Επιτροπή Θεσμών: Στην Ολομέλεια αρχές του 2022 το νομοσχέδιο για το lobbying, αυτεπάγγελτο αίτημα Ζαχαρία Κουλία για διατάγματα πανδημίας

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

H Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 8/12/2021, εξέτασε τα νομοσχέδια που προνοούν:

  • Την εξασφάλιση της διαφάνειας στις διαδικασίες λήψης δημόσιων αποφάσεων (lobbying).
  • Την τροποποίηση του περί Πολιτικών Κομμάτων Νόμου, ώστε οι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων πολιτικού κόμματος οι οποίες προβλέπονται στις πρόνοιες του καταστατικού του να μην υπόκεινται σε δικαστικό έλεγχο.

Αναλυτικά τα νομοσχέδια:

Ο περί της Διαφάνειας στις Διαδικασίες Λήψης Δημόσιων Αποφάσεων Και Συναφών Θεμάτων Νόμος του 2019

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η εξασφάλιση της διαφάνειας στις διαδικασίες λήψης δημόσιων αποφάσεων, με απώτερο στόχο την αποτροπή δημιουργίας συνθηκών που ευνοούν την εμφάνιση φαινομένων διαφθοράς. Επίσης ρυθμίζονται θέματα όπως το ασυμβίβαστο Αξιωματούχων, μελών κρατικής υπηρεσίας ή οργανισμού του ευρύτερου δημόσιου τομέα και εργαζομένων προς όφελος αξιωματούχου με την ιδιότητα προσώπων που μπορούν να εμπλακούν στις διαδικασίες λήψης δημόσιων αποφάσεων, καθώς και το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να παρέλθει από την ημέρα που τερματίστηκαν οι υπηρεσίες τους ώστε να μπορούν να εμπλακούν στις διαδικασίες αυτές ως εγγεγραμμένα πρόσωπα στο προβλεπόμενο από το νομοσχέδιο Μητρώο.

Νομοσχέδιο για το lobbying

Η Επιτροπή Θεσμών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, συζήτησε κάποιες επι μέρους τροπολογίες όσον αφορά το νομοσχέδιο περί της Διαφάνειας στις Διαδικασίες Λήψης Δημόσιων Αποφάσεων Και Συναφών Θεμάτων Νόμος του 2019 και όπως όλα δείχνουν, το νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας στις 20/1/2022. Συγκεκριμένα, οι βουλευτές τόνισαν τα εξής:

  • Πρέπει να καταστεί ξεκάθαρο ποιες συναντήσεις θα εγγράφονται στο μητρώο.
  • Η καταγραφή να αφορά επίσημες συναντήσεις με άτομα που είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο.
  • Να δοθεί έμφαση σε συναντήσεις που αφορούν προσφορές για δημόσιες συμβάσεις και έργα.
  • Οι εγγραφές των συναντήσεων και τα πρακτικά να αφορούν μόνο συναντήσεις επιχειρηματικού ή/και οικονομικού ενδιαφέροντος.

Ο περί Πολιτικών Κομμάτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2021

Σκοπός της πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του περί Πολιτικών Κομμάτων Νόμου, ώστε οι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων πολιτικού κόμματος οι οποίες προβλέπονται στις πρόνοιες του καταστατικού του να μην υπόκεινται σε δικαστικό έλεγχο.

Η προτεινόμενη ρύθμιση κρίνεται αναγκαία, ώστε να διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία των πολιτικών κομμάτων, των οποίων η δημοκρατική αρχή και η αρχή της αυτονομίας κατοχυρώνονται στο καταστατικό λειτουργίας τους, να καθίστανται σεβαστές οι αποφάσεις των συλλογικών τους οργάνων, καθώς και να αποτρέπονται φαινόμενα καταστρατήγησης, προσβολής ή/και αναστολής της εφαρμογής των αποφάσεών τους.

Δηλώσεις: 

Το θέμα της εξουσιοδότησης διαταγμάτων για πανδημία και από την Βουλή ενέγραψε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ κ. Ζαχαρίας Κουλίας

Στην εισήγηση τα μέτρα που λαμβάνονται από την Κυβέρνηση για την πανδημία, να εγκρίνονται και από την Βουλή για σκοπούς διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου και των διατάξεων του Συντάγματος, προέβη την Τετάρτη, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας, ο οποίος ενέγραψε το θέμα για συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο εργασιών της Βουλής, ο κ. Κουλίας είπε ότι είναι γεγονός ότι στα δύο χρόνια της πανδημίας έχουν δημιουργηθεί πάρα πολλά προβλήματα.

Σημείωσε ότι υπάρχουν δύο σοβαρά ψηφίσματα της ΕΕ, τα οποία έχει επισυνάψει στην σχετική δήλωση, τονίζοντας ότι δεν πρέπει με εκβιαστικό τρόπο να αξιώνεται από πολίτες να προβαίνουν σε ιατρικές πράξεις, τις οποίες δεν συμφωνούν.

Όλα αυτά, επεσήμανε, είναι διασφαλισμένα στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, προσθέτοντας πως αν διαβάσει κάποιος το άρθρο 28 του Συντάγματος, τα δικαιώματα έχουν παραβιαστεί ουκ ολίγες φορές.

