Επιτροπή Υγείας: Ανησυχίες κομμάτων για νομοσχέδιο περί επικίνδυνων μολυσματικών ασθενειών

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 20/01/2022, εξέτασε τα σχέδιο νόμου που προνοούν:

  • Την παροχή της εξουσίας στο Υπουργικό Συμβούλιο και τον Υπουργό Υγείας να εκδίδουν διατάγματα με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας, τον περιορισμό της εξάπλωσης επικίνδυνων μολυσματικών ασθενειών και την αποτροπή πιθανής κατάρρευσης του συστήματος υγείας από τη διασπορά επικίνδυνων μολυσματικών ασθενειών.
  • Την τροποποίηση των ποινών για αδικήματα που αφορούν τον περί Επικίνδυνων Μολυσματικών Ασθενειών Νόμο.

Αναλυτικά τα σχέδια νόμου:

Ο περί Επικίνδυνων Μολυσματικών Ασθενειών Νόμος του 2021

Το παρόν νομοσχέδιο δίνει την εξουσία στο Υπουργικό Συμβούλιο και τον Υπουργό Υγείας να εκδίδουν διατάγματα με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας, τον περιορισμό της εξάπλωσης επικίνδυνων μολυσματικών ασθενειών και την αποτροπή πιθανής κατάρρευσης του συστήματος υγείας από τη διασπορά επικίνδυνων μολυσματικών ασθενειών.

Ο περί Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021

Σκοπός του παρόντος νομοσχεδίου είναι η τροποποίηση των ποινών για αδικήματα που αφορούν τον περί Επικίνδυνων Μολυσματικών Ασθενειών Νόμο.

Δηλώσεις:

Με αλλαγές επί του Ν/σ περί μολυσματικών ασθενειών επανέρχεται ο Υπ. Υγείας στη Βουλή σε 2 εβδομάδες

Με αναθεωρημένο κείμενο και με συγκεκριμένες αλλαγές επί του νομοσχεδίου, που αφορά στις επικίνδυνες και μολυσματικές ασθένειες, θα επανέλθει ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας.

Ο αρμόδιος Υπουργός δεσμεύτηκε όπως καταθέσει αλλαγές επί του νομοσχεδίου σε δύο εβδομάδες, ώστε να συνεχιστεί η κατ’ άρθρο συζήτηση.

Το νομοσχέδιο περί επικίνδυνων μολυσματικών ασθενειών βρέθηκε ενώπιον της συνεδρίας Επιτροπής Υγείας, κατά την οποία συζητήθηκαν εκτενώς οι εισηγήσεις του ΑΚΕΛ για αλλαγές στη νομοθεσία, στην παρουσία του αρμόδιου Υπουργείου.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία, ο Υπουργός Υγείας είπε πως στόχος είναι να τροποποιηθεί το νομοσχέδιο, έχοντας υπόψη την πανδημία που διανύουμε τα τελευταία δύο χρόνια.

«Έχουμε ακούσει με προσοχή όλα τα κόμματα, τις ανησυχίες των βουλευτών και θα επανέλθουμε με κάποιες αλλαγές που συζητήθηκαν σήμερα», είπε.

Κληθείς να σχολιάσει την ανησυχία των βουλευτών ως προς την ευρύτητα των εξουσιών που δίνει στον εκάστοτε Υπουργό Υγείας αυτή η νομοθεσία, καθώς και την ανησυχία ότι η Βουλή θα μπορούσε με αυτό το νομοσχέδιο «να μπει στον πάγο», ο κ. Χαρζηπαντέλας είπε ότι «στόχος μας δεν είναι να μπει η Βουλή στον πάγο ή να σταματήσει τις δραστηριότητες της», για να σημειώσει ότι «βάσει νέας πρόνοιας που συζητήθηκε, μετά από πρόταση του ΑΚΕΛ, πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε πανδημία θα δίνεται η έγκριση από τη Βουλή και ο εκάστοτε Υπουργός Υγείας θα ενημερώνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα το σώμα».

