμου, που, σύμφωνα με την κ. Ορφανίδου, αφορά την απάλειψη της ανάγκης για δημιουργία κουβουκλίων όσον αφορά τα θέματα ογκολογίας και χημειοθεραπειών ούτως ώστε να μπορούν κάποιες κλινικές που δεν έχουν τα χρήματα για να δημιουργήσουν αυτά τα κουβούκλια στα ίδια τα κέντρα τους να συνεργάζονται με άλλα κέντρα, αφού υπάρχουν εννέα τέτοια κέντρα στον ιδιωτικό τομέα που παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες.

Με αυτό τον τρόπο, πρόσθεσε, διασφαλίζουμε ότι θα μπορούν όλοι οι ασθενείς να εξυπηρετούνται καλύτερα, αλλά και ταυτόχρονα θα γίνει μεγάλη εξοικονόμηση των πόρων τους κράτους γιατί θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε οικονομίες κλίμακας και να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε καλύτερα τον ασθενή.

Αναφορικά με τις ανησυχίες όσον αφορά την ασφάλεια των φαρμάκων κατά τη διαδικασία της μεταφοράς τους, η κ. Ορφανίδου είπε πως η Επιτροπή ζήτησε όπως κατατεθούν τα πρωτόκολλα και προδιαγραφές και άλλα έντυπα, «τα οποία θα καθησυχάζουν τις ανησυχίες αυτές, ούτως ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με την ψήφιση της νομοθεσίας».

Για το ίδιο θέμα, η κ. Νικολάου ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ εξέφρασε κάποιες ανησυχίες και προβληματισμούς και ζήτησε όπως δοθούν στην επιτροπή πρακτικές, οι οποίες εφαρμόζονται σε άλλες χώρες της ΕΕ και τις για τις υποχρεώσεις τις οποίες θα έχουν γιατροί ή και τα νοσηλευτήρια.

«Αυτό το οποίο έγινε ξεκάθαρο εκ μέρους του ΑΚΕΛ είναι ότι δεν πρόκειται και δεν έχουμε διάθεση να συναινέσουμε στο να ονομαστεί ογκολογική κλινική μια κλινική, η οποία θα είναι χωρίς υποδομή, εξοπλισμό, κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό και ειδικούς ιατρούς ογκολόγους», είπε.

Τέλος, ο κ. Σαββίδης ανέφερε από την πλευρά του είπε πως το ΔΗΚΟ τάσσεται υπέρ νομοσχεδίων που μειώνουν την ταλαιπωρία των ασθενών που πάσχουν από καρκίνο, εκφράζοντας ωστόσο ενδοιασμούς και ανησυχίες ως προς την ορθή μεταφορά και διατήρηση των φαρμάκων.

«Πάγια θέση μας είναι η αποφυγή ταλαιπωρίας των ασθενών παράλληλα όμως διασφαλίζοντας την παροχή υψηλής ποιότητας ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών», κατέληξε.

Πηγή δηλώσεων – ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Πρόγραμμα

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα Επιτροπών/Ολομέλειας ημερομηνίας 10/06/2024 – 14/06/2024

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και της Ολομέλειας έχει ως εξής:              Δευτέρα 10/06/2024                     Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, –  Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, –  Τρίτη 11/06/2024                       Επιτροπή Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων και Παθόντων, –               Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, 9:00 π.μ..                               Επιτροπή για τη Μελέτη του Δημογραφικού

Μεταφορών

Τρέχουν για το έργο στο λιμάνι Λάρνακας, αλλά η διαδικασία είναι χρονοβόρα

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 31/05/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Υλοποίηση ενιαίου σχεδιασμού ανάπτυξης λιμανιού και μαρίνας Λάρνακας Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η πορεία υλοποίησης του ενιαίου σχεδιασμού ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας. Τρέχουν για το έργο στο