Έφερε ως παράδειγμα το φαινόμενο που παρατηρείται κάποιοι να κάνουν δωρεάν τα rapid tests και κάποιοι άλλοι να πληρώνουν ή να αποκλείονται οι εμβολιασμένοι με άλλο τρόπο από τους ανεμβολίαστους.

«Είναι αναγκαιότητα τούτα τα μέτρα αντί να τα λαμβάνει το κράτος να περνούν και να εγκρίνονται και από την Βουλή και να υπάρχει χρονικός ορίζοντας. Εδώ έχουμε παραβεί κατά πολύ τις σωστές και δημοκρατικές πρακτικές και περίπου έχουμε διαχωρίσει τους πολίτες σε στρατόπεδα. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος και βέβαιος ότι ο διάλογος δεν έβλαψε ποτέ και θα βοηθήσει την Κυβέρνηση και στην λήψη των σωστών μέτρων αλλά κατά κύριο λόγο οι πολίτες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν και να ξέρουν τι είναι που συμβαίνει πραγματικά», είπε ο κ. Κουλίας.

«Η πρακτική», συνέχισε, «δείχνει ότι η Κυβέρνηση παίρνει κάποια μέτρα, κατά την ταπεινή μου γνώμη, που έχουν υπερβεί τις συνταγματικές μας διατάξεις και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Είναι ώρα η Βουλή να λάβει δράση και να είναι παρούσα και ενεργή σε όλα αυτά τα μέτρα που λαμβάνονται».

Ερωτηθείς ανέφερε ότι τα διατάγματα, είναι στα σύνορα νομιμότητας και υπέρβασης. «Με τον τρόπο που λειτούργησε το όλο σύστημα εκτιμώ ότι έχουμε περάσει τα όρια της νομιμότητας. Σε πάρα πολλούς πολίτες έχουν παραβιαστεί τα δικαιώματα τους και το νιώθουν και οι ίδιοι και διαμαρτύρονται προς εμάς. Εγώ λέω, ότι ναι μεν υπάρχει πανδημία, ναι μεν υπάρχει ανάγκη για λήψη μέτρων αλλά υπάρχει και εξίσου σημαντική αναγκαιότητα όλα αυτά να λειτουργούν μέσα στα πλαίσια της δημοκρατίας και των συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών», πρόσθεσε.

Τόνισε ότι η Βουλή είναι σώμα που εγκρίνει νομοθεσίες και πρέπει να λαμβάνεται η έγκριση της για τα διατάγματα. «Μπορεί να πάρει το κράτος έκτακτα μέτρα αλλά να έχουν χρονικό ορίζοντα. Αν σε κάποιες μέρες συνεχίζουν πρέπει να έχουν την έγκριση της Βουλής», πρόσθεσε.

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Γεάδης Γεάδη είπε ότι με αφορμή το αίτημα του βουλευτή Αμμοχώστου Ζαχαρία Κουλία για εγγραφή του θέματος των διαταγμάτων στην Επιτροπή Θεσμών, ενημερώνει ότι το ΕΛΑΜ εδώ και αρκετούς μήνες έχει εγγράψει το θέμα στο 4ο κεφάλαιο της Ολομέλειας για συζήτηση.

Θεωρούμε, συνέχισε, ότι τα διατάγματα θα πρέπει να επιστρέψουν στην εξουσιοδότηση της Βουλής των Αντιπροσώπων για να περνούν από έλεγχο και μετά από συλλογικές αποφάσεις να εκδίδονται τα διατάγματα.

Επιπλέον να θυμίσω, σημείωσε, ότι τα μονομερή διατάγματα έχουν περάσει με την ψήφιση όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων εκτός από το ΕΛΑΜ.

«Θεωρούμε ότι αρκετά από τα διατάγματα κινούνται προς την λανθασμένη κατεύθυνση. Να θυμίσω επίσης, ότι κατά καιρούς είχαμε το lockdown στην Λεμεσό κι είχαμε πολλά άλλα μέτρα, τα οποία κινούνταν στα όρια της παραλογίας. Ως εκ τούτου θεωρούμε ότι ο διαχωρισμός του λαού σε εμβολιασμένους και μη κινείται προς την λανθασμένη κατεύθυνση και δεν υποβοηθά στην κατάσταση», συμπλήρωσε.

Πηγή δηλώσεων – ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Πρόγραμμα

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα Επιτροπών/Ολομέλειας ημερομηνίας 26/02/2024 – 01/03/2024

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και της Ολομέλειας έχει ως εξής:            Δευτέρα 26/02/2024            Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, 9:00 π.μ..   Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, 10:00 π.μ..        Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, 11:00 π.μ..  Τρίτη 27/02/2024             Επιτροπή Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων και Παθόντων, 9:00 π.μ..           Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, 9:00 π.μ..                     Επιτροπή για

Αποφάσεις Ολομέλειας

Ζήτησαν φορολόγηση υπερκερδών εταιρειών ενέργειας οι βουλευτές, έντονη κριτική με αφορμή μέτρα για πρόσφυγες

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 22/02/2024, υπερψήφισε τον προϋπολογισμό της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου και της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων, ύψους €5.710.717 και €353.38 αντίστοιχα.   Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που υπερψηφίστηκαν:  Ο περί Προϋπολογισμού της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου του 2024 Νόμος του 2024   Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο