Επιτροπή Θεσμών: Σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ, δυνατότητες κοινοβ. ελέγχου, πόρισμα Στεφάνου και νέο νομοθετικό πλαίσιο

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, στις 02/11/2022, συνήλθε σε κοινή συνεδρία με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκε συνάντηση με αντιπροσωπεία της εξεταστικής επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διερεύνηση της χρήσης λογισμικού Pegasus και αντίστοιχου κατασκοπευτικού λογισμικού παρακολούθησης. 

Σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ και δυνατότητες διερεύνησης και ελέγχου της Βουλής  

Για ποιο λόγο η Κύπρος αποτελεί ελκυστικό προορισμό για εταιρείες που πουλούν λογισμικά και υπηρεσίες παρακολούθησης από το Ισραήλ και τι μπορεί να κάνει η κυπριακή Βουλή για τη διερεύνηση και τον έλεγχο αυτών των καταγγελιών, ήταν μερικά από τα ερωτήματα που έθεσε η αντιπροσωπεία της εξεταστικής Επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου στη συνάντησή της με τους Βουλευτές/Βουλεύτριες των Επιτροπών Θεσμών και Νομικών. Οι ευρύτερες σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ τέθηκαν επίσης στο προσκήνιο. 

Ο Πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής, Γερούν Λέναρς, είπε ότι η συνάντηση με τους Κύπριους Βουλευτές είναι το αποκορύφωμα της επίσκεψής τους στην Κύπρο, ενώ είπε ότι έχουν πολλές ερωτήσεις σε σχέση με το κατασκοπευτικό βαν. Αναρωτήθηκε για την ικανότητα της κυπριακής Βουλής να διερευνήσει το ζήτημα και να ασκήσει έλεγχο. 

Η υπεύθυνη για την έκθεση της επιτροπής, Sophie in ‘t Veld, σημείωσε ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και η Κύπρος παίζει σημαντικό ρόλο στη διερεύνησή του. Τα ζητήματα είπε είναι από τη μία η κατάχρηση των λογισμικών παρακολούθησης από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κατά των πολιτών τους, αλλά και το θέμα της εξαγωγής αυτών των λογισμικών. 

Ζήτησε να κατατεθούν άμεσα στην Επιτροπή τα ντοκουμέντα που παρουσίασαν οι Βουλευτές, καθώς αναμένεται ότι την επόμενη βδομάδα θα είναι διαθέσιμο το πρώτο προσχέδιο της έκθεσής της. 

«Μας είπαν ότι έχετε πολύ αυστηρούς κανόνες για τη χρήση και την εξαγωγή λογισμικών παρακολούθησης. Η Κύπρος είναι πολύ ελκυστικός προορισμός για εταιρείες «hacking for hire». Έρχονται στην Κύπρο. Έξι εταιρείες στην Κύπρο ιδρύθηκαν από πρώην υπαλλήλους ή μέλη του ΔΣ της NSO και έχουν τη διοίκησή τους εδώ. Κι αναρωτιέμαι: αν έρχεσαι από το Ισραήλ, γιατί να πας στην Κύπρο να έχεις τη διοίκηση της εταιρείας σου εκεί; Δεν βγάζει νόημα», είπε. 

Επιπλέον, είπε ότι χρειάζονται περαιτέρω διευκρινίσεις αναφορικά με το κατασκοπευτικό βαν και τον εξοπλισμό του και κατά πόσο αυτός επιστράφηκε στους ιδιοκτήτες, καθώς το κλειδί βρίσκεται στις λεπτομέρειες, είπε. 

Ακόμα, σημείωσε ότι από όσα τους είπαν, δεν έγινε επίσημη παρακολούθηση δημοσιογράφων ή πολιτών. «Τι γίνεται αν η παρακολούθηση έγινε από τρίτους, όχι από την κυβέρνηση; Το λογισμικό και η τεχνολογία είναι εδώ, είναι διαθέσιμη», είπε. 

Τέλος, σε σχέση με το Ισραήλ, σημείωσε ότι όταν το επισκέφθηκαν είδαν ότι έχουν ένα πολύ αυστηρό σύστημα αδειών, αλλά την ίδια ώρα οι εξαγωγές των αδειών είναι ζήτημα πολιτικού συναλλάγματος και διεθνών σχέσεων. «Σήμερα μάθαμε ότι η Κύπρος σκέφτεται να ακολουθήσει το μοντέλο αδειοδότησης του Ισραήλ», είπε, συμβουλεύοντας να αποφευχθεί αυτό. 

