Επιτροπή Εσωτερικών: Μεταρρύθμιση τοπικής αυτοδιοίκησης

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά την διάρκεια της συνεδρίας της στις 13/01/22, εξέτασε τα σχέδια νόμου που προνοούν:

  • Τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Αναλυτικά τα σχέδια νόμου:

Ο περί Δήμων Νόμος του 2020

Το Υπουργείο Εσωτερικών, υιοθετώντας τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Χάρτας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Συμβουλίου της Ευρώπης, προέβηκε σε σημαντικές διαφοροποιήσεις της υφιστάμενης νομοθεσίας, υιοθετώντας αρκετές από τις εισηγήσεις της ΕΔΚ, έτσι ώστε οι δήμοι να καταστούν οικονομικά αυτόνομοι, διοικητικά αυτοτελείς, αλλά και βιώσιμοι.

Ο περί Κοινοτήτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2020

Το Υπουργείο Εσωτερικών, υιοθετώντας τις εισηγήσεις της μελέτης αλλά και της ΕΚΚ προέβη σε αναδιαμόρφωση του περί Κοινοτήτων (Τροποποιητικού) Νόμου που είχε κατατεθεί ως νομοσχέδιο το 2015, εντάσσοντας διατάξεις για τη σύσταση και λειτουργία 32 Τοπικών Συμπλεγμάτων Παροχής Υπηρεσιών.

Ο περί Επαρχιακών Συμπλεγμάτων Νόμος του 2015

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η θέσπιση νομοθεσίας για την ίδρυση και λειτουργία επαρχιακών συμπλεγμάτων, ήτοι ενός επαρχιακού οργανισμού αυτοδιοίκησης σε κάθε επαρχία, με αρμοδιότητες οι οποίες θα ασκούνται σε επαρχιακό επίπεδο και θα αφορούν στην υδατοπρομήθεια, στη λειτουργία αποχετευτικών συστημάτων και στη διαχείριση στερεών αποβλήτων.

Δηλώσεις:

Τις τροπολογίες κομμάτων για Τ.Α συζητά η Επ. Εσωτερικών, με στόχο ψήφιση νομοσχεδίων εντός Φεβρουαρίου

Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής τέθηκαν σήμερα τροπολογίες που κατέθεσαν τα κόμματα σε ό,τι αφορά τα νομοσχέδια για μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τον Πρόεδρο και μέλη της Επιτροπής από όλα τα κόμματα να τονίζουν πως στόχος είναι τα νομοσχέδια να τεθούν προς ψήφιση στην Ολομέλεια του νομοθετικού σώματος εντός Φεβρουαρίου.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, δήλωσε μετά τη συνεδρία, που έγινε κεκλεισμένων των θυρών, πως κατά την έναρξή της “είχαμε ήδη σχεδόν από το σύνολο των κομμάτων πέραν των 50 τροπολογιών και στο πλαίσιο της συνεδρίασης κατατέθηκαν και τροπολογίες από τον ΔΗΣΥ”.

Πρόσθεσε πως “έχουμε διεξέλθει ένα μεγάλο μέρος των τροπολογιών. Σε κάποιες έχουν υπάρξει ήδη συγκλίσεις και θα ενσωματωθούν στα κείμενα, για κάποιες άλλες χρειάζεται περαιτέρω συζήτηση και εκκρεμούν και τροπολογίες, που δεν έχουν ακόμα παρουσιαστεί και δεν έχουν συζητηθεί”, ανέφερε.

Σημείωσε πως “αυτό θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη, με στόχο, αν είναι εφικτό, να ολοκληρώσουμε τη συζήτηση επί τροπολογιών. Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε σε μια επιπρόσθετη έκτακτη συνεδρίαση θα ολοκληρώσουμε, διατηρώντας ως ορίζοντα να τεθούν τα νομοσχέδια στην Ολομέλεια της Βουλής εντός Φεβρουαρίου. Είναι το ενδεικτικό χρονικό πλαίσιο, που έχουμε θέσει ως Επιτροπή Εσωτερικών”, πρόσθεσε.

Είπε πως “η μεγάλη δουλειά έχει ήδη γίνει και σε πολύ μεγάλο βαθμό έχουν υπάρξει εκείνες οι αναγκαίες συγκλίσεις για να βλέπουμε με αισιοδοξία την προοπτική υπερψήφισης της μεταρρύθμισης στην Τ.Α”.

Επεσήμανε ότι “κάποιες από τις τροπολογίες αφορούν τα ακανθώδη ζητήματα των συνενώσεων, των συμπλεγματοποιήσεων του αριθμού των δήμων, του τρόπου εκλογής αντιδημάρχων και άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη λειτουργικότητα των δήμων και των επαρχιακών οργανισμών”.

Όμως θεωρώ ότι με συναινετικό πνεύμα και στο κλίμα που συνεδριάσαμε και σήμερα μπορεί να καταστεί εφικτό να ολοκληρώσουμε αυτή την προσπάθεια, ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών.

Ο κ. Δαμιανού είπε ακόμη πως θέλει να πιστεύει πως οι όποιοι σχεδιασμοί των κομμάτων για τις προεδρικές εκλογές δεν θα επηρεάσουν τον τρόπο και τις συμπεριφορές ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών, “όπως πράξαμε εξάλλου μέχρι σήμερα”.

“Ουαί και αλίμονο αν τα ζητήματα λειτουργίας των θεσμών, η ανάγκη για μεταρρύθμιση στην Τ.Α υποθηκευτεί στις οποιεσδήποτε σκοπιμότητες δυνατόν να υπάρξουν για τις προεδρικές εκλογές”, ανέφερε.

Σε σχέση με τον αριθμό των δήμων, είπε πως σήμερα τέθηκε από τον ΔΗΣΥ ενώπιον της Επιτροπής τροπολογία για προσθήκη ακόμα ενός Δήμου, του Δήμου Αραδίππου, η οποία θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Σύκας, είπε πως η συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών συνεχίστηκε σε ένα συναινετικό κλίμα. Πρόσθεσε πως στη σημερινή συνεδρία ο ΔΗΣΥ σε συνέχεια της επιστολής που είχε αποστείλει στην προηγούμενη συνεδρία κατέθεσε τις τροπολογίες εκείνες που ουσιαστικά συνάδουν με τις πρόνοιες του αρχικού νομοσχεδίου που κατάθεσε η Κυβέρνηση.

Ο κ. Σύκας ανέφερε πως η συζήτηση γίνεται σε ένα κλίμα υπευθυνότητας, με στόχο μέσα από ένα ωφέλιμο συμβιβασμό να προχωρήσουν στην ψήφιση εντός Φεβρουαρίου της μεταρρύθμισης της Τ.Α.

Υπογράμμισε πως η μεταρρύθμιση αυτή είναι αδήριτη, εθνική και κοινωνική ανάγκη, μακριά από οποιεσδήποτε κομματικές ή πολιτικές σκοπιμότητες, και εξέφρασε την πεποίθηση πως “με την ίδια συνέπεια θα έχουμε έναν αίσιο τέλος ώστε να οδηγηθούμε εντός του Φεβρουαρίου” στην ψήφιση της μεταρρύθμισης της Τ.Α

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Σύκας είπε πως “εμείς παραμένουμε σταθεροί διαχρονικά όσον αφορά το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης που προνοεί 17 δήμους και βάση και με το επεξηγηματικό σημείωμα του Υπουργού υπάρχουν δυο εναλλακτικές λύσεις χωρίς να αυξάνεται ο αριθμός των δήμων που αφορά των επαρχία Λάρνακας”.

