Επιτροπή Υγείας: Ανάγκη τάχιστης δρομολόγησης αλλαγών στο ΓεΣΥ

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας  στις 15/06/2023, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: 

Πορεία υλοποίησης Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓΕΣΥ)

Η Επιτροπή συνέχισε τη συζήτηση του πιο πάνω θέματος μέσω του οποίου εξετάστηκε η πορεία υλοποίησης του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓΕΣΥ). 

Ανάγκη τάχιστης δρομολόγησης αλλαγών στο ΓεΣΥ  

Συνεχίστηκε στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής η συζήτηση του θέματος της πορείας της υλοποίησης του ΓεΣΥ, κατά την οποία τονίστηκε η ανάγκη για τάχιστη δρομολόγηση συγκεκριμένων αλλαγών στο σύστημα και διόρθωση των στρεβλώσεων που διαπιστώνονται. 

Ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής τέθηκαν τα ερωτήματα και οι τοποθετήσεις των Βbυλευτών, τα οποία εκκρεμούσαν να γίνουν από τη προηγούμενη συζήτηση, με τους αρμόδιους φορείς του τομέα της υγείας να έχουν ξεκινήσει να δίνουν τις απαντήσεις τους. 

Σημειώνεται ότι είναι η 2η συνεχόμενη συνεδρία της Επιτροπής Υγείας που μελετά το συγκεκριμένο θέμα, ενώ η συζήτηση θα συνεχιστεί και την ερχόμενη Πέμπτη, κατά την οποία ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) θα πρέπει να δώσει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που έχουν θέσει οι βουλευτές. 

Σήμερα όπως αναφέρθηκε από τον νέο Πρόεδρο του ΟΚΥπΥ, δεν υπάρχει κίνδυνος βιωσιμότητας του ΓεΣΥ τουλάχιστον μέχρι το 2030.  

Σε σχέση με την επιπρόσθετη οικονομική ενίσχυση, που ζητά ο ΟΚΥπΥ από κυβέρνηση και Βουλή για τα υπόλοιπα δύο ή τρία χρόνια, λόγω των απωλειών που είχε από την πανδημία, τα μέλη της Επιτροπής Υγείας είπαν ότι προτού εγκρίνουν αυτά τα εκατομμύρια ευρώ είτε για δύο είτε για τρία χρόνια, θα πρέπει ο Οργανισμός να έρθει με συγκεκριμένο πρόγραμμα και να τους αναλύσει τι είναι αυτό το οποίο θέλει και ποιο ήταν το κόστος που έχει επωμιστεί λόγω της πανδημίας. 

Κατά τη σημερινή συνεδρία απαντήσεις έδωσε από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας, η Γενική Διευθύντρια, Δρ. Χριστίνα Γιαννάκη, η οποία αναφέρθηκε στον προϋπολογισμό και στα νομοσχέδια που το Υπουργείο ετοιμάζεται να φέρει ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής. 

Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο νομοσχέδιο για τα ασθενοφόρα, το οποίο όπως έχει πει βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο. 

Επίσης, η Δρ. Γιαννάκη απάντησε σε ερώτημα που αφορούσε τις Πανεπιστημιακές Κλινικές, λέγοντας ότι ακόμα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με τα δημόσια νοσηλευτήρια. 

Από πλευράς τους τα μέλη της Επιτροπής Υγείας κατέθεσαν εισήγηση, με την οποία προτίθενται να προχωρήσουν με την ένταξη και λειτουργία Πανεπιστημιακών Κλινικών στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια. 

Τη  ίδια ώρα δόθηκε αρκετός χρόνος στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), ώστε να απαντήσει στα ερωτήματα, που αφορούσαν κυρίως τα καινοτόμα φάρμακα. 

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, Ευθύμιος Δίπλαρος, ανέφερε πως «εκείνο που βγαίνει μέσα από τη συζήτηση είναι ότι θα πρέπει να δρομολογηθούν τάχιστα κάποιες αλλαγές και ότι θα πρέπει να τρέξουν με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς τόσο ο ΟΑΥ όσο και ο ΟΚΥπΥ». 

«Επιβάλλεται στην προσπάθεια αυτή να είναι συμμέτοχοι και οι ασθενείς», σημείωσε.  

Σε σχέση με τα δημόσια νοσηλευτήρια, ανέφερε ότι η Επιτροπή Υγείας θέλει να βοηθήσει τα δημόσια νοσηλευτήρια, αλλά θα πρέπει και ο ΟΚΥπΥ να αντιληφθεί ότι πρέπει να ξεκινήσει μια εκστρατεία ενημέρωσης των ασθενών, για το ποια είναι τα δικαιώματα τους όσον αφορά και την επισκεψιμότητά στους Προσωπικούς Ιατρούς. 