Ο Ευρωβουλευτής Thijs Reuten ρώτησε τους Βουλευτές αν σκοπεύουν στην ψήφιση νέου νομικού πλαισίου και αν σε αυτό σκέφτονται να εντάξουν τον κοινοβουλευτικό έλεγχο για περιπτώσεις παρακολούθησης από τις αρχές. Επιπλέον, διερωτήθηκε κατά πόσο η ελκυστικότητα της Κύπρου για τις εταιρείες κατασκοπευτικών λογισμικών οφείλεται σε συγκυρίες ή αν η κυπριακή κυβέρνηση πήρε κάτι σε αντάλλαγμα για να διευκολύνει αυτές τις εταιρείες. 

Η Roza Thun Und Hohenstein ρώτησε αν υπάρχει κάποιος θεσμός στον οποίο οι πολίτες μπορούν να απευθυνθούν για να προστατευθούν σε περίπτωση που παρακολουθούνται. Σημείωσε ότι το νομικό πλαίσιο φαίνεται πολύ καλό, αναρωτήθηκε ωστόσο αν αυτό εφαρμόζεται, καθώς φαίνεται ότι μέχρι τώρα δεν τιμωρήθηκε κανένας για χρήση αυτών των συστημάτων. 

Η Ευρωβουλευτής Jean Bricmont αναρωτήθηκε γιατί δεν προχώρησαν οι κατηγορίες ενάντια στον Dillian. Είπε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας δεν είναι ενήμερος για επίσημα παράπονα και αναρωτήθηκε αν θα υπάρχει κοινοβουλευτικός έλεγχος. «Είναι διατεθειμένη η πλειοψηφία του κοινοβουλίου να βρει απαντήσεις και να τις μοιραστεί μαζί μας;», είπε. Διαπίστωσε και από την πλευρά της κενό ανάμεσα στο νομικό πλαίσιο και την εφαρμογή του και ότι η Κύπρος αποτελεί ελκυστικό προορισμό για την εγκαθίδρυση τέτοιων εταιρειών. Διερωτήθηκε, τέλος, αν η Κύπρος είναι διατεθειμένη να τερματίσει αυτή την πρακτική. 

Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, είπε ότι υπάρχουν προβλήματα στην Κυπριακή Δημοκρατία που έχουν δημιουργήσει φαινόμενα διαφθοράς. Αναφερόμενος στην Αρχή κατά της Διαφθοράς, είπε ότι ήταν ένα σημαντικό βήμα, αλλά έθεσε το ερώτημα γιατί της δόθηκαν ανακριτικές ικανότητες για να μπορεί να προχωρήσει ουσιαστικά το έργο. Στόχος, όπως είπε, δεν είναι «να κάνουμε κριτική και να δείξουμε τα αρνητικά, αλλά να βοηθήσουμε την Κύπρο να γίνει καλύτερη, να μειώσει τη διαφθορά, να βελτιώσει τη διαφάνεια, να βγουν στη δημοσιότητα τα πορίσματα. Μόνο έτσι μπορεί η χώρα να είναι πραγματικά οχυρωμένη απέναντι στον εχθρό». 

Με τη σειρά της, η Ελίζα Βόζεμπεργκ, έθεσε το ερώτημα αν στην Κύπρο υπάρχει ασφαλιστική δικλείδα μέσω του νομοθετικού πλαισίου για τις νόμιμες παρακολουθήσεις. Επιπλέον, ανέφερε ότι σε χθεσινή συνάντηση της Επιτροπής με δημοσιογράφο, αυτός είπε χωρίς περιστροφές ότι «η Κύπρος είναι διεφθαρμένη, δεν λειτουργούν οι θεσμοί, το κοινοβούλιο παίρνει εντολές και ψηφίζει ομόφωνα με εντολές του Προέδρου, που είναι πανίσχυρος». Σε ερώτηση της Επιτροπής αν υπάρχει διαφθορά από Βουλευτές, ο δημοσιογράφος τους είπε ότι «είναι όλοι διεφθαρμένοι». Σημείωσε ότι αν αυτό αποτυπωθεί σε έκθεση επηρεάζει πολύ αρνητικά την Κύπρο σε πολλούς παράγοντες και αφορά και πακέτα, κονδύλια κ.λπ., γι’ αυτό ζήτησε την άποψη των Βουλευτών στο θέμα. 

