Έγκαιρη ενημέρωση καρκινοπαθών για θέματα γονιμότητας και μελέτη κόστους για φάρμακα χαμηλοσυνταξιούχων

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, συζήτησε τα ακόλουθα θέματα:

Έγκαιρη ενημέρωση καρκινοπαθών για θέματα γονιμότητας, ζητούν οι Βουλευτές

Την ανάγκη ανάδειξης έγκαιρης και έγκυρης ενημέρωσης που λαμβάνουν οι ασθενείς, που διαγιγνώσκονται με καρκίνο για θέματα που αφορούν τη γονιμότητα, τονίζουν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, τα οποία άνοιξαν τη συζήτηση, με απώτερο σκοπό τη θεσμοθέτηση των διαδικασιών, ώστε οι ασθενείς -παιδιά και ενήλικες- με καρκίνο να έχουν πλήρη εικόνα για τα βήματα που μπορούν να ακολουθήσουν, σε περίπτωση που το επιθυμούν.

Κατά τη διάρκεια τη συζήτησης τονίστηκε από πλευράς Βουλευτών, αλλά και αρμόδιων φορέων η σημαντικότητα της διατήρησης της γονιμότητας τόσο για παιδιά, όσο και για ενήλικες, που ακολουθούν θεραπεία κατά του καρκίνου.

Μόνο το 5% καταφέρνει τεκνοποιήσει μετά την αποθεραπεία

Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης με βάση έρευνες το 73% των γυναικών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο ανησυχούν πως αυτές οι θεραπείες θα επηρεάσουν την γονιμότητα τους στο μέλλον και γι’ αυτό το λόγο 30% διακινδυνεύουν τη ζωή τους και δεν ολοκληρώνουν τις διαδικασίες της αποθεραπείας, ενώ μόνο το 5% καταφέρνει και τεκνοποιεί, μετά που έχει περάσει από τη διαδικασίας της αποθεραπείας από καρκίνο.

Σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν στη συζήτηση μεγάλο ποσοστό των ατόμων που διαγιγνώσκεται με καρκίνο δεν γνωρίζει και έχει έλλειψη ενημέρωσης για το πως μπορείς να διατηρήσεις τη γονιμότητα σου για το μέλλον, ενώ τονίστηκε πως αν γίνουν τα σωστά βήματα υπάρχει δυνατότητα αυτό το ποσοστό από το 5% να ανέβει στο 65%.

Ανάπτυξη πολυθεματικής ομάδας γιατρών και γραπτή συγκατάθεση

Επιπλέον, στο πλαίσιο της συζήτησης έγιναν εισηγήσεις για θεσμοθέτηση μιας πολυθεματικής ομάδας γιατρών για τα άτομα που διαγιγνώσκονται με καρκίνο, που σκοπό θα έχει την σφαιρική λήψη αποφάσεων, ιδιαίτερα για την μελλοντική διαφύλαξη της γονιμότητας, ενώ εκπρόσωπος της Europa Donna έθεσε επί τάπητος και το θέμα της γραπτής συγκατάθεσης ότι έχουν ενημερωθεί όλοι για τη δυνατότητα να διαφυλάξουν τη γονιμότητας τους.

Η Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, Σάβια Ορφανίδου, επανάφερε για ακόμη μια φορά την πάγια διαχρονική θέση του ΔΗΣΥ ότι πρέπει να υπάρξει ενημέρωση και ευαισθητοποίηση από πλευράς πολιτείας, μέσα από μια παγκύπρια εκστρατεία για τα θέματα γονιμότητας είτε αυτά αφορούν θέματα επαγγελματικών, οικογενειακών, εκπαιδευτικών λόγων, είτε άλλων λόγων.

«Πρέπει να ενημερωθεί ο κόσμος και οι πολίτες ότι μπορούν να διαφυλάξουν τη γονιμότητα τους για το μέλλον», είπε.