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, Σάββια Ορφανίδου, είπε ότι ο περί επικίνδυνων μολυσματικών ασθενειών νόμος χρειάζεται να εκσυγχρονιστεί, αφού ισχύει από το 1932, για να προσθέσει πως «πρέπει να εμπλουτίσουμε αυτό το νομοσχέδιο και με τις δικές μας εμπειρίες της πανδημίας τα τελευταία δύο χρόνια γι’ αυτό και είναι σημαντικό να το εκσυγχρονίσουμε».

Παράλληλα, είπε πως σκοπός «είναι να διατηρήσουμε την εγρήγορση που υπάρχει και σήμερα στο να βγάζει η κυβέρνηση διατάγματα, για να μπορεί να αντιμετωπίζει άμεσα και έγκαιρα όπως χρειάστηκε να το πράξει αρκετές φορές τα τελευταία δύο χρόνια, για την πανδημία με ιδιαίτερα και συγκεκριμένα μέτρα».

«Προς αυτή την κατεύθυνση νομίζω ότι έχουμε καταλήξει σε συγκεκριμένες αλλαγές επί του νομοσχεδίου γι’ αυτό και σε δύο εβδομάδες έχει δεσμευτεί το ίδιο το Υπουργείο ότι θα φέρει και θα καταθέσει αναθεωρημένο κείμενο και θα συνεχιστεί απ’ όλους μας η κατ’ άρθρον συζήτηση», είπε.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, έκανε λόγο για «εκτρωματική και άκρως επικίνδυνη» νομοθεσία.

Όπως τόνισε «η κυβέρνηση επέμενε σε μια διαδικασία, κατά την οποία θα μπορούσαν να περιοριστούν οριζόντια όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα, χωρίς την έγκριση της Βουλής, ενώ ενσωματώνεται πρόνοια στη νομοθεσία που επιτρέπει στην εκάστοτε εκτελεστική εξουσία ακόμα και να κλείνει και να βάζει στον πάγο τη λειτουργία της νομοθετικής και της δικαστικής εξουσίας».

Σημείωσε ακόμα ότι η Νομική Υπηρεσία επέμεινε «σε κάποιες απαράδεκτες πρόνοιες που είναι πιο δρακόντειες από ό,τι σε περίπτωση πολέμου», αλλά όπως πρόσθεσε «ευτυχώς ο Υπουργός Υγείας έδειξε διάθεση συνεννόησης και δεν εισάκουσε τις εμμονές της Νομικής Υπηρεσίας».

Επίσης, ανέφερε ότι ο Υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε ότι θα αντιμετωπίσει θετικά, αρκετές από τις εισηγήσεις του ΑΚΕΛ που συζητήθηκαν σήμερα στην Επιτροπή, ωστόσο, σημείωσε πως αρνήθηκε να συγκεκριμενοποιήσει ποια είναι εκείνα τα ανθρώπινα δικαιώματα που υπόκεινται σε περιορισμό, κάτι που γίνεται σε περίπτωση πολέμου.

Ανέφερε μάλιστα πως αυτό «παραμένει το πιο επικίνδυνο σημείο στη νομοθεσία», για το οποίο όπως είπε «ο Υπουργός δεν αποδέχθηκε να το συζητήσει».

Εξέφρασε την ελπίδα ότι η κυβέρνηση θα κάνει δεύτερες σκέψεις.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, είπε πως το κόμμα του πιστεύει πως «η εκτελεστική εξουσία, η οποία είναι η εξουσία που πρέπει να λειτουργεί επί καθημερινής βάσης για όλα τα θέματα που ανήκουν σε αυτήν, με βάση τις εξουσίες που της παρέχει το Σύνταγμα και οι νόμοι της Κυπριακής Πολιτείας, έχει κυρίως την ευθύνη για τη λειτουργία και τη μη διάδοση αυτής της πανδημίας».

Όπως σημείωσε «οι άλλες εξουσίες οφείλουν να παρακολουθούν και να παρεμβαίνουν όταν και όποτε χρειάζεται η διασφάλιση των ατομικών ελευθεριών».

«Την περίοδο που πέρασε, δυστυχώς υπήρξαν και φαινόμενα, όπου υπήρξε και κατάχρηση εξουσίας και κατάχρηση δικαιωμάτων, αλλά θα πρέπει να υπομνήσουμε ότι υπήρχε η απειρία, υπήρχε η έλλειψη γνώσης και κάποιες αποφάσεις μπορεί να ήταν βεβιασμένες», είπε.

Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι «επί του συνόλου θα πρέπει να υπομνήσω ότι γενικά η πορεία και η εξέλιξη της πανδημίας ήταν για τον τόπο μας θετική», προσθέτοντας πως «ο τρόπος και τα μέτρα που είχαν ληφθεί ήταν προς τη θετική κατεύθυνση».

Επιπλέον, ανέφερε πως πρέπει να υπάρξει η συν-λειτουργία των τριών εξουσιών του κράτους και προληπτικά και κατασταλτικά, σημειώνοντας ότι «για να μπορέσει να υπάρξει αυτή η διασφάλιση των δικαιωμάτων, σίγουρα θα πρέπει να υπάρχει σύμπραξη των τριών εξουσιών του κράτους, δηλαδή της εκτελεστικής, της νομοθετικής και της δικαστικής εξουσίας».

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, ζήτησε από το Υπουργείο Υγείας και την Κυβέρνηση την απόσυρση του εν λόγω νομοσχεδίου, για να σημειώσει ότι «σε μια μελλοντική κατάσταση να επανέλθει με τις τροποποιήσεις και τις αλλαγές τις οποίες έχουν καταθέσει αρκετά κόμματα, αλλά και άλλοι οργανωμένοι φορείς».

Είπε ότι «το συγκεκριμένο νομοσχέδιο περιορίζει τις ελευθερίες του ανθρώπου», για να προσθέσει πως «οι πρόνοιες οι οποίες περιγράφονται μέσα από τα άρθρα του νομοσχεδίου δημιουργούν πάρα πολλά προβλήματα στην εφαρμογή τους».

Σε ανακοίνωσή Τύπου, που εξέδωσε μετά τη συνεδρία η ΕΔΕΚ αναφέρεται ότι «οι όποιες αποφάσεις για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων, όπως η πανδημία, κρίνονται για την ορθότητα τους ή όχι, εκ του αποτελέσματος και όχι εκ της προθέσεως τους».

Αναφορικά με τη σημερινή συζήτηση στην Επιτροπή Υγείας για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για την παρεμπόδιση διάδοσης μολυσματικών ασθενειών, η ΕΔΕΚ αναφέρει εκ νέου ότι «η Βουλή έχει κάθε δικαίωμα και πρέπει να προχωρήσει στον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του νόμου αναφορικά με το πλαίσιο  της έκδοσης των σχετικών διαταγμάτων» και ότι «η έκδοση των διαταγμάτων στη βάση της νομοθεσίας αποτελεί αποκλειστικό δικαίωμα της εκτελεστικής εξουσίας».

«Η ενδεχόμενη εμπλοκή της Βουλής στην έγκριση ή την έκδοση των διαταγμάτων ουσιαστικά θα παραβιάζει τον διαχωρισμό των εξουσιών και την παρέμβαση στο έργο της εκτελεστικής εξουσίας, αλλά θα οδηγεί και σε αχρείαστη καθυστέρηση της έκδοσης με συνεπακόλουθες επιπτώσεις στην εφαρμογή των μέτρων και ενδεχόμενες επιβαρύνσεις στην υγεία των πολιτών», σημειώνει.

Για τον καθορισμό των μολυσματικών νόσων, αναφέρει πως «πρέπει να υπάρχει χαρακτηρισμός αυτών -και όχι στη βάση καταλόγου- δεδομένου ότι δεν είναι δυνατή η πρόβλεψη στο άμεσο μέλλον ποιες από αυτές θα χαρακτηρίζονται και ποιες θα αποχαρακτηρίζονται ως τέτοιες».

Δεν τέθηκε ακόμα στο τραπέζι θέμα της ενδημικότητας του ιού, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας

Δεν τέθηκε ακόμα στο τραπέζι το θέμα της ενδημικότητας του ιού, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας, ο οποίος είπε πως αυτό που τέθηκε στο τραπέζι είναι το «πώς θα μάθουμε να ζούμε με αυτό τον ιό».

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, η οποία συζήτησε το νομοσχέδιο που αφορά στις επικίνδυνες και μολυσματικές ασθένειες, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε πως αν πετύχει το μέτρο test to stay, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή τη Δευτέρα στα σχολεία, υπάρχει σκέψη να υιοθετηθεί και σε άλλες ομάδες του πληθυσμού, ώστε να περάσουμε στη φάση της ενδημικότητας.