Τοποθετήσεις Βουλευτών/Βουλευτριών  

Της κοινής συνεδρίασης των Επιτροπών Θεσμών και Νομικών προέδρευε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ και Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Νίκος Τορναρίτης, ο οποίος στον χαιρετισμό του παρουσίασε το συνταγματικό και νομοθετικό πλαίσιο της Κυπριακής Δημοκρατίας, γύρω από το θέμα των παρακολουθήσεων. Όπως είπε, η Επιτροπή Νομικών έχει εγγράψει το θέμα για την παραγωγή και διάθεση λογισμικών που ενδέχεται να χρησιμοποιούνται για παράνομες παρακολουθήσεις, το οποίο θα συζητηθεί στην αμέσως επόμενη συνεδρίασή της. 

Από την πλευρά του, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου, Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, είπε ότι η πίστη στην ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ιδιωτικότητα είναι απόλυτη και απαράβατη. Αναφέρθηκε σε υπευθυνότητα εκ μέρους της Βουλής, όπου, παρόλο που δεν υπάρχει κομματική πλειοψηφία, υπερψηφίζονται νόμοι σχετικοί με το θέμα. 

Εκ μέρους του Δημοκρατικού Συναγερμού, η Φωτεινή Τσιρίδου είπε ότι είναι θέμα αρχής για τον Δημοκρατικό Συναγερμό να είναι όλα καθαρά και διάφανα. «Απαιτούμε να βελτιώνουμε τις διαδικασίες μας», είπε, τονίζοντας ότι πρέπει να ανοίξει μία ευρύτερη συζήτηση για το θέμα της κυβερνοασφάλειας και ότι η ασφάλεια και το απόρρητο των συνομιλιών είναι θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. 

Ο Άριστος Δαμιανού, εκ μέρους του ΑΚΕΛ, είπε ότι θα καταθέσει στην εξεταστική Επιτροπή ντοκουμέντα με συγκεκριμένα γεγονότα. Αναφέρθηκε στο κατασκοπευτικό βαν, στην παραγωγή λογισμικών διπλής χρήσης στην Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και στην πολιτική διαπλοκή γύρω από το θέμα. Αναλυτικότερα επεκτάθηκε στα γεγονότα γύρω από το κατασκοπευτικό βαν και στον Tal Jonathan Dilian και για εξοπλισμό που βρέθηκε στη Λάρνακα και σχετίζεται με το συγκεκριμένο βαν. 

Όπως είπε ο κ. Δαμιανού, από τις πιο πάνω δραστηριότητες φαίνεται να υπήρξε παράνομη πρόσβαση σε πέραν των 9,5 εκ συσκευών. Όταν η υπόθεση οδηγήθηκε στο δικαστήριο, η κατηγορούμενη εταιρεία καταδικάστηκε σε χρηματική ποινή €76.000, ενώ η ποινική δίωξη εναντίον του ιδιοκτήτη και αξιωματούχου της καταδικασθείσας εταιρείας αναστάλθηκε. «Το δε Δικαστήριο διέταξε την επιστροφή όλου του εξοπλισμού, περιλαμβανομένου του βαν στους κατηγορούμενους! Αν οι αρχές της Δημοκρατίας έκαναν σωστά τη δουλειά τους, ενδεχομένως οι δραστηριότητες των εν λόγω προσώπων και των εταιρειών τους (κάποιες από τις οποίες μετονομάστηκαν) δεν θα μεταφέρονταν και δεν θα επιμόλυναν και την Ελλάδα», κατέληξε. 

Η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, εκ μέρους του Δημοκρατικού Κόμματος είπε ότι είναι νομική και ηθική υποχρέωση της Κυπριακής Πολιτείας να διερευνήσει και να εξαγάγει συμπεράσματα για ενδεχόμενα παραπτώματα στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ πρέπει να βρεθεί μία ισορροπία ανάμεσα στην εθνική ασφάλεια και τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είπε ότι υπάρχουν ερωτήματα που δεν απαντήθηκαν στο πλαίσιο της διερεύνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά την αποκάλυψη για το κατασκοπευτικό βαν, με ενδεχόμενη ανάμιξη και πολιτικών. «Εκείνο που δημιουργεί ερωτηματικό είναι αν έχουν εκδοθεί άδειες εξαγωγής από την Κυπριακή Δημοκρατία για αυτά τα προϊόντα. Η εταιρεία δηλώνει ότι εξάγει τα προϊόντα από την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία διαψεύδει και λέει ότι ούτε μία άδεια δεν έχει εκδοθεί». 

Εκ μέρους της ΕΔΕΚ, ο Κώστας Ευσταθίου είπε ότι δεν μπορεί σε κράτος δικαίου να γίνεται ανεκτή αυτή η συμπεριφορά, είτε με άδειες είτε όχι, και αποτελεί μεγάλο σκάνδαλο η εξαγωγή τέτοιων λογισμικών, βόμβα στα θεμέλια του κράτους δικαίου. 

Ο κ. Ευσταθίου αναφέρθηκε σε δική του μαρτυρία, όταν πριν 3 χρόνια κατήγγειλε πληροφορίες για συμπεριφορά πολιτικών κομμάτων στην Κύπρο, που είχαν ζητήσει προσφορά για τέτοιου είδους λογισμικά. Είπε επίσης ότι είχε πληροφορία ότι υπήρχε σύστημα παρακολούθησης στα υπόγεια άλλου κόμματος. «Κανένας δεν με ρώτησε, κανένας δεν ενδιαφέρθηκε, τίποτα δεν συνέβηκε». 

Από τους Οικολόγους, ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είπε ότι είναι σοβαρό θέμα ο «απαράδεκτος τρόπος» με τον οποίο η κυβέρνηση χειρίζεται το θέμα. «Περιμέναμε από τη Γενική Εισαγγελία να πάρει δραστικά νομικά μέτρα, να διατάξει έρευνες για το τι έγινε και πώς κατέληξε το σύστημα στην Κύπρο», είπε, καθώς, με βάση τη νομοθεσία, το σύστημα διπλής χρήσης, έπρεπε να πάρει ειδική άδεια, που υπογράφεται από άτομο που αναλαμβάνει ευθύνη ότι υπάρχει το λογισμικό. «Είναι φανερό ότι παραβιάστηκε η διαδικασία», είπε. Αναφερόμενος στην εξεταστική επιτροπή, είπε ότι «με βάση το τι συμβαίνει στην Κύπρο είστε η μόνη πηγή πληροφόρησης για αξιόπιστα στοιχεία στην Κύπρο». 

Ο Μαρίνος Μουσιούττας, εκ μέρους της Δημοκρατικής Παράταξης, είπε ότι ελπίζει ότι η επίσκεψη της επιτροπής στην Κύπρο θα δώσει τις πληροφορίες που χρειάζονται, ούτως ώστε η έκθεση να είναι όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη και αντικειμενική. «Προσβλέπουμε στην έκθεσή σας για να δούμε κι εμείς τι ακριβώς συμβαίνει». 

Τέλος, ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους, είπε ότι οι παρακολουθήσεις έχουν κόστος για τη δημοκρατία, η οποία απειλείται όταν γίνονται παρακολουθήσεις, είτε με πρόσχημα την ασφάλεια του κράτους, ή την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος. «Να βρούμε ισορροπία ανάμεσα στην προστασία του κράτους και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ:  

Δεν δίνεται στην δημοσιότητα το πόρισμα Στεφάνου, λέει ο Γενικός Εισαγγελέας που ενημέρωσε την PEGA για έρευνες για βαν 

Το πόρισμα του νομικού Ηλία Στεφάνου για το ενδεχόμενο ύπαρξης τηλεπικοινωνιακών παρακολουθήσεων «είναι ένα μέρος της ποινικής διερεύνησης μιας υπόθεσης. Ποτέ δεν δίνονται στη δημοσιότητα, ούτε ανακοινώνονται πληροφορίες σχετικά με το τι γίνεται στα πλαίσια μιας ποινικής διερεύνησης» είπε σε δηλώσεις του ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης, ερωτηθείς σχετικά με συνάντηση που είχε νωρίτερα την Τετάρτη με αντιπροσωπεία της εξεταστικής Επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Έρευνας Κυριάκος Κόκκινος, ο οποίος συναντήθηκε ξεχωριστά με τους Ευρωβουλευτές, αναφέρθηκε στην αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου εποπτείας εταιρειών παρακολούθησης. 

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο περιθώριο της τελετής έναρξης υλοποίησης του έργου e-Law, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία την Τετάρτη, ο κ. Σαββίδης είπε ότι «πρέπει να γίνει μια διαφοροποίηση μεταξύ του τι είναι ποινική έρευνα και τι είναι ερευνητική επιτροπή. Στις διερευνητικές επιτροπές δια νόμου δίνονται στοιχεία για το τι έκανε η διερευνητική επιτροπή». 

«Η ποινική ανάκριση είναι κάτι εντελώς διαφορετικό, το νομοθετικό πλαίσιο τη διαχωρίζει πλήρως λέγοντας ότι (η έκθεση από ποινική ανάκριση) είναι απόλυτα προστατευόμενη από τον κάτοχό της, που στην προκείμενη είναι ο Γενικός Εισαγγελέας», είπε. 

Ο Γενικός Εισαγγελέας συνέχισε, λέγοντας ότι «η υπόθεση του βαν έχει τελειώσει» και πως «δεν τίθεται θέμα να υπάρξουν νέες ποινικές ευθύνες». 

Εκείνο το οποίο είπα στην επιτροπή είναι ότι «ως χώρα και ως Γενικός Εισαγγελέας έχω πλήρη συναίσθηση της σημασίας της διατήρησης του δικαιώματος της ιδιωτικής επικοινωνίας. Αν σε οποιαδήποτε στιγμή διαπιστώσω ότι υπάρχει οποιαδήποτε μαρτυρία που θα μπορούσε εύλογα να οδηγήσει στην έναρξη διεξαγωγής ποινικών ανακρίσεων ή ακόμα και ποινικών διώξεων είμαι στη διάθεση τους και θα είμαστε σε επαφή όπου χρειαστεί να μιλήσουμε και αν υπάρξει τέτοια πληροφόρηση θα λάβουμε και εμείς εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται» συνέχισε. 

Τόνισε ακόμα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία σέβεται απόλυτα το συνταγματικό δικαίωμα της ιδιωτικότητας των επικοινωνιών που εκφράζεται από τις ρητές διατάξεις του συντάγματος και της νομοθεσίας, καθώς και από τις πολλές δικλίδες ασφαλείας που προαπαιτεί ο συνταγματικός νομοθέτης προκειμένου να μπορεί να γίνει παρακολούθηση ιδιωτικών συνδιαλέξεων. 

Αναφερόμενος στη συνάντηση με την Επιτροπή PEGA είπε ότι «είχα την ευκαιρία να δεχτώ την πολυμελή ομάδα των ευρωβουλευτών, τους έκανα μια ανάλυση τόσο του έργου του Γενικού Εισαγγελέα» όσο και του συνταγματικού και νομοθετικού πλαισίου «το οποίο καθορίζει τον τρόπο λειτουργίας των παρακολουθήσεων, δηλαδή υπό ποιες αυστηρές προϋποθέσεις μπορεί να γίνει η παραβίαση του δικαιώματος της ιδιωτικής συνομιλίας». 

«Τους εξήγησα για τις έρευνες που κάναμε σε σχέση με το βαν και απάντησα σε μια σειρά ερωτήσεων των Ευρωβουλευτών μέσα στα πλαίσια του νομοθετικού πλαισίου που με δεσμεύει εμένα» αλλά και με βάση «το νομοθετικό πλαίσιο που καθορίζει τις δικές τους αρμοδιότητες», σημείωσε. 

Αναθεώρηση νομοθετικού πλαισίου μέχρι τον Μάρτη-Απρίλη 2023 είπε ο Υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας 

Κατανόηση έχει δείξει η Επιτροπή PEGA, σύμφωνα με τον Υφυπουργό Έρευνας και Καινοτομίας Κυριάκο Κόκκινο, στο γεγονός ότι η Κύπρος «έχει μεν αυτές τις εταιρείες, αλλά υπάρχει ένα νομικό πλαίσιο λειτουργίας και ένας μηχανισμός εποπτείας για τις εταιρείες αυτές και έχουμε εξηγήσει αυτό το πλαίσιο». 