Συνεχίζοντας είπε ότι “αυτό θεωρώ θα το δούμε μέσα στα πλαίσια της ευρύτερης συναίνεσης γιατί ο στόχος μας είναι αν είναι δυνατόν να πάμε συναινετικά στην Ολομέλεια της Βουλής”, και υπογράμμισε πως “οι βιώσιμοι δήμοι με βάσει και τις μελέτες που έχουν γίνει δεν πρέπει να υπερβαίνουν τους 17”.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, είπε πως το ΔΗΚΟ έχει καταθέσει μια σειρά από τροπολογίες “τις οποίες έχουμε συζητήσει εκ πρώτης όψεως σήμερα και φαίνεται ότι υπάρχει μια καλή διάθεση και πρόθεση από όλους τους συναδέλφους για να υπάρξει συναίνεση, να υπάρξει υπευθυνότητα και στόχος μέχρι τέλος Φεβρουαρίου είναι να υπάρξει μια οριστική λύση σε αυτό το μείζον θέμα που συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό”.

Ο κ. Λεωνίδου είπε πως “μπορούμε να βρούμε λύσεις για τις επόμενες τροπολογίες, οι οποίες είναι εξίσου σημαντικές και αφορούν τις συνενώσεις, αφορούν το θέμα του δημοψηφίσματος, αφορούν άλλα σημεία τα οποία θα μας προβληματίσουν,  αλλά πιστεύω με καλή διάθεση και με υπευθυνότητα θα βρούμε τη λύση”.

Ανέφερε πως κατά τη σημερινή συζήτηση “έχει διαφανεί η πρόθεση από όλους μας να υπάρξει τελική έκβαση σε όλη αυτή την πορεία που εδώ και δέκα χρόνια συζητούνται τα θέματα της μεταρρύθμισης”.

Σημείωσε, επίσης, πως “προσπαθήσαμε και με τη σύμφωνη γνώμη και των άλλων συναδέλφων φαίνεται εκ πρώτης όψεως ότι οδηγούμαστε να δημιουργήσουμε και μια τρίτη περίπτωση σύστασης οντοτήτων για προηγούμενα Συμβούλιο Βελτιώσεως τα οποία έχουν καταργηθεί με τον ειδικό νόμο και ενταχθεί στους δήμους”.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Κωστής Ευσταθίου, ανέφερε πως “το ευχάριστο είναι ότι συζητάμε μεταξύ μας με καλό πνεύμα, πλησιάζουμε πολύ σε μια συναινετική λύση όσο μπορούμε” και ευχαρίστησε όλους για την εξαιρετική εργασία που γίνεται στην Επιτροπή Εσωτερικών.

Ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Παράταξης – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων Μαρίνος Μουσιούττας, είπε πως “εμείς παραμένουμε σταθεροί στη θέση ότι ήδη θα έπρεπε να είχαμε προχωρήσει με τη μεταρρύθμιση”. Τόνισε πως “είναι κρίμα και άδικο για πολιτικές σκοπιμότητες να καθυστερήσεις περαιτέρω”.

Ανέφερε πως “έχουμε ενώπιόν μας όλες τις τροπολογίες των κομμάτων και ξεκινήσαμε τη συζήτησή τους. Είναι γύρω στις 80 τροπολογίες. Σήμερα διεξήλθαμε τις τροπολογίες τριών κομμάτων, γύρω στις 30”.

Πρόσθεσε πως “και η επόμενη συνεδρία θα αναλωθεί για συζήτηση τροπολογιών. Εύχομαι και ελπίζω το χρονοδιάγραμμα που θέσαμε σήμερα και αναφέρεται ότι στις 10 του Φεβρουαρίου θα είναι τα νομοσχέδια ενώπιον της Ολομέλειας, να υλοποιηθεί και να μην παρατηρηθούν άσκοπες καθυστερήσεις από τον οποιονδήποτε”, δήλωσε.

Ο κ. Μουσιούττας είπε πως εάν και εφόσον δεν υλοποιηθεί αυτό το χρονοδιάγραμμα “θα θέσουμε επί τάπητος το θέμα της διεξαγωγής δημοτικών εκλογών διότι δεν έχουμε υλοποιήσει την υπόσχεσή μας για τη μεταρρύθμιση”. Είπε ακόμη πως σε επόμενη συνεδρία θα ψηφίσουν ποιες τροπολογίες θα ενταχθούν στο νομοσχέδιο.

Ερωτηθείς για το θέμα του αριθμού των δήμων είπε πως “υπάρχει το 14 από εμάς, το 17 από τον ΔΗΣΥ και το 20 που είναι η πλειοψηφική απόφαση της Επιτροπής Εσωτερικών μέχρι τώρα”. Ανέφερε, ακόμη, πως υπάρχει τροπολογία κόμματος για μείωση των δήμων από 20 σε 19.

Είπε πως αυτά δεν συζητήθηκαν διότι ξεκίνησε κατάθεση και συζήτηση εκτός από αυτό το σημείο. Πρόσθεσε πως την ερχόμενη Πέμπτη θα γίνει συνεδρία με σκοπό την ολοκλήρωση της συζήτησης των τροπολογιών και της ψήφισης επί αυτών. Και υπάρχει ο κανονισμός της Βουλής ότι σε δυο βδομάδες πηγαίνει το θέμα στην Ολομέλεια, πρόσθεσε.

Η Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, είπε πως σήμερα εξετάστηκαν οι τροπολογίες του ΑΚΕΛ, της ΕΔΕΚ και του ΔΗΚΟ.

Οι δικές μας τροπολογίες, ανέφερε, θα εξεταστούν στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών. Όπως είπε, έχουν σχέση με τρεις τομείς “τους οποίους θεωρούμε πολύ σημαντικούς, τη διαφάνεια που πρέπει να έχουν όλοι αυτοί οι οργανισμοί που θα δημιουργηθούν, την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και της πολιτιστικής κληρονομιάς, και τον τρόπο εκλογής”.

“Θεωρούμε ότι η εκλογή και των μελών των δημαρχείων αλλά και των δημάρχων και των αντιδημάρχων θα πρέπει να αντικατοπτρίζει την πολιτική βούληση των ίδιων των πολιτών και  των ψηφοφόρων, άρα θα πρέπει να αντιπροσωπεύονται όλες οι φωνές στα μελλοντικά συμβούλια των δήμων ή στα συμπλέγματα των κοινοτήτων”, ανέφερε η κα. Ατταλίδου.

Είπε πως υπάρχει πολύ μεγάλη συναίνεση στην Επιτροπή και εξέφρασε την ελπίδα ότι εντός του επόμενου μήνα τα νομοσχέδια θα τεθούν στην Ολομέλεια και θα ψηφιστούν για να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός της Τ.Α, ο οποίος, όπως σημείωσε, είναι μια από τις μεγάλες προτεραιότητες που έχει θέσει και η ίδια η ΕΕ “γιατί χωρίς εκσυγχρονισμένους δήμους και κοινότητες δεν μπορεί να εφαρμοστεί η Πράσινη Συμφωνία, που είναι η μεγάλη μηχανή, η οποία θα μας οδηγήσει και πάλι στην ανάπτυξη μετά την εποχή της πανδημίας”.

Πηγή δηλώσεων – ΚΥΠΕ

Συναφείς δημοσιεύσεις στα MME:

Stockwatch: Στο τραπέζι 75 τροπολογίες για αλλαγές στους δήμους

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Μείωση ορισμένων εξώδικων, αλλαγές στην ΤΑ, καταψήφιση glamping και επισκέψιμων αγροκτημάτων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 20/06/2024, υπερψήφισε την μείωση ορισμένων εξώδικων από τις κάμερες τροχαίας, αλλαγές στη νομοθεσία της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ καταψήφισε τα σχέδια νόμου για glamping και επισκέψιμα αγροκτήματα.   Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που υπερψηφίστηκαν:  Ο περί Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024  Η

Εσωτερικών

Χαρτσιώτης: Ενισχύεται η ετοιμότητα πυρόσβεσης, από 2025 η απόκτηση ιδίων πτητικών μέσων

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 20/06/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η επάρκεια σε προσωπικό, μέσα και εξοπλισμό για την πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών. Χαρτσιώτης: Ενισχύεται η ετοιμότητα πυρόσβεσης, από 2025 η απόκτηση ιδίων πτητικών μέσων