Ο κ. Δίπλαρος τόνισε ότι «η μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη καμπή», για να σημειώσει ότι «είτε θα διορθωθούν οι στρεβλώσεις και θα προχωρήσει το ΓεΣΥ, είτε θα καταρρεύσει λόγω της ελλιπούς ενημέρωσης των ασθενών και της χαμηλής ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών». 

«Είναι γι’ αυτό που αγωνιούμε, είναι γι’ αυτό που θέλουμε να διορθώσουμε τις στρεβλώσεις και να αναβαθμίσουμε την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πάσχοντα ασθενή», συμπλήρωσε. 

Αναφερόμενος στο αλλαγές στο σύστημα που πρέπει να γίνουν τάχιστα, ο κ. Δίπλαρος είπε πως «πρέπει να ενταχθούν με πολύ πιο γρήγορο ρυθμό τα καινοτόμα φάρμακα, για να μπορεί ο ασθενής να έχει την απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα που θέλει», για να προσθέσει ότι την ίδια στιγμή «θα πρέπει να επανεξεταστεί ο ρόλος του Προσωπικού Ιατρού». 

Δηλαδή, εξήγησε το πώς αμείβεται, αλλά κυρίως να ενημερωθεί ο ασθενής ότι θα πρέπει να αποτίνεται στον ΠΙ όταν θα είναι μεγάλη ανάγκη.  

Επίσης, είπε ότι «θα πρέπει να ενταχθούν τάχιστα όσο περισσότερα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών των Ιδιωτικών Νοσοκομείων», για να συμπληρώσει ότι «πρέπει να έρθει το τάχιστα κοντά μας το νομοσχέδιο για τα ασθενοφόρα». 

Τόνισε ότι σήμερα υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένων ιατρών, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται λίστες αναμονής, λόγω του ότι πολλοί ασθενείς επιλέγουν τους καλύτερους γιατρούς και αυτό άρχισε να δημιουργεί λίστες αναμονής, γιατί δεν μπορούν λόγω και της μονάδας που αμείβονται, να εξυπηρετήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ασθενείς μέσα σε ένα μήνα.  

«Θα πρέπει να υπάρξει μια προσπάθεια από πλευράς του Υπουργείου Υγείας να οδηγηθούν κάποιοι γιατροί στο να εξειδικευθούν σε συγκεκριμένες ειδικότητες, γιατί θα παρατηρείται χρόνο με το χρόνο ολοένα και περισσότερο ζήτημα», είπε.  

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, σημείωσε ότι το κόμμα του έθεσε πολλά ερωτήματα προς τον ΟΑΥ, που αφορούν κυρίως στον έλεγχο από τον Οργανισμό για το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών φροντίδας υγείας, της εκμετάλλευσης, των καταχρήσεων, αλλά και πώς διασφαλίζονται τα δικαιώματα των δικαιούχων. 

Επίσης, είπε ότι μεταξύ των θεμάτων που έθεσαν είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος με τις λίστες αναμονής, με τους φυσιοθεραπευτές, οι Πανεπιστημιακές Κλινικές, οι Πρώτες Βοήθειες και η κατάσταση που επικρατεί στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ, αλλά και η ανάγκη στήριξης των δημόσιων νοσηλευτηρίων. 

Επιπλέον, ο κ. Κέττηρος είπε ότι έθεσαν επί τάπητος και το θέμα των καινοτόμων φαρμάκων, που πρέπει να ενταχθούν στο ΓεΣΥ. 

Από την πλευρά του ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, αναφέρθηκε στην πρόταση του κόμματός του, η οποία αναφέρει πως πρέπει να υπάρξει αξιολόγηση του ΓεΣΥ.  

Όπως πρόσθεσε στόχος είναι να δουν ποια είναι τα πραγματικά προβλήματα, τα κενά, οι παραλείψεις και οι στρεβλώσεις του συστήματος υγείας. 

Είπε ακόμα ότι θα πρέπει να αναληφθεί πρωτοβουλία από το Υπουργείο Υγείας και να καθοριστεί χρονοδιάγραμμα, για τη διαδικασία αξιολόγησης του θεσμού. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Ελέγχου

Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: Ειδική Έκθεση 19.3.2024 (ΥΔΔΤ/01/2024)-Έλεγχος Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και ξεκινά η σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου για τον

Υγείας

Έγκαιρη ενημέρωση καρκινοπαθών για θέματα γονιμότητας και μελέτη κόστους για φάρμακα χαμηλοσυνταξιούχων

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, συζήτησε τα ακόλουθα θέματα: Έγκαιρη ενημέρωση καρκινοπαθών για θέματα γονιμότητας, ζητούν οι Βουλευτές Την ανάγκη ανάδειξης έγκαιρης και έγκυρης ενημέρωσης που λαμβάνουν οι ασθενείς, που διαγιγνώσκονται με καρκίνο για θέματα που αφορούν τη γονιμότητα, τονίζουν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, τα οποία άνοιξαν