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της εκδήλωσης για την υλοποίηση του έργου e-Law, είπε ότι «ταυτόχρονα έχουμε τονίσει και το έχουν δεχθεί με ικανοποίηση, το γεγονός ότι αυτά τα δύο πλαίσια είναι προς αναθεώρηση και σύντομα θα είναι στην Βουλή νομοσχέδιο για περαιτέρω ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου». 

Διευκρίνισε ακόμα ότι το νομικό πλαίσιο είναι πλήρως συμβατό με το ευρωπαϊκό κεκτημένο προσθέτοντας ότι «απλά εμείς πάμε να το κάνουμε ακόμα πιο ισχυρό». Είπε ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο θα είναι έτοιμο Μάρτη – Απρίλη του 2023. 

Σχετικά με την συνάντηση με την Επιτροπή είπε ότι η PEGA έχει θέσει μια σειρά ερωτημάτων και έχουν απαντηθεί όλα, κατά την δική τους τοποθέτηση, επαρκώς και «έχουν μείνει ικανοποιημένοι». 

Ανέφερε ότι υπήρξαν χώρες που δεν δέχτηκαν την επιτροπή και είπε τέλος ότι «έχουν εξάρει το γεγονός ότι έχουν γίνει δεκτοί τόσο από τον Γενικό Εισαγγελέα και επίσης έχουν τονίσει την ευαρέσκεια τους ότι η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα η οποία απάντησε το ερωτηματολόγιο, το οποίο έστειλαν προ διμήνου. 

Πήραμε απαντήσεις θα τις ελέγξουμε με άλλες πηγές, λέει ο Πρόεδρος της PEGA 

O Πρόεδρος της εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού Pegasus και αντίστοιχων λογισμικών παρακολούθησης, PEGA, Γέρουν Λέναρς δήλωσε ότι πήρε απαντήσεις από τους Κύπριους αξιωματούχους τις οποίες η επιτροπή θα επιβεβαιώσει στη βάση άλλων πληροφοριών που έχει στη διάθεσή της. 

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τη συνάντηση της αντιπροσωπείας με τον Γενικό Εισαγγελέα Γιώργο Σαββίδη ο κ. Λέναρς αναφέρθηκε και στην συνάντησή του με την Υπουργό Εμπορίου Νατάσα Πηλείδου και τον Υφυπουργό Καινοτομίας Κυριάκο Κόκκινο, νωρίτερα σήμερα. 

«Είχαμε μια ευρεία ανταλλαγή απόψεων με τον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος έκανε μια εκτεταμένη ανάλυση του ρόλου στο νομικό σύστημα της Κύπρου και αναφέρθηκε σε όσα μπορούσε να πει, για παράδειγμα, για τη διερεύνηση (της υπόθεσης) του κατασκοπευτικού βαν», είπε Ολλανδός Ευρωβουλευτής. 

Όπως είπε, τέθηκαν «πολλές ερωτήσεις από τους συνάδελφους μου στο Ευρωκοινοβούλιο, προσπάθησε να τις απαντήσει όλες και βεβαίως τώρα θα συζητήσουμε μεταξύ μας τι θα κάνουμε για τη συνέχεια αυτών των ερωτήσεων». 

Ερωτηθείς αν ο κ. Σαββίδης έδωσε λεπτομέρειες για τη διερεύνηση της υπόθεσης του κατασκοπευτικού βαν, ο κ. Λέναρς περιορίστηκε να αναφέρει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας «έδωσε τις εξηγήσεις που μπορούσε να μοιραστεί μαζί μας». 

Σε ερώτηση αν οι απαντήσεις που έλαβε συνάδουν με τη έρευνα της Επιτροπής, ο κ. Λέναρς απέφυγε να απαντήσει, εξηγώντας ότι μόλις τελείωσε η συνάντηση. «Βεβαίως θα πρέπει να συζητήσω με τους συνάδελφους μου και στο τέλος αυτής της επίσκεψης, καθώς και τις πληροφορίες που λάβαμε σήμερα από τον Γενικό Εισαγγελέα, αλλά και από τους Υπουργούς και άλλα πρόσωπα με τα οποία μιλήσαμε. Πάμε στο Κοινοβούλιο τώρα και θα ελέγξουμε όλες τις πληροφορίες με άλλες πηγές πληροφόρησης που έχουμε στη διάθεσή μας και θα καταλήξουμε στα συμπεράσματά μας, τα οποία θα βρείτε στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», πρόσθεσε. 

Ερωτηθείς αν κατά τη συνάντηση του με την Νατάσα Πηλείδου και τον Κυριάκο Κόκκινο, έλαβε απαντήσεις σε σχέση με πιθανή εξαγωγή κατασκοπευτικής τεχνολογίας από την Κύπρο, ο κ. Λέναρς χαρακτήρισε τη συνάντηση πολύ ενδιαφέρουσα, προσθέτοντας ότι δεν είχαν ακόμη την ευκαιρία να συζητήσουν εσωτερικά τις συναντήσεις αυτές. 

«Πρέπει να πω ότι από την πλευρά των Υπουργών μας δόθηκαν πολλές πληροφορίες, ρωτήσαμε πολλές ερωτήσεις, οι οποίες απαντήθηκαν μία προς μία και τώρα πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με αυτές τις απαντήσεις και να τις επιβεβαιώσουμε με άλλους τρόπους», κατέληξε. 

Παραφιλολογία τα περί δήθεν άρνησή της να συναντηθεί με την Επιτροπή PEGA, λέει η Υπουργός Δικαιοσύνης 

Για παραφιλολογία σχετικά με δήθεν άρνησή της να συναντηθεί με την Eπιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της που εξέδωσε η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Στέφη Δράκου. 

«Μετά λύπης μου παρακολουθώ να συντηρείται η παραφιλολογία σχετικά με τη δήθεν άρνησή μου να συναντηθώ με την επιτροπή PEGA μετά από αίτημά της», αναφέρει συγκεκριμένα η κ. Δράκου και σημειώνει ότι «ουδέποτε έλαβα τέτοιο αίτημα από την Επιτροπή και συνεπώς ουδέποτε αρνήθηκα να συναντηθώ ή να συνεργαστώ μαζί τους». 

Η συνεργασία μου με ευρωπαϊκούς θεσμούς σε όλα τα επίπεδα είναι δεδομένη, προσθέτει και αναφέρει ότι «ουδέποτε αρνήθηκα να ανταποκριθώ σε οποιοδήποτε αίτημα». Οπως τονίζει περαιτέρω, «μάλιστα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εξωτερικών προχώρησαν χθες με διάβημα προς την επιτροπή PEGA ώστε να διευκρινιστεί το ζήτημα». 

Η κ. Δράκου αναφέρει ακόμη πως απαντώντας η Επιτροπή εξέφρασε έκπληξη για τις αναφορές που την θέλουν να αρνείται αίτημά της για συνάντηση, διότι ουδέποτε της ζήτησε συνάντηση, όπως επιβεβαίωσε και η Ευρωβουλευτής της Ελλάδας και μέλος της Επιτροπής PEGA Ελίζα Βόζεμπεργκ σε σημερινές της δηλώσεις στα μέσα. 

«Αναφέροντας τα πιο πάνω, ευελπιστώ ότι το θέμα διευκρινίστηκε και από πλευράς μου θεωρείται λήξαν», καταλήγει η Υπουργός Δικαιοσύνης. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Αλλαγές Επαρχιακών Οργανισμών, πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, κανονισμοί ΚΦΙΚΒ, διορισμοί δημοσίου και ποινικοποίηση ψευδών καταθέσεων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, υπερψήφισε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, τους κανονισμούς του ΚΦΙΚΒ, τις γραπτές εξετάσεις διορισμού στη δημόσια υπηρεσία για τις κλίμακες Α9 και Α11, καθώς και την ποινικοποίηση των ψευδών καταθέσεων στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.  Αναλυτικά τα σχέδια

Ελέγχου

Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: Ειδική Έκθεση 19.3.2024 (ΥΔΔΤ/01/2024)-Έλεγχος Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και ξεκινά η σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου για τον