Πιθανότητα να υιοθετηθεί την Τετάρτη το test to stay σε ιατρικό προσωπικό και σώματα ασφαλείας

Εξήγησε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι επιστήμονες την ερχόμενη Τετάρτη να υιοθετήσουν αυτό το μέτρο και στην ευρύτερη κοινωνία, εξηγώντας πως γίνονται σκέψεις να υιοθετηθεί το μέτρο σε ιατρικό προσωπικό και στα σώματα ασφαλείας.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών, οι οποίοι ζητούν τη μη εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου, είπε ότι είναι σεβαστή η άποψή τους, αλλά όπως πρόσθεσε «είναι σεβαστή και η απόφαση των ειδικών που κάνουν τις εισηγήσεις».

Επίσης, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι το επίπεδο εκπαίδευσης στα σχολεία έχει μειωθεί σημαντικά, γι’ αυτό στόχος είναι να παραμείνουν ανοικτά τα σχολεία.

«Αυτό έχουμε κάνει από τον Σεπτέμβριο και θέλουμε να το εφαρμόσουμε και τους επόμενους μήνες», πρόσθεσε.

Περαιτέρω μείωση στις νοσηλείες τις επόμενες μέρες

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου, ότι τις τελευταίες δύο μέρες υπάρχει μια σημαντική μείωση στις νοσηλείες, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε πως με βάση τη σημερινή ενημέρωση που είχε από τον ΟΚΥπΥ «αναμένεται περαιτέρω μείωση τις επόμενες μέρες».

Παράλληλα, είπε ότι το Υπουργείο Υγείας αξιολογεί καθημερινά τις συνθήκες της πανδημίας και αν πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα τότε θα το πράξουν.

Σε σχέση με τα φάρμακα που υπάρχουν στη φαρέτρα της Κύπρου, ο κ. Χατζηπαντέλας είπε ότι θα βοηθήσουν, ώστε να μην υπάρχουν επιπρόσθετες νοσηλείες.

Σημείωσε ακόμα ότι τέλος Ιανουαρίου αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται να έρθει στην Κύπρο και το φάρμακο της Pfizer, ενώ σημείωσε ότι έχουν επενδυθεί αρκετά εκατομμύρια για τα φάρμακα.

Επιπλέον, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι αύριο θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Υγείας της ΕΕ, οι οποίοι θα συζητήσουν για την παραλλαγή Όμικρον.

«Δυστυχώς», ανέφερε, «σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ τα κρούσματα είναι πολύ αυξημένα τις τελευταίες μέρες. Ευτυχώς στην Κύπρο πήραμε μέτρα έγκαιρα για μια ακόμα φορά και η κατάσταση φαίνεται να είναι πολύ καλή», πρόσθεσε.

Διεμήνυσε ότι αξιολογούνται καθημερινά οι συνθήκες της πανδημίας στην Κύπρο, για να σημειώσει ότι αν πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα θα ληφθούν, αν πρέπει να δοθούν χαλαρώσεις θα δοθούν χαλαρώσεις.

Πηγή δηλώσεων – ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Θεσμών

Ψήφιση του πλαισίου για «πόθεν έσχες» εντός Μαΐου επιδιώκει η Επ. Θεσμών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 29/04/2024, εξέτασε τις ακόλουθες προτάσεις νόμου: Ο περί του Προέδρου, των Υπουργών και των Βουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2021 Ο περί Ορισμένων Δημόσια Εκτεθειμένων Προσώπων και Ορισμένων Αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση

Nomopress

Συμμετοχική δημοκρατία, Ευρωπαϊκή Ένωση και νεολαία

Η τρίτη έκδοση του Nomopress είναι γεγονός. Ενημερωθείτε για τη συμμετοχική δημοκρατία, τη σημασία των ευρωεκλογών για την Κύπρο, τον ρόλο των νέων τεχνολογιών στην ενίσχυση της διακυβέρνησης, τα 20 χρόνια πορείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), την ιδέα ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατού, το μεταναστευτικό, τον πρωτογενή τομέα στην