Επιτροπή Θεσμών: Σε τεταμένο κλίμα η συζήτηση για στημένα, σοβαρές καταγγελίες Σαββίδη

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 14/06/2023, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: 

Ενδεχόμενες πολιτικές παρεμβάσεις στο έργο της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού 

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκαν οι πρόσφατες καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν ενδεχόμενες πολιτικές παρεμβάσεις στο έργο της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού. 

Σε τεταμένο κλίμα η συζήτηση για στημένα, σοβαρές καταγγελίες Σαββίδη  

Σε τεταμένο κλίμα συνέχισε η συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών, σε σχέση με τις καταγγελίες για ενδεχόμενες πολιτικές παρεμβάσεις στο έργο της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού.

Το πρώην μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας και ερευνών λειτουργός Χάρης Σαββίδης, επισήμανε ότι η Επιτροπή δεν έχει ουσιαστική βοήθεια, ενώ απεκάλυψε ότι δύο μάρτυρες με τους οποίους υπήρχε συνεννόηση ότι θα προσέλθουν για να καταθέσουν για τα στημένα και για χειραγώγηση αγώνων, δέχθηκαν βομβιστική επίθεση παραμονή της κατάθεσης τους και ένας δέχθηκε απειλές.

Αναφέρθηκε ακόμη, στην άρνηση θεσμικών οργάνων για συνεργασία και ειδικότερα σε άρνηση από ανεξάρτητες αρχές, αναφερόμενος σε χειραγώγηση αγώνων που εκτοξεύθηκε με την διαπλοκή του στοιχήματος στη χώρα και την αύξηση του.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας, Ευθύμιος Ευθυμίου, τόνισε την ανάγκη για περισσότερα νομοθετικά εργαλεία ώστε να μπορεί να εκπληρώνεται το έργο της Επιτροπής, απευθύνοντας έκκληση προς την Βουλή για τροποποίηση του νομικού πλαισίου που αφορά την Επιτροπή. 

Είπε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό εξέλιξη 9 έρευνες από την Επιτροπή, επισημαίνοντας ότι εάν υπήρχαν τα σωστά εργαλεία θα υπήρχαν 40 έρευνες υπό διερεύνηση. 

Ο Πρόεδρος της ΚΟΠ, Γιώργος Κούμας, ανέφερε ότι δεν υπάρχει κανένας κρυμμένος φάκελος από την ΚΟΠ. 

Υπάρχουν αυστηρότατοι κανονισμοί της ΚΟΠ, είπε, αναφερόμενος μεταξύ άλλων σε χρηματικά πρόστιμα, διαβάθμιση βαθμών και διαγραφή, ενώ απαντώντας σε ερώτηση μέλους της επιτροπής θεσμών είπε ότι έχουν επιβληθεί  χρηματικά πρόστιμα. 

Αντιπαράθεση Χαραλαμπίδου-Φιάκκου 

Οι αποκαλύψεις Σαββίδη προκάλεσαν αντιδράσεις και οδήγησαν στην έντονη αντιπαράθεση μεταξύ της Βουλεύτριας του ΑΚΕΛ, Ειρήνης Χαραλαμπίδου και της Προέδρου της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων, Ιωάννας Φιάκκου. 

Συγκεκριμένα την έντονη αντίδραση της Ε. Χαραλαμπίδου προκάλεσε η άρνηση της κ. Φιάκκου να σχολιάσει τις αναφορές Σαββίδη, ότι ο ίδιος καταγγέλθηκε από την κ. Φιάκκου όταν ζήτησε στοιχεία για την στοιχηματική δραστηριότητα ενόσω ερευνούσε τις καταγγελίες Παπασταύρου. 

Τελικά, εν μέσω υψηλών τόνων, αποκαλύφθηκε ότι ο κ. Σαββίδης κατήγγειλε την Ι. Φιάκκου για μη παραχώρηση των στοιχείων για τις τότε έρευνες. 

Δηλώσεις Βουλευτών 

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου είπε πως η Επιτροπή Θεσμών εξέτασε εξονυχιστικά τα ζητήματα που απασχολούν το ποδόσφαιρο, σημειώνοντας παράλληλα πως η συζήτηση συνεχίστηκε με πολλή προσοχή και σεβασμό στις ερευνητικές διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει για τους λεγόμενους κόκκινους φακέλους, ένα θέμα που, όπως είπε, ήρθε στην επιφάνεια από την προηγούμενη συνεδρία της Επιτροπής πριν από τρεις εβδομάδες. 

Προσέθεσε πως υπήρξαν και σήμερα αποκαλύψεις σε σχέση με τον τρόπο που διεξήχθη η έρευνα το 2020 σχετικά με τις καταγγελίες Παπασταύρου, αλλά και το πώς προχωρά σήμερα η Επιτροπή Προστασίας και Δεοντολογίας του Αθλητισμού. 

Συμπλήρωσε ακόμη πως κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναδείχθηκαν και κάποια άλλα ζητήματα, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός πως η Επιτροπή Προστασίας και Δεοντολογίας του Αθλητισμού στην προσεχή συνεδρίασή της την ερχόμενη Τρίτη θα εξετάσει το ενδεχόμενο εκκίνησης νέας έρευνας που να αφορά είτε τα τηλεοπτικά δικαιώματα των αγώνων, είτε ασυμβίβαστες ιδιότητες μελών της ΚΟΠ. 

«Αν θέλουμε να δούμε αυτό το αγαθό που λέγεται ποδόσφαιρο, αυτό το κομμάτι του κόσμου να αγκαλιάζεται ξανά από την κοινωνία στον βαθμό που όλοι επιθυμούμε, θα πρέπει να επικρατήσει η διαφάνεια», τόνισε ο κ. Δημητρίου, προσθέτοντας ότι τόσο η συζήτηση, όσο και η κοινοβουλευτική παρακολούθηση του ζητήματος θα συνεχιστεί και σημειώνοντας πως παρά τις λεπτές ισορροπίες «δεν μπορούμε ούτε τα μάτια να κλείσουμε, ούτε τα χέρια να σηκώσουμε». 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης εξέφρασε στις δικές του δηλώσεις την πολλαπλάσια, όπως είπε, απογοήτευση του κόμματος σε σύγκριση με την προηγούμενη συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών για το θέμα, κάνοντας λόγο για «θεσμική ομερτά, καθεστώς ατιμωρησίας και κλίμα τρομοκρατίας, το οποίο περιβάλλει οποιαδήποτε προσπάθεια κάθαρσης στον χώρο του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού γενικότερα». 

Σύμφωνα με τον κ. Πασιουρτίδη, σήμερα επιβεβαιώθηκε η έλλειψη πολιτικής βούλησης της προηγούμενης Κυβέρνησης ως προς την παραχώρηση εξουσιών ή την ενδυνάμωση της Επιτροπής Προστασίας και Δεοντολογίας του Αθλητισμού ώστε να μπορεί να επιτελέσει το έργο της. 

Προσέθεσε πως τα παραπάνω αποδεικνύονται μέσα από έγγραφα που κατατέθηκαν και από επιστολές που έστελνε η Επιτροπή Δεοντολογίας από το 2020 για τροποποίηση της νομοθεσίας και ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου που τη διέπει για να μπορεί να επιτελέσει αποτελεσματικά το έργο της, σημειώνοντας πως το Υπουργείο Δικαιοσύνης παραδέχθηκε ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών ότι έκρινε, χωρίς, όπως είπε, να λάβει καμία νομική γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία, ότι δεν έπρεπε να υιοθετήσει αυτές τις εισηγήσεις καθώς διεύρυναν τις εξουσίες της Επιτροπής. 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ έκανε επίσης λόγο για αναφορές κατά τη διάρκεια της συνεδρίας σχετικά με βομβιστικές επιθέσεις κατά μαρτύρων μία ημέρα πριν προσέλθουν προς κατάθεση για το πόρισμα Παπασταύρου και απειλές προς τρίτο πρόσωπο ώστε να μην προσέλθει προς κατάθεση, ενώ σύμφωνα με την Αστυνομία, οποτεδήποτε προσπάθησε να λάβει μαρτυρία από άτομα που μπορεί και δημοσίως να λένε κάποια πράγματα, οι άνθρωποι αυτοί δεν κατέληγαν ποτέ να καταθέσουν όσα γνωρίζουν και όσα καταγγέλλουν. 

«Προφανώς υπάρχει αδυναμία των διωκτικών αρχών να οδηγήσουν εκείνους που πρέπει στο δικαστήριο και την τιμωρία, είτε αυτό οφείλεται στο ότι δεν αφήνονται να καταθέσουν οι μάρτυρες από τα κυκλώματα ή από αυτούς που θέλουν να προστατεύσουν τους εαυτούς τους, είτε γιατί ίσως πάσχει το νομοθετικό πλαίσιο και δεν είναι επαρκές για τη διαλεύκανση των υποθέσεων», συμπλήρωσε σχετικά. 

Είπε επίσης πως υπάρχουν πολιτικές και θεσμικές ευθύνες για το γεγονός ότι δεν κατέστη δυνατό να τιμωρηθεί κανείς μέχρι σήμερα είτε για κόκκινους φακέλους, είτε για χειραγώγηση αγώνων, προσθέτοντας πως υπήρξε σοβαρή καταγγελία για προσπάθεια συγκάλυψης καταγγελίας από αξιωματούχο αρχής που σχετίζεται με τον χώρο του στοιχήματος, όπως και καταγγελία ότι οι αρμόδιες αρχές όχι μόνο δεν συνεργάζονται για την κάθαρση του αθλητισμού αλλά αλληλοκατηγορούνταν. 

Σύμφωνα με τον κ. Πασιουρτίδη η Επιτροπή Προστασίας και Δεοντολογίας του Αθλητισμού θα υποβάλει στην Επιτροπή Θεσμών τις εισηγήσεις της για την τροποποίηση της νομοθεσίας για ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου, προσθέτοντας ωστόσο πως αυτό δεν αρκεί. 

«Εάν όλοι οι ανεξάρτητοι θεσμοί και φορείς, η ΚΟΠ, η Πολιτεία, οι διωκτικές και ανακριτικές αρχές δεν αντιληφθούν ότι ο αθλητισμός δεν είναι χώρος ούτε για αθέμιτο πλουτισμό του οποιουδήποτε, ούτε κοιτίδα διάπραξης ποινικών αδικημάτων, το πρόβλημα θα διαιωνίζεται και θα βαθαίνει», τόνισε σχετικά. 

Συμπλήρωσε πως η συζήτηση για το θέμα θα συνεχιστεί καθώς, εφόσον βρίσκονται σε εξέλιξη ποινικές έρευνες, αλλά και έρευνες από την Επιτροπή Δεοντολογίας, δεν μπόρεσαν να συζητηθούν συγκεκριμένα ζητήματα προς προστασία των ερευνών. 

Σε ερώτηση για το αν θα πρέπει να υπάρξει ρύθμιση για τη σύντμηση του χρόνου ολοκλήρωσης των ερευνών της Επιτροπής Δεοντολογίας, ο κ. Πασιουρτίδης παρέπεμψε σε αναφορές του αντιπροέδρου της Επιτροπής Ευθύμιου Ευθυμίου σχετικά με την παραχώρηση δυνατότητας διορισμού ανακριτών και ευρύτερων εξουσιών γενικότερα στην Επιτροπή ώστε η ολοκλήρωση μιας έρευνας να μην εξαρτάται από άλλες αρχές και να διαρκεί έξι χρόνια. 

Επανέλαβε πως αυτές οι εισηγήσεις είχαν υποβληθεί από προηγούμενη σύνθεση της Επιτροπής στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο αποφάσισε ότι δεν θα προχωρήσει με την τροποποίηση της νομοθεσίας διότι διεύρυνε τις εξουσίες της Επιτροπής Δεοντολογίας. 

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Πασιουρτίδης είπε πως η Επιτροπή Θεσμών δεν είχε ενημερωθεί προηγουμένως για την αλληλογραφία της Επιτροπής Δεοντολογίας με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, προσθέτοντας πως ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας δεσμεύτηκε ότι θα αποστείλει το συντομότερο εισηγήσεις, ενώ από την πλευρά της η Επιτροπή Θεσμών δεσμεύτηκε να εξετάσει την πιθανότητα υποβολής πρότασης νόμου, κάτι που δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη διαδικασία, όπως τόνισε. 

Συμπλήρωσε πως όταν και εφόσον θα λάβει τις εισηγήσεις, η Επιτροπή Θεσμών θα καλέσει την Υπουργό Δικαιοσύνης αλλά και όποιον άλλο Υπουργό κρίνει σκόπιμο, για να τους ρωτήσει πώς προτίθενται να προχωρήσουν, καθώς, όπως είπε, για ένα αγαθό που ανήκει στην κοινωνία, το οποίο απασχολεί χιλιάδες παιδιά αλλά και γύρω από το οποίο κινούνται συμφέροντα εκατομμυρίων, τον πρώτο λόγο έχει η εκτελεστική εξουσία. 

Από την πλευρά της, η Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Αλεξάνδρα Ατταλίδου δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίας ότι εντός της Επιτροπής ακούστηκαν πολλά και συγκλονιστικά για το κυπριακό ποδόσφαιρο. 

Όπως ανέφερε, επειδή το ποδόσφαιρο είναι μακράν το πιο δημοφιλές αθλητικό παιχνίδι παγκοσμίως είναι υψίστης σημασίας να σταματήσουν δραστικά όλες οι μορφές διαφθοράς που υπονομεύουν την ακεραιότητα και τη φήμη του κυπριακού ποδοσφαίρου, ενώ επεσήμανε ότι το στοίχημα δυστυχώς έφερε μαζί του και διαφθορά και για τον λόγο αυτό οφείλει τόσο η ΚΟΠ όσο και όλοι οι θεσμοί να ελέγχουν τα του ποδοσφαίρου αλλά και άλλων αθλημάτων και να προχωρήσουν αυτόβουλα στις αλλαγές που είναι απαραίτητες για να «καθαρίσει» το όνομα του κυπριακού ποδοσφαίρου. 

«Δυστυχώς όσα ακούσαμε σήμερα φανερώνουν ένα σύστημα ελέγχου που επιτρέπει τη διαφθορά, η οποία φαίνεται να είναι ανεξέλεγκτη, συστημική και βαθιά ριζωμένη», τόνισε η κ. Ατταλίδου προσθέτοντας ότι εντός της Επιτροπής «ακούσαμε για βομβιστικές επιθέσεις» και κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εγκύψει πραγματικά σε αυτό το θέμα και να διασφαλίσει ο ίδιος ότι «αυτό το σαθρό σύστημα θα χαλαστεί και θα κτιστεί εκ νέου με εχέγγυα που δεν θα διασύρουν ξανά σε νέο σκάνδαλο την Κύπρο».

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

AlphaNews: Ο ρόλος της Βουλής στην πάταξη διαφθοράς – στημένων

Stockwatch: Εντάσεις στη Βουλή για τα στημένα 

Reporter: Ένταση και διαφωνίες στη Βουλή για στημένα-Οι βομβιστικές επιθέσεις, οι διαρροές ονομάτων και οι απαντήσεις της ΚΟΠ 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Μείωση ορισμένων εξώδικων, αλλαγές στην ΤΑ, καταψήφιση glamping και επισκέψιμων αγροκτημάτων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 20/06/2024, υπερψήφισε την μείωση ορισμένων εξώδικων από τις κάμερες τροχαίας, αλλαγές στη νομοθεσία της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ καταψήφισε τα σχέδια νόμου για glamping και επισκέψιμα αγροκτήματα.   Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που υπερψηφίστηκαν:  Ο περί Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024  Η

Εσωτερικών

Χαρτσιώτης: Ενισχύεται η ετοιμότητα πυρόσβεσης, από 2025 η απόκτηση ιδίων πτητικών μέσων

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 20/06/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η επάρκεια σε προσωπικό, μέσα και εξοπλισμό για την πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών. Χαρτσιώτης: Ενισχύεται η ετοιμότητα πυρόσβεσης, από 2025 η απόκτηση ιδίων πτητικών μέσων