Σύμφωνα με  τη Σάβια Ορφανίδου έχουν εισηγηθεί ακόμα τη θεσμοθέτηση μιας πολυθεματικής ομάδας γιατρών, όταν ένα άτομο διαγιγνώσκεται με καρκίνο, να ενημερώνεται πάραυτα άμεσα για την δυνατότητα διασφάλισης της γονιμότητα του για το μέλλον, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να συμπεριληφθεί σε αυτή την ομάδα γιατρών ένας ογκολόγος με εξειδίκευση στα θέματα γονιμότητας.

Επίσης, ανέφερε πως τέθηκε για μια ακόμη φορά η ανάγκη για αύξηση του ποσού που δίδεται για όλη τη διαδικασία της εξωσωματικής στα πλαίσια του κρατικού σχεδίου επιδότησης για υπογονιμότητα και υπογεννητικότητα.

«Ως ΔΗΣΥ θα επιμένουμε μέχρι τέλους να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης από την πολιτεία για τα θέματα γονιμότητας ενώ την ίδια ώρα θα επαναφέρουμε το θέμα, για να δούμε εάν όντως έχουν θεσμοθετηθεί αυτές οι πολυθεματικές γιατρών που συμπεριλαμβάνουν ογκολόγο με εξειδίκευση στα θέματα γονιμότητας, αλλά και γραπτή συγκατάθεση που χρειάζεται για να βεβαιωνόμαστε ότι όλοι έχουν ενημερωθεί για τη δυνατότητα να διαφυλάξουν τη γονιμότητά τους», ανέφερε.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Μαρίνα Νικολάου, ανέφερε πως είναι γνωστό ότι οι αντικαρκινικές θεραπείες είναι δυνατόν να επηρεάσουν τη γονιμότητα σε ασθενείς με καρκίνο, σημειώνοντας πως η διασφάλιση της γονιμότητας σε παιδιά και ενήλικες με καρκίνο αποτελεί ένα πολύ σημαντικό θέμα σε ό,τι αφορά στον προγραμματισμό της αντικαρκινικής θεραπείας.

«Η δε καθοδήγηση των ασθενών», σημείωσε, «προκειμένου να προχωρήσουν στη φύλαξη σπέρματος ή και ωαρίων αποτελεί προτεραιότητα. Διότι, την ώρα που διαγιγνώσκεται ένας νέος άνθρωπος με τον καρκίνο η μόνη του έγνοια είναι να γίνει καλά».

Πρόσθεσε ότι «εδώ έρχεται η ευθύνη του κράτους για τη σωστή και επαρκή ενημέρωση σε ότι αφορά την προστασία της γονιμότητας αυτών των ανθρώπων», συμπληρώνοντας πως «αυτή τη στιγμή στον τόπο μας τόσο η κρυοσυντηρήση του σπέρματος σε άντρες, αλλά και η φύλαξη ωαρίων αντίστοιχα σε γυναίκες, επιδοτείται από το κράτος».

Η κ. Νικολάου είπε ότι σήμερα ζήτησαν από το Υπουργείο Υγείας να συνεχιστεί η επιδότηση  και αν είναι δυνατόν να επικαιροποιηθεί στη βάση των σημερινών δεδομένων, ενώ την ίδια ώρα ζητήσαν από το Υπουργείο Υγείας να δώσει ιδιαίτερη σημασία στον υποχρεωτικό χρόνο φύλαξης, ιδιαίτερα, όταν πρόκειται για παιδιά καρκινοπαθείς.

Επίσης, ζήτησαν να υπάρξει ένα σχέδιο επιδότησης της φύλαξης των σπερματοζωαρίων ή των ωαρίων, αντίστοιχα.

Εξάλλου, η κ. Νικολάου είπε ότι «ενώ σε αγόρια με καρκίνο ακολουθείται η διαδικασία της κρυοσυντήρησης του σπέρματος, στα κορίτσια δεν ακολουθείται η αντίστοιχη διαδικασία της φύλαξης του ωοθηκού ιστού, κάτι το οποίο συμβαίνει σε άλλες χώρες του εξωτερικού».

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, είπε ότι «τα τελευταία χρόνια δυστυχώς ο αριθμός των νέων ατόμων, που πάσχουν από καρκίνο, έχει μεγαλώσει», σημειώνοντας ότι «έχει υποχρέωση το κράτος να βοηθήσει αυτά τα νέα άτομα να μπορέσουν, αφού ξεπεράσουν την ασθένεια τους, να μπορέσουν κάποια στιγμή να γίνουν γονείς».

Είπε πως το κόμμα του στηρίζει τους νέους ανθρώπους που πάσχουν από καρκίνο και θέλουν μελλοντικά να γίνουν γονείς.

Μελέτη κόστους για τα φάρμακα των χαμηλοσυνταξιούχων προωθεί το Υπουργείο Υγείας

Την προώθηση μελέτης για υπολογισμό του κόστους και καθορισμό του απαραίτητου κονδυλίου που θα χρειαστεί, σε σχέση με την κάλυψη των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από το Υπουργείο Υγείας, ανακοίνωσε η Γενική Διευθύντρια του αρμόδιου Υπουργείου, Δρ Χριστίνα Γιαννάκη, ενώπιον των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ, κυρίως σε σχέση με το κόστος των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και την ανάγκη κάλυψης των εξόδων αυτών, μέσω ενός σχεδίου από το Υπουργείο Υγείας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τέθηκε επί τάπητος το θέμα του ειδικού σχεδίου στήριξης από το Υπουργείο Υγείας, το οποίο ζητούν εδώ και καιρό οι συνταξιούχοι, οι οποίοι μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, καθώς για τους ίδιους είναι υπέρογκο το κόστος των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να καλύψουν αυτά τα έξοδα κάθε μήνα.

Ο ΓΓ της ΕΚΥΣΥ, Κώστας Σκαρπάρης, έκανε λόγο για «δυσβάστακτο» κόστος που επωμίζονται οι χαμηλοσυνταξιούχοι από τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, αλλά και τα συμπληρώματα διατροφής, τα οποία λαμβάνουν κατόπιν συστάσεων των γιατρών τους, αλλά δεν καλύπτονται από το ΓεΣΥ.

Μιλώντας ενώπιον των Βουλευτών η Δρ Χριστίνα Γιαννάκη είπε πως το Υπουργείο Υγείας «κατανοεί τη δυσκολία της οικονομικής πρόκλησης» που συνδέεται με αυτό το θέμα, για να σημειώσει πως εξετάζουν προσεκτικά τις διάφορες προτάσεις που υποβάλλονται.

Ωστόσο, ανέφερε πως προτού το Υπουργείο Υγείας προβεί σε οποιεσδήποτε ενέργειες «θα πρέπει να γίνει μια αρχική εκτίμηση κόστους, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα και στοιχεία, όπως τον αριθμό των χαμηλοσυνταξιούχων, τον αριθμό πωλήσεων των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και πόσο αναλογεί στους χαμηλοσυνταξιούχους, καθώς και το κατάλογο των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων».

Από πλευράς, ωστόσο, του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας αναφέρθηκε ότι σε κανένα σύστημα υγείας άλλης χώρας δεν καλύπτονται τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και τα συμπληρώματα διατροφής.

Η Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, Σάβια Ορφανίδου, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πολιτική πρόσθεση από πλευράς Υπουργείου Υγείας, διά στόματος της Χριστίνας Γιαννάκη, ότι «θα πρέπει να προωθηθεί μια μελέτη αρχικού κόστους γι’ αυτό το θέμα και να καταγραφούν σε ένα κατάλογο όλα αυτά τα φάρμακα, που είναι μη συνταγογραφούμενα».

Εξέφρασε την ελπίδα ότι σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς, συμπεριλαμβανομένου και του Υπουργείου Οικονομικών, να μπορέσουν το συντομότερο δυνατόν να έχουν τη μελέτη ενώπιον τους.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Μαρίνα Νικολάου, ανέφερε πως τα προβλήματα των χαμηλοσυνταξιούχων είναι πάρα πολλά, για να προσθέσει πως το κόμμα της ζητά επίλυση του προβλήματος με κοινωνική ευαισθησία με μόνιμες λύσεις και «όχι προσωρινές μπαλωματικές λύσεις και ημίμετρα».

«Την ώρα που η ακρίβεια καλπάζει», είπε, «πρέπει το κράτος να αντιληφθεί και να λάβει υπόψη ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι είναι ομάδα υψηλού κινδύνου».

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, είπε πως το κόμμα του κρατά αυτό που είπε η Κυβέρνηση σήμερα ότι θα καθίσουν κάτω το επόμενο διάστημα, θα κάνουν οικονομική μελέτη και θα επανέλθουν, ώστε να δουν αν πληρούνται τα οικονομικά δεδομένα να στηριχθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία, ο ΓΓ της ΕΚΥΣΥ είπε πως τα τελευταία χρόνια υπάρχουν έντονα παράπονα από τους συνταξιούχους, οι οποίοι πληρώνουν από σαράντα μέχρι και εκατό ευρώ τον μήνα, για να καλύψουν το κόστος των φαρμάκων τους. Διερωτήθηκε «όταν λαμβάνουν σύνταξη αυτοί οι άνθρωποι 500 και 600 ευρώ και δίνουν εκατό ευρώ για φάρμακα, τότε τι θα μείνει για τις υπόλοιπες τους ανάγκες». Πρέπει να βρεθεί μια λύση, χωρίς άλλη καθυστέρηση, ανέφερε.

«Έχει πέντε χρόνια που τα θέτουμε ενώπιον της κυβέρνησης και των αρμοδίων του ΓεΣΥ. Σήμερα το Υπουργείο Υγείας μας παρέπεμψε σε κοστολογήσεις και σε νέες μελέτες που πρέπει να γίνουν, ενώ αυτά τα έχουμε ακούσει πάρα πολλές φορές από τους προηγούμενους Υπουργούς», είπε. Επέκρινε την αυστηρότητα του Υπουργείου Οικονομικών σε ότι αφορά στα ζητήματα,  που έχουν σχέση με τους συνταξιούχους και σε σχέση με το όριο της φτώχειας, για το οποίο όπως σημείωσε οι συνταξιούχοι ζητούν να αναθεωρηθεί.

«Από το 2012 μέχρι σήμερα παραμένει ίδιο όριο της φτώχειας και καθηλωμένο, ανεξάρτητα ότι η ακρίβεια καλπάζει. Την ίδια στιγμή το Υπουργείο Οικονομικών δεν ήταν τόσο αυστηρό και επέστρεψε προς τις εταιρείες 45 εκ. ευρώ πολύ πρόσφατα, όταν εξήγγειλε πακέτο μέτρο στήριξης και αντί να στηρίξει τους συνταξιούχους, τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού στήριξε τις εταιρείες», είπε ο κ. Σκαρπάρης.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε την ακόλουθη πρόταση νόμου:

Ο περί Εγγραφής Ιατρών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η εισαγωγή ρυθμίσεων, ώστε ιατρός ο οποίος είναι εγγεγραμμένος στο Ιατρικό Μητρώο και ασκεί την ιατρική στη Δημοκρατία, καθώς και εταιρεία ιατρών να υποχρεούνται να διατηρούν σε ισχύ ασφαλιστική σύμβαση έναντι αστικής ευθύνης για επαγγελματική αμέλεια.

Η Επιτροπή αποφάσισε την προώθηση της πρότασης νόμου στην Ολομέλεια του σώματος προς ψήφιση.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Πρόγραμμα

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα Επιτροπών/Ολομέλειας ημερομηνίας 17/06/2024 – 21/06/2024

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και της Ολομέλειας έχει ως εξής:              Δευτέρα 17/06/2024                      Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, 9:00 π.μ..  Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, 10:00 π.μ..  Τρίτη 18/06/2024                        Επιτροπή Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων και Παθόντων, 9:00 π.μ..                Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, 9:00 π.μ..                                Επιτροπή για τη

Υγείας

Επιστολή θα στείλει η ΠτΒ προς τον ΠτΔ για ανέγερση παιδιατρικού νοσοκομείου

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 13/06/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Οικοδομικές εργασίες στο νοσοκομείο «Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ» Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκαν οι επικείμενες οικοδομικές εργασίες στο νοσοκομείο «Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ», καθώς και ο προγραμματισμός-λήψη μέτρων, για να μην υπάρξει καμία επίπτωση στην υγεία